PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 150-600 C dziwny bokeh

pplukas
26-03-2026, 19:15
Witam,
Na części zdjęć zauważyłem nietypowy efekt bokeh – zamiast standardowych, miękkich krążków pojawia się kilka prostych linii. Fotografuję zestawem Nikon Z50 z nowym obiektywem Sigma 150–600 mm f/5.0–6.3 DG OS HSM Contemporary (mocowanie Nikon F). Zastanawiam się, czy to normalne zjawisko i od czego może zależeć. Czy ktoś miał podobne doświadczenia? Przykładowe zdjęcia poniżej.

m_a_g
26-03-2026, 19:55
Miałem ten obiektyw (wersja Canon), używałem z Canonem R5 przez adapter, i u siebie nigdy czegoś takiego nie zauważyłem.
Ponieważ te "linie" pojawiają się u Ciebie (sądząc po tych dwóch zdjęciach przykładowych) w prawie tym samym miejscu kadru, to może być to kwestia obiektywu.

pplukas
26-03-2026, 20:02
A może to być wina filtra na obiektywie ? Używam filtra UV z 0.1% efektu odbicia K&F Concept Nano X 95mm

markB
26-03-2026, 20:05
No to zrób zdjęcie bez filtra i sprawdź czy te kreski nadal się pojawiają.

BeatX
26-03-2026, 20:12
Nieno, na bank nie jest to zamierzony efekt projektantów Sigmy.
Albo coś jest nie teges z obiektywem, albo właśnie filtr psuje obrazek (mam nadzieję, że to drugie)

pplukas
26-03-2026, 20:18
Czyli jeśli po zdjęciu filtra UV nie będzie zmian, to będę musiał złożyć reklamację. Obiektyw jest na gwarancji, pytanie jak Sigma podejdzie do tego tematu.

brzezior
27-03-2026, 22:47
To jest efekt pzysłonięcia obiektu przez coś bardzo blisko obiektywu (trawka, patyczek) - w sytuacji, kiedy obiekt ostry jest daleko. Zamieszczam piękny przykład wilka fotografowanego przez siatkę - oczka siatki dobrze widoczne, bo są symetryczne i regularne. Paskowanie pojawia się tylko na nieostrości właśnie.
94720

BeatX
27-03-2026, 23:02
Wygląda to podobnie, ale to nie to samo :)

brzezior
27-03-2026, 23:08
Pewnie, że nie to samo. Tu wilk, a tam ptaki :)
Różnice widać od razu.

BeatX
27-03-2026, 23:12
Ale w Twoim przykładzie widać jak na dłoni wzór/pattern ;)
Wystarczy się przypatrzeć.

brzezior
28-03-2026, 08:23
Podsumowując, myślę, że te paski, to sposób obrazowania nieostrości obiektu, który znalazł się przed płaszczyzną ostrości. Oczywiście ich wzór, kształt, intensywność, będzie pewnie zależała od wielu czynników.

poste
28-03-2026, 08:53
Czyli jeśli po zdjęciu filtra UV nie będzie zmian, to będę musiał złożyć reklamację. Obiektyw jest na gwarancji, pytanie jak Sigma podejdzie do tego tematu.

Nie sądzę, żeby to był problem obiektywu. Na pierwszym zdjęciu te paski są praktycznie na całym zdjęciu (a w każdym razie w wielu miejscach), widać je na specyficznym, ciemniejszym tle. Drugiego zdjęcia nie mogę powiększyć, widzę tylko to co zaznaczyłeś.

Pierwsze co mi się nasunęło, to że coś jest blisko przed obiektywem, może zdjęcia robione przez szybę, może ten filtr. Natomiast pierwsze zdjęcie wrzuciłem do AI i dwa różne modele dały tę samą odpowiedź, banding lub szum matrycy. Proponuję samemu zrobić taki eksperyment. Nie wiem co robiłeś z tym zdjęciem w obróbce, jakie były warunki, nie widzę EXIF, więc nie jestem mocno przekonany do żadnej wersji. Jedynie najmniej winiłbym za ten efekt jakąś wadę obiektywu. Nie sądzę, żeby Sigma uznała tego typu reklamację, natomiast obiektyw możesz zwrócić, jeśli jeszcze możesz z tytułu zakupu przez internet.

