PDA

Zobacz pełną wersję : Unikalne filmy o fotografii - udostępnienie dla forumowiczów.

pioterkow
21-07-2026, 13:21
Witam po długiej przerwie.
Od wielu lat zbierałem filmy dokumentalne i edukacyjne o fotografii. Udało mi się zgromadzić ponad 50 GB materiałów. Wiele z nich to archiwalne produkcje telewizyjne BBC, National Geographic i innych wydawców, których dziś praktycznie nie da się już kupić ani znaleźć w sieci.
Są tam m.in. filmy o Henri Cartier-Bressonie, Sebastião Salgado, Annie Leibovitz, Steve’ie McCurrym, Anselu Adamsie, serii "The Genius of Photography" (9 odcinków), “Contacts” (12 odcinków - wielcy fotografowie omawiają swoje stykówki), “War Photographer”, “Travels to the Edge”, "Albert Kahn" (8 odcinków) i wielu innych wybitnych fotografach.

Pomyślałem że szkoda, żeby taki materiał leżał tylko na moim dysku. Chciałbym udostępnić go dla Was.
Nie dysponuje własnym serwerem i nie wiem jak najlepiej to zrobić. Jakieś pomysły?
Pozdrawiam. Piotr

BeatX
22-07-2026, 05:41
Może udostępnij w sieci .torrent (?)

RMC
22-07-2026, 08:42
To pewnie zależy czy chcesz to udostępnić dla ogółu ludzkiego czy znajomych.
Dla znajomych najprościej by było wrzucić na dysk google. Jak nie mieści się na darmową powierzchnię to 2TB dysku google to jakieś 30 zł na miesiąc. Można się wykosztować :)

Jakby to miało być dla większej ilości odbiorców to można by wstawić choćby na YouTube. Większe zainteresowanie by mogło być aczkolwiek tu jest kwestia praw autorskich. Może się okazać, że nigdzie tego nie ma ale jak co to się właściciele znajdą, zgłoszą i Ci usuną.

pioterkow
22-07-2026, 10:57
To pewnie zależy czy chcesz to udostępnić dla ogółu ludzkiego czy znajomych.

Dzięki za odpowiedzi. Chciałem to udostępnić przede wszystkim dla naszych forumowiczów bo tu są pasjonaci fotografii i mam sentyment do tego forum :)
Pamiętam jak sam szukałem filmów o takiej tematyce. Dzięki za pomysły, ja nie jestem serwerowo-techniczny. :)
Pozdrawiam. Piotr

KaarooL
22-07-2026, 14:50
pioterkow

Inicjatywa jest zacna ale dyskusje tego typu powinny przebiegać na jakimś podforum dostępnym wyłącznie dla wieloletnich forumowiczów.
Możnaby zrobić zrzutę na coś typu amazon S3 i zrobić to po cichu.

zbyk
22-07-2026, 19:27
Jak na elektrodzie :D Ekscluzywny kontent, na który trzeba się naspamować w randomowych wątkach. Pomysł zrzutki natomiast mi się podoba, chetnie piątala wyłożę, jeśłi filmy są wartościowe :)