Zobacz pełną wersję : Zabawa w RAWki 10/2026 - GŁOSOWANIE
Dobry wieczór. :)
Przystępujemy do głosowania w kolejnej edycji zabawy nowego cyklu.
Mamy ponownie 10 prac! :)
Głosujemy na maksymalnie 2 (słownie:DWIE!!!) prace, które Wam się spodobają.
Można oczywiście zagłosować na mniej, np. na jedną ...
Bardzo prosiłbym o sumienne podejście do tematu i nie głosowanie na więcej. Głosowanie ma charakter publiczny.
Proszę pamiętać aby nie oddawać głosu na swoją pracę. Głos taki będzie nie ważny (patrz: regulamin).
Autorem zdjęcia jest: Rafaello666
Termin głosowania zakończy się za 3 dni - czwartek (04.06.2026)
Numer danego zdjęcia znajduje się NAD nim.
W przypadku remisu nastąpi jednodniowa dogrywka.
Po skończonym głosowaniu proszę o wypowiedzenie się na temat zwycięskich prac.
"Oryginał"
96340
Paczka z pracami znajduje się tu: klik (https://drive.google.com/file/d/1wEVlrlEixpLjtTZ68HHWbHOwWMCSOC5i/view?usp=sharing)
Zachęcam do pobrania paczki aby porównać zdjęcia w pełnym rozmiarze.
WASZE PROPOZYCJE
1
96350
2
96349
3
96348
4
96347
5
96346
6
96345
7
96344
8
96343
9
96342
10
96341
Po zakończonym głosowaniu zostanie ujawniona lista autorów wraz z numerami zdjęć.
Jeżeli ktoś się nie zgadza na ujawnienie to proszę o PW z taką informację.
Zapraszam :-)
.
Podsumowanie :)
1 miejsce na podium zajął Rafaello666
2 miejsce zajął August68
3 miejsce zajęli pki1234 tojo oraz Bartek
Autor wyróżnił pracę nr: -
Przesyłam gratulację dla zwycięzców.
Zachęcam do napisania kilku słów od siebie o zdjęciach, obróbce :)
# 1 Rafaello666
96451
#2 August68
96452
#3 pki1234
96453
#3 tojo
96454
#3 Bartek
96455
#Praca wyRÓŻniona - brak
#Wyczekany RÓŻokreciorożec dla - mathu
96456
Rafaello666 - prosimy o RAWka do nowej zabawy :)
Miłego dnia.
no to niech będę pierwszy.....
moim zdaniem w pełni zasłużona wygrana pracy Rafaello666 i deklasacja reszty peletonu :-)
Ja próbowałem osiągnąć taką zieleń na liściach bo wydaje mi się że wygląda najbardziej naturalnie. Niestety osiągnąłem to co osiągnąłem i na więcej nie miałem pomysłu.
Moje niebo podkolorowałem delikatnie i przyciemniłem na samym końcu obróbki bo wydawało mi się za jasne jak na porę po zachodzie słońca.
Teraz wydaje mi się za ciemne :-)
A jeśli chodzi o słoneczniki to było trochę zabawy...
Rozjaśnienie i kontrast po całości
"Color mask" na liście i, jak pisałem, próba osiągnięcia jak najbardziej koloru zbliżonego do jasno matowego zielonego - wiem że poległem :-).
"Color mask" na płatki słoneczników i podkręcenie koloru i temperatury.
Lekki "blur" na horyzoncie
Potem kadr - moim zdaniem do tego zdjecia jedyny pasujący to kwadrat.
no i przyznaję sobie jednogłośnie (jednym głosem) wyróżnienie za wywalenie muchy z płatka centralnego słonecznika :-D
Bardzo fajne zdjęcie, dające dużo możliwości do pokombinowania.
Gratuluję wszystkim i dziękuję za głosy na moją wersję.
O, faktycznie, była mucha, albo inny gad :)
Ja sobie poszalałem z kolorkami, a co tam... raz się żyje :D
Rafaello666
05-06-2026, 18:03
Hello, cześć i czołem :) Zatkało mnie z wrażenia. Dzięki za głosy i za fajną zabawę. Gratulacje dla reszty uczestników i podium. Na ostatnią zabawę z cyklu, zaproponowałem coś do śmiałej pracy z kolorem. Przychylam się do zdania pki1234, że ten kadr, to raczej w kwadracie. Generalnie, niebo było już zrobione, bo starałem się nie przepalić, kosztem zbyt ciemnego dołu. No, ale łatwiej wyciągnąć z cienia, niż wziąć kolor znikąd. Czyli, po kadrowaniu, niebo zostało przyciemnione i delikatnie poprawiona saturacja, oraz kontrasty. Ze słonecznikami było trochę więcej zabawy, bo zbytnie ocieplanie, powodowało, że wpadały w pomarańcz. Zarówno kwiaty, jak i liście, były osobno maskowane i korygowane. Same kwiaty trochę rozjaśniłem, żeby przyciągały oko i popracowałem nad żółtym kolorem, żeby był żółty. :) Liście lekko ochłodziłem, aby zieleń nie była zbyt żółta. Oczywiście, dół został dość mocno rozjaśniony i wyciągnąłem cienie. Całość, ozdobiłem lekką winietką, że o usunięciu owada z nieba nie wspomnę.