markB
28-03-2026, 12:16
Faktycznie pełno tych pasków po maksymalnym powiększeniu, ale tak jakby pojawiały się za gałązką na zakreślonym obszarze.

maxwawa
28-03-2026, 14:16
może idąc tropem jakie były na Z8 z kartą pamięci, może to samo jest tutaj ?
Sprawdzałeś z inna kartą SD ? z szybszym zapisem ?

paparapa
28-03-2026, 16:14
Ja stawiam na uszkodzone szkło. Dla mnie to zwielokrotniony podwójnego bokeh.
Myślę że szkło zostało rzucone w transporcie i się delikatnie rozjechało.
Jeśli jeszcze możesz to oddaj ten słoik i sprawdź inny. Lub zobacz Nikona 180-600.

pplukas
29-03-2026, 18:13
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Zdjęcia robiłem z ręki na spacerze, nie przez szybę i nic nie przysłaniało pierwszego planu. Przetestuję jeszcze bez filtra UV i sprawdzę czy będzie jakaś poprawa.

- - - - kolejny post - - - - - -

Faktycznie fotografowałem wtedy w trybie zdjęć seryjnych. Czy szybkość zapisu karty SD może mieć wpływ takie zniekształcenia ? Co ciekawe takie paski pojawiają się tylko na niektórych fotkach, a nie na wszystkich.

maxwawa
29-03-2026, 19:46
Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Zdjęcia robiłem z ręki na spacerze, nie przez szybę i nic nie przysłaniało pierwszego planu. Przetestuję jeszcze bez filtra UV i sprawdzę czy będzie jakaś poprawa.

Faktycznie fotografowałem wtedy w trybie zdjęć seryjnych. Czy szybkość zapisu karty SD może mieć wpływ takie zniekształcenia ? Co ciekawe takie paski pojawiają się tylko na niektórych fotkach, a nie na wszystkich.
Sprawdź na pojedynczych zdjęciach.
Jakiej karty używasz ? Klasa ? Szybkość itp?
Próbowałeś na innej karcie pamięci ?

NimnuL
29-03-2026, 19:52
W RAW czy tylko w JPG?

poste
29-03-2026, 20:48

Moim zdaniem karta nie powinna wpływać na takie artefakty, chyba że jest jakaś uszkodzona, ale mimo wszystko nie na takie losowe paski w specyficznych warunkach..

Jesteś bardzo lakoniczny, nie wiemy czy robisz jpg czy raw, czy zdjęcia są obrobione, jakie ISO, itd. Jeśli nie chce ci się pisać, wrzuć zdjęcia choćby do googla w trybie AI i wtedy dopytuj o wszelkie możliwości. Może będzie szybciej i prościej.

pplukas
31-03-2026, 17:11
Zdjęcia robię w RAW-ach, a karta jakiej używam to ScanDisk 64GB Extreme Pro 200mb/s U3/V30. Przypominam sobie, że testowałem wtedy Tryb H+ (Szybki rozszerzony) umożliwiający podgląd na żywo między klatkami i wtedy zauważyłem te zniekształcenia. Przetestuję w samym trybie szybkim seryjnym oraz pojedynczym i porównam. Mam nadzieję że to wina trybu, a nie obiektywu.

MstrG
13-04-2026, 18:38
pplukas, używasz migawki mechanicznej czy elektronicznej?

pplukas
14-04-2026, 19:34
Używam migawki mechanicznej.

Wind Mill
14-04-2026, 20:52
A ja do tej pory nie wiem, co tutaj się zadziało. S60-600 @600mm. ;)

https://forum.nikoniarze.pl/attachment.php?attachmentid=42152&d=1597275813

pplukas
17-04-2026, 17:22
Przetestowałem to jeszcze na lustrzance Nikon D610 i na 2 z 45 zdjęć pojawił się ten sam efekt. Zastanawiam się, czy może mieć na to wpływ osłona przeciwsłoneczna. Na przesłanym zdjęciu widać jej karbowaną, rowkowaną powierzchnię od środka. Czy taka struktura może powodować powstawanie pasków na fotografii, zwłaszcza gdy światło pada pod kątem ? Zaznaczam że osłona jest oryginalna z zestawu z obiektywem.
95207