Zobacz pełną wersję : Z50II 16-50 VR 2.8 Zdjęcie z cienia, z tyłu słońce
To są warunki gdzie sobie kompletnie nie radzę jako amator. Proszę o poradę. Fotka z garażu, z tyłu duże słońce. Zrobiłem to na 2.8, 1/800, ISO140 0EV, Pomiar matrycowy.
Czy tylko lampa na takie warunki? Co zrobić, żeby przód np. opony, były jasne? Bez lampy da się coś zrobić? Ekspozycję podciągnąć i tyle?
95245
Wind Mill
19-04-2026, 15:01
To jest normalne zjawisko. Rozwiązania są dwa:
1. Naświetlać na brak przepałów i próbować wyciągać cienie w obróbce. Jeśli nie obrabiasz, to włączyć D-Lightning czy jak to tam się zwie, w aparacie.
2. Bracketing ekspozycji i sklejania (blending) zdjęć w obróbce, coś a la HDR ale blending daje lepsze efekty. Jeśli masz kompa z wcześniejszą windą, to Enfuse GIU dobrze sobie radzi.
1. Masz dobrze naświetlone zdjęcie, nic nie jest przepalone a nie jest za ciemno.
2. Używaj zawsze pomiaru matrycowego. W dzisiejszych czasach aparat naświetla na matrycowym prawie zawsze idealnie. W ekstremalnych przypadkach kiedy widzisz że wypala np. widok przez okno możesz przełączyć na Highlight-Weighted.
3. To że masz ciemne cienie jest wyłącznie wynikiem profilu JPG. Jeżeli nie chcesz obrabiać na komputerze to po pierwsze włącz Active D-Lighting (to podbija cienie), a po drugie poprzeglądaj profile kolorów (Picture Control). Da się też zrobić własny profil który podnosi cienie.
4. Najlepiej rób takie zdjęcia w RAW i obrabiaj na komputerze.
5. Bracketing i HDR przy takim zdjęciu nie ma żadnego sensu. Ja tyle wyciągnąłem z tego JPG, z rawa dałoby się uzyskać dużo lepszą jakość bez składania:
95246
Schwefel
19-04-2026, 21:22
Wyjechać za bramę albo wjechać do garażu.
cybulski
19-04-2026, 21:58
Ajfon by zrobił jak należy :D
Ajfon by zrobił jak należy :D
W smartfonach bez problemu i to za jednym zamachem, będziesz miał naświetlono prawidłowo światło-cienie.
W standartowych aparatach niestety tak się nie da. Trzeba obrabiać na kompie na różne sposoby jak opisano wyżej i na pewno z jednego RAWa nie da się tego zrobić.
Nie wiem, jak z rozpiętością matrycy w Z50II, ale na FF moim zdaniem byś to spokojnie wyciągnął. A już biorąc pod uwagę ile szczegółów mathu uzyskał z jpg, myślę, że RAW jednak dałby radę, myślę, że aparaty są już dostatecznie zacofane, żeby je bardziej upośledzać :P
1. Robić w RAW
2. Pomiar z ochroną świateł lub matrycowy -1EV (czasami więcej)
Teraz najważniejsze, ale to zależy od posiadanego monitora. Obróbka zdjęcia jako HDR.
Nie chodzi o składanie z kilku naświetleń, tylko włączenia HDR na jednym zdjęciu. Pozwala to na wyświetlanie świateł jaśniejszych niż biel. Standardowo o 2.3 EV, ale na ekranach OLED nawet +8EV
Niestety nie da się tego wydrukować
Z50II i Z5II mają chyba wbudowany tryb odcieni HLG. Sam robi to wszystko, a efekty wypluwa w postaci HEIF. Na pewno mam to w Z6III
Fotografia (HEIF)
Format plików: Po włączeniu "Trybu odcieni" (Tone mode) na HLG, aparat zamiast standardowych plików JPEG zapisuje zdjęcia w formacie HEIF (rozszerzenie .HIF).
