PDA

Zobacz pełną wersję : podgląd głębi ostrości - nie działa ?

moshica
29-10-2005, 21:51
Witam

Nie wiem jak u Was działa ten przycisk podglądu, ale u mnie po naciśnięciu na niego tylko słyszę klapnięcie lustra i to wszystko. W wizjerze zamiast widzieć rozmycie tła spowodowane nastawami, widzę poprostu obraz bez zmian.
W starym Zenicie na obiektywie Heliosa, mam taki pierścień przysłony, gdzie załóżmy ustawiam dużą dziurę rzędu F2, przymykam pierścieniem i widzę rozycie tła.
Czegoś nie rozumiem w tym D70, jeśli jest tam taki przycisk to chyba właśnie do tego..a może się mylę ? :oops:
No bo jeśli nastawiam w trybie A przysłonę na F3,5 przy max ogniskowej i naciskam ten przycisk i nadal nic...to co jest grane ?

Pozdrawiam
Moshica

AndrzejK
29-10-2005, 21:56
Ja też nie zauważyłem żadnej różnicy widocznej w wizjerze po naciśnięciu tego przycisku...

krystek
29-10-2005, 22:51
No bo jeśli nastawiam w trybie A przysłonę na F3,5 przy max ogniskowej i naciskam ten przycisk i nadal nic...to co jest grane ?

bo 3.5 to troche malo, zeby cokolwiek bylo widac (szczegolnie, jezeli masz szklo 3.5 ;] ). ustaw 16 czy 22, jak wyzej i dopiero zobaczysz.

a co do dzwieku, to nie lustro, to po prostu glupi, nikonowski dzwiek, ktory faktycznie nie mam pojecia dlaczego, ale przypomina klapanie lustra ;]

kwasik
30-10-2005, 13:32
głębi to za bardzo nie zobaczysz, chyba ze robisz na duzej dziurze cos w stylu makro to wtedy tak.

moshica
30-10-2005, 13:57
Dobrze wszystko rozumiem, ale dlaczego taki przycisk jest skoro jesgo użyteczność...ble ble...poprostu jakby go nie było ?

Pozdrawiam
Moshica

kwasik
30-10-2005, 14:22
no nie wiem. moze sie komus przydaje. mnie nie :wink:

Lolas
30-10-2005, 14:27
moshica, podglad GO dziala w druga strone. To co normanie widzisz to obraz na maksymalnie otwartej przeslonie, czyli na pelnej dziurze :) Nie rozmyjesz go juz bardziej.
Jesli przymykasz przyslone, wowczas powieksza sie GO i zmniejsza rozmycie tla - i wlasnie to mozesz zobaczyc wciskajac przycisk podgladu. Z oczywistych przyczyn obraz bedzie ciemniejszy (mniejsza dziura to i mniej swiatla).

krystek
30-10-2005, 14:29
głębi to za bardzo nie zobaczysz, chyba ze robisz na duzej dziurze cos w stylu makro to wtedy tak.

to wlasnie wtedy nie zobaczysz. nie wiem, tak zamotaliscie, ze nie potrafie zczaic w czym problem :P

kwasik
30-10-2005, 14:36
to wlasnie wtedy nie zobaczysz

postaw na stole 2 szklanki jedna za drugą. nastaw w miare duza ogniskowa, powiedzmy 70mm w kicie. skadruj tak zeby miec ostrosc na blizszej szklance ale zeby tez druga byla widoczna w tle. ustaw f=4. wcisnij PGO, potem ustaw f=29 i tez wcisnij. widzisz?? 8)

