PDA

Zobacz pełną wersję : Mechanicznie uszkodzona matryca...

FeelMe
29-10-2005, 10:41
Mialam pewien problem jakis czas temu. Pojawialy mi sie na zdjeciach plamy, czarne wiec zanioslam aparat do serwisu (D70) co by mi wyczyscili matryce. Nastepnego dnia okazalo sie ze nie pobiora ode mnie kosztow bo mam plame nie do usuniecia. Z ekspertyzy wynika ze jest to uszkodzenie mechaniczne spowodowane przeze mnie. Ja zapewniam ze tak nie jest bo nie wsadzalam tam nic, nie rysowalam, nie zachlpapalam nie wymienilalam obiektywu na deszczu ani na budowie...wszystko zgodnie z przenaczeniem. no ale nikon stwierdzil ze to moja wina. Aparat mam od lipca wiec jest na gwarancji, no ale jak moge zareklamowac cos jesli oni twierdza ze to moja wina. Pan z serwisu odeslalal mnie do sklepu w ktorym kupilam sprzet zebym tam zerklamowala no i facet w sklepie zaczal dzwonic do nikona. ponoc powinnam zglosic sie do dzialu handlowego bo tak powiedzieli mu w serwisie nikon ale potem jak przyszlam po aparat byl tak mily i zadzwonil do dzialu handlowego, gdzie to niby ja sie mialam z tym problemem zglosic. w dziale handlowym powiedzili ze tym sie zajma w serwisie wiec przelaczyli pana do serwisu a w serwisie ze oni sie tym nie zajmuja i przelaczyli pana do kierwonika ktory czytaj jak wyzej stwierdzil ze ja jestem temu winna bo uszkodzenie jest mechaniczne (no bo skoro plama byla przed czyszczeniem i jest po to cos sie z ta matryca musialo stac)...

no i w takim razie co powinnam zrobic?
mam gwarancje ale matryce wg kierownika powinnam wymienic na swoj koszt...

Czacha
29-10-2005, 11:04
sproboj oddac sprzet na niezgodnosc towaru z umowa - chociaz prawdopodobnie odpowiedza to samo.. iz plama powstala z twojej winy. chyba niewiele jest tu do zrobienia, bo jak udowodnisz ze to nie ty?

Antonina
29-10-2005, 11:11
Witaj
Ja to wiedze w ciemnych barwach spróbuj sprawdzić czy ta plama była na pierwszych zdjęciach, jakie robiłaś a na początku mogłaś nie zauważyć, sprzedawca mógł ci wcisnąć egzemplarz z jakiegoś zwrotu jak masz pierwsze zdjęcie, jakie tym aparatem zrobiłaś sprawdź programem oPanda ile miał zrobionych zdjęć

fotone
29-10-2005, 12:14
Przewage masz taka ze ty nie musisz nic udowadniac...to sprzedawca musi ci udowodnic ze usterka wynika z twojej winy (ustawa "konsumecka") a to zazwyczaj jest trudne.

Pawel Pawlak
29-10-2005, 12:36
Przewage masz taka ze ty nie musisz nic udowadniac...to sprzedawca musi ci udowodnic ze usterka wynika z twojej winy (ustawa "konsumecka") a to zazwyczaj jest trudne.

tiaaa....
Walisz samochodem w drzewo, zawozisz auto do sprzedawcy i on Ci musi udowodnić że samochód jak odbierałeś od niego nie był rozbity ? A jak mu się nie uda, to pewnie Ci zrobi remont kapitalny w ramach ustawy "konsumenckiej" :lol:

FeelMe , nie mówię że uszkodziłeś matrycę. Ale jest uszkodzenie mechaniczne i trudno Ci będzie dowieść że coś takiego było w momencie zakupu :(

kwasik
29-10-2005, 16:04
sprawa raczej beznadziejna...

admin
29-10-2005, 16:08
Jesli plama na matrycy powoduje widoczne slady na zdjeciu, udowodnij serwisowi lub rzeczoznawcy ze na zdjeciach sprzed oddania do serwisu jest niewidoczna, po powrocie z serwisu jest. jak to zrobic, plikiem NEF sprzed naprawy, najlepiej wykonanym mozno przymknietym obiektywem.

I jeszcze jedno. W wine serwisu (uszkodzenie mechaniczne) nie uwierze!

