Zobacz pełną wersję : Nieprozaiczny problem z obudową czujnika oka
Dzień Dobry, witam Koleżanki i Kolegów. Mam problem z osłoną wizjera w Nikon Z5 II, od kilkunastu dni nie działa automatyczny przełącznik wizjera/monitor LCD. Oczywiście umyłem wizjer, etc. Gdy zdejmę osłonę wizjera to mechanizm działa. Gdy nacisnę gumkę osłaniającą wizjer (tak na godz. 11), czyli ją spłaszczę wizjer działa. Wniosek, że kauczuk zasłania w części czujnik oka. Spotkał się ktoś z tym problemem. Body nie spadło, nie ostało uderzone, nie zostało na słońcu. Czy was to spotkało i jeżeli tak, to czy jest na to sposób? Pozdrawiam.
Oczywistym sposobem jest wymiana gumki. Dodatkowo jeśli chcesz uniknąć problemów w przyszłości to możesz wymienić na plastik zamiast gumy.
andystar
07-05-2026, 23:31
To występuje we wszystkich systemach. Należy osłonkę lekko przyciąć ostrym nożykiem tak by nie zasłaniała czujnika i będzie dobrze.
Ja w żadnym aparacie niezależnie od systemu nic nie przycinałem, problem nie jest raczej częsty i standardowy. Zakurzony czujnik owszem czesto dawał efekt jak u kolegi. Zwykle przedmu****ę czujnik, czasem czyszczę pędzelkiem. Moim zdaniem jeśli to nie pomaga osłona muszli jest do wymiany.
Nigdy się z czymś takim nie spotkałem niezależnie od aparatu i systemu....Ba, często używam niesystemowych muszli ocznych z Amazonu od wszelakich producentów (bo kupuję takie mocno powiększone żeby się lepiej patrzyło) i nawet z tymi muszlami nie miałem problemu z czujnikiem.
Więc tak na wszelki wypadek wymieniłbym muszlę oczną na inny egzemplarz, a jeżeli to nie pomoże to aparat do serwisu.
cybulski
08-05-2026, 07:10
To występuje we wszystkich systemach. Należy osłonkę lekko przyciąć ostrym nożykiem tak by nie zasłaniała czujnika i będzie dobrze.
No i kolejny wydatek ostry nożyk
Spotkał się ktoś z tym problemem. Body nie spadło, nie ostało uderzone, nie zostało na słońcu. Czy was to spotkało i jeżeli tak, to czy jest na to sposób? Pozdrawiam.
Ja się nie spotkałem - zarówno osobiście jak i czytając różne fora i inne sociale. Jest ze mną nawet Z6, które zostało kupione niedługo po premierze, w nim też wystarczy tylko co jakiś czas przetrzeć choćby paluchem czujnik zbliżeniowy. Fakt, teraz jest na emeryturze, ale zrobił bardzo dużo zdjęć w różnych warunkach.
Raczej bym obstawiał jednak jakieś fizyczne odkształcenie - może plecak lub futerał mocno spłaszczył gumę? Mogę tylko gdybać.
Zamiast docinać bym kupił nawet zamiennik. Wszedłem przed chwilą na Aliexpress - dwupak JJC jest za 24zł, jakiś no-name jest nawet za 8zł za sztukę.
Michaelius
08-05-2026, 12:00
Ja mam tak w Z5 od kiedy wylądował przypadkiem w wydmie bo poprosiłem kogoś o zrobienie mi zdjęcia.
Raczej bym obstawiał jednak jakieś fizyczne odkształcenie - może plecak lub futerał mocno spłaszczył gumę?
Ja to miałem i taka była przyczyna. Czasami miałem ciasno w plecaku i delikatna gumka się spłaszczyła. Wizjery w Nikonach ML są dosyć odstające od body co ma swoje plusy i minusy.
Kupiłem przy okazji innych zakupów plastikowy na Ali.
Wizjery w Nikonach ML są dosyć odstające od body co ma swoje plusy i minusy.
Jeśli mówisz o samej muszli ocznej, to w Zf/Z8/Z9 jest cieniutka. Nawet kupiłem specjalnie większą. Plus taki, że one chociaż się nie gubią jak w Z6/Z7.
95740
Rafaello666
11-05-2026, 09:06
W moim Z6II, problem występował. Musiałem ściągać osłonę wizjera i czyścić czujnik. Niedawno, wymieniłem osłonę na nową, bo w starej gumki popękały. Na razie jest ok.
cybulski
11-05-2026, 11:26
Faktycznie jest to niefortunne rozwiązanie, czujnik w muszli, jak patrzę podobie rozwiazanie jest w Sony i Fuji, a Canon inaczej.
W posiadanych body nigdy taki problem nie wystąpił u mnie.
95744
95745
95746