Zobacz pełną wersję : Router mobilny pod Win11
Mam taki, starszy mobilny router Huaweia (coś jak na obrazku).
94471
Pamiętam, że parę lat temu jak to używałem to musiałem instalować jakiś program by mi się łączył komputer z internetem. A jak to wygląda w Win11? Samo się ogarnie czy też coś muszę zainstalować?
Jeśli tak :) Kojarzy ktoś co? :)
cybulski
20-03-2026, 10:58
Można ale po co?
Lepiej z telefonu robić hotspot i wifi na laptopie łapać z telefonu.
Jeśli mamy osobną karta sim na internet to android ma dual sim i można internet ustawić aby działał z tej drugiej na przykład.
Można ale po co?
Lepiej z telefonu robić hotspot i wifi na laptopie łapać z telefonu.
Jeśli mamy osobną karta sim na internet to android ma dual sim i można internet ustawić aby działał z tej drugiej na przykład.
Hotspot, no można wiem.
W miejscu gdzie chcę to używać czasem jest marny zasięg i zastanawiam się czy taki router nie będzie ciut lepiej łapał sygnał. A z drugiej strony co mam sobie baterię w telefonie wyładowywać jak mam takie cudo, i osobną kartę sim :)
cybulski
20-03-2026, 11:19
Hotspot, no można wiem.
W miejscu gdzie chcę to używać czasem jest marny zasięg i zastanawiam się czy taki router nie będzie ciut lepiej łapał sygnał. A z drugiej strony co mam sobie baterię w telefonie wyładowywać jak mam takie cudo, i osobną kartę sim :)
Nie będzie działał lepiej jesli nie ma wejścia na osobną antenę. Większy sens ma takie urządzenie jesli można go wpiąć do punktu dostępowego albo lepiej mieć osobny ruterek gsm, (https://allegro.pl/oferta/router-tp-link-tl-mr3020-802-11n-wi-fi-4-18333457236?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=1p&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_pla_ss_osa&ev_adgr=1p-ss&ev_campaign_id=22357530477&gad_source=1&gad_campaignid=22357530477&gbraid=0AAAAAD24kbPWMWPfRDyrKhRSvMw3L-uvG&gclid=Cj0KCQjw4PPNBhD8ARIsAMo-icx45MLrmlJP7NOiX9M1L_UVzRLbjIHZ_2QVo6n9k1hWA1H_tt qaeS4aAuPiEALw_wcB) który robi wifi.
Wiele lat temu, bardzo wiele, takie urządzenia jak pokazałeś, dawałem przedstawicielom handlowym. Problem wynikał z tego że osobna karta z dużym transferem byla tańsza niz karta telefoniczna z takim internetem.
Potem gdy zmieniły sie zasady transferu w kartach sim, przestało to mieć sens. Te urządzenia są upierdliwe na laptopach ze względu na oprogramowanie które trzeba było zainstalować wtedy, ono było beznadziejne w obsłudze.
Może to co pokazujesz działa lepiej i nie potrzebuje instalacji oprogramowania ale dla mnie ma to mały sens.
Zawsze lepiej robić hot spot z telefonu a telefon podłączyć do ładwoarki, i nie wrzucać zbędnego oprogramownania na laptop.
Nie upieram się aczkolwiek podtrzymuję swoją wersję, że spróbowałbym bo nic mnie to kosztować nie będzie. No może poza czasem który tak i tak stracę instalując albo soft do tego albo rozkminiając jak się robi hot spot (nie używałem nigdy przyznam się) :)
W sam raz sięgając pamięcią do lat gdy używałem ten modem ostatni raz to z programem nigdy problemu nie było - po instalacji wystarczyło wybrać z listy dostawcę internetu i działało bez problemów. Nie pamiętam po prostu co to był za soft, a może teraz są jakieś inne :)
cybulski
20-03-2026, 11:30
Soft do instalcji zapewne jest na tym penie. Jesli nie ma to google odpowie jak i co.
