Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Najkrótszy rejestr - wada czy zaleta?

MstrG
24-06-2026, 08:52
Wątek wydzielony z tematu o Tamronie 17-70mm f/2.8. Dyskusja zeszła na bardzo ciekawy, ale ogólny temat: jak krótki rejestr (flange distance) w systemie Nikon Z wpływa na fizyczną wielkość obiektywów, projekty niezależnych producentów oraz kwestie optyczne, takie jak focus breathing.
Zapraszam do dyskusji.

cybulski
25-06-2026, 12:06
Szczegół ale jednak, wersja na Z jest dłuższa
97005

Mnie to nadal nie przekonuje, że Nikon sensownie zrobil dając najkrótszy flange.
Niby detal ale jednak, szkła do Z są po prostu zawsze przez to dłuższe?

MstrG
25-06-2026, 12:36

Mnie to nadal nie przekonuje, że Nikon sensownie zrobil dając najkrótszy flange.

Medal ma dwie strony, a tutaj nawet może mieć trzy ;)
Pierwsza, czyli zawrotne 4mm (w tym obiektywie) różnicy. Może dla kogoś mieć to znaczenie, nie przeczę.
Druga strona - dzięki temu masz możliwość podpięcia praktycznie wszystkiego. Pod R podepniesz przykładowo szła E? Pod Nikona masz spory wybór adapterów przenoszących AF.
Trzecia strona - uniwersalne projektowanie producentów niezależnych ma swoje konsekwencje. Nikon projektując Nikkory tego problemu nie ma.

cybulski
25-06-2026, 13:02
Znam te marketingowe hasła, że same zalety i z FE można, jednak praktyka pokazuje, że nawet Nikony Z są przeważnie najdłuższe wśród podobnej konkurencji.

akustyk
25-06-2026, 13:10
z tym ze calosciowo dlugosc mierzona od powierzchni matrycy do przedniej soczewki tak czy siak jest i bedzie taka sama. bo uklad optyczny jest identyczny, w wersji Z jest po prostu wiecej tulejki dla dodatkowego powietrza miedzy tylnym deklem a ostatnia soczewka

to robi lekka roznice w pakowaniu plecaka prawda, ale extra 4mm latwo upchnac (nie takie rzeczy sie robilo w Ryanairze :D )

Mamrot
25-06-2026, 13:35
Są dłuższe, ale te kobyły w większości najmniej, często w ogóle nie oddychają.
Mnie irytują obiektywy, które dany kąt mają tylko na nieskończoności z bliska są węższe czasem sporo węższe.
One też wymagają mniej cyfrowej wspomagaczo-ekwilibrystyki.
Moja prywatna teoria:
Jest to próba dostosowania do hybrydowego zastosowania, czyli również do filmowania.

Michaelius
25-06-2026, 14:54
To może też im ułatwiać projektowanie? Bo jednak jak już Nikon wypuści natywne szło na Ztkę to zazwyczaj jest ono świetnej jakości

cybulski
25-06-2026, 16:02
z tym ze calosciowo dlugosc mierzona od powierzchni matrycy do przedniej soczewki tak czy siak jest i bedzie taka sama. bo uklad optyczny jest identyczny, w wersji Z jest po prostu wiecej tulejki dla dodatkowego powietrza miedzy tylnym deklem a ostatnia soczewka

to robi lekka roznice w pakowaniu plecaka prawda, ale extra 4mm latwo upchnac (nie takie rzeczy sie robilo w Ryanairze :D )

Matematyka zgadza się tylko przy jednym szkle, przy kilku już nie :D

MstrG
25-06-2026, 21:56
Matematyka zgadza się tylko przy jednym szkle, przy kilku już nie :D

Faktycznie. Zupełnie tego nie przemyśleli ;)

Są dłuższe, ale te kobyły w większości najmniej, często w ogóle nie oddychają.
Mnie irytują obiektywy, które dany kąt mają tylko na nieskończoności z bliska są węższe czasem sporo węższe.
One też wymagają mniej cyfrowej wspomagaczo-ekwilibrystyki.
Moja prywatna teoria:
Jest to próba dostosowania do hybrydowego zastosowania, czyli również do filmowania.

W sumie racja. Taki 85/1.2S jest o 2,4cm dłuższy od RF 85/1.2. Nikkor jest jednak wyposażony w dwa silniki, które ruszają dwie grupy soczewek. Efekt? Oddychanie na poziomie 1,5-2%, a w Canonie z jednym silnikiem na poziomie 11-13% - z tego co udało mi się wyszukać. Canon ratuje się elektroniczną funkcję kompensacji oddychania, która cyfrowo przycina i prostuje kadr w czasie rzeczywistym podczas filmowania.

cybulski
26-06-2026, 08:26
Przemyśleć przemyśleli....
97022

:mrgreen:

Jestem nawet skłonny postawić hipoteze, że użytkownicy Nikona, biorąc pod uwagę systemy C i S, najczęściej szukają jakiegoś innego małego aparatu spoza swojego systemu N :D
Gdyby tu był z nami Capo na pewno umiałby podać adekwatne statystyki, potwierdzające lub przeczące tej tezie :)

Jest to nawet w sumie jakiś pomysł na ankietę chyba?

akustyk
26-06-2026, 10:01
Przemyśleć przemyśleli....
Jestem nawet skłonny postawić hipoteze, że użytkownicy Nikona, biorąc pod uwagę systemy C i S, najczęściej szukają jakiegoś innego małego aparatu spoza swojego systemu N :D

ale jak chcesz maly zestaw w Canonie to tez... kon jaki jest kazden widzi. na crop klada taka sama laske jak Nikon :(

Gdyby tu był z nami Capo na pewno umiałby podać adekwatne statystyki, potwierdzające lub przeczące tej tezie :)

lubie ten operator logiczny "lub". w odroznieniu od "albo" dopuszcza rownoczesne zachodzenie obu stron. statystyk rownoczesnie potwierdzajacych i przeczacych tezie :D