PDA

Zobacz pełną wersję : co zyskam a co strace - ciekawość

fader_audio
26-07-2007, 13:57
Zastanawiam się co mogę zyskać a co mogę stracić wgrywając soft z d40x do d80. Było napisane tu na forum że mogą być mniejsze szumy ale czy tylko to, może są też jakieś minusy tego???? Jakieś opcje mogą się zgubić lub coś w tym rodzaju. pzdr

qooba
26-07-2007, 14:05
ale pierdy piszesz... jak chcesz to zrobić? i po co?

Kekacz
26-07-2007, 14:06
Bądź pierwszym który tego dokona i napisz.

Czornyj
26-07-2007, 14:06
Wątpię, by dało się to zrobić, ale jeśli się uda, to prawdopodobnie uszkodzisz aparat.

k3no
26-07-2007, 14:19
obiektywy bez af-s przestaną działać ;)

qczman
26-07-2007, 14:23
pewnie zacznie ci przeplalac zdjecia ;)

MYSZ
26-07-2007, 14:59
Dziwna "potrzeba" noo nawet jak się uda to zadziała jak etylina w dieslu, może i się uruchomi, ale nie na długo:)

Czornyj
26-07-2007, 15:01
Dziwna "potrzeba" noo nawet jak się uda to zadziała jak etylina w dieslu, może i się uruchomi, ale nie na długo:)

Nie zadziała. O ile serwis nie ma jakiegoś awaryjnego sposobu, to być może konieczna byłaby wymiana płyty głównej.

pdzran
26-07-2007, 15:01
Moze zginac srubokret i skurczy sie wizjer ... bezpowrotnie

Acha , wsrod informatykow jesli ktos mial taki pomysl to zawsze mowilo sie :
uruchom program - c:\bez_dymu.exe

A serio ? Sprzedaj D80 i kup D40

Fazzi86
26-07-2007, 15:22
Wypadnie Ci śrubokręt :mrgreen: A tak poważnie to jestem ciekaw czy działało by wtedy drugie kółko, i wszystkie skróty w przyciskach do zmiany iso, wb itd. Ale jak jesteś odważny i nie szkoda Ci sprzętu to próbuj ;-)

pdzran
26-07-2007, 15:24
Tak sobie mysle, czy to nie byla prowokacja ... autor jakis malomowny

Valwit
26-07-2007, 15:31
jesli ci sie uda to odzyskasz reputacje ktora straciles zadajac to pytanie ;)

sokrates
26-07-2007, 15:32
jak mu się uda to ja robię na odwrót z moją D40 - a nóż mi się śrubokręt pojawi i kilka takich :-)

swoja drogą LOL jakiego dawno nie czytałem.

Zbigniew
26-07-2007, 16:37
Downgrade nie ma sensu - jak wgrywać soft, to z puszki wyższej - minimum D200. Dzięki temu będziesz miał pomiar światła z manualami, AF przyspieszy, a i sam korpus się wzmocni i uszczelni :twisted:

Jacek Wrzesińsk
26-07-2007, 17:03
Downgrade nie ma sensu - jak wgrywać soft, to z puszki wyższej - minimum D200. Dzięki temu będziesz miał pomiar światła z manualami, AF przyspieszy, a i sam korpus się wzmocni i uszczelni :twisted:
Co tam d200, d2Xs!!

Czornyj
26-07-2007, 17:06
Najlepiej z D3. Wreszcie się dowiemy, jaka będzie jego specyfikacja.

Orkaniusz
26-07-2007, 17:13
Sądzę, że powinno być jakieś zabezpieczenie w aparacie, które nie pozwoli wgrać nieodpowiedniej wersji. Myślę, że jest sprawdzany jakiś nagłówek pliku albo co...

Zbigniew
26-07-2007, 17:13
Czornyj, LOL :mrgreen: :twisted:

BugsBunny
26-07-2007, 17:39
w sumie pomysł jest niezły
jakby tak podpiąć ECU od 911 turbo do np. Pandy, albo Fabii, to można spokojnie na jakieś ścigania startować :mrgreen:

dogie
26-07-2007, 17:55
Małe pytanko - skąd weźmiesz ten soft...