Wyświetlanie: Zdjęcia te oferują bogatsze przejścia tonalne w jasnych partiach obrazu, co najlepiej widać na monitorach i urządzeniach wspierających HDR.
Ograniczenia: W tym trybie wybór ustawień Picture Control jest ograniczony do opcji: Standardowe, Monochromatyczne i Równomierne.
W sumie, to sam jestem ciekaw, czy nasze forum wspiera HDR
Zdjęcie HDR, które powinno znacznie się różnić na wspieranych ekranach od tego poniżej
95263
Zdjęcie SDR, które ma tylko 8 bitów
95265
Edit
Wygląda na to, że nie wspiera wprost. Trzeba wyświetlić zdjęcie w pełnej wielkości
Tu można porównać te zdjęcia w google photos
https://photos.app.goo.gl/wv6uVks8qvKigp3m8
U mnie po powiększeniu jest HDR na obu (widać po czapce). Na miniaturkach HDR nie działa. Testuję w Chrome bo tam na pewno HDR-y w JPG działają.
HDR w JPG to super sprawa, odkryłem jakiś czas temu że iPhone zapisuje tak wszystkie zdjęcia (działają nawet po wgraniu do google photos z kompresją). Świetnie to wygląda przy zachodzach słońca itd.
Lightroom ma proces obróbki w HDR ale niestety nie potrafi produkować takich HDR-ów osadzonych w zwykłym JPG. To jest coś czego mi mocno brakuje, bo nie używam JPG z aparatu (pomijam że Z6 II tego nie ma).
Tak. Po wyświetleniu całego zdjęcia widać. Podmieniłem zdjęcie SDR, bo przez pomyłkę poszło jako HDR
- - - - kolejny post - - - - - -
Lightroom ma proces obróbki w HDR ale niestety nie potrafi produkować takich HDR-ów osadzonych w zwykłym JPG. To jest coś czego mi mocno brakuje, bo nie używam JPG z aparatu (pomijam że Z6 II tego nie ma).
Ależ potrafi. Te zdjęcia zostały wyeksportowane z LRC
Oooo to faktycznie działa. A manual kłamie:
Saving HDR photos
Once you've finished editing a photo in HDR mode, select File > Export > File Settings > Select the file format from the drop-down menu > Enable HDR Output checkbox and then select Export.
Supported non-Raw HDR file formats include:
AVIF
JPEG XL
TIFF
PSD
PNG
Zrobiłem eksport do JPG i faktycznie działa. No to wiem czym się teraz będę bawił :D
W sumie, to sam jestem ciekaw, czy nasze forum wspiera HDR
Zdjęcie HDR, które powinno znacznie się różnić na wspieranych ekranach od tego poniżej
95263
Zdjęcie SDR, które ma tylko 8 bitów
95265
Edit
Wygląda na to, że nie wspiera wprost. Trzeba wyświetlić zdjęcie w pełnej wielkości
Tu można porównać te zdjęcia w google photos
https://photos.app.goo.gl/wv6uVks8qvKigp3m8
U mnie w przeglądarce Safari macOS to zdjęcie pierwsze w kolejności wyświetla się w HDR
to drugie nie jest w HDR-em.
Potwierdzam teraz tylko pierwsze jest w HDR.
U mnie po powiększeniu jest HDR na obu (widać po czapce)...
...u tylko pierwsze jest HDRem więc nie wiem jak u Ciebie obydwa są :) ?
poza tym do drugie jest 8-bit
U mnie w przeglądarce Safari macOS to zdjęcie pierwsze w kolejności wyświetla się w HDR
to drugie nie jest w HDR-em.
Ale od razu czy dopiero po kliknięciu w każde zdjęcie?
U mnie i w Safari i Chrome, muszę wyświetlić każde zdjęcie osobno.
