PDA

Zobacz pełną wersję : F-801 i przesuw filmu

mww7
24-07-2007, 10:43
witam
Zakupiłem sobie f-801 . Wrzuciłem pierwszy film (jak pokazuje instrukcja :) ) i pstrykam sobie... ale za każdym razem jak ma przewinąć do następnej klatki brzmi to jakby był jakiś opór - zupełnie inny dźwięk jak np. w 501.
Licznik nalicza poprawnie.
Czy to możliwe, żeby było coś nie tak - jakieś uszkodzenie aparatu ?

markB
24-07-2007, 22:24
A dobrze założyłeś końcówkę filmu? Czasami się zdarza, że końcówka nie zostaje złapana przez prawą szpulkę i słychać zgrzyty. Gdy jest OK to żadnych upierdliwych dźwięków nie powinno być słyszalnych z wnętrza.

mww7
24-07-2007, 23:02
Końcówkę założyłem raczej dobrze , jak w instrukcji pokazali :).
Z resztą chyba jak coś jest nie tak z filmem to aparat powinien pokazać błąd na wyświetlaczu , albo ten sygnał ostrzegawczy powinien piszczeć ...

mirek wojciechowski
18-08-2007, 00:30
Jesli mimo tego oporu przewija film . to powinno byc wszystko w porzadku. W moim 801s jest podobnie. Naped jest silniczkiem przez uklad zebatek , a na pasku zebatym zakonczony. Nie spotkalem sie jeszcze z awaria w/w elementow nawet w kilkunastoletnich aparatach.

Bakomu
21-08-2007, 12:40
Dotychczas mialem do czynienia z F65 i 801 . więc jeśli uważasz że jest to całkiem inny dzwięk to wszystko jest ok one tak poprostu mają. Kiedyś jak robilem pierwszy raz 65 to myślałem że wogóle nie przewija a teraz okazuje się że starsze przewijaniejest odbierane jako coś nie tak. ( co wcale nie znaczy że mam rację przeciez nie slyszałem tego "zgrzytu")

mww7
23-08-2007, 15:04
Witam !
Dziękuję za odpowiedzi !
Zrobiłem już 3 filmy i oczywiście wszystko w porządku z aparatem , on ma taki dźwięk po prostu :) .

Pozdrawiam !