Erie
26-07-2007, 17:56
co zyskasz - hmm... elektroniczny złom za 3 tysiące PLN z napisem NIKON

Valwit
26-07-2007, 18:32
Małe pytanko - skąd weźmiesz ten soft...

zgra jtagiem z aparatu :)

nimlot
26-07-2007, 18:34
nie no dlaczego ...
wydaje mi sie ze konsolidacja tych dwoch softow da Ci poprostu mega wypasionego ............ CANONA !!!! super hiper mega mc Marek ... mozliwe ze jak cos zle pojdzie to bagnet canona zmieni Ci sie na Pentaxa i moze wtedy byc kupa ... mojemu koledze zmienil sie na olympusa no i troche sie zmieszal

Jacek_Z
26-07-2007, 19:21
...wgrywając soft z d40x do d80. Było napisane tu na forum że mogą być mniejsze szumy ale czy tylko to, może są też jakieś minusy tego????
Z ciekawości - gdzie to było napisane?

arturherda
26-07-2007, 19:59
a nie lepiej wrzucić do D80 Windowsa Vistę od razu??? Albo lepiej MacOs'a to i Nikon Capture będzie zawsze pod ręką :mrgreen:

Gacek80
26-07-2007, 20:04
Spróbuj wgrać soft z Eos400D będziesz mógł na dwóch forach wymiatać :mrgreen:

...i może czyszczenie matrycy się pojawi :mrgreen:

Pozdrawiam serdecznie

marbed
26-07-2007, 20:16
Proponuję w pierwszej kolejności wgrać nowy soft do tego co jest między uszami.

kronos28
26-07-2007, 20:25
ja bym zapodał mu komendę a:\format c: i zobaczył co się stanie :mrgreen:

pdzran
26-07-2007, 20:30
Proponuje przeniesc watek do dzialu Humor ;)

Władca Pixeli
27-07-2007, 06:04
Czytałem ostatnio na dpreview, że jakiś "Wasia" napisał nakładkę na procesory DIGIC II Canona.
Wczytuje się to z karty pamięci i uzyskujemy wiele dodatkowych opcji (np. zapis RAW, live histogram) dostęnych w dużo droższych kamerach.
Prawa chyba nie łamie bo nie modyfikuje oryginalnego oprogramowania. Jak ktoś tego nie chce to można tego się pozbyć (chyba wystarczy wyjąć baterie).
Przypuszczam, że procowników Canona krew zalewa, ale nic nie mogą zrobić.
Więcej info
http://scratchpad.wikia.com/wiki/CHDK
http://owenjm.googlepages.com/chdk

Użytkownicy mają nadzieję, że we wszystkich nowych modelach Canon będzie już te funkcje dodawał. :mrgreen:

killertowa
27-07-2007, 09:52
Jeśli się nad tym zastanowić to nie jest to do końca głupie.
To prawie tak jak z kartami grafiki. Tu zrobisz mostek, tam coś odblokujesz i ta wolniejsza i tańsza śmiga jak droższy model.
Biorąc pod uwagę to, że producenci aparatów z pewnością jadą po kosztach, to opracowywanie oddzielnego oprogramowania dla każdego z aparatów jest bez sensu. Lepiej zrobić soft uniwersalny, w którym na zasadzie setup'u w BIOS ustawiasz odpowiednie opcje dla poszczególnych modeli aparatu. A może lepsze będzie tu porównanie nie do BIOS a do systemu operacyjnego, który w procesie instalacji wykrywa jakie urządzenia są podpięte do komputera.
Jeśli jednak w swych przemyśleniach jestem bliski prawdy, to wydaje mi się, że najkorzystniejszym rozwiązaniem byłoby zhakowanie oprogramowania by mieć pewność, że odblokowywane funkcjonalności z innych modeli mogą być wykorzystane przez dany aparat (np. po kiego grzyba w d40 odblokowanie funkcji przypisanych dla drugiego pokrętła itp.), a przy tym jednocześnie nie zostaną zablokowane funkcje, które występują jedynie w tym modelu.
Czyli wracając do pytania w wątku, bez ingerencji w oprogramowanie nie wydaje mi się korzystne wgrywanie softu z d40 do d80. O ile soft z d40 ma lepsze algorytmy odszumiające, to powinno się dążyć do tego by tylko tę funkcjonalność wgrać do d80.

pepe2k
27-07-2007, 18:27
JBiorąc pod uwagę to, że producenci aparatów z pewnością jadą po kosztach, to opracowywanie oddzielnego oprogramowania dla każdego z aparatów jest bez sensu. Lepiej zrobić soft uniwersalny, w którym na zasadzie setup'u w BIOS ustawiasz odpowiednie opcje dla poszczególnych modeli aparatu. A może lepsze będzie tu porównanie nie do BIOS a do systemu operacyjnego, który w procesie instalacji wykrywa jakie urządzenia są podpięte do komputera.

