PDA

Zobacz pełną wersję : Jeśli nie Z8/Z9, to jaki bezlusterkowiec do foto-przyrody?

Irma
11-03-2026, 08:12
Dop. OjTam: Wątek wydzielony na wniosek autora, stąd dziwny początek.

Dzięki za porady
Zaciekawiła mnie ta funkcja precapture,
Ok mam 8-10 kola € do wydania i moje preferencje są następujące
1. Lekki zestaw aparat +obiektyw do max 2,5kg, używany nie nowy.
2.aparat z funkcją precapture
3.marka aparatu-obojętnie.
4.priorytet AF, jego szybkość, celność i bezbłędność czyli do akcji.

Co byście poradzili?

P.s. proszę trzymać się ściśle moich założeń i ich nie przekraczać.

samek
11-03-2026, 09:14
...Co byście poradzili?...

Wyselekcjonować opinie od praktyków, a nie dyskutantów.
Ja nie poradzę. Masz konkretne doświadczenie i oczekiwania. Ja ze swym łażeniem po lasach z z8 i 180-600 nie czuję się na siłach w Twoim temacie doradzać.
EDITa sugeruje dodać, że czołówka Nikona (z8 i z9) ma już historię paroletnią i szepcze się o następcy - może nawet w tym roku.

Jacek_Z
11-03-2026, 09:32
Dzięki za porady

Co byście poradzili?

Doprecyzuj PreCapture w RAW czy mogą być jpg?

Aha, jest też funkcja Auto-capture. Aparat sie uruchomi sam gdy pojawi sie obiekt.

FHR
11-03-2026, 09:33
Inne systemy mnie nie interesują. W rozważania wchodzą tylko Z8 i Z9.

:mrgreen:

Takie rozwiązania podsyła AI:

1. Król zasięgu i mobilności (Micro 4/3)
To zestaw stworzony typowo pod fotografię przyrodniczą. Dzięki mniejszej matrycy obiektywy są lżejsze, a ekwiwalent ogniskowej – potężny.

Aparat: OM System OM-1 Mark II

Obiektyw: M.Zuiko Digital ED 150-400mm f/4.5 TC1.25x IS PRO

Waga zestawu: ok. 2474 g (Body: 599 g + Obiektyw: 1875 g)

Dlaczego ten wybór:

Zasięg: Wbudowany telekonwerter daje ogniskową 500 mm, co na matrycy m4/3 daje kąt widzenia jak 1000 mm na pełnej klatce. To bezkonkurencyjne przy fotografowaniu małych ptaków.

Precapture: Funkcja Pro Capture jest uznawana za najlepiej zaimplementowaną na rynku (zapisuje zdjęcia RAW przed naciśnięciem spustu).

Autofocus: Algorytmy AI Bird Detection działają fenomenalnie.

Cena: Ok. 9 000 – 9 800 EUR (nowy).

2. Technologia jutra (Pełna klatka - Sony)
Jeśli priorytetem jest absolutnie bezbłędny AF i zapis RAW w pre-capture, to rozwiązanie z globalną migawką jest bezkonkurencyjne.

Aparat: Sony A9 III

Obiektyw: Sony FE 300mm f/2.8 GM OSS + Telekonwerter SEL20TC (2.0x)

Waga zestawu: ok. 2354 g (Body: 702 g + Obiektyw: 1470 g + TC: 182 g)

Dlaczego ten wybór:

Szybkość: 120 kl./s w pełnym RAW z pełnym wsparciem AF. Global shutter eliminuje jakiekolwiek zniekształcenia ruchu skrzydeł (rolling shutter).

Autofocus: Obecnie uznawany za najbardziej "klejący się" do oka ptaka, nawet w gęstych gałęziach.

Precapture: Zapisuje pełne pliki RAW.

Cena: Nowy zestaw przekracza 12 000 EUR, ale kupując używane body i obiektyw, zmieścisz się w 10 000 EUR. Z telekonwerterem 2.0x otrzymujesz zestaw 600 mm f/5.6.

Wyselekcjonować opinie od praktyków, a nie dyskutantów.

Dlatego już milknę ;)

cdc
11-03-2026, 09:38
A to z AI to na podstawie praktyków czy dyskutantów?
Te cytaty z AI to zaśmiecanie forum.

Praktycy mają teraz z AI dyskutować?

FHR
11-03-2026, 10:03
To z AI to trzeci punkt widzenia, w ramach ciekawostki. Autor zapytania narzucił sztywne wymagania i prosił, by się ich ściśle trzymać. Być może praktycy zajęci praktyką nie będą mieli czasu na sprawdzanie np. dokładnej wagi zestawu.