...u tylko pierwsze jest HDRem więc nie wiem jak u Ciebie obydwa są :) ?
poza tym do drugie jest 8-bit
Było. Już to poprawiłem
95269
Tak to wygląda przy obróbce w HDR. Wygląda to trochę sztucznie przez to żę jako źródło jest JPG a nie RAW i już mocno widać posteryzację, ale pod względem jasności daje wrażenie patrzenia na samochód w pełnym słońcu z garażu.
(oczywiście trzeba to oglądać w powiększeniu na wspierającej przeglądarce i monitorze, na miniaturce widzicie tylko koślawą reprezentację w SDR)
Ale od razu czy dopiero po kliknięciu w każde zdjęcie?
po kliknięciu w zdjęcie dopiero jest HDR -
no fajnie wyglądają te HDRy tylko jak się człowiek ich za długo naogląda to pózniej te "zwykłe" zdjęcia SDR wyglądają jak "popsute":-D
Oczywiście np. w LR można sobie zrobić prawie każde zdjęcie z RAW na HDR
Na YT jest też dużo dobrze zrobionych filmów w HDR, jak już ma się wszystko skonfigurowane to wyglądają obłędnie:
https://www.youtube.com/watch?v=SiryvrStb8E
https://www.youtube.com/watch?v=O9qgxgTy05Y
no fajnie wyglądają te HDRy tylko jak się człowiek ich za długo naogląda to pózniej te "zwykłe" zdjęcia SDR wyglądają jak "popsute":-D
Trzeba sobie określić odbiorcę docelowego. Większość osób ogląda teraz zdjęcia na smartfonach, a one generalnie wspierają HDR. Na własny użytek, jak najbardziej HDR. Największy problem jest z drukiem. Ja po prostu obrabiam kopię wirtualną. Ale czasami różnica jest tak ogromna, że aż trudno uwierzyć. I to na zwykłych z pozoru zdjęciach ludzi.
95273
A prosze o poradę przy takiej fotce. Miałem manuala na f3.5, 1/250 0EV, a ISO automatyczne i aparat podciągnął do aż 4000.
1. Dlaczego okna są prześwietlone? Przez to wysokie ISO? Czy może powinieniem był dać inny czas?
2. Osoby z przodu i w środku są ostre, ale cały tył rozmazany. Trzeba było dać np f5.6? Wtedy jakie inne ustawienia, żeby wszyscy ludzie byli ostrzy i okno nie prześwieltone?
Tu widzę ogromną różnicę między starym D5300 + Sigma 17-50 2.8, a tym nowym Z50II 16-50 2.8. Na Sigmie okna nie byłyby tak prześwietlone. W ogóle fotka byłaby lekko ciemniejsza. Strasznie rozjaśnia wszystko ten mój nowy sprzęt. Muszę się uczyć na nowo. :) A przecież tu i tu podobny obiektyw.
95368
Okna są wypalone, bo źle została dobrana ekspozycja. Ustaw ochronę świateł.
A do do ostrości, to kłania się GO. Ustaw przysłonę 8 i celuj mniej więcej w 1/3 grupy. ISO wyjdzie co prawda 16 tys., ale przy ochronie świateł spadnie do 6400
Ustaw sobie Active D-Lighting na Auto albo na Max to wyrówna okna i resztę sceny.
Jak obniżysz ekspozycję to okna będą normalne a ludzie czarni. Musisz mieć inną krzywą do produkcji JPG a bez używania komputera jedyne co możesz zrobić w aparacie to ADL.
Schwefel
22-04-2026, 21:33
A prosze o poradę przy takiej fotce. Miałem manuala na f3.5, 1/250 0EV
Ale po co? Chcesz mieć wszystkich ostrych a ustawiasz praktycznie otwartą przesłonę, przy takich podstawowych błędach najlepszy będzie tryb automatyczny albo półautomatyczny + wybór właściwego pomiaru światła do danej sceny. Metod jest wiele na taką scenę, można użyć lampy, można niedoświetlić i wyciągać z cieni, można wyciągać ze świateł.
Ustaw sobie Active D-Lighting na Auto albo na Max to wyrówna okna i resztę sceny.
