PDA

Zobacz pełną wersję : jaka lampa do D40?

agawytka
25-07-2007, 16:08
Jaką lampę polecilibyście do D40, aby z nim w pełni współpracowała?

qczman
25-07-2007, 21:30
Taka sama jak do d70/d70s/d50/d200/ itp.
Czyli sb 600/800

dame
25-07-2007, 21:48
zastanów się czy lampa jest Ci tak konieczna - za sb-600 zapłacisz 700 (używana) - 900 (nowa), a 1400 można kupić (nową) sigmę 30/1.4 ;)

BugsBunny
25-07-2007, 22:07
SB400 w zupełności wystarczy
mała, wystarczająco mocna, palnik odwracany do 90st ku górze, współpraca z iTTL / CLS, niedroga
czego chcieć więcej oprócz wbudowanej?

dame
26-07-2007, 00:37
czego chcieć więcej oprócz wbudowanej?

obracania głowicy do pionowych kadrów..

agawytka
26-07-2007, 13:26
zastanów się czy lampa jest Ci tak konieczna - za sb-600 zapłacisz 700 (używana) - 900 (nowa), a 1400 można kupić (nową) sigmę 30/1.4 ;)

ojoj... to teraz bede miala o czym myslec na urlopie ;)

Aberrator
26-07-2007, 13:49

Diziwię się takiemu podejściu, że lepiej kupić jasny obiektyw niż lampę. Po pierwsze lampa służy do doświelania i masz gwarancję że w faktycznie ubogim świetle otrzymasz prawidłową ekspozycję, po drugie jeżeli kupisz np. SB-600 która jest bardzo dobra i "niedroga" możesz stoswać różne techniki kreatywne jak np. zdalne wyzwalanie błysku, światło odbite od dowolnie wybranej płaszczyzny. Tego niestety sigma acz znakomita, nie jest w stanie zagwarantować, poza tym nie rozumiem sugestii kolegi odnośnie zakupu obiektywu podczas gdy forumowicz jasno daje do zrozumienia że chce kupić lapmę błyskową.
pozdrawiam

dame
26-07-2007, 14:44
Diziwię się takiemu podejściu, że lepiej kupić jasny obiektyw niż lampę. Po pierwsze lampa służy do doświelania [...]

Do czego służy lampa to ja wiem.. ;-) Ale do rzeczy - chodzi o to, że przy tak jasnym obiektywie jak F1.4 lampa staje się zbędna - niemal w każdych warunkach można strzelać z ręki do światła zastanego.

I tu wszystkie argumenty na temat lampy padaja - lampa jest duza, ciezka i trzeba do niej dodatkowych akumulatorkow (i wszystkiego co się z tym wiąże). Na dokladke lampa zdaje egzamin na dobrą sprawę tylko tam gdzie można światło od czegoś odbić - czyli we wnętrzach. Poza wnętrzami - w najlepszym wypadku wyłącznie gdy chcesz doświetlić (a nie oświetlić) scenę. W każdym innym przypadku (no do póki nie biegasz w plenerze z 2-3 lampami) , nawet przy użyciu dyfuzora, zdjęcia są po prostu brzydkie - płaskie z mocnymi cieniami za obiektem.

po drugie jeżeli kupisz np. SB-600 która jest bardzo dobra i "niedroga" możesz stoswać różne techniki kreatywne jak np. zdalne wyzwalanie błysku, światło odbite od dowolnie wybranej płaszczyzny.

Ja tego wcale nie neguję - sam chciałbym mieć tę lampę ;) Ale najpierw wolę kupić tę sigmę, bo światło sztuczne mi nie odpowiada i kiedy mogę to nie korzystam. Moim argumentem jest to, że wszędzie tam gdzie lampa jest faktycznie użyteczna, MZ sigma zrobi zdjęcie ładniejsze bez lampy.

Do tego wszystkiego dodać trzeba, że są ujęcia które lampa po prostu by zrujnowała - np takie w których istotą zdjęcia jest gra światło/cienia.

Tego niestety sigma acz znakomita, nie jest w stanie zagwarantować, poza tym nie rozumiem sugestii kolegi odnośnie zakupu obiektywu podczas gdy forumowicz jasno daje do zrozumienia że chce kupić lapmę błyskową.
pozdrawiam

dyskusja dotyczy zakupów. Koleżanka zakupiła aparat D40, zapewne dla tego bo szkoda kasy. Wnioskuję, z tego że jak każdy homo-oeconomicus chciałaby wydać swoje pieniądze jak najlepiej, stąd moja sugestia.

ojoj... to teraz bede miala o czym myslec na urlopie ;)

ja też właśnie składam kasę i mam dylemat ;-) Lampa (sb-600+dyfuzor+filtr łososiowy) czy właśnie owa S30/1.4

Aberrator
26-07-2007, 23:35
cytat nojego sznownego przedmowcy -"dyskusja dotyczy zakupów. Koleżanka zakupiła aparat D40, zapewne dla tego bo szkoda kasy. Wnioskuję, z tego że jak każdy homo-oeconomicus chciałaby wydać swoje pieniądze jak najlepiej, stąd moja sugestia."