Gamling
30-10-2005, 14:38
Od poczatku. Glebia ostrosci zalezy od kilku czynnikow, miedzy innymi przyslony - in bardziej zamknieta przyslona tym wieksza GO. Wszystkie nowoczesne lustrzanki w czasie kadrowania pracuja na maksymalnie otwartej przyslonie nie zaleznie od tego jak ja ustawisz aby obraz w wizjerze byl jak najjasniejszy. Przyslona jest zamykana tylko na czas robienia zdjecia. Z tego powodu w czasie kadrowania GO jest najmniejsza jaka moze byc. Aby dac fotografujacemu mozliwosc zorientowania sie jak sie ona uklada przy przymknieciu w czesci aparatow stosuje sie przycisk ktory domyka przyslone do ustawionej wartosci. Jesli ustawisz sobie przyslone 8 i uzyjesz podgladu ostrosci to na pewno zobaczysz roznice. Mam nadzieje ze teraz juz wszystko bedzie jasne :)

moshica
30-10-2005, 14:41
No namieszane jest zupełnie.
Dla przykładu na starym Zenku, zapodaję F2 i mam dla 50mm max GO, czyli max rozmycie tła. Zapodaję F16 i nic nawet nie zobaczę żadnego rozmycia..Czyli prawa optyki tu działają bezbłednie, dzięki temu pierścieniowi którym ścimniam lub inaczej dociagam do zadanej przysłony.
A w D70 też wyobrażałem sobie że tak będzie działać, owszem nie ma żdanego pierścienia przysłony, ale prawa fizyki te same, czyli jeśli dla KITa ustawiam F3,5 przy ogniskowej 70mm to mam max GO i też rozmycie tła, tyle że ten przycisk nic nie daje, na wzór tego pierścienia z Zenka ma się rozumieć.
Mam nadzieje że teraz jasne o co mi chodziło... :roll:

Pozdrawiam
Moshica

[ Dodano: 30-10-05, 13:44 ]
Gamling to sugerujesz że tu działa wszystko odwrotnie ?
Czyli im F większa, np 8 a potem 16 to tym bardziej zobaczę na PGO tę głębię ?
Chyba zgłupiałem.... :?

Pozdrawiam
Moshica

kwasik
30-10-2005, 14:46
moshica, bo jest wlasnie tak jak napisal Gamling. w momencie wartosci przyslony rzedu 3,5 masz maksywalnie otwarta dziure.
skoro

Wszystkie nowoczesne lustrzanki w czasie kadrowania pracuja na maksymalnie otwartej przyslonie nie zaleznie od tego jak ja ustawisz aby obraz w wizjerze byl jak najjasniejszy

to wcisniecie PGO nic rzeczywiscie nie da. bo jest tak jak to widac juz w momencie kadrowania. podniesienie wartosci przyslony do okolic 8-10 da juz wyrazna roznice

krystek
30-10-2005, 14:49
to wlasnie wtedy nie zobaczysz

postaw na stole 2 szklanki jedna za drugą. nastaw w miare duza ogniskowa, powiedzmy 70mm w kicie. skadruj tak zeby miec ostrosc na blizszej szklance ale zeby tez druga byla widoczna w tle. ustaw f=4. wcisnij PGO, potem ustaw f=29 i tez wcisnij. widzisz?? 8)

no to wczesniej tak napisalem i wlasnie nie wiem po co tyle mieszania w kolko.
btw. f=29? skad zes taka wartosc dorwal? ;]

kwasik
30-10-2005, 15:20
f=29? skad zes taka wartosc dorwal? ;]

nie bardzo rozumiem o co pytasz??

krystek
30-10-2005, 15:31
dobra, mniejsza z tym..

Rave
30-10-2005, 16:42
porownywanie zenita do d70 mija sie z celem. Zenit w korpusie kontrolowal tylko migawke, a sprawa przyslony to juz obiektyw.

D70 steruje i przyslona i zasem z korpusu, obiektyw musi byc podpiety do aparaty z maksymalnym otwarciem zeby dzialal, inaczej zobaczysz error na wyswietlaczu.

Patrzac w wizjer widzisz swiat z maksymalnie otwarta dziura zawsze, nawet jak na manualu ustawisz f/16. To f/16 zobaczysz dopiero jak przytrzymasz PO, dziura sie przymknie ,lustro sie podniesie i zobaczysz przez obiektyw F/16. Kapujecie?

