Zobacz pełną wersję : Nagrywanie akcji z historii...
Al Bundy
26-07-2007, 10:04
No właśnie. Przyznam się że nawet o tym nie myślałem ale wczoraj po długotrwałej obróbce zdjęcia doszedłem do wniosku że fajnie byłoby mieć to co zrobiłem w akcji bo może nie udać mi się powtórka. Spodziewałem się że moja znajomość PSa pozwoli mi to zrobić ale poległem - może i późno było ale przyznaję - nie wiem jak i czy się da. Czy ktoś ma jakiś patent?
Gawronnek
26-07-2007, 10:30
podepnę się pod to pytanie, bo już kilka razy sie nad tym zastanawiałem, niestety bez rezultatu
Nie da się. Abstrahując od tego, że z samej natury tylko niektóre wpisy z historii dałoby się umieścić w akcji - ale i tak się nie da. Widziałem gdzieś requesty o tym (action from history items) do CS3, ale nie wiem, czy to zrobili, bo nie mam CS3.
Al Bundy
27-07-2007, 14:52
Logiczne że nie podpinałbym tam stempli czy gumek ale chodzi mi o to by powtórzyć efekt kolorystyczno-kontrastowy :D Nie wierzę że się nie da...
Jeśli użyłeś layerów korekcyjnych, to dość prosto (ale i nieco mozolnie, jak layerów dużo) dałoby się od początku napisać akcję. Prosto, bo bez filozofii, a mozolnie - bo każdy layer ma parę, paręnaście zmiennych parametrów i wszystkie trzeba wpisać.
Ale jak robiłeś nie layerami, tylko normalnie - to przepadło. A taki poczciwy DreamWeaver 4 (teraz to już zamierzchła historia) śmiesznie łatwo zapisywał zaznaczone kroki jako akcję. No cóż...
Logiczne że nie podpinałbym tam stempli czy gumek ale chodzi mi o to by powtórzyć efekt kolorystyczno-kontrastowy :D Nie wierzę że się nie da...
no ale w czym problem? filtry, ustawienia suwaczków, krzywe, poziomy, profile kolorystyczne, zaznaczenia, odwracanie zaznaczeń, przeformatowywanie, zmiana rozdzielczości, ustawienia prowadnic... itp - to wszystko zapisuje się w akcjach. trochę nie rozumiem problemu.
Gawronnek
30-07-2007, 11:07
ravajas problemem nie jest zapisanie w akcjach, problem jest jeśli już coś zrobimy i chcemy nagrać akcję z historii, żeby np pozostałe zdjęcia obrobić w ten sam sposób, nie tworząc jakiejś skomplikowanej akcji od nowa, widać nie przeczytałeś wątku od początku
Ja bym zaproponował inne i być może szybsze rozwiązanie. Kopię obrobionego pliku zapisujemy w formacie psd. Na następne obrazki przeciągamy warstwy (lub całe zestawy warstw). I już trwa to chyba znacznie krócej niż wykonanie się akcji. Warunek podstawowy: przy obróbce działamy na warstwach dopasowania. A w CS3 już każde działanie możemy "zamknąć" w warstwie dopasowania - nawet wyostrzenie.
NO właśnie pisałem o tym parę postów w górę: są layery - będzie OK, nie ma layerów - d*pa.
I to jeszcze jeden przyczynek, żeby takich layerów używać. :)
ravajas problemem nie jest zapisanie w akcjach, problem jest jeśli już coś zrobimy i chcemy nagrać akcję z historii, żeby np pozostałe zdjęcia obrobić w ten sam sposób, nie tworząc jakiejś skomplikowanej akcji od nowa, widać nie przeczytałeś wątku od początku
czytałem ,ale nie do końca chyba rozumiem. ja sobie robię akcje, zapisuję je, a potem zdjęcia tego samego typu (np wszystkie ślubne, które doprowadzam do pewnego standardu) obrabiam na zasadzie automatyzacji.
czytałem ,ale nie do końca chyba rozumiem. ja sobie robię akcje, zapisuję je, a potem zdjęcia tego samego typu (np wszystkie ślubne, które doprowadzam do pewnego standardu) obrabiam na zasadzie automatyzacji. Kryste! To przeczytaj raz jeszcze i jeszcze. Przeciez napisal wyraznie, ze chce zapisac akcje na podstawie historii. Czyli logiczne przeciez, ze nie wlaczyl nagrywania akcji, i teraz chce ja stworzyc na podstawie krokow z historii.