Te cytaty z AI to zaśmiecanie forum.

Póki co praktycy mówią, że

Wrzucasz na forum w zasadzie losowe wpisy na każdy temat, bez ładu i składu.

Irma
11-03-2026, 10:29
Precapture w RAW, minimum 15kl/s, teleobiektyw ( nie zoom) minimum 400mm czyli do ptaków i akcji.

JacekZ możesz przenieść mój wątek do osobnego tematu, za bardzo wychodzi poza ramy " Z9 w praktyce "

cdc
11-03-2026, 10:46
FHR
Te parę zdjęć ptaków nie czyniłoby z nikogo eksperta.
Na forach poświęconych takiej fotografii jest wielu ludzi którzy mają takich w dorobku tysiące.

................

Pytanie czy przy fotografii ptaków lepiej mieć precapture w RAW z matrycy 24Mpix czy precapture w JPEG z matrycy 45Mpix.

Wystarczy wejść na ptasiarskie forum żeby zobaczyć czy precapture w JPEG z Z8/9 są bezużyteczne.

cdc
11-03-2026, 11:28
np. https://www.flickr.com/photos/126452227@N02/

Pawel Pawlak
11-03-2026, 11:32
Jeśli zależy na okolicach 45mpix to pozostaje A1II albo R5II. Oba mają prcecapture w RAW. Oba są odpowiednikami raczej Z8 a nie Z9. Sony ma bardzo lekki obiekty 300/2.8 o którym wspomniała AI, ale żaden nie ma odpowiednika 600/6.3. Jest jeszcze opcja poczekania z decyzją do premiery Z9 - pewnie kwestia max roku.
A9III ma 24mpix więc raczej daleko mu pod tym względem do Z8/Z9, podobnie jak R1/R3 canona.
Niestety, Z8/Z9 jak na razie (i pewnie tak zostanie) mają precapture tylko w JPG ale mają za to Auto-capture o którym wspomniał Jacek_Z, które w moim doczuciu jest potężną wartość - choć jak na razie nie udało mi się wykorzystać (ale wynika to z kapryśności okolicznej przygody a nie niedoskonałości sprzętu - jak to w przyrodzie), ale mam nadzieję że czas i okoliczności pozwolą w tym roku wdrożyć tę funkcję w zdjęciach borsuków i być może jakiś ptasich karmień na krótszej ogniskowej. Irma a pocisz w RAWach czy JPGach ?

samek
11-03-2026, 12:10
Wymyśliłem sobie, że jeszcze się wtrącę. Może znów wyczytam jakieś rzeczy mnie interesujące?
Punktem wyjścia jest aktualnie używana aparatka z matrycą FF 20 MP? Nie mylę się? I obiektyw 500 mm.
Tuż powyżej Irma wypunktował ważne rzeczy, które się ukształtowały na skutek tej dyskusji.
Pierwsza rzecz, która mi się rzuca w oko, to to, że ani słowa nie ma o przeznaczeniu tych zdjęć - monitor? wydruk? - dotychczasowe 20MP wystarczało?
A druga to waga zestawu i zasięg - dopuszczone jest nawet 400 mm.
A jest taki jeden Nikkor Z - ba - współpracuje z konwerterami.
EDITa sugeruje pisać wprost -> NIKKOR Z 400mm f/4.5 VR S - Nikon z8 z tym szkłem ledwo przekracza 2 kg (nie śmiem wspominać o z6III).

maxwawa
11-03-2026, 12:20
Irma
1. Jesteś na forum Nikona więc raczej wiadomo jaki w większości sprzęt będzie preferowany.
2. Oszczędzając swój czas - bardziej rzetelne informacje i odpowiedzi otrzymasz min. od tego youtubera https://www.youtube.com/@jan_wegener
https://youtu.be/ou1WYzqVqrw?si=byIpZlvXj61g-sYl który testował praktycznie każdy system do fotografii przyrody i ma dość niezależne opinie.
(inni to głównie współpraca z firmami fotograficznymi, ambasadorowie )
3. AI to potężne narzędzie i napewno da ci wiele lepszych, cennych i szybko informacji niż wiele tutaj tendencyjnych i skrajnych - trzeba tylko umiejętnie zadawać pytania i drążyć temat.
4. Jak masz możliwość to super opcją to wypożyczyć sprzęt z wypożyczalni czy od znajomych.
5. Jak się uparłeś na forum to "efektywność" polskich forów ma swój "specyficzny klimat" i raczej bym czytał te zagraniczne np dpreview. Oczywiście jest tu kilka osób niezależnych z cennymi uwagami oraz paru "ekstremistów" ale z grzeczności nikogo nie będę wymieniał
6. Który system byś nie wybrał C S N raczej nie wybierzesz źle ale właśnie jakieś pojedyncze cechy mogą zaważyć.

