PDA

Zobacz pełną wersję : Adapter FTZ - nie mogę zdemontowac obiektywu!

barracuda
19-05-2026, 15:35
Cześć. Czy jest jakaś mozliwość zdjęcia obiektywu z adaptera FTZ jeśli, prawdopodobnie, nie działa przycisk/suwa zwalniający na adapterze? Da się go odblokować od wewnętrznej strony?
Kupiłem używany adapter, z wygląda w super stanie, zamontowałem do aparatu, potem założyłem obiektyw i jak chciałem go zdjąć to się okazało, że nie mogę już tego zrobić.
Jak powinien działać ten suwak, u mnie jest tylko takie delikatne przesunięcie może 1-2mm?

- - - - kolejny post - - - - - -

Dodam, że chodzi o FTZ I czyli z tą stopką.
Wrzucam zdjęcie, bo teraz zauważyłem, że nad suwakiem jest otwór. Czy to może w jakiś sposób slużyć jako dodatkowa możliwość odblokowania? Nie znalazłem nigdzie opisu tego elementu, a nie chcę na razie nic tam wciskać bez potwierdzenia.

95951

Marianx
19-05-2026, 16:13
Witam
Jak ciągniesz za dźwignię, to staraj się ruszać obiektywem jakbyś go "zakręcał" i wykręcał" takie mikro ruchy. A najlepiej w stronę zakręcania.
Może jest tak dopasowany, że jak zaskoczył to cały czas dociska dźwignię i dlatego nie możesz jej całkiem odsunąć.
A jaki masz obiektyw?
PozdrawiaM.

zbyk
19-05-2026, 16:24
w tę dziurkę wskakuje bolec od strony korpusu, wątpię żeby była "wciskalna"

barracuda
19-05-2026, 16:27
Witam
Jak ciągniesz za dźwignię, to staraj się ruszać obiektywem jakbyś go "zakręcał" i wykręcał" takie mikro ruchy. A najlepiej w stronę zakręcania.
Może jest tak dopasowany, że jak zaskoczył to cały czas dociska dźwignię i dlatego nie możesz jej całkiem odsunąć.
A jaki masz obiektyw?
PozdrawiaM.

Nikkor 85mm 1.8 G. Próbowałem w ten sposób poruszać, właściwie nic nie można zrobić poza takimi mikro ruchami, ale nic to nie pomaga. Zakładam, że pewnie jedynym wyjściem będzie rozkręcenie adaptera przez serwis.

zbyk
19-05-2026, 16:39
myślę, że gdyby TOP67 zerknął w ten temat, mógłby jeszcze coś wymyślić

andystar
19-05-2026, 16:48
https://www.dpreview.com/forums/threads/ftz-adapter-stuck-on-lens.4546471/

barracuda
19-05-2026, 17:19
https://www.dpreview.com/forums/threads/ftz-adapter-stuck-on-lens.4546471/

Poczytałem, ale wygląda na to, że bez serwisu się nie obędzie.

Mamrot
19-05-2026, 17:59
A jak wyczuwasz opór tego suwaka? Mam FTZII suwak wygląda identycznie. W trakcie poruszania o te dwa milimetry czuć opór sprężynki.
On po dojściu do końca sam powraca.
Spróbuj jak radzi kolega Marianx, miokroruchy suwaka i obiektywu ale z obiektywem na górze w pionie, tak by dać szansę opaść bolcowi jak zwolnisz suwak.
Mnie się tak kiedyś zakleszczył obiektyw na D800, za pierwszym razem pomogło, za drugim serwis. W serwisie technik zniknął na trzy minuty oddał wszystko sprawne
problem się nie powtórzył.

barracuda
19-05-2026, 18:14
A jak wyczuwasz opór tego suwaka? Mam FTZII suwak wygląda identycznie. W trakcie poruszania o te dwa milimetry czuć opór sprężynki.
On po dojściu do końca sam powraca.
Spróbuj jak radzi kolega Marianx, miokroruchy suwaka i obiektywu ale z obiektywem na górze w pionie, tak by dać szansę opaść bolcowi jak zwolnisz suwak.
Mnie się tak kiedyś zakleszczył obiektyw na D800, za pierwszym razem pomogło, za drugim serwis. W serwisie technik zniknął na trzy minuty oddał wszystko sprawne
problem się nie powtórzył.

