Zobacz pełną wersję : [ Tamron ] Tamron 17-70mm f/2.8 Di III-A VC RXD B070 APS-C
96996
2 lipca 2026 r. wyjdzie 17-70/2.8 dla mocowania Nikon Z i Canon RF
https://www.tamron.com/jp/consumer/news/detail/b070rf_z_20260624.html
To nie jest jakaś nowość, obiektyw pod E miał premierę w 2021, a pod X w 2022.
https://www.youtube.com/watch?v=5l5NZ5-UKXI
Interesowałem się tym obiektywem, kiedy koleżanka szukała pomocy przy wyborze zooma pod swojego Soniaka. Bardzo fajne szkło, używa do dzisiaj i jest zadowolona :)
no... i to jest bardzo dobra nowina!
zobaczymy jaka cene wymysla do RF. jak nie przegna, to bede mogl sie zastanawiac nad podmiana Sigmy 18-50...
Każdy nowy obiektyw pod mocowanie Z (szczególnie dla formatu aps-c) to dobra wiadomość :)
Tutaj test na optycznych - jakby komuś umknęło.
https://www.optyczne.pl/545.1-Test_obiektywu-Tamron_17-70_mm_f_2.8_Di_III-A_VC_RXD_Wst%C4%99p.html
Od siebie dodam, że miałem to szkło na testy i sprawdziłem jak sobie radzi na matrycy X-Trans V 40Mpix.
Jakby ktoś był zainteresowany, to mogę udostępnić RAWy testowe żeby samemu się przekonać co i jak.
W swoim teście skupiłem się całkowicie na ostrości w całym kadrze dla skrajnych ogniskowych na matrycy z Fuji X-H2 - bo tylko to było dla mnie niewiadomą (reszta pomiarów jest w teście na optyczne.pl)
A jak ktoś nie ma ochoty na analizowanie zdjęć testowych, to w telegraficznym skrócie: ten obiektyw to tak się nie za bardzo nadaje dla X-Trans V 40Mpix
Ale dla uczciwości nadmienię, że mało który obiektyw się nadaje - a z tych obiektywów co się nadają, to nie jest to żaden standardowy zoom pod bagnet Fuji X
Po zeskalowaniu zdjęć z 40Mpix do 26Mpix ostrość w rogach jest akceptowalna - ale bez szału, także użytkownicy formatu DX powinni być względnie usatysfakcjonowani bo tam jest jeszcze mniejsza rozdzielczość 20Mpix.
No do odbitek A3+ Tamron 17-70/2.8 spokojnie wystarcza.
Co nie zmienia faktu, że jak przymknąć Tamron 17-70/2.8 do f/5.6 i porównać ostrość do Nikkor Z 24-105/4-7.1 (przymkniętego do f/8 ) to na skrajnych ogniskowych Nikkor jest zaóważalnie ostrzejszy w całym kadrze.
Także z uwagi na fakt, że istnieje kapitalny Nikkor Z 16-50/2.8 VR, to moim zdaniem Tamron 17-70/2.8 jest rozsądnym wyborem tylko dla osób z ograniczonym budżetem, którzy szukają nieco "dłuższego" zakresu niż 16-50
A że oferta optyki Nikona pod aps-c to delikatnie mówiąc fotograficzny PRL, to ja odradzam zarówno Nikon DX, jak i Tamron 17-70/2.8 :mrgreen:
no... i to jest bardzo dobra nowina!
zobaczymy jaka cene wymysla do RF. jak nie przegna, to bede mogl sie zastanawiac nad podmiana Sigmy 18-50...
Oficjalna strona mówi:
166 100 jenów (w tym podatek) za mocowanie Nikon Z
168 300 jenów (w tym podatek) za mocowanie Canon RF
Na E startował z ceną 3500zł, teraz jest za 2500.