Chociaż na moje oko to bardzo stare urządzenie tmobajla, nowy telefon bedzie po prostu lepszy.
Soft do instalcji zapewne jest na tym penie. Jesli nie ma to google odpowie jak i co.
Pewnie tak, obadam :)
cybulski
20-03-2026, 11:32
Chociaż na moje oko to bardzo stare urządzenie tmobajla, nowy telefon i hotspot bedzie po prostu lepszy.
andystar
20-03-2026, 11:47
Telefon i z niego hotspot jest tak samo działający jak taki zewnętrzny router. Za granicą tylko tak korzystam z internetu.
cybulski
20-03-2026, 12:02
A trzeba wziąć jeszcze pod uwagę, że taki ruter USB, jeśli jest dość stary, to może, nie być np 5G i będzie po prostu wolniejszy internet.
Moim skromnym zdaniem trzeba najpierw sprawdzić, czy ten modem obsługuje już LTE. Niestety wielu operatorów wyłączyło 3G na swoich BTSach (np T-Mobile w 2023r) i wiele modemów już nie działa. Mam u siebie 3 modemy do internetu sprzed ok 10 lat, (TPlinkM3550, HuaweiE5220, HUAWEI E3131) i żaden z nich już nie działa. Wszystkie trzy mają tylko 3G, nie mają LTE, nie mówiąc już o 5G.
cybulski
20-03-2026, 12:04
No właśnie.
Moim skromnym zdaniem trzeba najpierw sprawdzić, czy ten modem obsługuje już LTE. Niestety wielu operatorów wyłączyło 3G na swoich BTSach (np T-Mobile w 2023r) i wiele modemów już nie działa. Mam u siebie 3 modemy do internetu sprzed ok 10 lat, (TPlinkM3550, HuaweiE5220, HUAWEI E3131) i żaden z nich już nie działa. Wszystkie trzy mają tylko 3G, nie mają LTE, nie mówiąc już o 5G.
I to jest cenna informacja. Ten mój to jakiś Huawei, zerknę dokładniej w domu co to za model.
Używam takie coś i złego słowa nie powiem. Nie trzeba żadnego oprogramowania itd..
https://www.sonimtech.com/products/hotspots/h500-mobile-hotspot
Używam takie coś i złego słowa nie powiem. Nie trzeba żadnego oprogramowania itd..
https://www.sonimtech.com/products/hotspots/h500-mobile-hotspot
Prawda, urządzenia tego typu nie potrzebują żadnych kombinacji.
Jak z mojego nic nie wyczaruję (a pewnie nie) to od rodziców mógłbym wziąć coś podobnego (innej firmy oczywiście). Wymienili ostatnio na nowszy (5G), a poprzedni (działający) gdzieś tam leży.
robcio.m
20-03-2026, 21:05
Jeśli obawiasz się rozładowywania baterii głównego telefonu to ja bym się zaopatrzył w powerbank żeby móc go doładować w terenie, a jak mówią inni dał spokój temu leciwemu modemowi. Będzie to rozwiązanie bardziej niezawodne skalowane i wygodniejsze.
W miejscu gdzie chcę to używać czasem jest marny zasięg i zastanawiam się czy taki router nie będzie ciut lepiej łapał sygnał.
Tu telefon będzie zawsze lepszy od modemu wpinanego w USB. Można go położyć na oknie czy w innym miejscu z zasięgiem, a komputer gdzieś w pokoju.
Dzięki za wszystkie podpowiedzi.
Mój router faktycznie jest wiekowy, nie obsługuje nowych systemów. Dałem sobie z nim spokój. Zorganizowałem sobie natomiast zewnętrznego Huaweia E5... (4G). Odpadł problem ze sterownikami, położyć faktycznie też go można w miejscu "bardziej zasięgowym" itp.
Hotspot z telefonu jakoś mi się nie widzi powiem szczerze. W porywach działać to by miało u mnie przez 8 godzin dziennie a gdzieś czytałem, że nie jest to dobre dla telefonu przez tak długi czas.