PDA

Zobacz pełną wersję : Niezniszczalny exif

manfred
25-07-2007, 13:19
Witam serdecznie mam pytanie bo obrabiając zdjęcia w niektórych programach tracę exif, w jaki sposób zabezpieczyć się przed tą dla mnie ważną stratą?

Gawronnek
25-07-2007, 13:27
wszystko zależy jaki to program, w niektórych to tylko kwestia zaznaczenia jakiejś opcji, a w innych okrojone funkcję w wersjach trial czy też zubożonych free

manfred
25-07-2007, 13:29
wszystko zależy jaki to program, w niektórych to tylko kwestia zaznaczenia jakiejś opcji, a w innych okrojone funkcję w wersjach trial czy też zubożonych free

Czyli jesli w danym programie nie ma opcji np "zostaw exif" to utracę go? No ładnie

pawelp
25-07-2007, 13:36
Witam serdecznie mam pytanie bo obrabiając zdjęcia w niektórych programach tracę exif, w jaki sposób zabezpieczyć się przed tą dla mnie ważną stratą?
Możesz użyć programu exiv2 do zrzucenia danych z exifa do osobnych plików.
http://www.exiv2.org/index.html
Polecenie:
exiv2 ex *.jpg
ściągnie dane z wszystkich plików w danym katalogu o rozszerzeniu *.jpg do pliku o nazwie jaką miał jpeg tyle, że z rozszerzeniem *.exv.
Aby wstawić dane do pliku wykonujesz polecenie:
exiv2 in *.jpg

Fenek
25-07-2007, 15:22
Z reguły programy nie usuwają EXIFów, jeśli operujesz cały czas na JPG. Niektóre jedynie dodają w nim notkę że plik był obrabiany takim a takim programem.

Jacek_Z
25-07-2007, 23:26
konkretniej w jakich programach? Każdy jest troche inny. Nie można tak ogólnie odpowiedzieć.
To nie ten dział - przenoszę wątek do działu oprogramowanie

stig
26-07-2007, 10:07
Manfred, takie pytanie poboczne; co takiego waznego dla Ciebie jest w EXIFach, ze nie mozesz bez nich zyc?

ALF
31-07-2007, 22:23
np corel wywala exif :)

zotornik
06-08-2007, 17:55
Jeśli można - troszkę nie na temat, ale też dotyczy Exifera. Za wszelkie porady z góry dziękuję :)

W wyniku działań "osób trzecich" przestawiono mi datę, a konkretnie rok (z 2007 na 2006)
Zauważyłem to niestety po 3 setkach zdjęć. Teraz czeka mnie (najlepiej wsadowa) naprawa tego błędu. Teoretycznie Exifer nadaje się do tego idealnie, ale .... nie czyta moich exifów.
Zdjęcia robione jako jpeg, tylko zgrane do katalogu - żadnej obróbki, zmian.
Za to exif-y z samsungowego kompaktu widzi wszystkie.
Mała poprawka, w jednym katalogu na 47 zdjęć, w 2 czyta exif.

pawelp
06-08-2007, 18:19
Jeśli można - troszkę nie na temat, ale też dotyczy Exifera. Za wszelkie porady z góry dziękuję :)

W wyniku działań "osób trzecich" przestawiono mi datę, a konkretnie rok (z 2007 na 2006)
Zauważyłem to niestety po 3 setkach zdjęć. Teraz czeka mnie (najlepiej wsadowa) naprawa tego błędu. Teoretycznie Exifer nadaje się do tego idealnie, ale .... nie czyta moich exifów.
Ja coś takiego kiedyś robiłem za pomocą exiv2. Jest to trochę upierdliwe, bo trzeba podać o ilę chce się datę przesunąć w postaci HH:MM:SS( czyli trzeba cały rok przedstawić w godzinach). Nie wiem jak pod Windowsem, ale pod Linuksem wystarczył jednolinijkowiec:
for i in *.jpg;do exiv2 -a '8760:00:00' $i;done

david555
06-08-2007, 22:30

Spróbuj tego: http://photo.in.vn.ua/soft/ShowEXIF.zip Pozdrawiam