Zobacz pełną wersję : nowe sigmy HSM
http://www.sigma-photo.co.jp/english/news/070725_1850_1770_na.htm
18-50 2.8 i 17-70
D40 zrobił swoje ;)
jeszcze zobaczymy jakie ceny będą za te cuda ;) Ale brzmi obiecująco :)
Musztarda po obiedzie. Frajerzy mogli to zrobić kilka lat temu - wykosili by Tamrona.
wlasiukk
25-07-2007, 11:04
Ale jak się tamron obudzi i też doda coś w stylu HSM/AFS to konkurencja powinna troszkę zbić ceny i bedzie w czym wybierać :)
no mam nadzieje, ze ceny i tak troche spadna ;) Gdyby N18-70 troche stanial to nic by sie nie stalo ;)
Ciekawe czy wymienia mi "stara" Sigme 18-50 na tą z HSM :), bo z tej starej to jestem średnio zadowolony :/
no mam nadzieje, ze ceny i tak troche spadna ;) Gdyby N18-70 troche stanial to nic by sie nie stalo ;)
Jeśli chodzi o cenę 18-70 to swego czasu pojawiały się pogłoski o dampingu... wystarczy zobaczyć ile kosztuje dostępny jescze w kilku miejscach jego poprzednik AF-S 24-85. Nikon każe sobie płacić słono za różne rzeczy ale jeśli chodzi o 18-70 to cena jest delikatnie mówiąc przyzwoita.
Chętnie bym swoją sigmę zamieniał na taką z HSM:-D
Też jestem ciekawy ile to cudo będzie kosztować
bardziej mnie ciekawi czy będzie zdecydowanie szybszy AF, bo ten który jest teraz to porażka niestety...
taki jest chyba sens montowania silnikow w obiektywach - zeby AF byl szybszy.. nie?
cena obecnej Sigmy Macro to już prawie 2000zł więc ile będzie kosztowała z silnikiem? poza tym optycznie Tamron i tak lepszy a nie sądzę aby zmienili coś poza dodaniem HSM-a...
taki jest chyba sens montowania silnikow w obiektywach - zeby AF byl szybszy.. nie?
To nie po to żeby działało z D40(x)? ;-)
Pozdrawiam
Ulv
Po to żeby działało z D3! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
I tak nie będzie, bo w D3 będzie nadfulfrejmowa matryca crop x0,75 - tzw. UFF!!! (Ultra Full Frame)
sokrates
26-07-2007, 09:57
a to co D3 też bez śrubokreta będzie :-) Już widzę miny coponiektórych i teksty w stylu" lepiej kup uzywany D70s bo ma srubokręt, nie bierz D3 bo się na drogie szkła zrujnujesz :-)"
W seriach profesjonalnych Nikon zawsze grzecznie zachowuje zgodność w dół, po dziś dzień można z nimi używać wszystkiego co wyprodukowano po '77 - w przeciwnym razie profesjonalistów szlag by trafił, wielu specjalistycznych konstrukcji już się po prostu współcześnie nie produkuje (np. UV-Nikkorów). Dlatego w D3 bezśrubokręcie raczej nam nie grozi. Tego typu siupy odchodzą u Nikona w produktach konsumenckich.
Ale Canon kiedys tez chyba zarządził okres, w ktorym przestali montowac srubokrety w body? Nawet tych profi? i jakoś to przeżyli..
Ale Canon kiedys tez chyba zarządził okres, w ktorym przestali montowac srubokrety w body? Nawet tych profi? i jakoś to przeżyli..
Canon nigdy nie miał śrubokrętów. Zawsze miał silniki w obiektywach.
sokrates
26-07-2007, 13:07
Canon nigdy nie miał śrubokrętów. Zawsze miał silniki w obiektywach.
ale chyba bya jakaś akcja z definitywną zmiana mocowania szkieł we wszystkich puszkach z profi włącznie? czy się mylę. jeśli tak to mnie poprawcie.
Bagnet FD zmieniono na EF przy okazji wprowadzenia korpusów i obiektywów autofocus.
wiedziałem że gdzies biją dzwony, tylko nie wiedziałem w którym kościele ;)