Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nikkor 70-200 f2.8 G ED AF-S VRII - af

Jolania
10-05-2026, 17:38
Obiektyw ten mam od... wieków. Parował zwykle na D700. Od około 2 lat bywa, że af przestaje działać. Styki czyszczę i niby pomaga. Myślałem, że albo w D700 styki się zmęczyły, albo w obiektywie. Ostatnio zapiąłem do d750 oraz z5II. I... powtórka. Czasem pomaga poruszenie pierścieniem ostrości albo wręcz wypięcie i ponowne zapięcie obiektywu. Macie podobne doświadczenia? Może jakaś diagnoza?

esperal
10-05-2026, 17:49
Coś się tam zaciera i jest to podobno dość częste. Naprawiałem u forumowego kolegi, ale później i tak przestał działać, więc sprzedałem jako uszkodzony.

KaarooL
13-05-2026, 18:28
Jolania
esperal dobrze prawi. Jeśli Twój egzemplarz nie jest trupem, sprzedałbym go na części i kupił kolejny...
Ilu tysięcy fotek zrobionych na C-AF potrzeba, żeby taki silnik zaczął umierać. A może to raczej wilgoć/korozja?

TOP67
13-05-2026, 18:58
Silnik w tym obiektywie ma rotor pokryty tworzywem, które wyślizguje się i klei do statora. Na krótko pomaga energiczne pokręcenie pierścieniem ostrości w obie strony.
W innych silnikach też występuje ten problem, ale metalowy rotor da się zeszlifować i nadać mu odpowiednią chropowatość.

KaarooL
15-05-2026, 09:33
TOP67

Dzięki za info. Pozamiatałeś, jak zwykle.

To trochę nie fair ze strony producenta, żeby w niezbyt tanim obiektywie używać podłych materiałów do budowy silnika...

Jurek Ż
15-05-2026, 10:10
Wyobraźcie sobie, jak wyglądałyby dzisiaj ceny i jakość produktów oferowanych przez Sony, Nikona i Canona, gdyby nie chińscy producenci.

galvan
22-05-2026, 10:44
Silnik w tym obiektywie ma rotor pokryty tworzywem, które wyślizguje się i klei do statora. Na krótko pomaga energiczne pokręcenie pierścieniem ostrości w obie strony.
W innych silnikach też występuje ten problem, ale metalowy rotor da się zeszlifować i nadać mu odpowiednią chropowatość.

Pierwsza wersja 70-200mm miała rotor metalowy?

TOP67
22-05-2026, 17:03
Tak. Tam jest za to murowana inna usterka, blokada AF przy najmniejszych odległościach. Ale to jest łatwo naprawialne.