FeelMe
29-10-2005, 18:32
sprawa jest beznadziejna.
coz plama byla ale tak jak twierdze nie ejst to moja wina. choc oni i tak udowodnia mi ze jest. tylko co ja teraz moge zrobic? co powinnam? wymiana matrycy jest raczej nieoplacalna a moze sprobowac zareklamowac na zasadzie rękojmi? tylko ze jaka bedzie ich cena za to body....

[ Dodano: Sob 29 Paź, 2005 ]
oto zdjecia sprzed czyszenia i po wykonane w serwisie (czemu zielone? bop balans bieli taki ustawili a sciana jest biala)

http://img430.imageshack.us/my.php?image=dsc00630vu.jpg
http://img430.imageshack.us/my.php?image=dsc00884xw.jpg
http://img430.imageshack.us/my.php?image=dsc00894uy.jpg

poradzcie mi cos, prosze

Czacha
29-10-2005, 20:54
nie ma rekojmi - jest niezgodnosc z umowa

FeelMe
29-10-2005, 22:31
tak mi facet w serwisie powiedzial o rekojmi...ja juz tego chyba nie rozumiem

Czacha
29-10-2005, 23:30
w/g obowiazujacego prawa, jesli dobrze pamietam, rekojmie okresla kodeks cywilny, a ten ma sie nijak do relacji konsument - przedsiebiorca.

o rekojmi moze byc mowaw przypadku transakcji na poziomie przedsiebiorca - przedsiebiorca..

osoba prywatna moze skorzystac z reklamacji, badz niezgodnosci towaru z umowa.. ale pewnie nic to nie da, bo serwis i tak ozeknie wine po twojej stronie

zwrotu pieniedzy zarzadac nie mozesz, jesli towar byl kupiony osobiscie.. tzn. mozesz, ale sprzedawca nie ma obowiazku wykonania tejze prosby, bo nikt go do tego zmusic nie moze.. podobnie z wymiana na nowy sprzet itp..

Rave
30-10-2005, 01:56
sprawa jest beznadziejna.
coz plama byla ale tak jak twierdze nie ejst to moja wina. choc oni i tak udowodnia mi ze jest. tylko co ja teraz moge zrobic? co powinnam? wymiana matrycy jest raczej nieoplacalna a moze sprobowac zareklamowac na zasadzie rękojmi? tylko ze jaka bedzie ich cena za to body....

[ Dodano: Sob 29 Paź, 2005 ]
oto zdjecia sprzed czyszenia i po wykonane w serwisie (czemu zielone? bop balans bieli taki ustawili a sciana jest biala)

http://img430.imageshack.us/my.php?image=dsc00630vu.jpg
http://img430.imageshack.us/my.php?image=dsc00884xw.jpg
http://img430.imageshack.us/my.php?image=dsc00894uy.jpg

poradzcie mi cos, prosze

na pierwszym zdjeciu widze pare ledwo widocznych kropek.. mam takich wiecej niz ty i zyje i sie nei martwie. A te nastepne to po czyszczeniu sa? czy jak bo generalnie nie kleje.

FeelMe
30-10-2005, 08:12
wiec tu koles zwalil to zdjecie w ogole ale przed czyszczeniem na niebieskim niebie byly czarne plamy. teraz jest ta jedna plamka ktora zostala na ostatnim zdjeciu tylko jak widze i porownuje ze zdjeciami sprzed czyszczenia to ona sie chyba nieco przesunela...
chyba nie mam sily walczyc w zasadzie bo i tak nie wygram

Gregg
30-10-2005, 19:42
Wygrasz wygrasz!!! Nie słuchaj ich...
Radzę Ci pójść do Rzecznika Praw Konsumenta on ci pomoże. Ze sprzedawcami zawsze tak jest. Więcej na forum Canona napisałem.

Jeżeli matryca jest uszkodzona to walcz o swoje :)

Grey
31-10-2005, 19:36
ja tez nie rozumie:O
gdzie jest te uszkodzenie?
przed byly czarne kropki, po wyczyszczeniu nic tam niema:O

cubix
31-10-2005, 22:33
hehehe też na początku myślałem że nic nie ma ale jak wysiliłem wzrok to znalazłem :P kropa jest. Ale uszkodzenie matrycy chyba inaczej by wyglądało.. nie wiem może ja się nie znam :roll:

