Zobacz pełną wersję : połówka a podwójne naswietlanie
mskowronski
25-07-2007, 13:54
Witam :)
zastanawiam się nad kupnem połówki...
teoretycznie taki sam efekt (przyciemnienie np. nieba o załóżmy 3 przysłony) można uzyskać dwókrotnie naświetlając tą samą klatkę właśnie z różniecą 3 przysłon (skracając lub wydłużając czas), a potem składając te dwa zdjęcia np. w PS-ie przy użyciu maski i gradientu...
Czy ktoś z Was próbował porównywać efekty jakie daje połówka i technika opisana wyżej? Wydaje się, że można uzyskać taki sam efekt końcowy, po co więc stosować połówkę?
pozdrawiam
Czy ktoś z Was próbował porównywać efekty jakie daje połówka i technika opisana wyżej? Wydaje się, że można uzyskać taki sam efekt końcowy, po co więc stosować połówkę?
pozdrawiam
Z połówką masz "2" zdjęcia zrobione w dokładnie tym samym czasie. W pewnych sytuacjach może mieć to znaczenie.
mskowronski
25-07-2007, 14:21
niby tak, ale praktycznie można zrobić te dwa zdjęcia w odstepie sekundy lub dwóch...
choć rzeczywiście przy szybko przemieszczających się chmurach to i tak może być za długo...
a poza tym jakieś różnice?
niby tak, ale praktycznie można zrobić te dwa zdjęcia w odstepie sekundy lub dwóch...
choć rzeczywiście przy szybko przemieszczających się chmurach to i tak może być za długo...
a poza tym jakieś różnice?
Po za tym jak użyjesz połówkowego to ... ni musisz się bawić w PS. ;) A co do chmurek, to możesz zastosować DRI, tzn. wyciąć część jednego zdjęcia i odpowiednią dopełniającą część trugiego (ew. jakieś uśrednienie na granicach). Wtedy chmurki nie "uciekną", bo będą z 1 zdjęcia. Z drugiej strony te 2 zdjęcia możesz zrobić w odstępie 1/5 s (ew. 1/3 w zależności od posiadanego aparatu), a w tym czasie chmurki zbyt wielkiego dystansu nie przebędą (o ile nie są to mocno pędzące chmurki burzowe ;) ).
mskowronski
25-07-2007, 14:35
pisząc o czasie między zdjęciami miałem na myśli sytuację w której różnica w ekspozycji między dwoma zdjęciami jest większa niż 2 EV, wtedy zamiast braketingu trzeba zmienić czas ręcznie..
ale przyszła mi do głowy jedna myśl - takie zdjęcie http://www.onephoto.pl/info.php3?id=170024# raczej trudno było by uzyskać stosując dwa naświetlenia - woda przemieszcza się znacznie szybciej niż chury na niebie...
poza tym, czy jeśli scena jest bardzo kontrastowa (góra bardzo jasna, a dół bardzo ciemny) to czy jasne zdjęcie przykryte w 50 % przez ciemne (mniej więcej połowa zdjęcia po zastosowaniu maski i gradientu) da taki sam efekt jak przy zastosowaniu filtra połówkowego?
pisząc o czasie między zdjęciami miałem na myśli sytuację w której różnica w ekspozycji między dwoma zdjęciami jest większa niż 2 EV, wtedy zamiast braketingu trzeba zmienić czas ręcznie..
W D200 możesz zrobić 9 zdjęć o skoku max 1EV. A więc masz rozrzut 4EV z każdej strony. Łącząc to z korekcją -4EV masz 1 zdjęcie na 0 i 1 na -8EV. Całkiem sporo, czyż nie?
ale przyszła mi do głowy jedna myśl - takie zdjęcie http://www.onephoto.pl/info.php3?id=170024# raczej trudno było by uzyskać stosując dwa naświetlenia - woda przemieszcza się znacznie szybciej niż chury na niebie...
Wodę bierzesz z jednego zdjęcia, a chmury z drugiego. Łączenia nie powinno być widać, bo wypada na i tak mało ostrym horyzoncie.
poza tym, czy jeśli scena jest bardzo kontrastowa (góra bardzo jasna, a dół bardzo ciemny) to czy jasne zdjęcie przykryte w 50 % przez ciemne (mniej więcej połowa zdjęcia po zastosowaniu maski i gradientu) da taki sam efekt jak przy zastosowaniu filtra połówkowego?
Powinno dać bardzo podobny, a może nawet i lepszy. O ile oczywiście dobrze i dokładnie to zrobisz.
Jednyny problem może się pojawić, jak fale "wlezą" na chmury. Wtedy będzie więcej dłubania, no ale przy połówce też trzebaby w takim wypadku troche "poprawić".
mskowronski
25-07-2007, 15:17
Łącząc to z korekcją -4EV masz 1 zdjęcie na 0 i 1 na -8EV. Całkiem sporo, czyż nie?
ja mam d70s i tam maksymalnie 3 zdj. z korekcją co 1EV co razem daje tylko trzy, poza tym w d200 to i tak pomiędzy 1 a 9 zdjeciem minie trochę czasu :)
Wodę bierzesz z jednego zdjęcia, a chmury z drugiego. Łączenia nie powinno być widać, bo wypada na i tak mało ostrym horyzoncie.właściwie to masz rację, chyba że kadr jest taki, że bliskie fale są w środku zdjęcia... wtedy juz gorzej z łączeniem
Powinno dać bardzo podobny, a może nawet i lepszy. O ile oczywiście dobrze i dokładnie to zrobisz.
