Zobacz pełną wersję : ot problem - żona mi zabrała aparat
strangelove
25-07-2007, 16:01
w sumie dobrze, bo sie zaraziła fotografią, wcale nie musiałem krecić żeby kupić nowy obiektyw czy lampe.
No ale się do tej D50 dostać nie mogę, zabrała i trzyma!
Już w przypływie fantazji się zastanawiałem nad dodatkowym D40, ale może coś małego, co by można do kieszeni włozyc, na stok pojechać i sunąc bez obawy że przy upadku obiektyw mi sie w plecy wbije...
co polecacie?
jest cos z kompaktow tak do ok 1000 PLN. W sumie kompaktami nigdy zdjęć nie robiłem (zenek za dzieciaka - później tylko nikony)
dzięki za odzew
Rafał_Sz
25-07-2007, 16:04
NIGDY nie przesiadaj się na kompakt!
Kup sobie lepiej D40.
Nawet wypasione kompakty mają tak ospały autofokus, że nawet myślenie Giertycha jest szybsze.
I szumy a`la Niagara gratis!
wlasiukk
25-07-2007, 16:09
ej, na narty to akurat jednak kompakt lepszy - tam prawie zawsze chcesz mieć portet z górą w tle a wszystko w GO ;)
Pozatym, nie wiem jak inni jeżdżą na nartach - ale ja bym się bał z takim klockiem na plecach pomykać - można zrobić sobie lub co gorsza sprzetowi krzywdę ;)
strangelove
25-07-2007, 16:10
no wlasnie tego się obawiam. Kompaktem nigdy specjalnie nie fotografowałem, więc się moge zderzyć z brutalna rzeczywistosćcia, no ale kompakty są, hymm... kompaktowe :-D
ewntualnie moge porzucić temat drugiego aparatu i celować w T90, ale 1 aparat na 2 hobbystów to czasami mało, szczególnie jak ktoś gdzieś jedzie...
Rafał_Sz
25-07-2007, 16:14
OT
Czy twój nick nie jest czasem inspirowany tytułem pewnego utworu grupy, której nazwa zaczyna się na D i M?
end OT
strangelove
25-07-2007, 16:20
OT
:-) a wiesz, że dopiero teraz mi się skojarzyło?
ale nicka wziąłem ze swietnego filmu Stanleya Kubricka "Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb"
end OT
... ale może coś małego, co by można do kieszeni włozyc, na stok pojechać i sunąc bez obawy że przy upadku obiektyw mi sie w plecy wbije...
co polecacie?
jest cos z kompaktow tak do ok 1000 PLN...
Coś z Canonów serii Axxx... przyzwoite Auto, programy tematyczne, preselekcje, a nawet pełen manual (jednak nie we wszystkich - trzeba przejrzeć specyfikacje...), zmieści się w większej kieszeni, zdjęcia oczywiście nieporównywalnie gorsze od lustrzankowych, ale z drugiej strony całkiem dobre jak na kompakty.
kronos28
25-07-2007, 16:56
jak coś na stok, inne extrema i małpka to Olek Mju 770SW - niezniszczalny (noo prawie ale obudowę ma mocną), mały, ładny ro bi fotki pod wodą (potwierdzone)...
strangelove
25-07-2007, 17:08
kurcze ten olimpus kosztuje ok 1400PLN, sporo...
NIGDY nie przesiadaj się na kompakt!
Kup sobie lepiej D40.
Nawet wypasione kompakty mają tak ospały autofokus, że nawet myślenie Giertycha jest szybsze.
I szumy a`la Niagara gratis!
NIGDYna compact
NIGDY NA D40(x) - przykro mi dla tych co maja - widocznie maja duzo kasy na SWMy... np 12-24N... bogaci biedacy....
strangelove
25-07-2007, 19:18
no wiesz zerkam w strone kompakta bo jest maly, choc sie waham totalnie. rozpoznaje temat, co maja/polecaja inni posiadacze luster.
D40 nie wykluczam, bo SWMa już mam (18-200) i doszedłby kitowiec.
kronos28
25-07-2007, 20:36
ale lustro kup do normalnego focenia (nie bierz d40 niech cię ręka boska broni - to krok w tył w twoim przypadku), ja o małpce ci tak napisałem w sensie do "wyżywania" się ;) aka "idiotencamera"
Lustrzanka na narty to nie jest dobry pomysł, jeśli chcesz dobrze pojeździć. W zeszłym sezonie złamałem osłonę do mojego 18-70... Albo idziesz na narty i przy okazji cykniesz parę zdjęć na pamiątkę albo robić zdjęcia i wtedy narty wykorzystujesz tylko jako transport, co jest dość nudne.
Jeśli do zimy zdążysz dozbierać na kompakta to kup teraz używane D50 albo D70, a na Święta zafunduj sobie idiotencamere :)
bergbary
25-07-2007, 21:33
trochę już jestem na tym padole i jedną z madrości jakie przyniosło mi doswiadczenie życiowe to: jak najmniej operować słowem nigdy. piszesz tu bogaczu o biedakach ktorzy kupili d40 (X).chyba nie jesteś na bieżąco ale jakos tym biedakom poszerza sie oferta rynkowa objektywów. ceny też na bank spadną tak że biedaki z d40(x) cos sobie
po głodówkach( wynikajacych z oszczędzania)kupią nawet na raty spłacane do konca życia.
te takie ironiczne podjazdy pod kupujacych d40(x) przypominają mi podobne napady właścicieli np 125 a nawet
wartburgów do kupujacych 126p.czasy to już odlegle ale duch w narodzie pozostał.
tak -masz d200 i jesteś duzo lepszy i madrzejszy i bogatszy od bidaków z smiesznymi D40(x) BEZ ŚRUBOKRĘTA!!!