Spróbuję jeszcze taką metodą z obiektywem u góry.
Suwak wydaje się działać, bo jak go odbezpieczę i lekko ruszę obiektywem to tak zostaje. Jak ruszę z powrotem obiektyw w kierunku zaklikniecia to suwak sam wraca do swojego położenia.

Edit. Jednak nic z tego, zmiana położenia nic nie dała.

andystar
19-05-2026, 18:28
Dotyczy co prawda FTZ II ale budowa pewnie jest podobna. Dostępny jest w sieci FTZ II Repair manual.

barracuda
19-05-2026, 19:02
Zakładam, że chodzi o ten fioletowy pin i sprężynkę. Tylko problem wydaje się być taki, na podstawie tego schematu, ze dostać się do niego można od strony obiektywu.
Z tego schematu można też zakładać, że skoro cofamy ten suwak to pin powinien opaść, chyba, że np. jest wygięty.

95952

kostek-brasil
19-05-2026, 21:12
...skoro cofamy ten suwak to pin powinien opaść, chyba, że np. jest wygięty.

95952

Cześć,

obstawiam, że jest właśnie wygięty. :(
Daj znać, gdy uda się pacjenta wyleczyć. Trzymam kciuki.

andystar
19-05-2026, 21:24
Wg mnie jak masz aparat Z to daj spokój z naprawą jeśli zespół obiektyw + FTZ działa prawidłowo na korpusie. Jak masz jeszcze dużo szkieł F to kup drugi sprawny FTZ. Koszt naprawy może być porównywalny z kosztem następnego FTZ

barracuda
19-05-2026, 21:35
Wg mnie jak masz aparat Z to daj spokój z naprawą jeśli zespół obiektyw + FTZ działa prawidłowo na korpusie. Jak masz jeszcze dużo szkieł F to kup drugi sprawny FTZ. Koszt naprawy może być porównywalny z kosztem następnego FTZ

No teoretycznie racja, ale tak naprawdę chciałem sprzedać już ten obiektyw i kupić coś pod system Z. I teraz raczej ciężko będzie sprzedać razem z FTZ :-) Zobaczymy ile serwis zawoła za samo odblokowanie i ile za ewentualną naprawę.

andystar
19-05-2026, 21:38
Sprzedać można zawsze i wszystko tylko cena musi być taka ile jest w stanie zapłacić kupujący. Nie może być życzeniowa.

barracuda
19-05-2026, 21:42
Sprzedać można zawsze i wszystko tylko cena musi być taka ile jest w stanie zapłacić kupujący. Nie może być życzeniowa.

Jest jeszcze kwestia samego adaptera. Kupiłem go na znanym portalu i właśnie dzisiaj odebrałem i zamontowałem. Zgłosiłem sprawę do portalu i czekam na ich działanie, bo nie wierzę, że było z tym adapterem wszystko ok i akurat dzisiaj się zablokował przy pierwszym użyciu.

andystar
19-05-2026, 21:57
Spytaj tu:
https://www.nikonusa.com/content/self-service

A czy przed założeniem obiektywu sprawdzałeś czy blokada obiektywu (ten suwaczek z boku FTZ) suwa się płynnie?

barracuda
19-05-2026, 22:01
Spytaj tu:
https://www.nikonusa.com/content/self-service

A czy przed założeniem obiektywu sprawdzałeś czy blokada obiektywu (ten suwaczek z boku FTZ) suwa się płynnie?

No nie. Nie przyszło mi do głowy żeby to sprawdzić. Z wiedzą, którą mam teraz pewnie bym to zrobił.

barracuda
20-05-2026, 08:54
Panowie, sukces :-) udało się odblokować. Podważyłem czymś plastikowym ten suwak i spróbowałem go pchnąć dość mocno i odblokował się. Pin nie wygląda na wygięty. Bardziej wydaje się, że ten suwak gdzieś w środku się przyblokował.

- - - - kolejny post - - - - - -

Teraz każdorazowo chodzi bez problemu. Wygląda na to, że mógł być długo nieużywany i po pierwszym zamontowaniu obiektywu się przyblokował.

andystar
20-05-2026, 09:11
Ciekawe co będzie za następnym razem?

barracuda
20-05-2026, 09:14
Nie wiem, ale teraz chodzi zupełnie inaczej. Skok tego suwaka jest dużo dłuższy. Próbowałem na dwóch różnych obiektywach i teraz działa bez problemu.

Wind Mill
20-05-2026, 10:25
Dla pewności warto otworzyć adapter od strony obiektywu, i zajrzeć w okolice suwaka, pina i sprężynki.