Zobacz pełną wersję : Adapter FTZ - nie mogę zdemontowac obiektywu!
barracuda
19-05-2026, 15:35
Cześć. Czy jest jakaś mozliwość zdjęcia obiektywu z adaptera FTZ jeśli, prawdopodobnie, nie działa przycisk/suwa zwalniający na adapterze? Da się go odblokować od wewnętrznej strony?
Kupiłem używany adapter, z wygląda w super stanie, zamontowałem do aparatu, potem założyłem obiektyw i jak chciałem go zdjąć to się okazało, że nie mogę już tego zrobić.
Jak powinien działać ten suwak, u mnie jest tylko takie delikatne przesunięcie może 1-2mm?
- - - - kolejny post - - - - - -
Dodam, że chodzi o FTZ I czyli z tą stopką.
Wrzucam zdjęcie, bo teraz zauważyłem, że nad suwakiem jest otwór. Czy to może w jakiś sposób slużyć jako dodatkowa możliwość odblokowania? Nie znalazłem nigdzie opisu tego elementu, a nie chcę na razie nic tam wciskać bez potwierdzenia.
95951
Witam
Jak ciągniesz za dźwignię, to staraj się ruszać obiektywem jakbyś go "zakręcał" i wykręcał" takie mikro ruchy. A najlepiej w stronę zakręcania.
Może jest tak dopasowany, że jak zaskoczył to cały czas dociska dźwignię i dlatego nie możesz jej całkiem odsunąć.
A jaki masz obiektyw?
PozdrawiaM.
w tę dziurkę wskakuje bolec od strony korpusu, wątpię żeby była "wciskalna"
barracuda
19-05-2026, 16:27
Witam
Jak ciągniesz za dźwignię, to staraj się ruszać obiektywem jakbyś go "zakręcał" i wykręcał" takie mikro ruchy. A najlepiej w stronę zakręcania.
Może jest tak dopasowany, że jak zaskoczył to cały czas dociska dźwignię i dlatego nie możesz jej całkiem odsunąć.
A jaki masz obiektyw?
PozdrawiaM.
Nikkor 85mm 1.8 G. Próbowałem w ten sposób poruszać, właściwie nic nie można zrobić poza takimi mikro ruchami, ale nic to nie pomaga. Zakładam, że pewnie jedynym wyjściem będzie rozkręcenie adaptera przez serwis.
myślę, że gdyby TOP67 zerknął w ten temat, mógłby jeszcze coś wymyślić
andystar
19-05-2026, 16:48
https://www.dpreview.com/forums/threads/ftz-adapter-stuck-on-lens.4546471/
barracuda
19-05-2026, 17:19
https://www.dpreview.com/forums/threads/ftz-adapter-stuck-on-lens.4546471/
Poczytałem, ale wygląda na to, że bez serwisu się nie obędzie.
A jak wyczuwasz opór tego suwaka? Mam FTZII suwak wygląda identycznie. W trakcie poruszania o te dwa milimetry czuć opór sprężynki.
On po dojściu do końca sam powraca.
Spróbuj jak radzi kolega Marianx, miokroruchy suwaka i obiektywu ale z obiektywem na górze w pionie, tak by dać szansę opaść bolcowi jak zwolnisz suwak.
Mnie się tak kiedyś zakleszczył obiektyw na D800, za pierwszym razem pomogło, za drugim serwis. W serwisie technik zniknął na trzy minuty oddał wszystko sprawne
problem się nie powtórzył.
barracuda
19-05-2026, 18:14
A jak wyczuwasz opór tego suwaka? Mam FTZII suwak wygląda identycznie. W trakcie poruszania o te dwa milimetry czuć opór sprężynki.
On po dojściu do końca sam powraca.
Spróbuj jak radzi kolega Marianx, miokroruchy suwaka i obiektywu ale z obiektywem na górze w pionie, tak by dać szansę opaść bolcowi jak zwolnisz suwak.
Mnie się tak kiedyś zakleszczył obiektyw na D800, za pierwszym razem pomogło, za drugim serwis. W serwisie technik zniknął na trzy minuty oddał wszystko sprawne
problem się nie powtórzył.
Spróbuję jeszcze taką metodą z obiektywem u góry.
Suwak wydaje się działać, bo jak go odbezpieczę i lekko ruszę obiektywem to tak zostaje. Jak ruszę z powrotem obiektyw w kierunku zaklikniecia to suwak sam wraca do swojego położenia.