.
Był włączony ADL na Auto.
Okna są wypalone, bo źle została dobrana ekspozycja. Ustaw ochronę świateł.
To jest Highlight-weighted metering, tak?
Dodam, że na D5300 + Sigma 17-50 2.8 robiłem na niemal identycznych nastawach i było zupełnie inaczej, tzn znacznie lepiej. Też otwarta przesłona, ISO automat, też pomiar matrycowy. Tyle, że robiłem na A, wiec czas był automat.
95381
Na tym drugim zdjęciu ostrość była łapana na środek klasy, wszyscy z tyłu załapali się na GO, ale pierwszy rząd jest nieostry.
Nie wiem czy opanowałeś już HDR, ale do tego zdjęcia muszą być mocno niedoświetlone. Przełączenia na HLG automatycznie powoduje zmianę ekspozycji
Jest jeszcze inna kwestia dotycząca ekspozycji. Jeżeli miałeś włączone wykrywanie oka i takie oko zostało namierzone,
to domyślnie pomiar światła zmienia się na pomiar dostosowany do ekspozycji twarzy a nie matrycowy.
Ja jakbym miał zrobić takie zdjęcie to robiłbym na A włączył podgląd histogramu, tylne koło jest wtedy kołem kompensacji
i zjechał ekspozycją aż biele będzie na granicy maksimum.
Robiąc w RAWach będziesz miał bezpieczny zapas w bielach.
cybulski
23-04-2026, 11:05
Dziwne to jest co piszecie, ponieważ ani w Canonie ani w Sony nie zauważyłem aby aparat zmieniał ekspozycję gdy wykryje twarz czy oko.
Może być tak jak mówią że wyciągasz Canona/Sony z pudełka i masz wszystko ustawione jak trzeba. Z Nikonem natomiast trzeba się doktoryzowac w instrukcji, jakby fabrycznie nie mogli ustawić jak trzeba. Pisałem kiedyś o tym że fabrycznie Nikon pewne rzeczy dziwnie ma ustawione i to się jednak sprawdza?
To co tutaj to wtopa aparatu i to poważna wg mnie ustawień fabrycznych, jeśli tak jest faktycznie.
To co mi się sprawdza to przy priorytecie przysłony, przyciskam do połowy biorę pomiar światła.
Jeśli jest ok, robię zdjęcie czyli wciskam do końca spust.
Jeśli światło zmierzone mi nie pasuje to albo zjeżdżam korektą ekspozycji albo mierze z innego miejsca i blokuję AE-L i robię foty na zablokowanym pomiarze AE, aby aparat mi nie łapał randomowo.
Z takim oknem to raczej powinien niedoswietlic kadr z definicji a nie tak przepalić, coś z tą automatyką jest źle poustawiane.
Automatyka jest aby wyręczać a nie robić takie kwiatki.
'jakby fabrycznie nie mogli ustawić jak trzeba"
Tylko cały problem, że każdemu potrzeba co innego tylko poprzedni system (PRL) wiedział co obywatelowi trzeba do szczęścia.
Trend światowy jest teraz na wykrywanie "facjaty" to wszystkie priorytety ustawione są w pierwszej kolejności na ten "bajer" ;)
cybulski
23-04-2026, 11:44
'jakby fabrycznie nie mogli ustawić jak trzeba"
Tylko cały problem, że każdemu potrzeba co innego tylko poprzedni system (PRL) wiedział co obywatelowi trzeba do szczęścia.
Trend światowy jest teraz na wykrywanie "facjaty" to wszystkie priorytety ustawione są w pierwszej kolejności na ten "bajer" ;)
Nie, to nie jest tak że każdemu trzeba co innego.
Potrzeba dobrze ustawionej automatyki, która działa w większości warunków.
