Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : sb28

saygon
24-07-2007, 17:48
Warto kupować tą lampę czy można ją sobie śmiał odpuścić? Zaczynam zabawę z lampami i trochę waham sie przed wywaleniem ponad 1k na sb800 czy 600, a tańsze są mocno okrojone stad pomysł na sb28. będę wdzięczny za wszelkie opinie.

Bjania
24-07-2007, 22:01
Nie jest to co prawda SB800, ale daje rade. Ostatnio robiłem na ślubie kuzynki i jestem bardzo zadowolony z rezultatów. Jak chcesz to pokażę Ci kilka sampli.

Jakie masz body?

markB
24-07-2007, 22:06
Właśnie, wszystko zależy od puszki. Jak masz d70 lub coś od tego młodszego (z i-TTL) to sb28 będzie działać tylko w automacie lub na manualu. Z tego względu do nowych puszek lepiej dokupić działającą w i-TTL lampę, a więc sb600 lub 800.

saygon
24-07-2007, 22:10
no własnie doczytałem, że z nowszymi jest niemiło mam d80, wiec współpraca raczej średnia. Natomiast coś gubię się w opisach db80dx - niby ma współpracować z cyfrakami a co rusz widzę opisy 'hackowania' jej zeby działała - jak to jest?

Bjania
24-07-2007, 22:19
Żadna lampa Nikona nie-iTTL, nawet na DX nie będzie w pełni współpracowała z puszkami od D70 wzwyż (oprócz serii D2). Natomiast rzeczywistość jest taka, że SB-28 daje sobie doskonale rade w trybie automatyki lampy, myli sie w ok. 5% przypadków co przy jej obecnej cenie jest wynikiem co najmniej zadowalającym.

markB
24-07-2007, 22:32
no własnie doczytałem, że z nowszymi jest niemiło mam d80, wiec współpraca raczej średnia. Natomiast coś gubię się w opisach db80dx - niby ma współpracować z cyfrakami a co rusz widzę opisy 'hackowania' jej zeby działała - jak to jest?

Sb80dx to następca sb28. Działa w D-TTL, ale niestety nie w i-TTL. Więc w D80 podobnie jak z sb28, trzeba wybrać automat lub manual.

szymony
25-07-2007, 10:01
Natomiast rzeczywistość jest taka, że SB-28 daje sobie doskonale rade w trybie automatyki lampy, myli sie w ok. 5% przypadków co przy jej obecnej cenie jest wynikiem co najmniej zadowalającym.
Tylko po kiego grzyba w tym przypadku ładować się w SB-28 (która swą cenę ma), skoro dokładnie to zapewni każda lampa z automatyką tyrystorową.

Bjania
25-07-2007, 11:44
Tylko po kiego grzyba w tym przypadku ładować się w SB-28 (która swą cenę ma), skoro dokładnie to zapewni każda lampa z automatyką tyrystorową.

Tylko w przypadku SB28 mam jeszcze jakość wykonania na wysokim poziomie :wink:

Valdek_Tychy
25-07-2007, 15:00

Pewny jesteś,że dokładnie to samo ??

szymony
26-07-2007, 07:39
Pewny jesteś,że dokładnie to samo ??
No tak. Z sabinami mamy ten "piorunek" w wizjerze. A z takim metzem, bez dedykacji nie. "Przerobiłem" parę starszych metzów i w porównaniu z SB na "A" większej różnicy nie ma. Naświetlają podobnie i mylą się podobnie. SB28 oferuje nieco więcej niż metze z serii CT, ale tu czas zrobił swoje. Jeżeli komuś potrzebny podział mocy (to się przydaje) i błysk stroboskopowy (to jest do sporadycznego wykorzystania), to może wydać więcej na SB, ale już lepiej na SB26, zyska jeszcze fotocele, w porównaniu z SB28. Wynalazki "made in garaż" przemilczmy.

Valdek_Tychy
26-07-2007, 09:52
Wynalazki "made in garaż" przemilczmy.

no właśnie bo wcześniej napisałeś "każda lampa z automatyką tyrystorową" a Metz to jednak nie jest "każda lampa" :) a kosztuje praktycznie to samo co SB

szymony
26-07-2007, 10:02
no właśnie bo wcześniej napisałeś "każda lampa z automatyką tyrystorową" a Metz to jednak nie jest "każda lampa" :) a kosztuje praktycznie to samo co SB
A bo to był "skrót myślowy" (często stosowany przez rodzimą klasę polityczną). Jak mówimy o lampach, to o lampach, a nie o urządzeniach generujących jakiś tam efekt świetlny.

saygon
26-07-2007, 18:38
dobra panowie a jak bedzie z sb80dx - o ona ma dTTL (?) z tego co naczytałem się to współpracuje to tylko z dxxx i dx. czyli z d80 zachowa sie tak samo jak sb28 czyli tylko manual i autoamtyka lampy? wogóle na czym polega autoamtyka lampy?

Bjania
26-07-2007, 19:27
w ogóle na czym polega autoamtyka lampy?
W skrócie lampa mierzy swoim czujnikiem ilość światła zastanego i dostosowuje do tego siłę błysku, bez współpracy z body (jak w TTL)

Jacek_Z
26-07-2007, 20:08
W skrócie lampa mierzy swoim czujnikiem ilość światła zastanego i dostosowuje do tego siłę błysku, bez współpracy z body (jak w TTL)
nie siłę światła zastanego, siłę powracającego po odbiciu swojego własnego błysku.

polecic moge także inne starsze lampki - tańsze - byc może bardziej wyeksploatowane, ale o podobnej mocy - np sb 24 (ma mniejszy zakres zooma, ale praktycznie to nie aż tak ważne)

saygon
26-07-2007, 20:16
oki czyli rozumiem, że w przypadku lamp nie iTTL nie ma komunikacji między lampą, a body? czyli lampa chce dobrze naświetlić a body całkowicie osobno też chce dobrze naświetlić?

Jacek_Z
26-07-2007, 21:44
bez wymiany informacji to sobie mogą chcieć. Body musi mieć informcje z lampy i na odwrót by to zadziałało w TTL. Jak jedno mówi po chińsku a drugie w suahili to sie nie dogadają.
Lampa ma swój tryb pracy A w którym działa bez żadnych informacji z body. I tak mozna uzywać sb 24, 25, 26, 28 i wiele, wiele innych.