Zobacz pełną wersję : Co to jest Halacja?
W Polskiej Wikipedii kiedyś był artykuł dotyczący Halacji.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Halacja
Brakowało źródłeł, których nie byłem w stanie znaleźć dlatego artykuł wyleciał. Aktualnie jest to przekierowanie do flary.
Wie ktoś co to takiego ta halacja. Ma to chyba zwiazek z fotografią analogową.
Ma ktoś może książkę na ten temat. Sama wiedza niestety nie będzie pomocna (chyba że dla zaspokojenia mojej ciekawości), potrzebuje wiarygodne źródło.
Może być też czasopismo.
Szukaj "halation", tutaj trochę jest:
https://www.prodigium-pictures.com/blog/insight09-halation-on-film-digitally-imitating-it
Na moją intuicję to ktoś opisał efekt flary i dodał do tego nie wiedzieć czemu określenie "halacja". Moim zdaniem to może być rzadko funkcjonujące (o ile w ogóle-kalka z angielskiego?) określenie fotograficznego aspektu zjawiska, zwanego efektem halo.
Angielskie określenie to kalka greki i łaciny, czyli rozmycie światła wokół jasnego elementu.
W języku angielskim "halo" to również nasza aureola (ta z ikonografii religijnej) od niej utworzono rzeczownik odrzeczownikowy i mamy halation, czyli proces tworzenia się aureoli.
Dla mnie od zawsze halacja to było i jest rozmycie obrazu wokół światła, również te powstające po użyciu filtrów czy programów graficznych.
W Resolve odkąd pamiętam jest nawet wtyczka halation.
Tej od odbicia od podłoża i rozmycia warstwy czerwonej jakoś nigdy nie doświadczyłem.
Tak, halacja to żarzenie się jasnych elementów na zdjęciu. Ten sam efekt występuje też w monitorach CRT.
2 sekundy z AI
Halacja (ang. halation) to zjawisko polegające na powstawaniu jasnej poświaty lub „aureoli” wokół bardzo jasnych obiektów na zdjęciu. Najczęściej widać ją wokół świateł, słońca, reflektorów samochodowych czy jasnych punktów na ciemnym tle.
Skąd się bierze?
Klasycznie halacja była związana z fotografią analogową. Światło przechodziło przez emulsję filmu, odbijało się od podłoża filmu i wracało do warstwy światłoczułej, tworząc rozmytą poświatę wokół jasnych punktów.
W fotografii cyfrowej podobny efekt może być wywołany przez:
odbicia światła wewnątrz obiektywu,
odbicia od powierzchni sensora,
prześwietlenie bardzo jasnych obszarów,
celowe symulacje filmowe w aparacie lub podczas obróbki.
Jak wygląda?
Przykładowo:
Bez halacji: Z halacją:
● ◉
Punkt światła jest otoczony miękką poświatą, często czerwonawą lub pomarańczową.
Dlaczego niektórzy ją lubią?
W nowoczesnej fotografii i filmie halacja jest często pożądana, ponieważ:
daje bardziej „filmowy” wygląd,
łagodzi cyfrową sterylność obrazu,
tworzy przyjemny klimat nocnych scen.
Dlatego wiele presetów i pluginów do symulacji filmów, takich jak Dehancer czy CinePrint, dodaje sztuczną halację.
Halacja a flara (lens flare)
To nie jest to samo.
Halacja – miękka poświata bezpośrednio wokół jasnego obiektu.
Flara – odblaski, kolorowe plamy, wielokąty lub smugi powstające w obiektywie.
chyba dość wyczerpującą odpowiedź :oops:
Wind Mill
05-06-2026, 14:00
Wszystko pięknie i ładnie - ale autorowi wątku chodzi o wskazanie encyklopedycznie legitnego źródła, które można zacytować (przytoczyć) w Wiki. :)
Żeby coś przytoczyć w Wiki, warto to najpierw opisać prawidłowo. Flary nie łączyłbym, co sugeruje nawias w zacytowanym wpisie z Wiki, z halacją (o ile zastosujemy tę kalkę z angielskiego, nie wiem jakie Wiki ma zasady odnośnie przyjmowania takich określeń). Może lepiej skoncentrować się na opisaniu efektu halo w fotografii, jako określenia bardziej popularnego.
2 sekundy z AI
Mam "Teorię obrazu fotograficznego" profesora Witolda Romera.
Chciałem przy pomocy EjAja sprawdzić czy przypadkiem nada się jako żródło i znaleźć podobne publikacje.
W wynikach dostałem dwa nazwiska z czego przy próbie znalezienia danych jednej persony okazało się że takiej osoby nie ma.
Pytam, czemu podajesz zmyślone dane?
O tak masz racę, to są halucynacje:shock:
Ja p*********
Może zadaję zbyt trudne pytania, ale w większości odpowiedzi są nie na temat i ciągłe
„Rzeczywiście, nie o to pytałeś. Przepraszam za niedopatrzenie.”
„Masz rację, źle zrozumiałem Twoje poprzednie pytanie. Przepraszam.”
Oprócz takiego "normalnego" hale to poświatę (słabą) dawały (dają) filtry typu duto itp. Zmiękczają obraz ale bardziej zmiękczają światła niż czernie. Stosowane dawniej w fotografii portretowej.