Zobacz pełną wersję : Obiektyw - Akty
Witam!
Na wstępie proszę o nie linczowanie mnie ;)
mam Nikona d70s z kitowym obiektywem 18-70/3.5-4.5, do portretów się chłopak sprawdza...ale sylwetki...może to kwestia braku umiejętności, ale nei wychodzą za dobrze...
Czy moglibyście mi doradzić, dobry obiektyw sylwetkowy, aktowy??
Wiem że pytanie jest bardzo ogólne...
i powiadasz, że zoom-chłopak się w akcie nie sprawdza... hmmm... a może jakaś kobieca stałka?
i powiadasz, że zoom-chłopak się w akcie nie sprawdza... hmmm... a może jakaś kobieca stałka?
Ja protestuję. Zoom obligatoryjne kojarzy mi się z kobiecością, wiadomo przecież, że kobieta zmienną jest. A stałka... hmm, takie 500 mm czy 600 mm czy nawet 200 VR, cóż... może kojarzyć się tylko z brzydszą częścią naszego społeczeństwa. :D
Hehe , z aktem to kojarzy mi sie obiektyw (nie wiedziec czemu) o potocznej nazwie "pompka" ;)
sorry Panowie - ale te wypowiedzi to ciut niski poziom jak na zadane pytanie
Wg mnie - mam za soba 3 sesje aktu - to najlepiej radzi sobie 50tka - i to mniej wazne czy na stalke czy na zoomie (zawsze mozna ustawić taka wartość i nie krecić - lecz nie bedziesz mieć takiego światla jak na niskich F no i rozmycia tła)
na szerokim nie propobuje robic bo znikształca - beczkuje - więc osob będa na ogól szersze niż normalnie a to nie jest lubiane.
70mm tez się sprawdzi to tzw body-parts i można juz ciut rozmazać tło przy bliskich odległościach do obiektu o ile tlo jest ciut dalej.....
Polecam wejść na photozone.de i sprawdz kratownice dla ogniskowych które miały by być wykorzystane - zobaczysz jak szeroki 18-70 zniekształca - jest oczywiście plugin do PS o nazwie PTLens - ktory koryguje pod dany obiektyw, ale w trialu masz 10 fotek.....
85mm/1.8 też jest super - ale to już portrety/body-parts lub z wiekszych odległości no i masz super bokeh....
Paweł
wątków o obiektyw portretowy jest tu chyba kilka... a ten do aktu to musi być coś innego - chyba nie :)
wątków o obiektyw portretowy jest tu chyba kilka... a ten do aktu to musi być coś innego - chyba nie :)
oczywiście że nie
Jak widać jest to owa osoba na forum, z podstawowym zestawem, mogę założyć że ma mniej wiedzy niż nasi forumowicze.
Oczywiście istnieje SEARCH, ale jak widać nie każdy użytkownik z niego korzysta - masa powtarzających się postów.
Jak zaczynałem na tym forum popełniłem jeszcze gorszy błąd zapytując o różnice miecy 50tka 1.8 vs 1.4 - dostałem niezłe baty - a teraz po prostu odkupuję swoje winy ....
Kiedyś ktoś mi pomógł z wiedzą o technikach szkłach itp teraz ja pomagam...
Alez do aktow sa inne obietywy, takie co same robieraja modelki :D, poza tym im lepiej "sciaga" taki np. 18-200 to wow, ile panien mozna na niego wyrwac .... sorki, zapedzilem sie, ale mam juz dosc pisania o obiektywach portretowych.
Zrobiłem już sporo sesji aktu kobiecego i nie ma reguły... głównie lubię 30-70 oraz 105 i 135... czasem robię moim wysłużonym 70-200 bo mam 200mm. Generalnie 50mm się nie nadaje do sylwetek :) jeśli chcesz by sylwetka była proporcjonalna bez powiększeń itp. to proponuję stanąć dalej i używac z przedziału 100-300mm. Jest jeden fotografik, nie kojarzę teraz nazwiska robi super akty a używa 300-500mm a studio ma dość długie i wąskie więc mu to pasuje, bo stoji jakieś 8-15m od modelki i foci :)
Jest jeden fotografik, nie kojarzę teraz nazwiska robi super akty a używa 300-500mm a studio ma dość długie i wąskie więc mu to pasuje, bo stoji jakieś 8-15m od modelki i foci :)
A z modelką kontaktuje się przez mikrofon :) Sry za OT.
Tego nie wiem, ale generalnie koleś ma obłędne fotki jeśli chodzi o wynik końcowy. Używa i negatywów i Polaroida, a jego prace są dość znane... Koleś jest albo z UK albo z Francji, jak sobie przypomnę to dam namiary na jego prace i sami ocenicie...
Prócz tego 15m nie jest na tyle daleko by nie móc przekazać uwagi co do ustawienia fotomodelki... gdyby to było 50m to inna sprawa :)
zrobilem sesje aktu obiektywami;
tokina 12-24
50/18
85/1,8
80-200/2.8
Każdy z nich jest fajny, Tokina daje bardzo specyficzny efekt ale go bardzo lubię, zresztą Wantuch głównie foci na szerokim kącie i wychodzą piękne zdjęcia.
Niestety czasem a ostatnio coraz częściej zauważam że 3:2 jest dla mnie ciut za mało i było by fajnie mieć 4:3 - choć Olków nie chcę kupować -- fakt mogę odejść i zrobić zdj i skadrować ale trzeba wziąć pod uwagę że stracę dane z pliku, co automatycznie powoduje stratę sporej ilości danych jak i również jakości/szczególowości obrazu....
Ostatnio zakupiłem 50/1.4 - cudne szkło, a teraz czekam na kolejna sesję aktu.....
Pozdrawiam
Paweł
[..]... czasem robię moim wysłużonym 70-200 bo mam 200mm. [...]
He he to focisz akty na stadionach piłkarskich ;) bo przy 200mm to juz nie namacalnie daleko do aktu co :)
Borowa, 4:3 to tez polsrodek, wez rob w kwadracie. Zadnych dylematow, pion czy poziom. Jakis Hasselek C50x z 80 oraz 135, do tego FP4+ i jazda. Lazi mi po glowie coraz bardziej dobry sredni format do zabaw studynych.
Borowa, 4:3 to tez polsrodek, wez rob w kwadracie. Zadnych dylematow, pion czy poziom. Jakis Hasselek C50x z 80 oraz 135, do tego FP4+ i jazda. Lazi mi po glowie coraz bardziej dobry sredni format do zabaw studynych.
Tak zgodze się - i fakt brakuje mi czegoś takiego - ale dobra srednia-formatowa syfra to niestety nie na moj budzet amatora który chce robić fajne fotki za wlasne pieniądze, może kiedyś jak się uda zarobić na fotkach to może coś się kupi...
Do diabla z cyfra. Wez w koncu do reki normalny aparat ;P
saboteur81
01-08-2007, 14:53
A z modelką kontaktuje się przez mikrofon :) Sry za OT.
Ja Grab ja grab Wołga wyżej tyłek, powtarzam wyżej tyłek :)