PDA

Zobacz pełną wersję : Pytania do użytkowników D850

mori
12-07-2026, 16:25
Wiele lat używałem z zadowoleniem Nikona D7200 (a wcześniej inne starsze, nieprofesjonalne modele). Niemal wyłącznie do fotografii lotniczej. http://500px.com/p/boguckimarcin
Ostatnio "nabyłem drogą kupna" używanego Nikona D850. Przed użyciem zresetowałem wszystkie ustawienia poprzednika i przestrzelałem go już wstępnie na 2 imprezach lotniczych. Generalnie jestem bardzo zadowolony ale pojawiło mi się kilka tematów co do których nie wiem czy "ten typ tak ma" czy może muszę popracować nad moim egzemplarzem:

1) Zdjęcia są wyraźnie ciemniejsze od tych z D7200. Widać to już na podglądzie a tym bardziej w kompie. Nie wiem, czy nie powinienem na stałe przestawić korekty ekspozycji na plus a to chyba nie powinno tak działać.
2) Używałem tylko zwykłych baterii EN-EL-15 i zauważyłem, że jak bateria zaczyna się zwolna kończyć to aparat potrafi się przyblokować w serii zdjęć (Err. na wyświetlaczu) i trzeba ponownie wcisnąć spust żeby ruszył dalej. Na pełnej baterii takiego zachowania nie zauważyłem. To normalne czy mam jakiś problem?
3) Jeśli chodzi o baterie EN-EL-18 to ze względu na cenę oryginałów i ładowarek do nich chwilowo wymiękłem i myślę o zastępnikach. Ma ktoś jakieś doświadczenia z zastępnikami 18-tek od Newell-a lub Patona? A swoją drogą, czy przy EN-EL-15 ma jakieś znaczenie która to wersja? Bez literki, z literką "a" lub jeszcze jakaś inna?
4) Idzie gdzieś regulować jasność tylnego wyświetlacza? Przy standardowych ustawieniach pracując nawet nie w pełnym słońcu widoczność na nim jest bliska zeru. Ale to może też trochę efekt tych ciemnych fotek o których pisałem w punkcie 1.
5) W D7200 przywykłem od lat mieć ustawione 2 domyślne sety ustawień (jeden pod śmigła/paningi na preselekcji czasu z min. ISO i jeden pod odrzutowce na preselekcji przysłony z podbitym ISO). Chciałem zrobić coś podobnego na D850 ale poległem nawet z instrukcją w ręku. Jest tam taka możliwość? I czy da się to potem podstawić pod jakiś przycisk funkcyjny na body? Bo manewrowanie przyciskiem Mode przy podczepionym teleobiektywie to zabawa zarezerwowana dla posiadaczy 3 rąk.

Z góry dziękuję za wszelkie uwagi ;)

Zbyszek
12-07-2026, 21:34
Postaram się pomóc jako były użytkownik D850.
Ad. 1 Ustawienie: b7 Korekta pomiaru ekspozycji
Ad. 2 Nigdy tak nie miałem ale ja używałem tylko wersji EN-EL-15b EN-EL-15c.
Ad. 3 Nie miałem gripa, używałem tylko EN-EL-15 c i b. I najlepiej używać przynajmniej wersji b.
Ad. 4 Przycisk "i" i tam jest opcja regulacji.
Ad. 5 Niestety chyba tylko Mode, ale nigdy nie miałem z tym problemu. Przecież tego nie zmienia się "w locie".

- - - - kolejny post - - - - - -

I polecam ściągnąć sobie najnowszą wersję instrukcji użytkownika ze strony Nikona, oraz dodatek o nazwie "Przewodnik po menu".

tomkep
12-07-2026, 21:53
ad5) D7200 ma chyba U1 i U2 na pokrętle trybów (jak o ile pamiętam D750), D850 tego nie ma. Ale hasło, które powinieneś sprawdzić to banki (są cztery). Niestety nie pamiętam, czy i jak podpiąć ich zmianę pod jakieś przyciski / pokrętła. Bez popatrzenia na ekran może być ciężko.

zbyk
12-07-2026, 23:40
Co do baterii. Kolega miał podobny problem w którejś lustrzance. W pewnym momencie lustro „zostawało” w górze, jeśli dobrze pamiętam. Po zresetowaniu aparatu ten problem powracał po jakimś czasie. I zawsze się to działo, jak bateria była już po po pewnym przebiegu. Jemu pomogła wymiana baterii na nową. Tak jakby ta „zużyta”, nie dawała dość prądu w pikach zapotrzebowania. Kupił zamiennik i problem prawie się nie pojawia.

KaarooL
13-07-2026, 03:11
mori

D850 nie posiadam, ale...

Szczerze polecam aku od Newell.
Na firmę trafiłem przypadkiem, po dobrych opiniach z forum... a dodatkowo przekonały mnie warunki gwarancyjne.

Sprawa jest prosta: nie sposób sprzedawać tandety, jeśli daje się na produkty 40 miesięcy gwarancji.
Używam zarówno EN-EL15, jak i EN-EL18.

Kiedyś padł mi EN-EL4 tejże firmy i w ramach gwarancji dostałem inny, sprawny aku. Wyglądał na nowy.

