PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw podróżniczy do 500 zł.

arturbig
27-03-2026, 10:37
Zastanawiam się nad wyborem statywu który mógłbym zabrać ze sobą w góry czy też do samolotu . Przeglądając oferty zainspirowały mnie statywy Sirio czy też Benro . Nie wiem czy to dobry wybór?

markB
27-03-2026, 11:58
To są całkiem niezłe statywy. Taki Sirui Traveler 7C (https://www.cyfrowe.pl/statyw-sirui-traveler-7c-p.html), trochę więcej niż 500 zł, jest jednym z najtańszych statywów karbonowych, a do tego lekki i w miarę stabilny. I do tego z głowicą.

akustyk
27-03-2026, 12:43
Sirio czy Sirui?

to drugie jest moim podstawowym dostawca statywow i glowic od jakichs 15 lat. mam w sumie 4 ich statywy i 3 glowice, moge z czystym sumieniem polecic. nawet moja najstarsza glowica (K-30X), obecnie 15-letnia, dziala jak zloto. wymienialem pare lat temu zacisk ale sama kulka chodzi plynniej niz polroczne Manfrotto :D

z nog mam 2x amelinum i 2x karbon. z tym ze jako zdeklarowany landszafciarz jestem raczej dosc intensywnym uzytkownikiem statywow.

i co do lepszosci jednego nad drugim to jednak troche kwestia wzgledna, rowniez w podrozy. jak troche zaczyna wiac (tak od 4Bft w gore), to karbon mozna sobie wlozyc tam gdzie slonce nie dochodzi. albo lepiej po prostu zostawic w domu, bo poza tym ze rece odpoczna to w kwesti stabilnosci jedno wielkie g z niego wyniknie. juz lepiej ISO podkrecic i z lapy walczyc, nowoczesne odszumianie potrafi sporo pomoc.

pytania "jaki statyw wybrac i czy moge az tak tanio" najczesciej ida z kierunku poczatkujacych fotografow, ktorzy ze statywem nie maja w ogole doswiadczenia. w takiej sytuacji generalnie dobry jest zakup jakiegokolwiek statywu (mozna nawet szukac czegos uzywanego, bo nierzadko za polowe ceny dostanie sie duzo lepszej klasy sprzet) i wyprobowanie, czy w ogole ma sie w sobie checi do wozenia i uzywania statywu. bardzo wiele osob w takiej sytuacji juz po pierwszym wyjsciu w gory czy wylocie dochodzi do wniosku, ze statyw to zbedny niuans. stad tez na Allegro te przystepne cenowo praktycznie nieuzywane modele sprzed 5 lat :)

markB
27-03-2026, 13:12
Kolega OP pokręcił literki w nazwie, statywy Sirio nie istnieją, natomiast Sirui jak najbardziej są w sprzedaży.

akustyk
27-03-2026, 13:55
Kolega OP pokręcił literki w nazwie, statywy Sirio nie istnieją, natomiast Sirui jak najbardziej są w sprzedaży.

mpze [p [rpsti l;awoatiea De;;a :D

pierote
09-05-2026, 10:39
Kiedyś karbonowe amazon basic były dobre i niedrogie ale teraz nie widzę na ich portalu.

arturbig
17-05-2026, 15:09
Na wstępie chciałbym podziękować za pomoc i wyrozumiałość w tym poście pisanym na szybko w pracy . Wracając do tematu zakupiłem statyw Sirui Traveler 7C , pierwsze wrażenie bardzo pozytywne. Na pewno jest bardzo stabilny i dobrze wykonany. Powinien być wystarczający do mojej Z5 .