PDA

Zobacz pełną wersję : Odwzorowanie kolorów - Canon, Nikon, Sony, a może Panasonic?

cz4rnuch
22-03-2026, 20:15
Kolor sajens po raz kolejny na tapecie więc w sumie czemu nie podnieść komuś ciśnienia niedzielnym wieczorkiem:

https://www.youtube.com/watch?v=pl_nZG_ziRE

maxwawa
22-03-2026, 20:49
I nagle się okazuje że stary Canon 5D II + ML ma najlepszy kolor :lol:
Clickbait

cz4rnuch
22-03-2026, 20:54
Zapomniałeś o spoiler alercie :(

cybulski
23-03-2026, 06:59
Kolor sajens po raz kolejny na tapecie więc w sumie czemu nie podnieść komuś ciśnienia niedzielnym wieczorkiem:

14 minut oglądania.. dawaj od razu wnioski kto tam najlepszy :)

MstrG
23-03-2026, 09:46

Kolory Canona obrażajo!

//edit
Wydzieliłem, bo chyba temat może zainteresować większą grupę ludzi, nie tylko zaglądającą do wątku Sony.

cz4rnuch
23-03-2026, 11:24
Nie wiem czy to najlepszy pomysł. U mnie to był raczej taki żarcik, tutaj to potencjalnie kolejna gównoburza. Zwłasza, że twierdzenia Undona to nie rewolucja a herezje bardziej. Na szczycie szrot sprzed prawie dwóch dekad przerobiony przez hakera pasjonata oraz firmy kojarzące się z żółtaczką (jedna) i ze sraczką (druga). Natomiast liderzy od skintonów i najlepsze jpgi w branży szorują po dnie (no nie do końca, są też dobre wieści dla każdej firmy, ale to tak na pocieszenie chyba). To fikołek równie spektakularny jak nowa piramida żywieniowa made in USA :) To się nie skończy dobrze.

cybulski
23-03-2026, 11:37
Co do skintonów, to sądzę, że Canon jest nadal dość łatwy do tzw ogarniania koloru skóry.
Z tym, że nie znam aż tak bardzo aktualnej konkurencji aby stwiedzić jak jest w rzeczywistości.
Natomiast co do kolorów jako tako, i możliwości wyciągania, a nie tylko skóry, to już nie uważam, że Canon jest taki super. Ogólnie to ta tabelka może mieć dużo racji.

MstrG
23-03-2026, 11:38
Nie wiem czy to najlepszy pomysł. U mnie to był raczej taki żarcik, tutaj to potencjalnie kolejna gównoburza. Zwłasza, że twierdzenia Undona to nie rewolucja a herezje bardziej.

Kolejne igrzyska śmierci czas więc zacząć :D Sam chciałem zrobić temat o tym filmiku, ale zająłem się odpisywaniem na w temacie o analizie korelacji między rozmiarem konstrukcji optycznej a jakością odwzorowania obrazu w systemach fotograficznych.
Nie bójmy się trudnych tematów. Dla mnie mit Canona o idealnych kolorach opierał się na "świnkowej" (moje bardzo subiektywne zdanie) skórze.
Czasy się zmieniają, konkurencja nie stoi w miejscu, dobrze poznać zdanie Geralda - akurat ja go cenię, choć ceniłbym jeszcze bardziej, gdyby miał normalne imię z "t" zamiast "d".

Mamrot
23-03-2026, 13:09
To test odwzorowania kolorów wideo a nie zdjęć. To są wbrew pozorom trochę różne światy.
Swoją drogą widzę, że ten Pan oferuje swoje LUT-y, jeśli są robione przy tak niechlujnie oświetlonej tablicy testowej,
to mnie się zapala czerwona lampka odnośnie jego kompetencji.

cybulski
23-03-2026, 13:21
też mnie to zastanowiło z tym takim sobie oswietleniem, na zasadzie oświetlmy ujowo i zobaczmy który będzie najładniejszy :)