A że oferta optyki Nikona pod aps-c to delikatnie mówiąc fotograficzny PRL, to ja odradzam zarówno Nikon DX, jak i Tamron 17-70/2.8 :mrgreen:
a tu bym nie ferowal zanadto wyrokow. podobne padaja pod adresem Canona. jako uzytkownik combo R7, Tamron 11-20, Sigma 18-50 (potencjalnie do podmiany na ww. Tamrona), RF 24/1.8, RF 35/1.8 i RF 85/2... powiem ci tak... nigdy nie mialem sprzetu dajacego polowe tych mozliwosci w zblizonej wadze (szeroko pojetej). prawda, to sa zoomy firm trzecich i stalki od pelnej klatki. ale do kupy to jest nadal bardzo kompaktowe a jakosc obrazka i to co mozna nim zrobic to jest kosmos. jakos w wakacje mialbym jeszcze chec dobrac sobie do tego RF 70-200/4 (do noszenia zamiennie z 85/2 w zaleznosci od tematu) i inshallah pod koniec roku jeszcze podmienic Sigme na powyzszego Tamrona... i bede kompletny na kilka najblizszych lat. to jest zestaw, ktorym obroce kazdy wyjazd i tylko do porannego medytowania nad statywem zostawiam sobie 5D, ktorego ciezar i gabaryty maja wtedy duze zalety :D
a tu bym nie ferowal zanadto wyrokow. podobne padaja pod adresem Canona. jako uzytkownik combo R7, Tamron 11-20, Sigma 18-50 (potencjalnie do podmiany na ww. Tamrona), RF 24/1.8, RF 35/1.8 i RF 85/2... powiem ci tak... nigdy nie mialem sprzetu dajacego polowe tych mozliwosci w zblizonej wadze (szeroko pojetej) [...] jakosc obrazka i to co mozna nim zrobic to jest kosmos.
Z tego co wymieniłeś miałem w ręce wyłącznie Sigma 18-50/2.8
W moim teście ten obiektyw nie wypadł zbyt kolorowo:
https://www.dpreview.com/forums/threads/sigma-18-50-2-8-for-fuji-x-mount-tested-on-40mpix-sensor.4801280/
No nie zaobserwowałem żadnego kosmosu jeżeli o jakość zdjęć chodzi :D
(zwróćcie uwagę od kiedy ja szukałem standardowego zoom na wakacje/podróże haha)
Oficjalna strona mówi:
166 100 jenów (w tym podatek) za mocowanie Nikon Z
168 300 jenów (w tym podatek) za mocowanie Canon RF
z ciekawosci zerknalem na sklep, MapCamera, ten tanszy w kraju przekwitlej wisni.
ma jedno i drugie listowane okolo 130 garnkow ryzu (juz z VAT 10%). co jest taka sobie cena, bo mimo zalosnie slabego jena (aktualnie 180JPY->1EUR) to jest nadal okolo europejskiej ceny tych szkiel pod Fuji/Sony. warianty X/E w Map to 85 garnkow czyli +/- 500 EUR, co jest generalnie oczekiwanym poziomem (bo japonskie ceny, dopoki jen jest slabszy, sa normalnie bardzo atrakcyjne dla nas), wiec to 130 za RF/Z to jest gruby podatek od nowosci albo cena wstepna. rynek powinien to w miare szybko skorygowac. inshallah!
- - - - kolejny post - - - - - -
Z tego co wymieniłeś miałem w ręce wyłącznie Sigma 18-50/2.8
mam go od 3 miesiecy, nafocilem sie.
to jest bardzo przyzwoite szklo. za ta cene kawalek niezlej optyki ze swiatlem f/2.8 dla srednio zaawansowanego fotografa z korpusem 24Mpix. nie bede plakal jak przyjdzie mi nim jeszcze pare lat focic.
natomiast np do Tamrona 11-20 to nie ma podejscia, bo ten ma i lepsza ostrosc, i duzo ladniejsze kolory i fajniejsza mechanike i duzo lepszy balans w lapie z normalnym korpusem (tzn. nie typu paczka fajek jak cropowe Soniacze, czy mikrusami typu R50/R100). z tego co doczytalem, Tamron 17-70 to jest wlasnie szklo w tym kierunku. na tyle lepiej pasujace do moich potrzeb, zeby sie chciec bawic w wymiane Sigmy
mam go od 3 miesiecy, nafocilem sie.
to jest bardzo przyzwoite szklo. za ta cene kawalek niezlej optyki ze swiatlem f/2.8 dla srednio zaawansowanego fotografa z korpusem 24Mpix. nie bede plakal jak przyjdzie mi nim jeszcze pare lat focic.
[...]
natomiast np do Tamrona 11-20 to nie ma podejscia, bo ten ma i lepsza ostrosc
https://www.dpreview.com/forums/threads/sigma-10-18mm-f2-8-too-soft.4794781/#post-68149870
:mrgreen:
Tak dla hecy dałem ten link no.. :D
Aż chce się napisać:
No, kura rwie nać, w końcu!
