Zobacz pełną wersję : Czujnik AF D50 - wymiana
Witam,
wizyta w serwisie i diagnoza - uszkodzony czujnik AF w body.
Ktoś się orientuje na ile serwis NP wycenia taką usługę ?
Pozdrawiam,
Gawronnek
26-07-2007, 09:43
nie wiem na ile wycenia, ale na wymianę w moim D80 czekam już tak jak w stopce
Dzięki Gawronek , słowa ubolewania . Tego się właśnie obawiam wysłania sprzętu do serwisu NP.
Narazie działa mi z jasnymi szkłami - powyżej 4-4,5 czujnik już szaleje.
Pech właśnie się zbieram na wakacje - i jak tak bez aparatu pojechać ????
Moze nie na temat ale jak bede kupowal D80 to prawdopodobnie w jednej z firm, ktore ciagna sprzed z Niemiec.
Czesto jezdza tam i gdyby (odpukac, jeszcze nie mialem okazji korzystac, nigdy zaden aparat nie zepsul sie) byla potrzeba to predzej tam zawioza, naprawia i przywioza niz serwis w Polsce ... ehh, przykre to ...
Jeszcze w moim przypadku (amatora-hobbysty) nie jest to wielki problem ale jak ktos zajmuje sie zawodowo to juz nie jest tak wesolo.
Doszlo do tego, ze przez to ktos kto zarabia musi miec (co czesto widze na Forum) drugie body.
Moze Nikon Polska wpadnie na pomysl i bedzie sprzedawa w kicie body ? D200 + D80 ;)
ja swojego bralem w europassat.com oni ciagna z niemiec :) dziala do teraz,przebieg od paru dni ponad 20 000. wszystko dziala. ostatnio pierwszy raz uderzyl o ziemie.( zabrali mi lozko z pokoju bo rodzina przyjechala a moje jest dosyc duze) wiec z przyzwyczajenia rzucilem go na lozko ...
wszystko dziala :D jedynie troszke brudna matówka i matryca. wiec trzeba by odwiedzic wroclaw,i za czyszczenie dac te 30 zl.
Gawronnek
26-07-2007, 10:27
dla wyjaśnienia i lekkiej obrony naszego serwisu dodam iż nasi zamówili ten czujnik już ponad miesiąc temu, jednak centrala ich olewa nie wrzucając go do kolejnych dostaw, podobnie ma sie sytuacja z przednią soczewka do mojego Nikkora 85 F1.8 na która czekają w serwisie już 2 miesiące
dla wyjaśnienia i lekkiej obrony naszego serwisu dodam iż nasi zamówili ten czujnik już ponad miesiąc temu, jednak centrala ich olewa nie wrzucając go do kolejnych dostaw, podobnie ma sie sytuacja z przednią soczewka do mojego Nikkora 85 F1.8 na która czekają w serwisie już 2 miesiące
Gawronnek , tylko jakie to ma znaczenie dla Uzytkownika.
Kupi na Allegro taniej i ma szybszy serwis, bo ten niemiecki jest lepszy a w Polsce ... sorki ale powinni miec na stanie niektore podzespoly albo mogliby rozczlonkowac jakies body na czesci.
Gawronek czyli delikatnie mówiąc mają nasz kraj w d.... :(
Gawronek jeśli aparat na gwarancji, to myślę że powinieneś zgłosić się do jakiejś organizacji ochrony praw konsumenta. Coś mi się obija, że mógłbyś się domagać wymiany aparatu na nowy, skoro naprawa trwa tak długo. Oni muszą się mieścić z naprawami w konkretnych terminach i żadne wykręty tu nie powinny mieć miejsca.
To, że oni nie mogą się dogadać ze swoją firma-matka nie powinno nas - konsumentów w ogóle obchodzić.
Gawronnek
26-07-2007, 10:54
niestety skorzystałem z gwarancji w serwisie a nie u sprzedawcy, a nikon nie ma terminu po którym w przypadku braku naprawy wymieniają body albo oddają kasę, zresztą dostałem zastępcze D50 więc w sumie zgrzeszyłbym gdybym mocno narzekał, co nie znaczy że mnie ta sytuacja nie wkurza
dobrze wiedzieć, że takie cuś ma znaczenie.. Może jak już otrzymasz aparat spowrotem, to napisz jakiś ogólny dłuższy tekst o tym.. Mogę tylko powiedzieć, że trochę Ci współczuję (trochę bo masz d50 ;) )
pozdrawiam
no to się rozpętało....
wniosek :
zabieram jasne szkła i tyle
a potem ... wyśle body do serwisu po powrocie mam nadzieje (małą bardzo małą) że naprawa odbędzie się szybko i sprawnie.
tak się chciałem dowiedzieć o koszty tej operacji bo dodzwonić sie do serwisu to też cud.
Pozdrawiam
Gawronnek
26-07-2007, 11:23
ja rozmawiam z nimi przynajmniej raz w tygodniu, o koszty nigdy nie pytałem bo mam gwarancje, moja uwaga miała na celu przygotowanie Cię na dłuższe rozstanie z body, chociaż może akurat do D50 mogą mieć na stanie taki czujnik, szkoda że nie zapytałeś o koszty jak już byłeś w serwisie
byłem w serwisie ale nie nikona (OK! serwis - Gdańsk , kompetentnie szybko POLECAM) tam niestety tego nie naprawią tylko NP ma czujniki (nie dzielą sie częściami z innymi serwisami) oraz sprzęt do diagnostyki i ustawienia owego czujnika (czy jakoś tak)
w OK! powiedzieli że między 100-200zł szacują koszty ale na ile to wyceni NP nikt nie wie....
tak pomyślałem że może już jakiś użytkownik forum miał taka przypadłość (podobno częsta w D50 i D70) i wie cos o cenach.
Odkopuje wątek, bo mnie to dopadło i nie wiem co robić. Wysłałem body ze szkłem do kalibracji bo miałem ff. Pierwszy kosztorys-regulacja af w body coś około 120zł, zatwierdziłem. Na drugi dzień dostaje drugi kosztorys-wymiana czyjnika af(brak mozliwości regulacji), cena coś ponad 500zł:-(. Zrezygnowałem, nie wiem, czy warto naprawiać, czy lepiej kupić D90, chociaż czytając problemy z zawiechami trochę się obawiam.
Kundzior
17-10-2010, 10:43
Haha Oni nieźle kombinują, ja co jakiś czas z nimi mam styczność i naprowadzam ich na dobrą drogę, szukają zarobku gdzie się da.
Wszystko rozumiem ale nie takiego ździerstwa, czujnik kosztuje 250, z drugie tyle za samą wymianę wołają, wstyd! Naprawa chyba równa wartości puszki, która ma dopiero niecałe 10k klapnięć:sad:.
Za coś ponad 500 plnow to można kupic drugiego D50, IMHO to się nie opłaca i lepiej dołożyć do D90.