PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon Capture problem z niebem!!!

arra
02-11-2005, 09:58
Witam

Zawsze bylem zwolennikiem innych konwerterow niz NC, ale ostatnio po kilku fotkach stwierdzilem ze NC czasami wie lepiej o tym co siedzi w NEFie niz np. ACR. Dalem wiec druga szanse NC i wszystko byloby pieknie, gdyby nie dziwne nalecialosci kolorystyczne, co od razu wychwycili opiniodawcy w tym oto watku:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=170895

Problem wystepuje glownie w odwzorowaniu koloru nieba. Problem ten znalazlem opisany ne dpreview:
"I've also found that I get better color accuracy from PS RAW compared to NC especially now that I"ve shot the Color Checker chart and gone through the calibration process.

NC has terrible WB handling and I often found myself struggling with color casts (too much cyan in the sky, accurate flesh tones, etc)."

Czy w zwiazku z tym ktos poradzil sobie z tym problemem w NC i w jaki sposob, czy w NC mozna podmienic profil kolorow wejsciowych tak jak np. w C1?

[ Dodano: Sro 02 Lis, 2005 ]
Widze ze wszyscy siedza cicho jak zakleci :) Ah rozumiem, wiekszosc wali w jotpegach i nie ma tego problemu. Jak na razie sam sobie poradzilem, ale tylko dla Direct Sunlight. Aby usunac przykre zazielenieie nalezy skorygowac WB na RED=1.05, BLUE=1.09.

Czy naprawde nikt nie ma tego problemu, czy nikt nie uzywa nawet triala NC? Ten problem powaznie zniecheca mnie do zakupu tego softu :(

krzysztof jot
03-11-2005, 12:26
Długo dochodziłes do tych wniosków, że NC jest najlepszy, wiele juz na ten
temat napisano - i jest najlepszy a przynajmniej daje najlepsze rezultaty :)
I niestety nic tego nie zmieni - to udowodniony wielokrotnie fakt i pewnie
dlatego nikomu juz sie tu nie chce pisac - TU wiekszosc robi w RAWach,
ja w zyciu nie zrobiłem jednego jpg'a :) ( no moze troszke przesadzam).
Poszukaj watków o NC - bo jest ich ty sporo. A na wspomniany problem lekarstwo
jest np tu: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=15591
i sofcik o milutkiej nazwie FixNEF.

arra
03-11-2005, 16:27
senkju weri macz ;)

[ Dodano: Pon 07 Lis, 2005 ]
eee generalnie po kilku testach niestety nie pomoglo, niebo dalej wpada w cyjanowy odcien, wobec tego moge spokojnie powiedziec ze NC to jest niestety porazka. Kazdy inny konwerter radzi sobie z niebem bezbolesnie. NC mial natomiat kilka zalet, szkoda ze nie poradzil sobie z kolorami :(