PDA

Zobacz pełną wersję : Koniec 5DIV, koniec ery DSLR?

MstrG
13-03-2026, 09:32
94284

Oficjalne wycofanie 5DIV (discontinued), sprzedaż w sklepie Canon Japan zakończona:

94286

Seria 5D od 2005 roku (legendarny już "Classic") definiowała rynek pełnej klatki. Wycofanie "czwórki" oznacza, że Canon nie widzi już sensu w oferowaniu profesjonalnych lustrzanek o wysokiej rozdzielczości, bo ich miejsce zajęły R5 i R5 Mark II. Prezes Canona, Fujio Mitarai, już w 2021 roku zapowiedział, że 1D X Mark III będzie ich ostatnią flagową lustrzanką. Od tego czasu firma sukcesywnie wygaszała produkcję kolejnych modeli, przenosząc moce przerobowe na system bezlusterkowy EOS R.

akustyk
13-03-2026, 09:47
w zasadzie, to jestem nawet zdziwiony, ze to dalej produkowali.

discontinued normalnie oznacza tyle, ze lada moment dystrybutorzy straca dostep do nowych sztuk. ile tego na zapas maja naprodukowane to ciezko powiedziec, przypuszczam ze nie az tak duzo.
natomiast tak czy siak jeszcze przez dluzszy czas (chyba 10 lat) beda dostepne oficjalnym kanalem czesci zamienne... a potem bedzie moznaw razie awarii zrobic Head&Shoulders - kupic drugi zepsuty 5D4 zeby sobie z dwoch jeden dzialajacy zlozyc :D

zle nie jest. jako niereformowalny uzytkownik 5D4... nie wiem, czy w roku 2036, wychodzac na prosta przedemerytalna, bede jeszcze chcial biegac z "duzym" aparatem. moze juz wtedy bede calkowicie w bezlustrkowym cropie :)

https://cdn.f1connect.net/media/216031/whattobringtoafuneralservice.png

MstrG
13-03-2026, 10:00
w zasadzie, to jestem nawet zdziwiony, ze to dalej produkowali.

Produkowali? Najprawdopodobniej przestali już jakiś czas temu, mówi się o przełomie 2023/2024.

discontinued normalnie oznacza tyle, ze lada moment dystrybutorzy straca dostep do nowych sztuk. ile tego na zapas maja naprodukowane to ciezko powiedziec, przypuszczam ze nie az tak duzo.
natomiast tak czy siak jeszcze przez dluzszy czas (chyba 10 lat) beda dostepne oficjalnym kanalem czesci zamienne... a potem bedzie moznaw razie awarii zrobic Head&Shoulders - kupic drugi zepsuty 5D4 zeby sobie z dwoch jeden dzialajacy zlozyc :D

Obstawiam, że o części zamienne właśnie chodzi. Chyba nawet są zobligowani jakimiś przepisami do zapewnienia wsparcia serwisowego przez te 10 lat.

Ciekawe jak będzie wyglądała pozycja Canona na rynku po wyprzedaniu już wszystkich naprodukowanych DSLR? Sony przejmie fotel lidera?

cdc
13-03-2026, 10:09
https://www.youtube.com/watch?v=wTkLLQjgoEU

akustyk
13-03-2026, 11:54
Produkowali? Najprawdopodobniej przestali już jakiś czas temu, mówi się o przełomie 2023/2024.

no wlasnie o to chodzi, ze nie. Canon podaje informacje "discontinued" normalnie w momencie, kiedy zaprzestaje produkcji. i od tego momentu tyka jakis tam zegarek z supportem

de facto, to na europejskiej stronie 5D4 jeszcze sie nie zalapal do lamusa https://www.canon-europe.com/archive/cameras/ a nadal jest w ofercie: https://www.canon-europe.com/cameras/dslr-cameras/#id_2464609

Ciekawe jak będzie wyglądała pozycja Canona na rynku po wyprzedaniu już wszystkich naprodukowanych DSLR? Sony przejmie fotel lidera?
w DSLR? watpie

w aparatach na wymienna optyke... zapasy DSLR znikna jak beda na rynku R50 mkIII i R4000. mozesz sam sobie odpowiedziec, ktora z firm od lat targetujacych 50% rynku bedzie na pozycji lidera. i dlaczego towarzysz Lenin... wroc... Canon :D

cdc
13-03-2026, 12:12
Jedyne co się może zmienić to to, że Pentax może zostać królem w lustrzankach

Dostawy bezlusterkowców w 2023 r.