No wlasnie i przez takie sugestie z forum fotograficznego robi sie forum ekonomiczne z jezdzeniem po krzywej uzytecznosci. Co do sigmy i swiatla zastanego ocz\ywiscie nie neguje w zadnym razie jego wyzszosci nad swiatlem blyskowym ale sa sytuacje gdzie nie da rady po prostu uzyc samego szkielka np zdjecia pod slonce. A poza tym skoro juz mowuimy o ekonomice przedsiewziecia to jednak cala impreza z sigma wyjdzie i tak drozej niz nabycie sabinki 600tki, nie mowiac juz o 400setce
pozdrowionka

dame
26-07-2007, 23:50
No wlasnie i przez takie sugestie z forum fotograficznego robi sie forum ekonomiczne z jezdzeniem po krzywej uzytecznosci.

a widzisz - ale to jest najoptymalniejszy ;) sposób do zaspokojenia swoich potrzeb, więc czemu nie? :>

Co do sigmy i swiatla zastanego ocz\ywiscie nie neguje w zadnym razie jego wyzszosci nad swiatlem blyskowym ale sa sytuacje gdzie nie da rady po prostu uzyc samego szkielka np zdjecia pod slonce.

owszem, ale czy do doświetlenia nie wystarczy sama lampa wbudowana? (pytam bo nie wiem) W D40 wydaje się być bardzo mocna (za mocna na moje potrzeby, przeważnie muszę ją trochę przysłonić).

A poza tym skoro juz mowuimy o ekonomice przedsiewziecia to jednak cala impreza z sigma wyjdzie i tak drozej niz nabycie sabinki 600tki, nie mowiac juz o 400setce
pozdrowionka

a to święta prawda! Niestety sb400 nie ma obracanej głowicy w poziomie - z tego względu oczekuję że odpada większość pionowych kadrów i dlatego dla mnie osobiście ta lampa jest zdyskwalifikowana, bo lubię takie kadry. Gdyby nie to, już dawno zaopatrzyłbym się w 400-ke bo jej cena jest atrakcyjna.

A tak - płacić za sb600 już trzeba się zastanowić. Niby widziałem, koledzy z forum sprzedają te lampy w pięknym stanie za 700 zł, ale to już połowa ceny tej sigmy.. Dodatkowo obiektyw kitowy 18-55 sprawia wrażenie takie, że chciałoby się go szybko zamienić na coś innego ;)

źle myślę?

milo_ja
27-07-2007, 00:09
Do czego służy lampa to ja wiem.. ;-) Ale do rzeczy - chodzi o to, że przy tak jasnym obiektywie jak F1.4 lampa staje się zbędna - niemal w każdych warunkach można strzelać z ręki do światła zastanego.

I tu wszystkie argumenty na temat lampy padaja - lampa jest duza, ciezka i trzeba do niej dodatkowych akumulatorkow (i wszystkiego co się z tym wiąże).

Chyba zapominasz, że przy F1.4 głębia ostrości do dużych nie należy. A we wnętrzach (szczególnie imprezy rodzinne) ludki zwykle oczekują, że i ciotka Kryśka z przodu będzie ostra i babcia Czesia trochę z tyłu. Bez lampy to se ne da. Fakt, zrobisz fajny portrecik, ale na imprezy rodzinne lampa jest niezastąpiona.

Aberrator
27-07-2007, 10:25
owszem, ale czy do doświetlenia nie wystarczy sama lampa wbudowana?
Dodatkowo obiektyw kitowy 18-55 sprawia wrażenie takie, że chciałoby się go szybko zamienić na coś innego ;)

