PDA

Zobacz pełną wersję : D5300 - Błąd: Ponownie naciśnij przycisk migawki

kaliope
14-04-2026, 23:06
Jak pisałem w innym wątku, mój 9 letni D5300 się zepsuł. Dwa dni temu podczas robienia zdjęć wyskoczyło na ekranie "Błąd. Ponownie naciśnij przycisk migawki". Już kupiłem nowy sprzęt, ale gdyby naprawa nie była droga to może bym go naprawił, bo fotki ze Sigmą 17-50 2.8 robił bardzo ładne. Właśnie sprawdziłem licznik zdjęć na ostatniej fotce i jest prawie 86tys. To dużo na lusterkowca? Może już nie opłaca naprawiać?

95134

krzysztofz24
15-04-2026, 00:11
Lustrzanke a nie lusterkowca:-)

Wiesz, jeden aparat tej klasy zrobi 30 tys i migawka padnie a drugi 150tys i bedzie dzialac.
86tys juz troche jest, no ale to nie znaczy ze ma sie skonczyc po takim przebiegu.

Nic nie napislaes jaki masz akumulator (czy oryginal czy jakis zamiennik). Moze na poczatek zrob reset do ustawien fabrycznych (jesli mozesz). Sprobuj tez wyjac akumulator na jakis czas i potem wlozyc. Sprobuj tez z drugim jesli to nie oryginal. Najlepiej z odpietym obiektywem.

Mi kiedys w D90 akumulator (zmiennik) sie skonczyl nagle, po prostu aparat zamarl z zawieszonym lustrem (juz nie pamietam jaki blad sie wyswietlil). Odblokowal sie po kilkukrotnym wlozeniu/wyjeciu z nowy makumulatorem.

Wiecej napisze ci TOP67 jesli tu zajrzy.