Rave
30-10-2005, 16:50
dziura sie przymknie ,lustro sie podniesie i zobaczysz przez obiektyw F/16. Kapujecie? jakos chyba juz nic nie zobaczymy no bo niby jak skoro lustro pojdzie w gore :)
hehe mialem na mysli ze odglos to od lustra, ktore sie podnosi, zmienia si przyslona jak do zdjecia i opada by podac wizje:D

rotor
30-10-2005, 17:59
moshica -zapewniam, że prawa fizyki w Zenicie i Nikonie(chocby to był najnowocześniejszy z możliwych Nikonów, Canonów itp.) działają tak samo.Mylisz trochę pojęcia; duża GO to duża głębia ostrości zwiększająca się wraz z przymykaniem przysłony np: 3,5---5,6---8----11---16---22 itd tu GO zwiększa sie sukcesywnie tzn jest najwieksza przy f/22 co oznacza, że TŁO JEST CORAZ MNIEJ ROZMYTE!!! Mała GO to proces odwrotny- czyli największe rozmycie tła jest przy 3,5

rotor
30-10-2005, 22:49
no ! zgadza się, lustro przy sprawdzaniu GO nie ma nic do roboty, inaczej obraz by zanikł!!!

Lolas
30-10-2005, 23:17
Ten dzwiek przypominajacy "klapniecie" lustra to po prostu mechanizm przymykajacy listki przyslony, ktory zostaje wlaczony w momencie przycisniecia przycisku podgladu GO

Gamling
30-10-2005, 23:19
O matko, ale pokreciliscie ten temat. Moze by jakis moderator pozamiatal bo sie potem ludzie beda smiali ;-)

kwasik
30-10-2005, 23:19
Ten dzwiek przypominajacy "klapniecie" lustra to po prostu mechanizm przymykajacy listki przyslony, ktory zostaje wlaczony w momencie przycisniecia przycisku podgladu GO

co bardzo dokladnie widac np w staruszku Heliosie 44m :wink:

jAZZMAN
31-10-2005, 00:11
Wrzucę coś od siebie.... to znaczy od Nikona bardziej.... w instrukcji obsługi (str. :D 76 ) mozna przeczytać:

"Aby podejżeć efekt wpływu otworu przysłony na obraz, naciśnij i przytrzymaj przycisk do podglądu głębi ostrości. (...)".

Wg mnie wszystko jasne - wciskam guzik i zmniejsza się dziurka :mrgreen: . U mnie działa :) ale i tak nie kożystam.

Zink
08-11-2005, 00:14
Właściwie wszystko już zostało wyjaśnone, jeszcze tylko ta sprawa z Zenitem: w Zenitach też była (jest) automatyczna przysłona, czyli dziura jest otwarta na max niezależnie od pierścienia, a przymyka się dopiero przy robieniu zdjęcia, w niektórych był też przycisk podglądu GO, czyli wszystko działało identycznie jak w nowych lustrzankach (no, poza ustawianiem przysłony pierścieniem). W Zenicie TTL na przykład nie było przycisku podglądu GO, ale taką funkcję można było uzyskać wciskając spust lekko do połowy. Niektóre obiektywy miały też przełącznik Auto/Manual, którym można było sobie ustawić podgląd GO na stałe, bez potrzeby przytrzymywania jakichś przycisków.

Kenobi
08-11-2005, 00:35
D70 steruje i przyslona i zasem z korpusu, obiektyw musi byc podpiety do aparaty z maksymalnym otwarciem zeby dzialal...
Z maksymalnym przymknieciem, tak dla scislosci. :wink:

Rave
08-11-2005, 16:02
D70 steruje i przyslona i zasem z korpusu, obiektyw musi byc podpiety do aparaty z maksymalnym otwarciem zeby dzialal...
Z maksymalnym przymknieciem, tak dla scislosci. :wink:

a tak tak, kurcze przy pisaniu kierowalem sie tym ze obiektyw jest otwarty maksymalnie, juz po podpieciu, slusznie zauwazyles;)