Kolega dobrze prawi. Wątpię w to, żeby Nikon rozwijał soft dla każdej z puszki osobno - to byłoby bez sensu. Rozwija się oprogramowanie dla najwyższych modeli (przy jednoczesnym rozwijaniu sprzętu), a w tych tańszych... trochę się wycina, to się wyłącza etc.

Wódki dla tego komu pierwszemu uda się zrobić pomiar światła ze szkłami bez CPU w D80... marzenie! Ale chyba realne, hm?

Fenek
27-07-2007, 18:50
Pewnie realne. Szkoda, że Ruscy uwzięli się żeby tylko firmware od Canonów przerabiać... :(

Rafał_Sz
27-07-2007, 18:58
I jak tam D8040x ??

Hedonista00
27-07-2007, 19:50
A puszka D80 się od tego nie skurczy?:(

Fenek
27-07-2007, 22:08
Śrubokręt się schowa i będzie sobie cichutko chlipał wewnątrz bagnetu, biedaczek.

fader_audio
04-08-2007, 20:02
Witam po dłuższej przerwie. pytanie nie było prowokacyjne. nawinął mi się wątek nie pamiętam od kogo. Pisało tam że wgrał soft z d40x do d80 i jakby były mniejsze szumy. Moje pytanie to moja cioekawość czy któś też się odważył na takie coś, Nie jestem na tyle głupi by stwierdzić po jednym przypadku czy sofcik działa.
Jeśli kogoś uraziłem pytaniem to wielkie przeprosiny.
Wydaję mi się jednak że killertowa może mieć rację w tym co napisał. Pozdrawiam i przepraszam za zamieszanie.

Czornyj
04-08-2007, 20:04
Witam po dłuższej przerwie. pytanie nie było prowokacyjne. nawinął mi się wątek nie pamiętam od kogo. Pisało tam że wgrał soft z d40x do d80 i jakby były mniejsze szumy. Moje pytanie to moja cioekawość czy któś też się odważył na takie coś, Nie jestem na tyle głupi by stwierdzić po jednym przypadku czy sofcik działa.
Jeśli kogoś uraziłem pytaniem to wielkie przeprosiny.

Nikogo nie uraziłeś, ale jest to pomysł niebezpieczny. Grzebanie przy firmware może spowodować nieodwracalne uszkodzenie aparatu.

wasilewk
04-08-2007, 22:16
Hej !

Nie taki diabeł straszny !

Wydaje mi się, że przy odpowiednim zabezpieczeniu się kopią, możesz spróbować co stracisz.
Potem zawsze będziesz przecież mógł wrócić do porzedniej wersji software.

Przez analogię do peceta: wiele razy tak się robiło (najwyżej trzeba było RAM oddzielnie programować).

Pzdr.
*KW*

Czornyj
04-08-2007, 22:23
Hej !

Nie taki diabeł straszny !

Wydaje mi się, że przy odpowiednim zabezpieczeniu się kopią, możesz spróbować co stracisz.
Potem zawsze będziesz przecież mógł wrócić do porzedniej wersji software.

Przez analogię do peceta: wiele razy tak się robiło (najwyżej trzeba było RAM oddzielnie programować).

Pzdr.
*KW*

Przez analogię do peceta - wgraj sobie jakiś BIOS nie z tej bajki. Przecież to nie jest przechowywane w pamięci RAM, tylko w EPROM - a jak "zaprogramujesz oddzielnie" EPROM, który (znając życie) jest zamontowany powierzchniowo? Musiałbyś misternie wylutować EPROM z firmwarem, podłączyć go jakoś do programatora, wsmażyć mu orginalny firmware i wlutować go spowrotem - po prostu banalik!

