Zobacz pełną wersję : Tamron przez FTZ i konsola tap-in
barracuda
08-07-2026, 11:23
Cześć. Posiadam obecnie Nikona Z6 i chcę kupić do niego Tamrona 150-600 G2. Obawiam się jednak, że po zakupie przez internet używanego sprzętu nie będę mógł go sprawdzić w krótkim czasie. Czytałem bowiem, że bez aktualizacji oprogramowania obiektyw może nie działać przez FTZ. Czy potwierdzacie może takie informacje? Myslalem też o kupnie tej konsoli, ale jest dość trudno dostępna. Macie może namiary na firmę/sklep, który to wypożycza?
Mój kolega mierzył się z tym samym problemem i faktycznie wersja G2, którą kupił, zadziałała z Z8 dopiero po wgraniu nowego softu. Tap-in kupił w jakimś sklepie (drogie to jest jak na zwykłą przejściówkę), ale adapter był strasznie rozklekotany, ewidentnie używany. Zgłosił reklamację i po telefonie ze sklepu okazało się, że ludzie tak niestety robią, że "kupują" ten adapter tylko do jednorazowej aktualizacji/kalibracji obiektywu, a potem odsyłają. To była ostatnia sztuka, której nie mogli się pozbyć. Co ciekawe, chcieli opchnąć ten adapter nawet poniżej 100zł, ale kolega i tak się nie zgodził, bo stan był już mocno zdezelowany. Pewnie dlatego też nikt nie chce tej przystawki sprzedawać. A jeśli nie ma ogłoszeń o "wypożyczeniu", to może sam spróbuj takie wystawić choćby na OLX (jeśli z forum nikt się nie zgłosi), może jakiś prywatny właściciel wyśle Ci swoją sztukę, jeśłi dość opłacisz "fatygę"
barracuda
08-07-2026, 13:12
No w sumie nie myślałem, że z tym taki problem będzie. Jedyne wyjście to zweryfikować czy sprzedający używał go z FTZ, wtedy można by kupić. Inaczej to trochę ryzyko.
Zapytaj w najbliższym punkcie serwisowym czy nie świadczą takiej usługi
barracuda
08-07-2026, 17:02
Tak chyba zrobię, koszt aktualizacji w serwisie autoryzowanym 120zl.
Mój syn płacił w "niezależnym" 50, a w sklepie 100 zł za wypożyczenie, robił na miejscu