Nie denerwuj się Stig - zrozumie dopiero jutro. :)
Nie denerwuj się Stig - zrozumie dopiero jutro. :)
ale mnie to rozbawiło :)
w taki razie w ogóle nie wiem w czym macie problem :)
Wczoraj pisałem coś o zrozumieniu w dniu dzisiejszym - ale widać, że się pomyliłem. Może zrozumie pojutrze. :)
Gawronnek
31-07-2007, 20:24
po prostu czytaj tyle razy aż w końcu zrozumiesz ;(
neverhood
30-08-2007, 12:50
No właśnie. Przyznam się że nawet o tym nie myślałem ale wczoraj po długotrwałej obróbce zdjęcia doszedłem do wniosku że fajnie byłoby mieć to co zrobiłem w akcji bo może nie udać mi się powtórka. Spodziewałem się że moja znajomość PSa pozwoli mi to zrobić ale poległem - może i późno było ale przyznaję - nie wiem jak i czy się da. Czy ktoś ma jakiś patent?
najlepiej uruchomic dziennik historii
ponizej jak to zrobic:
Aby ustawić opcje Dziennika historii zmian należy wybrać polecenie
Edycja > Preferencje > Ogólne (Windows) lub ImageReady > Preferencje > Ogólne (Mac OS).
Kliknąć na preferencji dziennika historii, aby go włączyć lub wyłączyć.
Wybrać jedną z następujących opcji z panelu Opcje historii zmian:
Metadane - Są przechowywane metadane poszczególnych obrazków.
Plik tekstowy - Plik jest eksportowany do pliku zewnętrznego. Program monituje o podanie nazwy i miejsca zapisania pliku dziennika.
Oba - Są zapisywane metadane i jest tworzony plik tekstowy. (JA POLECAM TEN WYBOR)
Uwaga: Aby zapisać plik tekstowy w innym miejscu lub zapisać inny plik tekstowy, należy kliknąć na przycisku Wybierz, wybrać miejsce zapisania pliku, określić jego nazwę (w razie potrzeby) i kliknąć na Zapisz.
Z wysuwanego menu Dziennik zmian wybrać jedną z następujących opcji:
Sesje - Aby były rejestrowane pozycje dla każdego uruchomienia i zamknięcia Photoshopa, oraz każdego otwarcia i zamknięcia plików (zapisywana jest nazwa każdego pliku obrazka).
Skrócony - Aby do informacji o sesjach dołączać tekst pojawiający się na palecie Historia.
Szczegółowy - Aby do informacji skróconych dołączać tekst pojawiający się na palecie Zadania. Aby była rejestrowana pełna historia zmian plików, należy wybrać opcję Szczegółowy. (JA POLECAM TEN WYBOR)
i juz mamy gotowy plik txt. odpalamy go a ps nagrywamy nowa akcje i przerzucajac sie pomiedzy plikiem txt a ps wykonujemy wszystkie czynnosci po czym dajemy stop nagrywanej akcji i juz mamy gotowa akcje.
pamietajcie tylko ze nie wszystko da sie nagrac w akcji w ps, ale jakbyscie mieli jakis klopot, to dajcie znac, sprawdze i moze bede umial pomoc.
pozdrawiam i wielki uklon
A jak to zrobić, jeśli teraz zachciało nam się zrobić akcję, a wcześniej nie wykonaliśmy żadnej z powyższych czynności?
neverhood
30-08-2007, 14:20
hmm, no coz raczej sie nie da, jesli dziennik ni byl wlaczony, dlatego jak zasiadam do jakiegos programu to czytam dobrze helpa pod katem tego co chce zrobic, ale sprawdze, bo moze nie wiem ze sie da, a wydaje mi sie ze sie nie da. jak znajde to napisze
Właśnie też nam się wydaje, że się nie da - piszemy o tym nawet.
A gdyby wiedzieć o tym, że chce się akcję wcześniej (niejako z góry) - całe zamieszanie z dziennikeim jest niepotrzebne; włącza się po prostu zapis akcji i po sprawie, nie ma co komplikować.
neverhood
30-08-2007, 15:02
Właśnie też nam się wydaje, że się nie da - piszemy o tym nawet.
A gdyby wiedzieć o tym, że chce się akcję wcześniej (niejako z góry) - całe zamieszanie z dziennikeim jest niepotrzebne; włącza się po prostu zapis akcji i po sprawie, nie ma co komplikować.
tys prowda, warto jednak miec wlaczony dziennik historii, bo nigdy nie wiadomo kiedy stwierdzimy, ze fajny efekt i szkoda ze go nie nagrywalem