PDA

Zobacz pełną wersję : Router mobilny pod Win11

RMC
20-03-2026, 10:39
Mam taki, starszy mobilny router Huaweia (coś jak na obrazku).

94471

Pamiętam, że parę lat temu jak to używałem to musiałem instalować jakiś program by mi się łączył komputer z internetem. A jak to wygląda w Win11? Samo się ogarnie czy też coś muszę zainstalować?

Jeśli tak :) Kojarzy ktoś co? :)

cybulski
20-03-2026, 10:58
Można ale po co?
Lepiej z telefonu robić hotspot i wifi na laptopie łapać z telefonu.
Jeśli mamy osobną karta sim na internet to android ma dual sim i można internet ustawić aby działał z tej drugiej na przykład.

RMC
20-03-2026, 11:03
Można ale po co?
Lepiej z telefonu robić hotspot i wifi na laptopie łapać z telefonu.
Jeśli mamy osobną karta sim na internet to android ma dual sim i można internet ustawić aby działał z tej drugiej na przykład.

Hotspot, no można wiem.

W miejscu gdzie chcę to używać czasem jest marny zasięg i zastanawiam się czy taki router nie będzie ciut lepiej łapał sygnał. A z drugiej strony co mam sobie baterię w telefonie wyładowywać jak mam takie cudo, i osobną kartę sim :)

cybulski
20-03-2026, 11:19
Hotspot, no można wiem.

W miejscu gdzie chcę to używać czasem jest marny zasięg i zastanawiam się czy taki router nie będzie ciut lepiej łapał sygnał. A z drugiej strony co mam sobie baterię w telefonie wyładowywać jak mam takie cudo, i osobną kartę sim :)

Nie będzie działał lepiej jesli nie ma wejścia na osobną antenę. Większy sens ma takie urządzenie jesli można go wpiąć do punktu dostępowego albo lepiej mieć osobny ruterek gsm, (https://allegro.pl/oferta/router-tp-link-tl-mr3020-802-11n-wi-fi-4-18333457236?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=1p&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_pla_ss_osa&ev_adgr=1p-ss&ev_campaign_id=22357530477&gad_source=1&gad_campaignid=22357530477&gbraid=0AAAAAD24kbPWMWPfRDyrKhRSvMw3L-uvG&gclid=Cj0KCQjw4PPNBhD8ARIsAMo-icx45MLrmlJP7NOiX9M1L_UVzRLbjIHZ_2QVo6n9k1hWA1H_tt qaeS4aAuPiEALw_wcB) który robi wifi.

Wiele lat temu, bardzo wiele, takie urządzenia jak pokazałeś, dawałem przedstawicielom handlowym. Problem wynikał z tego że osobna karta z dużym transferem byla tańsza niz karta telefoniczna z takim internetem.
Potem gdy zmieniły sie zasady transferu w kartach sim, przestało to mieć sens. Te urządzenia są upierdliwe na laptopach ze względu na oprogramowanie które trzeba było zainstalować wtedy, ono było beznadziejne w obsłudze.
Może to co pokazujesz działa lepiej i nie potrzebuje instalacji oprogramowania ale dla mnie ma to mały sens.
Zawsze lepiej robić hot spot z telefonu a telefon podłączyć do ładwoarki, i nie wrzucać zbędnego oprogramownania na laptop.

RMC
20-03-2026, 11:27
Nie upieram się aczkolwiek podtrzymuję swoją wersję, że spróbowałbym bo nic mnie to kosztować nie będzie. No może poza czasem który tak i tak stracę instalując albo soft do tego albo rozkminiając jak się robi hot spot (nie używałem nigdy przyznam się) :)

W sam raz sięgając pamięcią do lat gdy używałem ten modem ostatni raz to z programem nigdy problemu nie było - po instalacji wystarczyło wybrać z listy dostawcę internetu i działało bez problemów. Nie pamiętam po prostu co to był za soft, a może teraz są jakieś inne :)

cybulski
20-03-2026, 11:30
Soft do instalcji zapewne jest na tym penie. Jesli nie ma to google odpowie jak i co.
Chociaż na moje oko to bardzo stare urządzenie tmobajla, nowy telefon bedzie po prostu lepszy.