Canon – 1.96 miliona sztuk
Sony – 1.53 miliona sztuk
Nikon – 630 tysięcy sztuk
Fujifilm – 380 tysięcy sztuk
Panasonic – 140 tysięcy sztuk
OM Digital – 120 tysięcy sztuk

Dostawy lustrzanek cyfrowych w 2023 r.

Canon – 920 tysięcy sztuk
Nikon – 130 tysięcy sztuk
Ricoh Imaging – 10 tysięcy sztuk

https://www.optyczne.pl/20440-nowo%C5%9B%C4%87-Rynek_aparat%C3%B3w_fotograficznych_w_2023_r._.htm l

W 2025 dostarczono 691000 lustrzanek, więc wciąż sporo.
pdf https://www.cipa.jp/stats/documents/e/d-2025_e.pdf

Wiele więc wskazuje na to że lustrzanki przeżyją canon-board.info.

MstrG
13-03-2026, 12:17
no wlasnie o to chodzi, ze nie. Canon podaje informacje "discontinued" normalnie w momencie, kiedy zaprzestaje produkcji. i od tego momentu tyka jakis tam zegarek z supportem

No właśnie o to chodzi, że nie. "Discontinued" ogłaszany jest dopiero jak magazyny centralne są puste. Aparaty produkuje się partiami, a nie w sposób ciągły. Ostatnia duża partia mogła być wyprodukowana faktycznie rok czy nawet dwa lata temu. No chyba, że 5D4 jest jakiś wyjątkowy, ewentualnie Canon ma jakąś inną strategię produkcji.

w DSLR? watpie

w aparatach na wymienna optyke... zapasy DSLR znikna jak beda na rynku R50 mkIII i R4000. mozesz sam sobie odpowiedziec, ktora z firm od lat targetujacych 50% rynku bedzie na pozycji lidera. i dlaczego towarzysz Lenin... wroc... Canon :D

Jak w DSLR? Przecież Sony nie ma w sprzedaży lustrzanek. Oczywiście, że chodzi całościowo o aparaty z wymienną optyką.

akustyk
13-03-2026, 13:15
No właśnie o to chodzi, że nie. "Discontinued" ogłaszany jest dopiero jak magazyny centralne są puste. Aparaty produkuje się partiami, a nie w sposób ciągły. Ostatnia duża partia mogła być wyprodukowana faktycznie rok czy nawet dwa lata temu. No chyba, że 5D4 jest jakiś wyjątkowy, ewentualnie Canon ma jakąś inną strategię produkcji.

nie moge sie dokopac do zrodel jak to dokladnie definiuja. zawsze wydawalo mi sie, ze discontinued oznacza po prostu, ze nie bedzie zadnego nowego egzemplarza, czyli nie doprodukuje sie juz zadnej nowej partii (bo tak jest jak piszesz - nie klepie sie w trybie ciaglym). ale relacja miedzy tym a stanami magazynowymi nie jest mi znana.

z punktu widzenia uzyszkodnika tylko ten odliczajacy zegarek ma znaczenie, z czym de facto tez nie ma co panikowac. 10 lat od dzisiaj... to jest szmat czasu, czyms takim jak aparat na 2036 rok bede sie martwil... okolo 2035 roku :)

Oczywiście, że chodzi całościowo o aparaty z wymienną optyką.
nadal odpowiedz jest jedna. ta firma, ktora interesuje 50% udzialu wiec sila rzeczy nie moze nie byc pierwsza i najwieksza. niezaleznie od tego jak bardzo 4000D byloby to co upycha :)

a w DSLR wtedy czempionem moze faktycznie byc Pentax, bo podejrzewam, ze oni i za 5 lat beda klepali nowe korpusy. ba, nie zszokowalaby mnie premiera nowego DSLR w ich wydaniu. oni tak juz maja... :)

cdc
13-03-2026, 13:47
Canon umie robić interesy. -Sprzedał 1140 [tak, tysiąc sto ...] Canon EF 400mm f/2.8L IS II do teleskopu

https://petapixel.com/2026/03/13/1140-canon-400mm-f-2-8-lenses-will-search-space-for-dark-matter/

https://petapixel.com/assets/uploads/2021/11/Canon-Project-Dragonfly-3.jpeg

krzysztofz24
13-03-2026, 22:43
No ale jak ktos ma lustrzanke i lubi fotografowac lustrem, woli wizjer optyczny niz telewizorek to mozna czy nie?
Ja wiem, ze progres,ze AF od brzegu od brzegu i pelno innych "niezbednych" funkcji sie pojawilo w mirorless.