Karl Johansson
25-07-2007, 22:53
bergbary myślę, że tu nie o to chodziło, tak do końca.
"Biedacy" było użyte w sensie, że są biedni, bo muszą kupować SWMy itp, a nie, że nie mają kasy na lepszy sprzęt...
a co do tematu, to ja też wybrałbym kompakta jakiegoś, żeby robić "fotki" na stoku...
do "zdjęć" nie brałbym nart :]
killertowa
25-07-2007, 23:17
ewntualnie moge porzucić temat drugiego aparatu i celować w T90,
To już lepiej kup z demobilu T34. Jak się dobrze rozpędzisz to i bacówka na dole stoku cię nie zatrzyma, a przy tym krzywdy sobie nie zrobisz ;)
Z małpek polecam ci Olympusa FE 140. Tani jest, ma tylko programy tematyczne, ale w każdym trybie masz możliwość korekcji ekspozycji i zadecydowania czy ma robić z lampą (auto, lub czerwone oczy) czy bez lampy.
Zaletą jest również spory wyświetlacz (chyba 2,5') oraz to, że chodzi na zwykłych paluszkach (2 szt.)
Używam tego aparatu właśnie w górach i na plaży.
Nie jest to oczywiście żadne och i ach, ale na zdjęcia do albumu wystarczy. Mogę ci przesłać kilka plażowych zrobionych tym olkiem na priva.
strangelove
25-07-2007, 23:21
z tymi nartami to jest tak, ze moze i wcale na nie nie pojade jak sniegu nie bedzie, wiec nie jest to jakies krytyczne.
ale kompakt to mozna do "kieszeni" schowac, a tej swojej armaty nie nosze caly czas.
Wracajac do tematu macie jakies strzaly oprocz canona AXXX i olimpusa 770 (ten to drogawy)??
dzieki
strangelove
25-07-2007, 23:28
jakbys miala jaks na wyzszym ISO to bym poprosil.
dzieki
killertowa
25-07-2007, 23:33
no to mamy problem
bo killertowa nie jest kobietą :D
Poszukam coś w kolekcji to może znajdę wysokie ISO. Jak nie znajdę, to nie dam rady teraz nic zrobić bo pożyczyłem aparat na wakacje szwagierce.
strangelove
25-07-2007, 23:54
no to mamy problem bo killertowa nie jest kobietą :D
no to mnie zmyliles :-D
jak nic nie znajdziesz to zaden klopot, na pbasie pewnie sa tego setki
Jak to ktoś powiedział...albo fotografujesz albo jedziesz na narty :) Proponuje stok a pozniej spacer z aparatem.
Przyjemne z pozytecznym no i bezpieczniej dla Ciebie i aparatu :)
No a jezeli juz koniecznie chcesz zabrac aparat to cos malego, bedzie male rozczarowanie jak sie przesiadziesz z Nikona...ale nie mozna miec wszystkiego.
Zycze samych dobry ujec na stoku :)
Z kompaktów to tylko seria F od FUJI, w kolejności:
- f 31fd
- f 30
-f 20
- f 40
Seria ma o klasę lepsze (mniej szumiące) matryce niż reszta. Jak jeszcze gdzieś jest to FUJI e900 full wypas nawet z RAW, dobra matryca.
Druga grupa to CANON seria AXXX do wyboru, do koloru.
w sumie dobrze, bo sie zaraziła fotografią, wcale nie musiałem krecić żeby kupić nowy obiektyw czy lampe.
No ale się do tej D50 dostać nie mogę, zabrała i trzyma!
Już w przypływie fantazji się zastanawiałem nad dodatkowym D40, ale może coś małego, co by można do kieszeni włozyc, na stok pojechać i sunąc bez obawy że przy upadku obiektyw mi sie w plecy wbije...
co polecacie?
jest cos z kompaktow tak do ok 1000 PLN. W sumie kompaktami nigdy zdjęć nie robiłem (zenek za dzieciaka - później tylko nikony)
dzięki za odzew
To bardzo dobry pomysł bo jest wiele sytuacji, w których nie warto targać ze sobą całego zestawu lustrzankowego. Mam Nikona D 80 plus kilka Nikkorów do niego plus jakiś błysk i jakies statywy ale gdy jadę rowerem po puszczy Kampinoskiej to po pierwsze - za ciężko z tym zestawem, po drugie - ktoś da mi w łeb i zabierze wszystko, po trzecie - albo rower albo foto... Mam aparat Konica Minolta A 200, mały, lekki a jednak z matryca 8 mega i obiektywem 18 -200 plus anti shake i robi zdjęcia super. Juz go nie produkują ale możesz sobie kupić na przykład Canon A 550 wielkości pudełka papierosów ze znakomitym obiektywem, który pracuje na dwóch bateriach AA. A obiektyw chowa sie w korpusie... Wczoraj go testowałem bo kolega chce kupić i próbne zdjęcia wciskają w fotel...
strangelove
26-07-2007, 16:32
no po nieprzespanej nocy :-) zdecydowalem sie na A550
dzieki za przemyslenia