RMC
20-03-2026, 11:32
Soft do instalcji zapewne jest na tym penie. Jesli nie ma to google odpowie jak i co.

Pewnie tak, obadam :)

cybulski
20-03-2026, 11:32
Chociaż na moje oko to bardzo stare urządzenie tmobajla, nowy telefon i hotspot bedzie po prostu lepszy.

andystar
20-03-2026, 11:47
Telefon i z niego hotspot jest tak samo działający jak taki zewnętrzny router. Za granicą tylko tak korzystam z internetu.

cybulski
20-03-2026, 12:02
A trzeba wziąć jeszcze pod uwagę, że taki ruter USB, jeśli jest dość stary, to może, nie być np 5G i będzie po prostu wolniejszy internet.

Jacu
20-03-2026, 12:03
Moim skromnym zdaniem trzeba najpierw sprawdzić, czy ten modem obsługuje już LTE. Niestety wielu operatorów wyłączyło 3G na swoich BTSach (np T-Mobile w 2023r) i wiele modemów już nie działa. Mam u siebie 3 modemy do internetu sprzed ok 10 lat, (TPlinkM3550, HuaweiE5220, HUAWEI E3131) i żaden z nich już nie działa. Wszystkie trzy mają tylko 3G, nie mają LTE, nie mówiąc już o 5G.

cybulski
20-03-2026, 12:04
No właśnie.

RMC
20-03-2026, 12:07
Moim skromnym zdaniem trzeba najpierw sprawdzić, czy ten modem obsługuje już LTE. Niestety wielu operatorów wyłączyło 3G na swoich BTSach (np T-Mobile w 2023r) i wiele modemów już nie działa. Mam u siebie 3 modemy do internetu sprzed ok 10 lat, (TPlinkM3550, HuaweiE5220, HUAWEI E3131) i żaden z nich już nie działa. Wszystkie trzy mają tylko 3G, nie mają LTE, nie mówiąc już o 5G.

I to jest cenna informacja. Ten mój to jakiś Huawei, zerknę dokładniej w domu co to za model.

esperal
20-03-2026, 12:35
Używam takie coś i złego słowa nie powiem. Nie trzeba żadnego oprogramowania itd..
https://www.sonimtech.com/products/hotspots/h500-mobile-hotspot

RMC
20-03-2026, 12:44
Używam takie coś i złego słowa nie powiem. Nie trzeba żadnego oprogramowania itd..
https://www.sonimtech.com/products/hotspots/h500-mobile-hotspot

Prawda, urządzenia tego typu nie potrzebują żadnych kombinacji.

Jak z mojego nic nie wyczaruję (a pewnie nie) to od rodziców mógłbym wziąć coś podobnego (innej firmy oczywiście). Wymienili ostatnio na nowszy (5G), a poprzedni (działający) gdzieś tam leży.

robcio.m
20-03-2026, 21:05
Jeśli obawiasz się rozładowywania baterii głównego telefonu to ja bym się zaopatrzył w powerbank żeby móc go doładować w terenie, a jak mówią inni dał spokój temu leciwemu modemowi. Będzie to rozwiązanie bardziej niezawodne skalowane i wygodniejsze.

TOP67
21-03-2026, 20:25
W miejscu gdzie chcę to używać czasem jest marny zasięg i zastanawiam się czy taki router nie będzie ciut lepiej łapał sygnał.

Tu telefon będzie zawsze lepszy od modemu wpinanego w USB. Można go położyć na oknie czy w innym miejscu z zasięgiem, a komputer gdzieś w pokoju.

RMC
23-03-2026, 10:08
Dzięki za wszystkie podpowiedzi.

Mój router faktycznie jest wiekowy, nie obsługuje nowych systemów. Dałem sobie z nim spokój. Zorganizowałem sobie natomiast zewnętrznego Huaweia E5... (4G). Odpadł problem ze sterownikami, położyć faktycznie też go można w miejscu "bardziej zasięgowym" itp.

Hotspot z telefonu jakoś mi się nie widzi powiem szczerze. W porywach działać to by miało u mnie przez 8 godzin dziennie a gdzieś czytałem, że nie jest to dobre dla telefonu przez tak długi czas.