Jak byłem jeszcze Nikoniarzem pamiętam walczyłem z kilkoma takimi kwiatkami w Nikonie, a to właśnie pomiar światła, albo WB, nie mówiąc już o kolorze skóry a to zaskoczenie że AE-lock zlikwidowali .... aż przyszedł czas, że powiedziałem dość tego, skoro inni temat jednak rozwiązali lub nie likwidują AE-L :D
I nie dziwcie się że my spoza stajni N nie będziemy polecać Nikonów, najwyzej przemilczymy lepsze opcje :P
Ale po co mają się nowi frustrować zanim dojdą a nie lepiej od razu wyjąć sprzęt z pudła i robić nim udane foty :)
Wy w Nikonie to się jaracie mnóstwem opcji z mozna coś tam poprzestawiać, czy jakichś ficzerów. A ja się pytam no dobrze jest dużo a które są te właściwe i dobrze działające ? Może lepiej mieć body tylko z opcjami które faktycznie działaja a nie zaśmiecają menu :D ?
Ok trafiła się okazja to sobie się powyzłośliwiałem :)
Akurat pomiar światła w Nikonie jest bardzo prosty, dobrze działający i przewidywalny. Do tego EVF pokazuje gdzie jest przepał, można wprowadzić szybko korekcję
My w Nikonie się jaramy mnóstwem opcji? Gdzie? Chyba Zbyszku masz dzisiaj gorszy humor.
Dziwne to jest co piszecie, ponieważ ani w Canonie ani w Sony nie zauważyłem aby aparat zmieniał ekspozycję gdy wykryje twarz czy oko.
Dla mnie ta funkcja to game changer poza samym wykrywaniem oczu, który zadecydował o przejściu na bezlustra.
We wszystkich lustrzankach miałem na stałe matrycowy a pod przednim guzikiem pomiar centralnie ważony pomniejszony do portretów, teraz mam to z automatu.
Tyle, że ja robię portrety rodzinne i w większości mam w poważaniu czy jakiś fragment nieba jest poza histogramem czy nie.
Swoje lata mam i jestem przyzwyczajony i to się nie zmieni, między innymi do pracy na diapozytywach, gdzie nie było obróbki.
Edyta
EjAj podpowiada, ża Sony i Canon też to ma, tylko trzeba to zaptaszkować a w Nikonie jak się nie chce to odptaszkować.
A ja się pytam no dobrze jest dużo a które są te właściwe i dobrze działające ? Może lepiej mieć body tylko z opcjami które faktycznie działaja a nie zaśmiecają menu :D ?
Dla mnie zaśmiecające to są (we wszystkich firmach) te ichniejsze profile typu sen, nowoczesność, nostalgia.
Jest parę opcji których nie znałem a jak się okazuje mogą być przydatne, na przykład zmniejszenie pola obrazka w wizjerze, niby po co, ale jako okularnik w jednym aparacie to ustawiłem i testuję,
nie wiem czy przejdę na to na stałe, ale fajnie że jest.
Do tego EVF pokazuje gdzie jest przepał, można wprowadzić szybko korekcję.
Gdzie, jak, dlaczego o tym nie wiem?
Mnie brakuje zebry jak przy filmowaniu, a marzeniem było by umożliwienie wprowadzenia highlight warning jak przy podglądzie, albo false color.
Histogram mnie irytuje.
cybulski
23-04-2026, 15:11
Kumam, czyli ja nawet nie doszedłem do tego, że Canon też ma to samo, tylko niezaptaszkowane :D
Jak to się mówi, skoro działa po co grzebać lub coś zmieniać.
Ale np Fuji, to trzeba całe menu przeleciec i ustawić jak należy, bo fabrycznie to bardzo dziwnie niektóre opcje są ustawione. Współczuję nowym nie obeznanym z menu Fuji :D
Ostatnio rozmawiałem z gościem co ma xt5, połowę rzeczy miał ustawione z dpy fabrycznie i nawet nie wiedział że można ustawić a narzekał ze coś tam nie tak działa a ja a pokaz menu to Ci ustawie.... Więc takie kwiatki są. I poszedł od razu na miasto zadowolony na streeta.