P.S. Czy kierownictwo zgodzi się na rawka w niedzielę? Wygrana zastała mnie na weekendowym wyjeździe. Chyba, że dopisze mi dziś, albo jutro, bałtycki zachód/wschód słońca, to może dam radę wysłać jutro. Nie mam ze sobą komputera, na którym pzrechowuje rawy :)
August68
05-06-2026, 19:56
Gratulacje dla uczestników i podiumowiczów, dzięki za głosy :-)
Ja z kolei ani przez chwilę nie myślałem o przycinaniu zdjęcia do kwadratu - bardzo mi się podobały układające się pionowo strefy na tym zdjęciu - jasne niebo, oświetlone słoneczniki i kryjące się w cieniu liście.
Szukałem zatem balansu między tymi strefami. ZA pomocą AI w Zonerze wyodrębniłem oddzielnie pierwszy plan i niebo i popracowałem nad ekspozycją i trochę kolorami.
Niebo w sumie trochę przyciemniłem, kwiaty słoneczników rozświetliłem no i wyciągnąłem cienie na dole - ale bez przesady, tak żeby ta strefa nadal była najciemniejsza.
Jako że nie podobała mi się prawa strona zdjęcia to ją przyciąłem tuż za pierwszym pełnym kwiatem.
Dziękuję za wspólną zabawę i głosy oddane na moją wersję. Moim zamiarem było utrzymanie zdjęcia w klimacie zachodzącego słońca - z przebijającymi się słonecznikami z półmroku, ale teoria i technika wykonania nie zawsze idą w parze, co dobitnie potwierdza moja praca. A technicznie, to podzieliłem obraz na trzy części, niebo - trochę przyciemniłem i dodałem sporo nasycenia aby było widać że to zachód słońca, później zieleń liści - nie chciałem tego za bardzo rozjaśniać, ale zmieniłem nieco odcień zieleni na cieplejszy i dopasowywałem rozjaśnienie do nieba, i na koniec kwiaty słoneczników, tutaj dodałem kontrastu i nasycenia i zmieniłem odcień na nieco pomarańczowy - ale z tym przesadziłem... Po zmniejszeniu dodałem trochę tekstury, aby wyostrzyć nieco obraz ... Obróbka w C1 ...
Pozdrawiam
Hello, cześć i czołem :) Zatkało mnie z wrażenia. Dzięki za głosy i za fajną zabawę. Gratulacje dla reszty uczestników i podium. Na ostatnią zabawę z cyklu, zaproponowałem coś do śmiałej pracy z kolorem. Przychylam się do zdania pki1234, że ten kadr, to raczej w kwadracie. Generalnie, niebo było już zrobione, bo starałem się nie przepalić, kosztem zbyt ciemnego dołu. No, ale łatwiej wyciągnąć z cienia, niż wziąć kolor znikąd. Czyli, po kadrowaniu, niebo zostało przyciemnione i delikatnie poprawiona saturacja, oraz kontrasty. Ze słonecznikami było trochę więcej zabawy, bo zbytnie ocieplanie, powodowało, że wpadały w pomarańcz. Zarówno kwiaty, jak i liście, były osobno maskowane i korygowane. Same kwiaty trochę rozjaśniłem, żeby przyciągały oko i popracowałem nad żółtym kolorem, żeby był żółty. :) Liście lekko ochłodziłem, aby zieleń nie była zbyt żółta. Oczywiście, dół został dość mocno rozjaśniony i wyciągnąłem cienie. Całość, ozdobiłem lekką winietką, że o usunięciu owada z nieba nie wspomnę.
P.S. Czy kierownictwo zgodzi się na rawka w niedzielę? Wygrana zastała mnie na weekendowym wyjeździe. Chyba, że dopisze mi dziś, albo jutro, bałtycki zachód/wschód słońca, to może dam radę wysłać jutro. Nie mam ze sobą komputera, na którym pzrechowuje rawy :)Jaaasne, poczekamy :)
Zapraszam do nowej ZABAWY (https://forum.nikoniarze.pl/threads/320936-Zabawa-w-RAWki-11-2026) :)