To mozna focic lustrzanaka czy nie, biorac pod uwage ze ich "starczy" na kilkanascie lat.
Lub beda jednak produkowane w jakims stopniu, w co osobiscie wierze.

To mozna czy zakopujemy tego trupa, bo to system bez przyszlosci jak to pisza na forum:-)?
No a przyszlosc systemu jest najwazniejza w fortografowaniu:razz:

P.s
Tak odnosze wrazenie ,ze niekorzy na forum to koniecznei chca SMIERCI LUSTRZANEK a nawet wiecej. Chca normalnei jakiegos fatality jak w Mortal Kombat:-)
Ja tu juz nie bed komentowal, bo szkoda po prostu prądu na pisanie;-)

MstrG
13-03-2026, 23:14
No ale jak ktos ma lustrzanke i lubi fotografowac lustrem, woli wizjer optyczny niz telewizorek to mozna czy nie?
Ja wiem, ze progres,ze AF od brzegu od brzegu i pelno innych "niezbednych" funkcji sie pojawilo w mirorless.

To mozna focic lustrzanaka czy nie, biorac pod uwage ze ich "starczy" na kilkanascie lat.

To mozna czy zakopujemy tego trupa, bo to system bez przyszlosci jak to pisza na forum:-)?

P.s
Tak odnosze wrazenie ,ze niekorzy na forum to koniecznei chca SMIERCI LUSTRZANEK a nawet wiecej. Chca normalnei jakiegos fatality jak w Mortal Kombat:-)

Nikt tu nie chce (tak mi się wydaje) robić "fatality" ani na siłę zakopywać niczyjego sprzętu. Jako pasjonat fotografii po prostu z pewną nostalgią obserwuję symboliczny koniec pewnej ery. To nie jest atak na osoby, które kochają lustrzanki, bo sam używałem wiele lat DSLR.
Można oczywiście dalej robić zdjęcia lustrzanką i pewnie przez kolejną dekadę (lub dwie czy trzy), te aparaty będą dostarczać genialnych kadrów, takich samych jak pięć/dziesięć lat temu. Koniec "ery DSLR" o której piszę nie dotyczy tego, czy aparat robi zdjęcia, tylko pracy na nich w dłuższej perspektywie (choćby przez brak części zamiennych), braku możliwości kupna nowego aparatu, braku rozwoju i nowych modeli.

94323

krzysztofz24
13-03-2026, 23:19
(...)
Można oczywiście dalej robić zdjęcia lustrzanką i pewnie przez kolejną dekadę (lub dwie czy trzy), te aparaty będą dostarczać genialnych kadrów, takich samych jak pięć/dziesięć lat temu. Koniec "ery DSLR" o której piszę nie dotyczy tego, czy aparat robi zdjęcia, tylko pracy na nich w dłuższej perspektywie (choćby przez brak części zamiennych), braku możliwości kupna nowego aparatu, braku rozwoju i nowych modeli.

To w koncu beda dzalac te kilkadzisiat lat czy nie beda?
Czy ocieramy sie o jeszcze dluzsza perspekywe (strach pomylsec jaka;) ) i brak tzw przyszlosci, tak chetnie poruszanej na forum;-).

P.S
No bez przesady, ze pięć /dziesiąt lat temu...
To jednak bardziej do analoga pasuje.

MstrG
13-03-2026, 23:32
To w koncu beda dzalac te kilkadzisiat lat czy nie beda?
Czy ocieramy sie o jeszcze dluzsza perspekywe (strach pomylsec jaka;) ) i brak tzw przyszlosci, tak chetnie poruszanej na forum;-)

Pytanie w stylu "czy za kilkadziesiąt lat uruchomię PS4?". Jeśli będzie sprawna to uruchomisz, nawet pograsz. Ja do tej pory mam Amigę 500 :P

No bez przesady, ze pięć /dziesiąt lat temu...
To jednak bardziej do analoga pasuje.