Jak już wspomniał zbyk jeśli natężenie prądu spada, aparat wymięka. Wystarczy pomyśleć jak wielkie RAW'y ciągną po procu, magistrali oraz interfejsach kart. Sporo do przemielenia i zapisania.
Producent aparatu prawdopodobnie nie przewidział że w komorze baterii siedzieć może trup albo badziewie. Kiedyś nie było takich cyrków w aparatach a niejednokrotnie trafiały się słabe zamienniki aku.
Możliwe jest też... że bez EN-EL15/18c lub d nie będzie zabawy...

zbyk
13-07-2026, 09:47
Co do gwarancji Newella - kupiłem zamiennik tej marki do odkurzacza samobieżnego, po 2 latach zdechł kompletnie. Wymienili mi na nowy bez zająknięcia. Kosztował 1/3 ceny oryginału, więc może jest gorzej, ale dalej o niebo bardziej opłacalnie :)

markB
13-07-2026, 12:09
Wiele lat używałem z zadowoleniem Nikona D7200 (a wcześniej inne starsze, nieprofesjonalne modele). Niemal wyłącznie do fotografii lotniczej. http://500px.com/p/boguckimarcin
Ostatnio "nabyłem drogą kupna" używanego Nikona D850. Przed użyciem zresetowałem wszystkie ustawienia poprzednika i przestrzelałem go już wstępnie na 2 imprezach lotniczych. Generalnie jestem bardzo zadowolony ale pojawiło mi się kilka tematów co do których nie wiem czy "ten typ tak ma" czy może muszę popracować nad moim egzemplarzem:

1) Zdjęcia są wyraźnie ciemniejsze od tych z D7200. Widać to już na podglądzie a tym bardziej w kompie. Nie wiem, czy nie powinienem na stałe przestawić korekty ekspozycji na plus a to chyba nie powinno tak działać.
2) Używałem tylko zwykłych baterii EN-EL-15 i zauważyłem, że jak bateria zaczyna się zwolna kończyć to aparat potrafi się przyblokować w serii zdjęć (Err. na wyświetlaczu) i trzeba ponownie wcisnąć spust żeby ruszył dalej. Na pełnej baterii takiego zachowania nie zauważyłem. To normalne czy mam jakiś problem?
3) Jeśli chodzi o baterie EN-EL-18 to ze względu na cenę oryginałów i ładowarek do nich chwilowo wymiękłem i myślę o zastępnikach. Ma ktoś jakieś doświadczenia z zastępnikami 18-tek od Newell-a lub Patona? A swoją drogą, czy przy EN-EL-15 ma jakieś znaczenie która to wersja? Bez literki, z literką "a" lub jeszcze jakaś inna?
4) Idzie gdzieś regulować jasność tylnego wyświetlacza? Przy standardowych ustawieniach pracując nawet nie w pełnym słońcu widoczność na nim jest bliska zeru. Ale to może też trochę efekt tych ciemnych fotek o których pisałem w punkcie 1.
5) W D7200 przywykłem od lat mieć ustawione 2 domyślne sety ustawień (jeden pod śmigła/paningi na preselekcji czasu z min. ISO i jeden pod odrzutowce na preselekcji przysłony z podbitym ISO). Chciałem zrobić coś podobnego na D850 ale poległem nawet z instrukcją w ręku. Jest tam taka możliwość? I czy da się to potem podstawić pod jakiś przycisk funkcyjny na body? Bo manewrowanie przyciskiem Mode przy podczepionym teleobiektywie to zabawa zarezerwowana dla posiadaczy 3 rąk.

1. Przyciemnij tylny ekranik. Jasność tego monitora regulujesz w menu ustawień (str. 160 manuala).
2. Jakie jest zużycie tych aku? Czy są to nowe, czy mocno używane? Te ostatnie potrafią przekłamywać.
3. Ja używam praktycznie tylko EN-EL 18a-c z gripem. Nie mam akurat odpowiednika Newell, ale mam taki odpowiednik EN-EL 4a: działa OK, aczkolwiek na początku wskazywał cały czas 100%. Po nagłym zejściu do 90% teraz wskazuje jak trzeba.
4. J.w.
5. Masz banki A, B, C i D, gdzie możasz przypisać konkretne parametry. Konfiguracja w menu ustawień osobistych (ikona ołówka), str. 103 manuala. Możesz sobie wybrać przycisk sterujący bankami.

Schwefel
13-07-2026, 12:52

Err to jest błąd ogólny niekoniecznie związany z zasilaniem. Na D500 miałem problem z EN-EL-15 ale tam zawieszało się lustro, pomogło przejście na EN-EL-15c (oryginał i Patona złota/żółta). Może być też problem z kartą a nie napisałeś czy używasz SD czy CF Express.

Używam EN-EL-18 od Newella i daje to radę na całodniowych pokazach, jest non stop 9kl/s, nie jestem wstanie wyczerpać baterii. Nie miałem nigdy oryginału, więc porównania nie mam ale jak na używanie przez parę dni w sezonie to szkoda kasy. Poza sezonem 7kl/s wystarcza w zupełności, więc jadę na EN-EL-15c. Ładowarka też z zamiennika chińskiego marki DSTE MH26A (szara kopia oryginalnej, nie ta nowa czarna).