cz4rnuch
23-03-2026, 15:20
To test odwzorowania kolorów wideo a nie zdjęć. To są wbrew pozorom trochę różne światy...Z akcentem na słowo trochę, bo w sumie w necie jest coraz więcej opracowań na temat, że w poszczególnych markach (m.in. sony w swoim cinetone whitepaper) występuje korelacja między światem foto i video i z kolejnymi wersjami wypuszczanego sprzętu to się raczej zacieśnia. Oczywiście nawet w klipie powyżej, o ile wierzyć w to co mówi autor, w jednym aparacie różne formaty mogą się kolorami różnić i to dość znacznie. Tym bardziej to rozprawianie o kolorach i jak to marka A ma takie to a takie a marka B to siakie zupełnie do mnie nie przemawia. Można w necie znaleźć dowody na potwierdzenie każdej tezy (w sensie tego, że mój wybór systemu był najbardziej słuszny a reszta dała ciała i teraz dnie i noce dziergają w LR by naprawić swoje zakupowe błędy) czego dowodem choćby klip, który wrzuciłem wyżej. Ja bym to radził traktować jako niewiele znaczącą ciekawostkę (jako żarcik go wrzuciłem), bo w sumie czy kogoś powinno bardziej obchodzić jak jego puszka wypada na tle jakiegoś wzorca czy może to czy mi albo moim klientom się te kolory po prostu podobają?

m_a_g
24-03-2026, 15:09
Nie wiem, nie znam się, wideo nie robię, za to ogólnie nie rozumiem o co lata w temacie - bo jak wiecie systemy zmieniam jak rękawiczki i nigdy nie zauważyłem aby kolory skóry czy inne zależały od marki aparatu...

PS. Fotografuję wyłączenie w RAW.

akustyk
24-03-2026, 16:07
Kolory Canona obrażajo!

co k..?

Jontek, grabie dawaj, idziem nap* chamow!

swiat schodzi na psy normalnie. wyzszosc kolorow Canona nad innymi jest kwestionowana, a lada moment okaze sie jeszcze, ze geometria euklidesowa tez nie jest sluszna...

maxwawa
24-03-2026, 16:16
W filmach tych kinowych czy na VOD bardzo często widać w niektórych scenach kiepski WB/ kolorystykę, słabą ekspozycję czy duży kontrast itp
dla mnie te stare filmy czy to na Panavision czy podobne na kliszy o wiele bardziej się podobają, szczególnie tonacje skóry, niż te nowoczesne cyfrowe filmy.
Podczas zdjeć na "kliszy" bardziej też dbano o poprawne oświetlenie itp. czy to było zgodne z jakimiś normami ? who cares.
i cała ta cyfryzacja niby taka piękna, niby daje więcej możliwości a jednak co niektórzy dalej realizują dzisiaj na filmie/kliszy np. "Oppenheimer".

cz4rnuch
24-03-2026, 17:04
Odnośnie Oppenheimera to sporo osób zwracało uwagę na kolory skóry, w szczególności na pustyni. Pisało się nawet o pomarańczowych naukowcach (chyba jakoś tak to szło). A gdy jeszcze doszło BW :) No, ale Nolan wyjaśnił obie kwestie, zarówno koloru jak i jego braku. No i trochę w ten sposób czasami trzeba spojrzeć na te zabawy z kolorami, bo często to nie jest niedbalstwo, ale celowy zabieg (wizja, narracja), który ma jakieś uzasadnienie.

krzysztofz24
25-03-2026, 01:46
Odnośnie Oppenheimera to sporo osób zwracało uwagę na kolory skóry, w szczególności na pustyni. Pisało się nawet o pomarańczowych naukowcach (chyba jakoś tak to szło). (...).

No a jak maja nie byc pomaranczowi, jak sa napromieniowani?;-)

MstrG
25-03-2026, 09:40
Nolan to chyba wszystkie filmy pełnometrażowe realizował na taśmie. Ale mogę się mylić, nie śledzę jakoś specjalnie świata kina.

[...]Pisało się nawet o pomarańczowych naukowcach (chyba jakoś tak to szło).

No a jak maja nie byc pomaranczowi, jak sa napromieniowani?;-)

Zamknęli wątek o cłach, to gdzie indziej trzeba politykować? ;)

zbyk
25-03-2026, 10:50
Zamknęli wątek o cłach, to gdzie indziej trzeba politykować? ;)
Przecież tu mowa o makijażu, nie polityce!
Kk96o-PZkfA

cdc
25-03-2026, 11:32
Całe szczęście filmowcy twórczo wykorzystują kolor [oraz różne niedoskonałe obiektywy]

Sławomir Idziak zgodził się nakręcić Krótki film o zabijaniu gdy Kieślowski dał mu wolną rękę co do stosowania filtrów.

https://www.youtube.com/watch?v=s7rLUCpWNl4

https://www.youtube.com/watch?v=mGmDRL_Lzys