Zobacz pełną wersję : D80: srodk. pole AF - norm. czy szerokie?
Witam,
chciałbym zapytać bardziej doświadczonych ode mnie forumowiczów w jakich sytuacjach zdjęciowych lepiej sprawdza się normalne, a w jakich szerokie środkowe pole AF? - jeżeli używacie w ogóle tej funkcji...?
dzięki z góry! ;) pozdrawiam, Rafał
kronos28
26-07-2007, 20:39
używamy ;)
Środkowe duże - w sytuacjach kiedy potrzebuję sporego obszaru aby mi AF nie chybił, czyli np. na wyścigach samochodowych (panoramowanie etc.). Ogólnie sytuacje kiedy śledzimy dynamicznie poruszający się obiekt (oczywiście + AFC)
Środkowe małe - wszystkie inne sytuacje kiedy potrzeba precyzji itd. itp.
dzięki Tomek !!! :) to daje mi już wyobrażenie... pewnie muszę poeksperymentować w różnych sytuacjach korzystając z Twoich wskazówek i samemu wczuć się... w autofokus ;)
wiesz może jeszcze jak to (zwiększenie / zmniejszenie wielkości obszaru czujnika) technicznie działa ?
czy większe pole oznacza większą czułość czujnika...? czyli może też w słabszych warunkach oświetleniowych, albo z ciemniejszym obiektywem powinien sprawniej działać....? tak sobie kombinuję pod górkę... :))
Większe pole oznacza większy obszar, na którym AF szuka kontrastów. Bezpośrednio nie oznacza to szybszej i skuteczniejszej pracy, ale w zależności od okoliczności - można coś takiego zauważyć.