Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 12/2026 - GŁOSOWANIE

crusiek
01-07-2026, 22:44
Dobry wieczór. :)

Przystępujemy do głosowania w nowej edycji zabawy, nowego cyklu.
Mamy ponownie 9 prac! :)

Głosujemy na maksymalnie 2 (słownie:DWIE!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...

Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).

Autorem zdjęcia jest: pki1234
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - sobota (04.07.2026)

Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.

W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.

Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.

"Oryginał"

97089

Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1Cjw9d7HoErhVsYu2DJn_2H0dineGycM5/view?usp=sharing)

Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.

WASZE PROPOZYCJE

1

97098

2

97097

3

97096

4

97095

5

97094

6

97093

7

97092

8

97091

9

97090

Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.

Zapraszam :-)

.

crusiek
04-07-2026, 22:08
OStatnie minuty na oddanie głosów :)

crusiek
04-07-2026, 22:57
Podsumowanie :)

1 miejsce na podium zajął Mamrot
2 miejsce zajął Zahir
3 miejsce zajął Rafaello666
Autor wyróżnił pracę nr: -

Przesyłam gratulację dla zwycięzców.

Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)

# 1 Mamrot

97120

#2 Zahir

97121

#3 Rafaello666

97122

#Praca wyRÓŻniona - brak

#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - nikogo.

Mamrot- prosimy o RAWka do nowej zabawy :)

Miłego dnia.

Mamrot
05-07-2026, 10:05
O dzięki za głosy.
Zdjęcie obrobiłem w ACR. po rozjaśnieniu utworzyłem chyba siedem masek.
Na każdej zmieniałem ekspozycję i temperaturę barwową.
Do nieba użyłem dwóch, jednej całościowej, druga to gradient od góry.
Do wody też dwóch, różnicując kontrast temperaturowy dołu i góry aby odbicie było w miarę zgodne z niebem.
Oddzielnie dla roślinności, ziemi, wyspy w oddali.
W ramach jednej maski selektywnie zmieniałem nasycenie istotnej barwy, na przykład w warstwie roślinności podbiłem nasycenie zieleni i żółci.

Rafaello666
05-07-2026, 12:03
Dzięki za głosy. Jak zawsze, gratki dla zwycięzców. Kadr był dla mnie trudny. Trzeba było mocno wyciągnąć dół, przy utrzymaniu ekspozycji nieba, co generowało świecenie krawędzi. Największym wyzwaniem było centrum kadru, z drzewem i ciemną góra w tle. Generalnie, po kadrowaniu i rozjaśnieniu dołu, dałem odszumianie. Potem podregulowałem balans bieli. Niebo cieplej, dół chłodniej. Najwięcej zabawy miałem z wspomnianym wcześniej drzewkiem i górą z tyłu. Tam już bawiłem się pędzelkiem, lokalnie zmniejszając kontrast i clarity i bawiąc się cieniami, aby zminimalizować efekt świecących krawędzi. Można to było zrobić, pozostawiając drzewo ciemne, ale zawziąłem się, że będzie w nim widać jakąś strukturę. Może mogłem zostawić cały kadr odrobinę ciemniejszy, to byłoby mniej zabawy. W dolnej części, zwiększyłem jeszcze nasycenie zielonego, bo po wyciągnięciu z ciemnego wydawał mi się blady.

pki1234
05-07-2026, 14:38
A ja wątkowo dzisiaj podziękuję tylko jednej osobie a mianowicie August68, bez którego zostałbym wyróżniony różowym czymś-tam. :-D

Zdjęcie celowo wybrałem takie "trudne", które wymagało trochę wysiłku.
Nie miałem filtra połówkowego a do tego zdjęcia przydałby się bardzo. Bez niego trzeba było naświetlać na niebo i wyciągać z cieni w obróbce.

Moim zdaniem w pełni zasłużone zwycięstwo Mamrot'a

Również narobiłem się z maskami ale jak widać z ilości otrzymanych głosów gdzieś popełniłem kardynalny błąd ;-)
Z perspektywy czasu myślę że efekt "brudnego" nieba był decydujący.
I choć, jak pamiętam, takie właśnie było, to jednak mogłem coś lepiej zrobić w kierunku zdjęcia 7 lub 8.
Gratuluję wszystkim którzy podjęli wyzwanie

Zahir
05-07-2026, 16:48
Dzięki za głosy.
Zdjęcie obrobiłem przy użyciu darktable. Użyłem wstępnie tone equalizer wyciągając dół, następnie ponownie tone eq. na masce, przyciemniłem górę (w sensie tą na horyzoncie), po czym po raz kolejny tone eq. na masce, rozjaśniłem poświatę słońca nad górą. Następnie podbiłem nieco całość globalnie korektą ekspozycji i zbalansowałem całość w AgX, podbijając shoulder power nadając jeszcze nieco siły highlight na niebie. Po czy przystąpiłem do pracy z kolorem. Po pierwsze balans bieli przy użyciu color calibration, następny moduł color balance rgb - nasycenie cieni i midów oraz lekka desaturacja highlights, zbyt lekki split toning jak mi się teraz wydaje i następnie zabawa z detalem koloru w color look up table - odzyskanie błękitów na niebie i faktury skał na pierwszym planie. Na koniec podbicie kontrastu kolorystycznego - contrast eq. / chroma. I tyle.

Gratki dla wszystkich, którzy zmierzyli się z tym nie łatwym w obróbce ujęciem.

crusiek
05-07-2026, 23:29
Mnie jakoś tak kwadracik pasował, nawet bym jeszcze białą ramkę strzelił, gdyby nie regulamin :)

Wchodzimy w wakacyjną przerwę, bawcie się dobrze i nie zapomnijcie naładować się energią na dalsze obróbki :)