BugsBunny
04-08-2007, 22:49
po pierwsze - nie ma dostępnego do pobrania softu do D40x, a "wyciągnięcie" go z puszki wcale nie jest proste
po drugie - nie sądzę żeby, jak to ktoś wcześniej wspomniał, stworzenie osobnego oprogramowania do kilku ( słownie "kilku" ) produkowanych przez Nikona DSLR było tak bardzo kłopotliwe, żeby trzeba było się ratować softem uniwersalnym. Może i jest jakiś wspólny "rdzeń", ale każdy aparat ma raczej na tyle zindywidualizowane oprogramowanie, że nie da się ich tak po prostu zamienić.

prz3mo
04-08-2007, 22:58
Moim zdaniem korpus sprawdza sobie czy dany firmware jest do tego modelu i nie pozwoli na aktualizacje w przypadku odczytania zawartego w kodzie wpisu, ze dany firmware jest do innego modelu.

markm
05-08-2007, 00:00
A może by tak krok dalej, wgrać ten soft do komórki z aparatem, może moja Nokia zostanie z-upgrade-owana do Nikona? :-)
A tak serio, soft softem ale i też hardware znacząco się rózni (przyciski, wspomniany śrubokręt) i soft po upgrade może np. przestać obsługiwać przyciski których w D40 nie ma.

david555
05-08-2007, 00:09
Nie no, nie nabijajcie się już tak z chłopaka, bo palnął głupotę taką, że tylko się poużalać nad poziomem jego wiedzy w dziedzinie programowania pamięci. Niemniej nikt nie jest doskonały i każdemu zdarza się od czasu do czasu jakaś wpadka (byle nie za często). Rzecz tylko w tym, że nie wycofał się z tego chorego pomysłu, ale to już jego problem. Każde oprogramowanie da sie zmodyfikować, również to w puszkach NIKON-a, ale na modyfikacje trzeba mieć zgodę właściciela programu inaczej nie jest to zgodne z prawem. Poza tym jak już ktoś zauważył, trzeba to oprogramowanie najpierw wydobyć z puszki w wypadku kilku modeli.

ufolek
05-08-2007, 02:32
To raczej program którym sie wgrywa biosa sprawdza, czy pasuje. Ja kiedys sie pomyliłem i do plyty głownej wgrałem bios od starszej wersji ten samej plyty. Musialem później wyciągnąć pamięć FLASH i włożyć do komputera kolegii, który był juz wystartowany i u niego wgrać odpowiedni bios - karkołomna operacja z dreszczykiem ;-) Oczywiście nie ma siły żeby bios z D40x zadziałał, a sama operacja byłaby raczej nieodwracalna w warunkach domowych.

Wlasnie przymierzam sie do flashowania komórki, kablem wlasnej roboty i zapewne rosyjskim softem... ;-)

Władca Pixeli
05-08-2007, 04:59
Oczywiście nie ma siły żeby bios z D40x zadziałał, a sama operacja byłaby raczej nieodwracalna w warunkach domowych.
Kilka lat temu ktoś zrobił test i okazało się, że da się wgrać system z Canona 10D (o ile dobrze pamiętam) i działał on w Canonie 300D. Procesor był ten sam i wszystko pracowało, przy czym działało większość dodatkowych funkcji z 10D.

Valwit
05-08-2007, 14:02
owszem. ale d40(x) ma ciut inny hardware od d80. to nie jest tak ze sie calkiem nie da, zasada jest ta sama co przy edukowaniu dekoderow tv sat. tylko czas i praca jakiego to wymaga sa niewspolmierne do zysku. w efekcie liczac koszta d40x + robocizny wydasz wiecej niz na d80 i nie bedziesz mial tego samgeo co od razu kupujac d80. dlatego nie chce sie nikomu w to bawic.
a co do wgrania algorytmow odszumiania z d40x do d80: po co sie meczyc, jesli sa faktycznie lepsze to beda w nastepnej aktualizacji.

fader_audio
07-08-2007, 22:28
Nie no, nie nabijajcie się już tak z chłopaka, bo palnął głupotę taką, że tylko się poużalać nad poziomem jego wiedzy w dziedzinie programowania pamięci. Niemniej nikt nie jest doskonały i każdemu zdarza się od czasu do czasu jakaś wpadka (byle nie za często).

Racja w tym to akurat jestem cieniutki jak druciki w scalakach. Nie mam najmniejszego zamiaru wgrywać sobie innego oprogramowania. Myśle że następnego takiego wątku już nie założe. pozdrawiam