Zobacz pełną wersję : Nikon D5100 +SB800 w CLS z drugą SB800
Mam taki problem: fotografuję wykorzystując CLS na kilku lampach SB800. aparaty D300, D700 i D750 bez problemu. Jeśli na D5100 założę Sb800 jako master, na wyświetlaczu lampy mam tyko REMOTE i SU-4. Z instrukcji wynika, że taka praca jest możliwa. Czy ktoś z Państwa może podpowiedzieć w czym tkwi problem, czy to jakaś awaria? Dodam jeszcze, że lampa w TTL nie widzi zmian zoom, czy przysłony aparatu.
Pytanie przydałoby się odwrócić.
Skoro masz kilka lamp serii pro i bawisz się CLS, dlaczego nie przejdziesz na korpus, którego nie wykastrowano z opcji?
Aparaty serii 5xxx to raczej mydelniczki. Jeśli koniecznie ma być crop po taniości, możliwe że coś w stylu D7200 się nada.
Dziękuję za odpowiedź. Wnioskuję z niej, że Kolega mnie niewłaściwie zrozumiał. Oczywiście wszystkie wymienione przeze mnie aparaty posiadam. Mam również wspomniane D5100 i w instrukcji wyczytałem, że jest możliwość wykorzystania systemu CLS z założoną SB800. Próba sprawdzająca się nie powiodła, stąd moje pytanie. Jestem świadomy co do ograniczeń tego aparatu, ale jest lekki i poręczny w celach wycieczkowych. W materiale opisującym wewnętrzną lampę błyskową zaznaczono, że nie jest sterownikiem CLS, lecz założenie SB800 umożliwia taką pracę. Albo informacja jest błędna, albo "operator" czyli ja tego nie potrafię. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś mógł to sprawdzić. Bardziej z ciekawości, a nie z potrzeby wykorzystania.
na wyświetlaczu lampy mam tyko REMOTE i SU-4. ............Dodam jeszcze, że lampa w TTL nie widzi zmian zoom, czy przysłony aparatu.
Przytrzymaj SET dwie sekundy i przejdź na OFF.
Albo zresetuj wciskając jednocześnie Mode i ON, bo może masz włączoną blokadę.
Jeżeli dalej zoom nie reaguje, przeczyść styki izopropanolem.
To body nie obsługuje bezprzewodowego CLS w sensie zamontowana lampa nie wysyła przedbłysków komunikacyjnych.