Fakt, można użyć lampy wbudowanej, ale moc błysku może być czasem niewystarczająca, ale raczej wbudowana w większości sytuacji powinna wystarczyć . Natomiast co do tej sigmy, to nie wiem czy zwróciłeś uwagę na konieczność ostrzenia ręcznego z korpusem D40 co w słabych warunkach oświetleniowych może być pewną niedogodnością, natomiast sb-600 posiada świetną opcję af assist co daje gwarancję ostrego obrazu, niestety z sigmą ta opcja nie zaskrzeczy.
Wracam do naszej wątkodawczyni i podsyłam link z opisem SB-400 bo myślę że do tego modelu będzie to najlepsze rozwiązanie. http://www.kenrockwell.com/nikon/sb400.htm
Tekst jest po angielsku, cytuję za autorem powody dla których zdecydował się na kupno tej lampy
1. używać śwaitła odbitego
2. krótkich czaów ładowania lampy (większa częstotliwość pstrykania)
3. szerokiego kąta krycia (np. obiektywy szerokokątne)
4. wykonać więej zdjęć na świeżo załadownej baterii, ponieważ lampa wbudowana błyska z 3krotnie większą mocą niż konieczna, natomiast podłączenie sb-400 automatycznie wyłącza lampkę wbudowaną.
5. poręczność, lekkość, kompaktowość
i tu jeszcze jedna końcowa opinia autora: "pewnie dziennikarze zawodowi będą się śmiać z czekogolwiek zwanego lampą ważącego mniej aniżeli 10 funtów ( ile to w kg?) ale ten mały diabełek działa świetnie i pozwala na zdjęcia miejsc gdzie Sb-800 może okazać się nieprzydatna"

Acha i jeszcze komentrz do pkt4 używając lampy wbudowanej często należy zastanowić się nad zakupem dodatowego akumulatora (w moim D70s z lampą wbudowaną nie mogłem poszaleć) co jest sporym wydatkiem a wciąż lampy zewnętrzej brak.

Pozdrawiam

Aberrator
27-07-2007, 10:48
Sprostowanie
Sorki ale popełniłem gafę, bo po zamieszczeniu informacji o sigmie jakoby nie działał AF z korpusem D40 zwracam honor bo sprawdziłem że posiada ona silnik HSM więc cofam moją poprzednią wypowiedź w tym zakresie, w związku z czym również af asystent zaskrzeczy.
pozdrawiam

dame
27-07-2007, 19:50
Ten tekst czytałem już wcześniej coprawda, ale teraz jak go przywołałeś to znów zaczynam się zastanawiać czy warto tyle dopłacać do sb-600 tylko dla pionowych kadrów..

Dho'ine
14-01-2013, 17:02
Koledzy potrzebuję rady. Potrzebuję lampy do D40, zdecydowałem się na Metza 44. Czy do D40 w typowo amatorskim zastosowaniu się sprawdzi? Ma i-TTL i chyba to mi wystarczy. Nie wiem czy jakieś inne funkcjonalności lampy są mi potrzebne. Nie chcę iśc z armatą na muchy, a ten Metz kosztuje połowę D700.

GonzoG
14-01-2013, 17:10
Koledzy potrzebuję rady. Potrzebuję lampy do D40, zdecydowałem się na Metza 44. Czy do D40 w typowo amatorskim zastosowaniu się sprawdzi? Ma i-TTL i chyba to mi wystarczy. Nie wiem czy jakieś inne funkcjonalności lampy są mi potrzebne. Nie chcę iśc z armatą na muchy, a ten Metz kosztuje połowę D700.

Raczej połowę SB-700...

Jak zwykłe błyskadełko dla niewymagającego użytkownika się sprawdzi.

Chawison
14-01-2013, 18:26
Koledzy potrzebuję rady. Potrzebuję lampy do D40, zdecydowałem się na Metza 44.

witaj
sprawdzi sie bardzo dobrze, nie daj się naciagac na drogie ciezkie i mocne lampy..
wybieraj posrod
metz 44 - prosta solidna lampa
yongnuo 565ex - lampa z wyzszej polki, wieksza i mocniejsza z dluzsza gwarancja ale chinska...
nissin di622 - mocna i glosna ale tansza

pozdrowienia...

adolfik9501
14-01-2013, 22:06
(...)
nissin di622 - mocna i glosna ale tansza (...)

I posiada wbudowaną fotocelę, którą możesz użyć na początek do wyzwalania zdalnego lampy w razie potrzeby. Jeśli nic się nie zmieniło (oprogramowanie) od premiery M44AF1D to Metz takowej nie posiada.

Z Nissinów Di622 lepiej wziąć wersję Di622 II (Mark II).

Dho'ine
24-01-2013, 11:03
Zrobiłem małego spontana i kupiłem tego Metza 44, ma jutro być. Mam nadzieję że się nie zawiodę. W studio się bawić nie będę. Potrzebuję tylko dobrej prostej lampy do okazjonalnego błyskania, lepszej niż wbudowana.
Zastanawia mnie tylko tryb manualny. Aparat kompensuje wtedy światło, np w trybie A skróci czas, czy lampa sobie i aparat sobie, macie jakieś ciekawe linki żeby sie dowiedzieć? Wiem co to jest TTL.