10 lat to ma już tytułowy 5DIV. Spójrz na nagrobek ;)

krzysztofz24
13-03-2026, 23:37
10 lat to ma już tytułowy 5DIV. Spójrz na nagrobek ;)

10 lat to nie kiladziesiat ani piecdziesiat jednak.
Zreszta od kiedy to liczyc, od daty premiery czy zakonczenia produkcji...

P.S
A przy okazji sugeruej sie troche zorientowac w temacie;-) z ktorej generacji Play Station procesor zasila sondy kosmncznie i co one dokonaly.
Bo mozna sie zdziwic.

Prehistoria, no ale jednak do Plutona dotarla...
https://www.ppe.pl/news/102973/ps-one-kieruje-sonda-ktora-wczoraj-dotarla-do-plutona.html

MstrG
13-03-2026, 23:51
10 lat to nie kiladziesiat ani piecdziesiat jednak.

20 lat temu była premiera 5D classic :) Z tego co mi wiadomo niektóre egzemplarze działają, w części pewnie odkleiło się lustro :D
Pamiętam czasy jak ludzie kupowali D700 na zapas. Niektórzy może zrobili większe zapasy i będą używać jeszcze i pięćdziesiąt lat (choć nie wiem skąd wytrzasnąłeś nagle pół wieku).

Zreszta od kiedy to liczyc, od daty premiery czy zakonczenia produkcji...

A to one zaczynają robić zdjęcia dopiero w momencie zakończenia produkcji?

A przy okazji sugeruej sie troche zorientowac w temacie;-) z ktorej generacji Play Station procesor zasila sondy kosmncznie i co one dokonaly.
Bo mozna sie zdziwic.

Prehistoria, no ale jednak do Plutona dotarla...
https://www.ppe.pl/news/102973/ps-one-kieruje-sonda-ktora-wczoraj-dotarla-do-plutona.html

Super. I co to zmienia w temacie?
Teleskop Hubble'a ma Intela 8086. A jaki procesor miał Apollo 11? Zorientuj się w temacie.

krzysztofz24
14-03-2026, 00:00
Niektórzy może zrobili większe zapasy i będą używać jeszcze i pięćdziesiąt lat (choć nie wiem skąd wytrzasnąłeś nagle pół wieku)

Z Twojego wpisu:
te aparaty będą dostarczać genialnych kadrów, takich samych jak pięć/dziesięć lat temu

to one zaczynają robić zdjęcia dopiero w momencie zakończenia produkcji?
No nie wiem, Ty mi powiedz jak to liczyc. Czy od wyjscia modelu, czy od zakonczenai produkcji, Jako Wieszcz;-) smierci lustrzanek.

Super. I co to zmienia w temacie?
Teleskop Hubble'a ma Intela 8086. A jaki procesor miał Apollo 11? Zorientuj się w temacie.

Akurat jestem zorientowany w temacie podboju kosmou i technologi z tym zwiaznych, takie hobby, choc ofc ekspertem nie jestem;-)
Taka dalem luzna uwage na Twoja uwage ze za jakis czas nie bedzie mozna uruchomic PS4, moze i racja. Ale sonda kosmiczna juz dlugo lata z jeszcze starszym zlomem i jeszcze polata;-). Wiec nie przekresla bym starszej technologi...

P.S
Mea culpa, napisales pięć/dziesięć, jakos sie zasugerowalem piec/dziesiąt - moj blad interpretacyjny:-)

MstrG
14-03-2026, 00:22
Taka dalem luzna uwage na Twoja uwage ze za jakis czas nie bedzie mozna uruchomic PS4, moze i racja. Ale sonda kosmiczna juz dlugo lata z jeszcze starszym zlomem i jeszcze polata;-). Wiec nie przekresla bym starszej technologi...

Chyba drugi błąd interpretacyjny, bo nigdzie nie napisałem, że nie uruchomisz PS4 za jakiś czas.

krzysztofz24
14-03-2026, 00:33
Chyba drugi błąd interpretacyjny, bo nigdzie nie napisałem, że nie uruchomisz PS4 za jakiś czas.

Chyba jednak nie;-)

Pytanie w stylu "czy za kilkadziesiąt lat uruchomię PS4?"