Jednyny problem może się pojawić, jak fale "wlezą" na chmury. Wtedy będzie więcej dłubania, no ale przy połówce też trzebaby w takim wypadku troche "poprawić".
oświeciłeś mnie, choć to wydaje się to teraz oczywiste, nigdy nie myślałem o tym, że zdjęcie z połówką też rozjaśnia się i przyciemnia, tam gdzie to konieczne :)
Czyli podsumowując - uważasz, że połówkę można śmiało zastąpić dwoma lub kilkoma naświetleniami połączonymi w PS-ie?
ja mam d70s i tam maksymalnie 3 zdj. z korekcją co 1EV co razem daje tylko trzy,
To troszkę kiszka. Ale 3 EV to i tak sporo. Możesz się jeszcze ratować RAWem i funkcją "highlight/shadow". Powinno byc w miarę spoko. Ew. polarek też pomoże. Tochyba jedyny naprawdę niezastąpiony filtr.
poza tym w d200 to i tak pomiędzy 1 a 9 zdjeciem minie trochę czasu :)
No troszkę minie. Niecałe 2 sek. :)
właściwie to masz rację, chyba że kadr jest taki, że bliskie fale są w środku zdjęcia... wtedy juz gorzej z łączeniem
Jak pisałem, trzeba się wtedy trochę więcej pobawić.
oświeciłeś mnie, choć to wydaje się to teraz oczywiste, nigdy nie myślałem o tym, że zdjęcie z połówką też rozjaśnia się i przyciemnia, tam gdzie to konieczne :)
jest z tym troszkę mniej zachodu, ale chyba trudno jest trafić na kadr, w którym połówka leży idealnie.
Czyli podsumowując - uważasz, że połówkę można śmiało zastąpić dwoma lub kilkoma naświetleniami połączonymi w PS-ie?
Myślę, że tak. Chociaż niektóry twierdzą, że łączenie kilku zdjęć w 1 to już nie fotografia, a fotomontaż. Więc jeśli miałbyś mieć wyrzuty sumienia, to używaj połówki. ;)
Jedyna niedogodność robienia kilku zdjęć to powtarzalność kadru(chodzi mi o to, żeby między kolejnymi zdjęciami aparat musi pozostać w takiej samej pozycji), a przy gmeraniu korekcją ekspozycji nie trudno poruszyć statywem.
I tu się pojawia druga niedogodność, wynikająca z pierwszej. Bez statywu to se ne da pane Havranek.
mskowronski
26-07-2007, 10:26
wczoraj źle podałem - w d70s mozna zrobić 3 o skoku 2EV, co razem daje 6EV, a nie jak podałem 3 :)
rzeczywiście polara trudno zastąpić PS-em, ale z kolei polar na ultraszerokim kącie często może bardziej zaszkodzić zdjęciu niż pomóc...
pozdrawiam i dzięki za rozjaśnienie trochę tematu :)
wczoraj źle podałem - w d70s mozna zrobić 3 o skoku 2EV, co razem daje 6EV, a nie jak podałem 3 :)
Szkoda, ze w D200 nie można ustawić skoku 2. Byłoby 16EV rozrzutu. :)
mskowronski
26-07-2007, 11:16
nauczyć się szybko kręcić kółkiem i można w krótkim czasie zrobić zdjęcia z jeszcze większą rozpiętością ;)
nauczyć się szybko kręcić kółkiem i można w krótkim czasie zrobić zdjęcia z jeszcze większą rozpiętością ;)
Albo kręcić kółkiem przy pomocy pilota zdalnego sterowania. Tylko o ile takowe są (chyba tak), to pewnie parę ładny stów trzeba za nie dać.
mskowronski
26-07-2007, 11:26
robisz braketing pilotem? ja póki co takowego nie posiadam... warto?
robisz braketing pilotem? ja póki co takowego nie posiadam... warto?
Chciałbym ... Póki co, to nie mam żadnego pilota i czekam na dostawę radiówek, bo coś ostatnio posucha na nie. Czy warto, to trudno powiedzieć, bo nie mam, ale ułatwiło by to sporo. Jak ręcznie kręciłem kółkiem, to nie było bata, żebym nie zruszył. Pewnie kiepski statyw mam. :(
mskowronski
26-07-2007, 11:31
"radiówek"?
"radiówek"?
Radiowe zdalne sterowanie. Koszt 190PLN. Zasięg coś koło 20m. Odbiornik nie musi "widzieć" nadajnika. Fajna sprawa. Możesz sobie ustawić aparat, stanąć razem do zdjęcia grupowego i cyknąć w dobrym momencie, a nie wtedy, jak zgaśnie światełko timera. Niestety jak na razie, zapasy się wyczerpały. Nowa dostawa miała być z miesiąc temu i nadal nic. Zobacz tu: http://fotohobby.com.pl/ Kolega maroo prowadzi ten sklep.
mskowronski
26-07-2007, 12:15
ciekawa sprawa rzeczywiście, ale z tego co widzę to tylko do d200...
ciekawa sprawa rzeczywiście, ale z tego co widzę to tylko do d200...
No i paru Cannonów. Popytaj maroo. Może są też do D70.