FeelMe
01-11-2005, 00:02
nie mam pojecia jak wyglada uszkodzenie matrycy. w kazdym razie jest ono tam wlasnie. trzeba to fakt wysilic wzrok. moze plama nie ejst wielka ale uszkodzona matryca jak mnie oswiecono moze zaczac sie rozklejac czy nie wiem co tam robic co moze spowodowac powiekszenie plamy. nie wiem nie znam sie. w tej calej sprawie chodzi o dochodzenie swoich praw bo niby czemu mam zrezygnowac skoro mam gwarancje i pewnosc ze nic nie zorbilam

Gregg
01-11-2005, 00:27
Słuchaj sprawa wygląda tak.
Jeżeli składasz reklamację w sklepie to nie ponosisz z tego tytułu żadnych kosztów. Nie obchodzi cie co oni zrobia ze sprzętem, czy go wyślą pocztą czy kurierem. Jak również nie obchodzi cie to czy go wyślą do serwisu w Polsce czy na Hawajach, czy może bezpośrednio do producenta. Jeżeli nie chcą przyjąc sprzętu w sklepie to wysyłasz im pocztą za potwierdzeniem odbioru wraz z pismem na temat reklamacji.
Mają 14 dni na ustosunkowanie się do tego czy uwzględniają reklamacje czy nie. Jeżeli w tym czasie nie dostaniesz od sklepu na piśmie, uwzględnienia bądź nie, reklamacji, piszesz pismo że zrywasz umowe kupna z żądaniem zrotu pieniędzy. W tym wypadku musza wtedy zwrócić gotówkę a jeżeli nie bedą chcieli to do sadu dziadów, sprawę masz wygraną.
Jeżeli otrzymasz pismo że odmawiają reklamacji idziesz do Rzecznika i/lub zakładasz sprawę z powództwa cywilnego. Sąd powoła odpowiednich rzeczoznawców którzy rozpatrzą czy uszkodzenie wynikło z Twojej winy czy nie (ale skoro tego nie zrobiłas nie masz się czym przejmować).

Z mojej strony rada jest jedna : koniecznie udaj sie do Powiatowego Rzecznika Praw Konsumenta... Przeważnie jest to prawnik prawa handlowego z doświadczeniem w takich sprawach i on Ci napewno pomoże.

A tak na szybkiego moge poradzić stronę: Federacji Konsumentów (http://ww20.mediarun.pl/) jest tam dużo przydatnych rzeczy włącznie z ustawą o ochronie praw konsumenta

FeelMe
10-11-2005, 19:02
wiec jednak facet z serwisu dzis zadzwonil i okazalo sie ze KIEROWNIK SERWISU NIE PRZYJMIE MOJEJ REKLAMCJI I CO ZA TYM IDZIE APARATU DO EKSPERTYZY, gdyz stwierdzil ze okres dla niezgodnosci z umowa to miesiac. jak sie okazalo do serwisu z aparatem pojechala sama kierowniczka sklepu i przerwala panu denne tlumaczenia w pol zdania proszac zeby przyslal swoje uzasadnienie na pismie do sklepu. tak wiec aparat pozostal w sklepie, nie byl ani minuty w serwisie a kierownik odrzucil reklamacje. i co wy na to?

rafalp88
30-12-2005, 00:47
a moze to nie jest uszkodzenie tylko serwis nie umie czyscic <lol> Ja mam sporo takich kropek...nie sa one widoczne golym okiem na matrycy ale przy jakis widokach sa widoczne na niebie chyba to nie jest uszkodzenie?.....przed wakacjami planuje oddac aparat do serwisu zeby go przeczyscili...zobaczymy co uczyna :D

glisek
30-12-2005, 19:22
a nawet jak to jest mechaniczne uszkodzenie matrycy, to juz pewniej nie samej matrycy a uszkodzenie filtra, ktory jest przykrecony do matrycy.
Wiec moze koszt wymiany owego filtra nie bedzie juz taki duzy?
Wiadomo od kolesi z serwisu nikona ceny na filtr nie poznasz, bo ponoc miski leniwce nie maja cennika - w co osobiscie nie wierze.

Korbens
03-01-2006, 12:28
Taka matryca to więcej niz 50 zł nie powinna kosztować a z wymianą to ze 120 zł ale znając serwis to stwierdzą że wymiana matrycy to 1/2 ceny aparatu.

yossarian
03-01-2006, 13:35
Miałem podobny problem, ale w Finlandii. Wymiana filtra (tego przykręconego do matrycy) to miało byc coś koło 200 Euro za części i 70 Euro za robotę. Na szczęście udało im się to wyczyścić.