Zobacz pełną wersję : Problem z SB-600
Witam,
mam problem z moją sb-600. Otóż dzisiaj przed wyjściem włączyłem lampę, wyzwoliłem kilka razy błysk testowy, i przy ostatnim już nie odpaliła. Po wyłączeniu, wyświetlacz lampy nadal był podświetlony. Wyciągnąłem baterie, włożyłem jeszcze raz, nałożyłem na sanki w aparacie, włączyłem. Niby wszystko chodziło, ale po jednym przekręceniu obiektywu, palnik jakby się zaciął i już nie reagował na zmiany zoomu. Lampa nadal błyska, tylko że zdjęcia wychodzą makabrycznie niedoświetlone. Po wyłączeniu, wyświetlacz lampy nadal sie świeci.
Proszę o jakieś wskazówki co robić, i czy wogóle można coś zrobić, czy pozostaje tylko serwis.
Jest jeszcze funkcja "reset", ale obawiam się, że czeka Cię serwis.
Mam podobnie.
Kupiłem nową lampę, pobawiłem się 2 dni i było ok. Dziś poszedłem fotografować imprezę i zonk.
Podświetlenie ok, rozrzut trafności naświetlenia w TTL jest ok +- 1EV, ale najlepszy jest zoom: po resecie pokazuje wartość 24 (bo chyba na tej pozostał) i wszelkie próby zmiany powodują kręcenie silnikiem, ale zoom się nie zmienia. Po kilku sekundach wyświetla "--" i tyle zooma widzieli. Zmiana, wyciąganie baterii i reset nie pomaga.
Mam gwarancję, więc serwis nieunikniony, ale czy to jest częsta przypadłość tego modelu?
Otóż rozwiązanie mojego problemu było banalne. Cały problem tkwił w niedoładowanych akumulatorkach. Naładowałem je na maksa, włożyłem i wszystko zaczęło chodzić. sadki może spróbuj zrobić tak samo?
Niestety, 3 komplety baterii i za każdym razem to samo. Wg mnie to ustereka mechaniczna (silnik pracuje, ogniskowa palnika się nie zmienia), więc pozostaje serwis. Zresztą wymienię sobie na nową.
Boję się tylko, żeby mi się w trakcie np ślubu nie wykrzaczyła.
wiktor.bakiewicz
02-02-2008, 14:14
NO ja tez tak mam . ale tylko wtedy jak beteryjki juz traca moc, jak naladuje wszystko pieknie gra sabinka jak malowana cyka :)
Potwierdzam ze Sabinka bardzo lubi do pełna naładowane akumulatorki albo bdb. baterie... Akumulatory nowego typu Li-ion i Li-Mh lubia byc doładowywane, tak wiec jesli naładowaliscie akumulatory 3 tyg temu i przez ten czas lezaly to dobrze jest jeszcze trochę podładować przed włożeniem ich do lampy... No i nie poleca się zostawiania ich w lampie na dłuższy czas gdy się z niej nie korzysta...
pioterko
02-02-2008, 19:23
Witam
jestem pierwszy raz na forum,
też mam SB-600 i mam z nią problemy, zakładam ją do D50 i od pewnego czasu jest tak że lampa błyska nawet wtedy kiedy nie trzymam palca na spuście, często zdjęcia są tak jakby wogóle były zrobione bez lampy chociaż ta zaświeciła (nie wiem tylko przed czy po), reset nie pomaga, akumulatorki też ładowałem na full,
co radzicie - serwis?, czy może jest jakieś inne (tańsze, lampa po gwarancji) rozwiązanie ?
Pozdrawiam
Słyszałem, że sporadyczne samowyzwolenia się zdarzają w tych lampach. Często je masz?
pioterko
02-02-2008, 20:21
wystarczy żeby tym się martwić, ostatnio coraz częściej,
mam jeszcze SB-24 podpiąlem ją i tego efektu nie ma,
Serwis zatem. No chyba, że po gwarancji, wtedy jest problem.