To mamy #3 i #4. Ciekawe, czy T wyrobi faktycznie z dziesięcioma w tym roku i co to będzie?
za optycznymi - 2790 PLN
https://www.optyczne.pl/22262-news-Tamron_17-70_mm_f_2.8_z_nowymi_mocowaniami_(aktualizacja).ht ml
moglo byc lepiej, ale dramatu nie ma...
https://www.ceneo.pl/189493791
Dokładasz 400 stówy i masz o wiele lepszy optycznie obiektyw. Lepiej wykonany, mniejszy, lżejszy itp. Kosztem mniejszego zakresu, wiadomo - zawsze coś za coś :)
Będąc użytkownikiem Nikon Z formatu DX to bym się zastanowił 2x czy na pewno pakować kasę w tego Tamrona.
Powtarzam, on jest we wszystkim taki se (nawet wykonanie, obudowa).
Co innego użytkownicy bezluster Canona pod apsc :D tam to fiesta, że w końcu Canon w swojej wspaniałomyślności dopuścił dla ludu jakiś normalny standardowy zoom firmy trzeciej [emoji38]
Co innego użytkownicy bezluster Canona pod apsc :D tam to fiesta, że w końcu Canon w swojej wspaniałomyślności dopuścił dla ludu jakiś normalny standardowy zoom firmy trzeciej [emoji38]
jest juz Sigma 18-50.
a ten Tamron jest optycznie lepszy (jesli wierzyc testom w innych bagnetach i wlasnym oczom z ogladania ograniczonej ilosci sampli RAW), ma troche wiecej milimetrow w dlugim koncu.
i stabilizacje obrazu. a to w polaczeniu ze stabilizowana matryca R7 (pozdrawiam uzytkownikow cropowego Z, gdzie stabilizacji matrycy jeszcze nie wynaleziono) i calosciowo sporo lepszym balansie takiego zestawu w lapie bedzie robic spora roznice. ten Tamron jest gabarytowo dosc podobny do mojego RF 85/2 IS, ktorym to skubancem mozna 1/25 sekundy focic i odsetek wzorocowo ostrych fot jest wysoki (jak musze to i 1/15s klepie dwa zdjecia podtrzymujac oslone przeciwsloneczna - i ktores zawsze jest ostre :D ). mozliwosci jakie to daje w realu nie da sie przecenic...
Canon synchronizuje stabilizacje?
Canon synchronizuje stabilizacje?
miedzy matryca a obiektywami Canona?
jak najbardziej.
z obiektywami firm trzecich... ?
zakladam, ze skoro wersje pod RF wypuscili z VC to to nie bedzie "przeciwdzialalo" stabilizacji matrycy. wiec powinno byc nie gorzej niz gdyby byla tylko stabilizacja w body badz obiektywie.
w korpusach R nie ma oddzielnej kontroli miedzy stabilizacja w korpusie/obiektywie i to jest calosciowo kontrolowane przez knefl na obiektywie (ten Tamron takowy ma), a jesli takiego knefla nie ma (w plesniakach typu 18-150) to wtedy z body.
zakladam, ze bedzie jakas synchronizacja. pytanie (czy/na ile) bedzie poprawa w skutecznosci takiego 17-70 pomiedzy niestabilizowanym R10 a R7. pozyjemy, zobaczymy...
jest juz Sigma 18-50.
a ten Tamron jest optycznie lepszy (jesli wierzyc testom w innych bagnetach i wlasnym oczom z ogladania ograniczonej ilosci sampli RAW)
Dobra, bo tak to się nie dogadamy :D
RAW'y z Tamron 17-70/2.8 o których wspomniałem wcześniej:
https://drive.google.com/file/d/1R3HLIL7NzLO60qf9HgsnTTgg7qYaQphS/view?usp=sharing
(uwaga, .zip waży 1.7GB)
Nawet dałem dla porównania i referencji kadr z Fuji XF 16/1.4 R, który na f/5.6 jest bdb w całym zakresie (choć Viltrox 13/1.4 jest jeszcze lepszy w rogach)
Ściągnij, obejrz i sam oceń jak to jest z tą lepszą ostrością od Sigma 18-50/2.8 w rogach kadru.
Dobra, bo tak to się nie dogadamy :D
RAW'y z Tamron 17-70/2.8 o których wspomniałem wcześniej:
(...)Ściągnij, obejrz i sam oceń jak to jest z tą lepszą ostrością od Sigma 18-50/2.8 w rogach kadru.
sciagne i zerkne. dzieki za paczke!
Nie ma sprawy :)
Tylko taka uwaga techniczna.. pierwsza część zdjęć testowych (ta gdzie rozstawiłem się ze statywem i kadrowałem bloki osiedla tak, żeby mieć jakiś detal w rogach kadru) jest celowo niedoświetlona o -1EV.
Więc w LR - czy obojętnie co używasz do wywoływania - po prostu zwiększ ekspozycję o tych zdjęć o +1EV i będzie git.