Edit. Jednak nic z tego, zmiana położenia nic nie dała.
andystar
19-05-2026, 18:28
Dotyczy co prawda FTZ II ale budowa pewnie jest podobna. Dostępny jest w sieci FTZ II Repair manual.
barracuda
19-05-2026, 19:02
Zakładam, że chodzi o ten fioletowy pin i sprężynkę. Tylko problem wydaje się być taki, na podstawie tego schematu, ze dostać się do niego można od strony obiektywu.
Z tego schematu można też zakładać, że skoro cofamy ten suwak to pin powinien opaść, chyba, że np. jest wygięty.
95952
kostek-brasil
19-05-2026, 21:12
...skoro cofamy ten suwak to pin powinien opaść, chyba, że np. jest wygięty.
95952
Cześć,
obstawiam, że jest właśnie wygięty. :(
Daj znać, gdy uda się pacjenta wyleczyć. Trzymam kciuki.
andystar
19-05-2026, 21:24
Wg mnie jak masz aparat Z to daj spokój z naprawą jeśli zespół obiektyw + FTZ działa prawidłowo na korpusie. Jak masz jeszcze dużo szkieł F to kup drugi sprawny FTZ. Koszt naprawy może być porównywalny z kosztem następnego FTZ
barracuda
19-05-2026, 21:35
Wg mnie jak masz aparat Z to daj spokój z naprawą jeśli zespół obiektyw + FTZ działa prawidłowo na korpusie. Jak masz jeszcze dużo szkieł F to kup drugi sprawny FTZ. Koszt naprawy może być porównywalny z kosztem następnego FTZ
No teoretycznie racja, ale tak naprawdę chciałem sprzedać już ten obiektyw i kupić coś pod system Z. I teraz raczej ciężko będzie sprzedać razem z FTZ :-) Zobaczymy ile serwis zawoła za samo odblokowanie i ile za ewentualną naprawę.
andystar
19-05-2026, 21:38
Sprzedać można zawsze i wszystko tylko cena musi być taka ile jest w stanie zapłacić kupujący. Nie może być życzeniowa.
barracuda
19-05-2026, 21:42
Sprzedać można zawsze i wszystko tylko cena musi być taka ile jest w stanie zapłacić kupujący. Nie może być życzeniowa.
Jest jeszcze kwestia samego adaptera. Kupiłem go na znanym portalu i właśnie dzisiaj odebrałem i zamontowałem. Zgłosiłem sprawę do portalu i czekam na ich działanie, bo nie wierzę, że było z tym adapterem wszystko ok i akurat dzisiaj się zablokował przy pierwszym użyciu.
andystar
19-05-2026, 21:57
Spytaj tu:
https://www.nikonusa.com/content/self-service
A czy przed założeniem obiektywu sprawdzałeś czy blokada obiektywu (ten suwaczek z boku FTZ) suwa się płynnie?
barracuda
19-05-2026, 22:01
Spytaj tu:
https://www.nikonusa.com/content/self-service
A czy przed założeniem obiektywu sprawdzałeś czy blokada obiektywu (ten suwaczek z boku FTZ) suwa się płynnie?
No nie. Nie przyszło mi do głowy żeby to sprawdzić. Z wiedzą, którą mam teraz pewnie bym to zrobił.
barracuda
20-05-2026, 08:54
Panowie, sukces :-) udało się odblokować. Podważyłem czymś plastikowym ten suwak i spróbowałem go pchnąć dość mocno i odblokował się. Pin nie wygląda na wygięty. Bardziej wydaje się, że ten suwak gdzieś w środku się przyblokował.
- - - - kolejny post - - - - - -
Teraz każdorazowo chodzi bez problemu. Wygląda na to, że mógł być długo nieużywany i po pierwszym zamontowaniu obiektywu się przyblokował.
andystar
20-05-2026, 09:11
Ciekawe co będzie za następnym razem?
barracuda
20-05-2026, 09:14
Nie wiem, ale teraz chodzi zupełnie inaczej. Skok tego suwaka jest dużo dłuższy. Próbowałem na dwóch różnych obiektywach i teraz działa bez problemu.
Wind Mill
20-05-2026, 10:25
Dla pewności warto otworzyć adapter od strony obiektywu, i zajrzeć w okolice suwaka, pina i sprężynki.