MstrG
14-03-2026, 00:38
I z tego wyczytałeś, że nie uruchomisz? Przecież zdanie po tym napisałem, że uruchomisz.
Wróć jeszcze do postu w którym napisałem, że mam Amigę. Działa po dziś dzień.

BeatX
14-03-2026, 19:10
A Pentax dalej trwa... :lol:

grissley
14-03-2026, 20:40
A Nikon już niczego z DSLR nie klepie? Bo w ofercie jeszcze 5 modeli widzę (w tym D6 za 1.5x ceny Z9 - ktoś to kupuje jeszcze za tyle?), a historycznie to oni nie lubią starych technologii porzucać (vide F6 np)

cdc
14-03-2026, 21:33
W B&H wciąż są nowe:

Canon 1D X Mark II
Canon 1D X Mark III
Canon 5D Mark IV
Canon 6D Mark II
Canon 7D
Canon 90D
Canon Rebel SL3 (EOS 250D)
Canon Rebel T7 (EOS 2000D)
Nikon D6
Nikon D500
Nikon D610
Nikon D750
Nikon D780
Nikon D850
Nikon D7500
Pentax K-1 II
Pentax KF

Co ciekawe nie ma ani Monochrome ani zwykłego Pentax K-3 III w Stanach i Europie
-czyli najnowszego modelu lustrzanki https://www.dpreview.com/products/search/cameras#criterias=SpecsCoreParams&paramSpecsCoreParamsBodyType=CompactSLR%2CMidSizeS LR%2CLargeSLR

Jacek_Z
14-03-2026, 23:46
A Nikon już niczego z DSLR nie klepie?
Kilka miesięcy temu zapytałem o to AI. O Nikony i o Canony. Dokładnie wymieniał modele i koniec ich produkcji. Te dwie firmy wg AI nie produkują już żadnego modelu lustrzanki.

Są aparaty produkowane niesamowicie długo. Do takich należał Nikon F3 (był produkowany nawet po zaprzestaniu produkcji F4, prawie przeżył też F5). Baaaardzo długo był produkowany Nikon F6, koniec produkcji w roku .. 2020!!! Aparat analogowy!
(w szkole mamy jeden aparat analogowy i jest to .. Nikon F6 :) )

grissley
15-03-2026, 00:14
No właśnie casus F3, F6 i bagnetu F w ogólności skłaniał mnie do myślenia, że coś tam śladowo będą jeszcze jakiś czas klepać. Osobiście obstawiałem D850. Trochę szkoda, ale pewnie finansowo się totalnie nie spinało...

cdc
15-03-2026, 09:06
Kilka miesięcy temu zapytałem o to AI. O Nikony i o Canony. Dokładnie wymieniał modele i koniec ich produkcji. Te dwie firmy wg AI nie produkują już żadnego modelu lustrzanki.

A c!pa podaje

January-December in 2025
Single Lens Ref
Production 686,604
Total Shipment (Worldwide) 690,911

https://www.cipa.jp/stats/documents/e/d-2025_e.pdf

AI sama w sobie żadnym autorytetem nie jest i trzeba ją pytać o źródła podawanych informacji.

Jacek_Z
15-03-2026, 16:35
Pdf CIPA nie mówi o tym, czy ten sprzęt jest wyprodukowany w 2025.

Oczywiście, że to co mówi AI nie trzeba brać za pewnik, nie przeczę.

Kolekcjoner
18-03-2026, 15:41

P.s
Wszystko można ;). Jest tylko taki problem że może już nie być szans naprawić, bo nie będzie części. Po prostu kwestia czasu, intensywności używania etc.
Ja mam w swoich zbiorach aparaty ponad stuletnie do których jakby znalazł film to bez problemu zdjęcia można zrobić :).

cybulski
18-03-2026, 15:52
Takim 5dmk4 można podobno i pół miliona kadrów zrobić (zdarzają się takie ofery sprzedazy). Swego gdy sprzedawałem miał coś dziewięcdziesiąt tysięcy na liczniku i wtedy uchodził jako mało oblatany gdy sprzedawałem. Bo od fotografów różnej maści to były oferty ponad 250k klatek.
Więc jeśli trafiło się "dobry model" to działa i działa.
A jedną Rkę sprzedawałem przy 136K klatek, druga ma dużo mniej więc została.