Przy okazji można sprawdzić te 9.1 EV dynamiki tonalnej w X-H2 :mrgreen:
Wind Mill
24-06-2026, 18:57
Wspomniano powyżej LR.
Jak ktos tego nie używa, a na przykład softu Nikona, to ani w body ani w obróbce nie będzie korekcji dystorsji / winiety? :confused:
Czy może jednak Nikon dodaje profile dla 3rd party?
Dla Vitków coś w aparacie mogę zmieniać, ale czy to takie "ogólne od czapy" korekcje czy profilowane pod konkretny obiektyw? :confused:
Z Vitkami akurat nie mam problemu, bo dystorsji u nich niewiele, a winietę jaką wnoszą zmniejszę w sofcie wedle uznania.
Nie ma sprawy :)
Tylko taka uwaga techniczna.. pierwsza część zdjęć testowych (ta gdzie rozstawiłem się ze statywem i kadrowałem bloki osiedla tak, żeby mieć jakiś detal w rogach kadru) jest celowo niedoświetlona o -1EV.
Więc w LR - czy obojętnie co używasz do wywoływania - po prostu zwiększ ekspozycję o tych zdjęć o +1EV i będzie git.
Przy okazji można sprawdzić te 9.1 EV dynamiki tonalnej w X-H2 :mrgreen:
przejrzalem. wyglada to OK. chociaz wydaje mi sie, ze na f/8 juz za mocno dyfrakcja sie daje we znaki na 40Mpix i poziom detalu spada. na f/5.6 jest przyzwoicie
poza tym to ciezko mi sie ocenia ta matryce i nie wiem czy LR oddaje jej sprawiedliwosc...
na razie premiery tak czy siak nie bylo, wiec nie ma sie z czym spieszyc. moze jak bedzie produkcyjna wersja to ktos sie pokusi o test...
przejrzalem. wyglada to OK. chociaz wydaje mi sie, ze na f/8 juz za mocno dyfrakcja sie daje we znaki na 40Mpix i poziom detalu spada. na f/5.6 jest przyzwoicie
Tak, do f/5.6 jest przyzwoicie.. przy f/8 już widać bardzo wyraźnie zmiękczenie obrazu na tej super upchanej matrycy X-Trans V 40Mpix
Choć myślę, że dla wydruków A3+ to ostrość i na f/8 z tego Tamrona będzie wystarczająca.
No tak jak napisałem - ten obiektyw optycznie jest ok - ale bez fajerwerków.
Może nieco rozczarować jego budowa (kompletnie nie czuć piniondz) :D
poza tym to ciezko mi sie ocenia ta matryce i nie wiem czy LR oddaje jej sprawiedliwosc...
Lightroom od którejś już wersji bardzo dobrze demozaikuje RAW'y od Fuji.
Generalnie od bardzo dawna jest w tym temacie elegancko.
Chociaż nerdy dopatrzą się na poziomie pikseli, że LR z tym "domyślnym" demozaikowaniem zostawi czasem artefakty tu i tam w RAW'ach od Fuji, ale wystarczy kliknąć na narzędzie "Szczegóły RAW" żeby mieć plik .RAF kapitalnie zdemozaikowany i "czysty" jak łza.
- - - - kolejny post - - - - - -
Wspomniano powyżej LR.
Jak ktos tego nie używa, a na przykład softu Nikona, to ani w body ani w obróbce nie będzie korekcji dystorsji / winiety? :confused:
Czy może jednak Nikon dodaje profile dla 3rd party?
To tylko moje przemyślenie, ale wydaje mi się że profile korekcyjne z Tamron 17-70/2.8 będą zapisane w plikach .NEF (bądź .CR3)
W końcu jest to obiektyw natywnie wspierany przez Nikona, a nie jakaś wsteczna inżynieria aka Viltrox ;)
Ale głowy nie dam, tak sobie tylko teoretyzuję.
https://www.youtube.com/watch?v=KROVoiSXRsg
*EDIT*
Miałem coś napisać, ale po zastanowieniu się - zrezygnowałem :lol:
ooo... reklama presetow. i Amazona. nawet dosc przyzwoicie udajaca content... :mrgreen:
cz4rnuch
25-06-2026, 09:32
Takie czasy. Ostatnio sobie na tubku fajny dokument o ultra biegaczu odpaliłem. I dopiero po 30 minutach zajarzyłem, że to po prostu reklama jakiegoś izotonika :)
Trochę RAW'ów z Canona R7:
https://www.dpreview.com/sample-galleries/8369558246/tamron-17-70mm-f2-8-di-iii-a-vc-rxd-rf-mount-sample-gallery