GonzoG
24-01-2013, 11:58
Zastanawia mnie tylko tryb manualny. Aparat kompensuje wtedy światło, np w trybie A skróci czas, czy lampa sobie i aparat sobie, macie jakieś ciekawe linki żeby sie dowiedzieć? Wiem co to jest TTL.

Ale co ma zastanawiać ??
Bez znaczenia jaki ustawisz czas, to lampa błyśnie tak samo. Nie ma co skracać, czy kompensować.

A przy okazji - zajrzyj do instrukcji - tam jest wytłumaczona praca z lampą.

Dho'ine
24-01-2013, 12:12
Chodzi mi o to czy aparat widzi jak jest ustawiona lampa w trybie manualnym i czy dobiera paramatry naswietlania uwzględniając lampę, czy może jest to full manual i trzeba samemu ocenić ilośc swiatła.

GonzoG
24-01-2013, 12:38
Chodzi mi o to czy aparat widzi jak jest ustawiona lampa w trybie manualnym i czy dobiera paramatry naswietlania uwzględniając lampę, czy może jest to full manual i trzeba samemu ocenić ilośc swiatła.

To przeczytaj instrukcję - tak ciężko ?? Tam jesz wszystko opisana... z resztą tryb manualny lampy masz też i dla wbudowanej.

To mówisz o trybie manualnym, czy automatycznym ?? bo chyba mylisz pojęcia...

Dho'ine
24-01-2013, 13:32
Może mylę, torchę jestem zielony jeśli chodzi o lampy, a instrukcję bym przeczytał gdybym miał. Jakbys przeczytał mojego pierwszego posta z dzisiaj to byś wiedział że lampy nie mam jeszcze. Jutro przyjdzie lampa to poczytam przez weekend, doedukuję się to może sam na to wpadnę, chciałem tak na szybko się dowiedzieć z ciekawości.

GonzoG
24-01-2013, 13:40
Jak byś potrafił czytać ze zrozumieniem, to wiedziałbyś, że mowa o instrukcji do aparatu, nie do lampy, bo w tej nic nie ma na temat pracy aparatu z lampą.

Dho'ine
24-01-2013, 14:14
Nie pisałeś jasno że chodzi o manual do aparatu. Właśnie go przejrzałem i nie ma w nim tego co potrzebuję.
Lampa jaką kupiłem ma tryb TTL i tryb manualny, jak przełączę na tryb manualny i ustawię moc błysku to aparat będzie widział że będzie błysk o kreslonej mocy czy zachowa się tak jakby lampy nie było i będzie robił sowje (i lampa prześwietli zdjęcie) ?
Jasniej już nie umiem, albo głupie pytanie albo mam tak duże braki.

GonzoG
24-01-2013, 14:31
A ustaw sobie lampę wbudowaną w trym manualny i sprawdź - tak ciężko pomyśleć...

Poza tym, jak sam piszesz - tryb manualny, czyli nie automatyczny.

Dho'ine
24-01-2013, 15:03
A nie możęsz napisać, tak czy nie? Popatrze przez weekend. Nie wiem czy w D40 się da ustawić manualny tryb w lampie wbudowanej.

GonzoG
24-01-2013, 17:21
A nie możęsz napisać, tak czy nie? Popatrze przez weekend. Nie wiem czy w D40 się da ustawić manualny tryb w lampie wbudowanej.

Łatwiej byłoby napisać, tak lub nie, ale lustrzanka, to sprzęt wymagający myślenia, a nie uważania, że wszystko za Ciebie zrobi aparat.

Dho'ine
24-01-2013, 23:12
Po to chyba jest forum żeby pytać, czasem dlatego żeby nie wyważać otwartych drzwi, a nie żeby nabijać sobie posty, Zauważyłęm że przy podniesionej lampie w trybie manualnym aparat nawet w trybie A zachowuje się jak na M.

Dho'ine
28-01-2013, 11:19
Zakupiłem tego Metza 44, szukałem najtańszej ale dobrej i sprawdzonej lampy i jak narazie jestem bardzo zadowolony, fajna zgrabna lampa, TTL z D40 działa bez zarzutu, żałuje ze się wcześniej nie skusiłem. Trochę też się zastanawiem czy nie lepiej był dołożyc do czegoś ze zdalnym błyskaniem a to już większy koszt. Najważniejsze że ma obracany palnik i jest powtarzalna. Dzieki za cierpliwość, przede mną teraz trochę nauki.