PDA

Zobacz pełną wersję : d70s śmieszna awaria

artik
23-07-2007, 22:35
Witam serdecznie,

szukalem takiego przypadku jaki mi sie przydazył ale nigdzie nie znalazłem. otóż mam nikona od 7 m-cy, sprawował sie idealnie do pewnego momentu. ma takie akcje ze jak go włączam to musze czekac kilka sekund albo sie zawiesza i nie chce sie włączyc. podobna sytuacja z wyłączaniem, ja go wyłączam a on sobie dalej chodzi... heh. dodam że soft nie zmieniany. mam tak od pewniego spaceru po zoo w bardzo gorący dzień. czy to może wilgoc ? raz chodzi ok, ustawiam na maualna włączam na ON i cak od razu fota, ulamki sekundy. a czasami porazka, wyciagam aku, kombinuje brrrr.

spotkal sie ktoś z czymś taki?

dzięki za all odpowiedzi

artik

aTomek
24-07-2007, 00:26
A słyszałeś o przycisku "RESET". Powinno pomóc.

Pozdrawiam
Tomek

ufolek
24-07-2007, 02:05
Wszystko kręci sie koło plytki z włącznikiem i spustem migawki, wiec to może być tutaj pies pogrzebany. Mogło sie dostać troche wilgloci i chłopak nie wie co ma robić...

vasper31
24-07-2007, 02:40
yyyyyy... przepraszam ... odkąd awaria bywa śmieszna??? :) - faktycznie... wilgoć... może wyjmij aku na noc... zostaw go w suchym miejscu i poczekaj aż ostygnie... :) ... może pomoże :)

artik
24-07-2007, 07:27
Gdybym wiedział co robic to nie pisał bym na forum ..to chyba logiczne. Pytam bo moze któś miał podobna sytuacje.
śmieszna awaria, gdyż aparat raz chodzi normalnie jest ok, a raz sie zacina ...

pozdrawiam

milo_ja
24-07-2007, 08:45
Miałem coś podobnego z CoolPixem 4500. Raz się włączał normalnie a raz ... trwało to baaardzo długo i kończyło się komunikatem, że karta nie może być użyta. Wyłączenie i włączenie pomagało ... do czasu. W serwisie wyrok: wymiana płyty głównej i gniazda karty pamięci, bo w środku jakaś śróbka robiła zwarcia (koszt naprawy wyższy, niż cena aparatu). Jakiś czas temu udało mi się reaniomować go na chwilę (sam rozkręcałem i trochę pogmerałem), ale ostatecznie wciąż jest w stanie agonalnym.
Na twoim miejscu szybko zaliczyłbym wizytę w serwisie, bo to mogą byc zwarcia na płycie głównej wywołane np. korozają. Może się to zakończyć wyszyszczeniem styków lub ... wymianą sporej części aparatu (czego nie życzę).

dogie
24-07-2007, 22:20
Jeśli 7 miesięcy od nowości to serwis gwarancyjny.