PDA

Zobacz pełną wersję : Sony a6400 powolny zapis zdjęcia i śnieżenie/ kolorowe pixele

sally28
06-06-2026, 21:54
Cześć.
Mam pewien problem z nowym Sony a6400 A (+kit).
Zwracam się z prośbą o poradę. Może ktoś zna odpowiedzi.
1. Dziwne śnieżnie podczas robienia zdjęcia. Poległam przeszukujac funkcje aparatu i nic. Coś musi być włączone ale nie wiem co. A męczy wzrok i drażni oko.
Podczas robienia zdjęć na ekranie jak i w wizjerze migają pixele, wygląda jakby zdjęcie się poruszało, bo mruga kolorowy szum/ śnieżenie. Podczas przeglądania zdjęć, ani w menu nie występuje na ekranie to śnieżenie. Nie jest to zebra. Jasność ekranu ręczna (na 0), jasność wizjera automatyczna, jasność wyświetlania standard, nie jest ustawione na słoneczny dzień, już sprawdzałam dro/hdr ale to nie to. To śnieżnie nie występowało w poprzednim aparacie a6400 który miałam przez kilka dni.
2. Powolny zapis zdjęcia. Jakby problem z buforowaniem zdjęć. 2 sekundowy zapis jednego zdjęcia JPG (bardzo wysoka jakość, normalna jak i RAW, każda wersja to samo) na szybkiej karcie Sandisk Extreme PRO (200 mb/s) U3. Karta ok. Sformatowana nawet. Na drugiej takiej samej karcie bez formatowania to samo. Wydłużony czas zapisu zdjęcia nie występował na poprzednim a6400 na tej samej karcie. Jak i nie występuje na Sony rx100 (m3). Zapis jest natychmiastowy. Już wyłączałam odszumianie wysokich iso i nic.

poste
06-06-2026, 23:04
To się dzieje w świetle dziennym? To jest najważniejsze pytanie, przy jakich czasach i ISO to się dzieje. Z jakim obiektywem?

Sprawdź i ewentualnie wyłącz funkcje typu HDR, redukcję migotania czy odszumianie długich czasów.

zdyboo
07-06-2026, 07:44
Można też pyknąć reset aparatu do ustawień fabrycznych.

Co prędkości zapisu, to można przedmuchać gruszką gniazdo karty.

sally28
07-06-2026, 08:08
poste W świetle dziennym. Niskie iso. Nie mam na myśli wysokich iso. Obiektyw kitowy 16-50 ale używałam taki aparat kilka dni przed zakupem tego i tam nie występował żaden z problemów. Wyłączyłam już HDR, odszumianie i redukcję długiego naświetlania i żadnych zmian. Redukcja migotania?? Chodzi o redukcję szumów długiego naświetlania? Wyłączone. Czy cos innego.

- - - - kolejny post - - - - - -
zdyboo przywrócone już zostały ustawienia fabryczne i nic się nie zmieniło. Karta tez sformatowana i nic. Przedmuchane gniazdo. Bez zmian. Próbuje to ogarnąć by nie odsyłać aparatu do sklepu więc szukam czy faktycznie coś jest nie tak z nim. Migawka wydaje także spowolniony i wydłużony dźwięk nawet przy bardzo krótkim czasie co nie miało miejsca w testowanym wcześniej aparacie. Ale zdjęcia są ok, więc może tak ma, ale dziwna dla mnie…

poste
07-06-2026, 10:01
Redukcja migotania chodziło mi o ułatwienie zdjęć przy sztucznym świetle. Nie znam menu a6400, w swoim Sony ostatnio to akurat włączyłem, potem przeczytałem że może to spowolnić aparat. Generalnie takie rzeczy nie powinny sie dziać. Popatrz jeszcze na kolor/ ton czy nie jest ustawione coś pod filmowanie. Karta jest mimo wszystko podejrzana.

sally28
07-06-2026, 19:02
poste już znalazłam ale też niczego nie zmienia. Obraz w jasnych kadrach nadal sie rusza, pływa, pikseluje. Prędkość zapisu też bez zmian. Sprawdzalam na 3 kartach SanDisk. Dwie extreme pro jedna ultra. Ponad to ta karta była w innym egzemplarzu a6400 w zeszłym tygodniu i działała poprawnie. W Sony rx100 działa natychmiast. Już mam chyba wszystko wyłączone. A nic się nie zmieniło w żadnym problemie. Przy okazji wychodzi że aparat po 10 min nagrywania hd które teraz sprawdziłam jest ciepły a po 15 min nieprzyjemny już do trzymania w dłoniach. To samo dzieje się po 10 i 15 min przeglądania menu. Aparat jest nagrzany. Dziwne o tyle że przed nim miałam inny a6400 przez kilka dni i żaden z tych problemów nie występował. Dziękuję za odpowiedzi

poste
07-06-2026, 19:29
sally28 ale co znalazłaś?

Grzanie aparatów to niestety norma, trudno stwierdzić czy ten egzemplarz jest wyjątkowy. Wydaje mi się, że 10-15 min ciągłego nagrywania to niemal każdy będzie ciepły.

Być może jest jaką wada tego egzemplarza, nie neguję tego. Po prostu staram się podpowiedzieć, co wykluczyć.

sally28
07-06-2026, 21:19
poste to migotanie migawki znalazłam i sprawdziłam „Efekt migotania można osłabić, ustawiając opcję El. pierw. kurt. mig. na Wył.” Ale to u mnie też nic nie zmienia. A co do grzania. O ile nagrywanie rozumiem że może grzać choć 15 min to chyba dosyć krótko na ciepło to samo przeglądanie menu przez 10-15 min to chyba już za mało na takie samo ciepło obudowy. Nagrywanie w sumie mnie nie interesuje bo aparat jest przeznaczony tylko do zdjęć. I wdzięczna jestem za każdy pomysł, poradę bo ja już wyczerpałam pomysły a nie zdążyły mi się takie „dziwactwa” wcześniej… szukam od 4 dni czy to problem jakiś ustawień czy sprzętu…

Ligo
07-06-2026, 21:31
Wrzuć tu przykładowe zdjęcie z Exif-em, będzie mniej zgadywania. I może drugie z telefonu, co widzisz na ekranie aparatu.

sally28
09-06-2026, 18:44
Ligo już nie ma sprawy, po kolejnym zawieszeniu się aparatu odstąpiłam od umowy i został odesłany do sklepu. Dzięki za zainteresowanie tematem. Pozdrawiam