Raczej wątpliwe że ktoś na forum ma te wszystkie trzy systemy z tele do przyrody. Niektórzy mają dwa ale nie wiem jakie konkretnie obiektywy.

Jeszcze rok temu do foto przyrody poszedł bym w A1 II czy Canona 5 II (dla Nikoniarzy wiadomo Z8/9)
z dużo tańszych ale bardzo dobrych to w pierwszej kolejności A7 V czy Canon R6 II / III lub Z6 III

Nie można zapomnieć że do Canona śmiało można też podpinać świetne szkła EF (przez adapter) które dostają "drugie życie" na ML Canona.

- - - - kolejny post - - - - - -

Pierwsza rzecz, która mi się rzuca w oko, to to, że ani słowa nie ma o przeznaczeniu tych zdjęć - monitor? wydruk? - dotychczasowe 20MP wystarczało?

...tylko że w fotografii przyrody, cropowanie to chleb powszedni :) więc więcej Mpix się przydaje.

cdc
11-03-2026, 12:28
Jak się uparłeś na forum to "efektywność" polskich forów ma swój "specyficzny klimat" i raczej bym czytał te zagraniczne np dpreview.
maxwawa

Co tu robisz :?:

OjTam
11-03-2026, 13:02
Irma, jeśli szukasz opinii użytkownika...
FotoDam się przesiadł na A1II z 600/4.

maxwawa
11-03-2026, 13:11
maxwawa

capo-di_tutti-capi
Dziecko, idź sobie poszukać jakichś tabelek, wykresów.

Pawel Pawlak
11-03-2026, 13:23
...tylko że w fotografii przyrody, cropowanie to chleb powszedni :) więc więcej Mpix się przydaje.
Jestem w fotografii przyrodniczej już weteranem bo jest mi bliska od 25 lat i zawsze tylko czytam jakie to ważne jest to kadrowanie w fotografii przyrodniczej. Jakoś nigdy mi nie przeszkadzał że mam 10, 12 16 niespełna 21mpix. Nigdy bo kadrowanie zawsze odbywało się zanim nacisnąłem spust. Oczywiście prostowanie horyzontu,l czy lekka korekta na kompie się zdarzały, ale kadr się komponuje aparatem a nie w postprocesingu.
Nie wiem czy wiesz ale znaczną część liczących się konkursów fotograficznych dopuszcza kadrowania miedzy 10-30% a niektóre nie dopuszcza nawet tego.

samek
11-03-2026, 13:29
Jestem w fotografii przyrodniczej już weteranem bo jest mi bliska od 25 lat i zawsze tylko czytam jakie to ważne jest to kadrowanie w fotografii przyrodniczej. Jakoś nigdy mi nie przeszkadzał że mam 10, 12 16 niespełna 21mpix. Nigdy bo kadrowanie zawsze odbywało się zanim nacisnąłem spust. Oczywiście prostowanie horyzontu,l czy lekka korekta na kompie się zdarzały, ale kadr się komponuje aparatem a nie w postprocesingu.
Nie wiem czy wiesz ale znaczną część liczących się konkursów fotograficznych dopuszcza kadrowania miedzy 10-30% a niektóre nie dopuszcza nawet tego.

Paweł... pliiiiis - pamiętaj - Ty jesteś praktyk.
Chociaż może i dobrze - trochę wiedzy wszystkim nam się przyda.

cdc
11-03-2026, 13:46
capo-di_tutti-capi

Jak ktoś będzie słuchał twoich porad, to będzie mógł robić taakie zdjęcia?

https://500px.com/p/fotoremix?view=photos

m_a_g
11-03-2026, 13:48
Dop. OjTam: Wątek wydzielony na wniosek autora, stąd dziwny początek.

Dzięki za porady

Co byście poradzili?

Sony A1 II + Sony FE 300mm f2.8 GM + TC 1.4
Nie wiem czy wystarczy budżetu w Euro (ja płaciłem w USD) ale powinno być blisko.

MstrG
11-03-2026, 13:49
maxwawa

capo-di_tutti-capi

Przesadzacie już z tymi złośliwościami. OjTam już Was upominał. Obaj dostajecie symbolicznie po 1 punkcie na 15dni. Jeśli to nic nie da - odpoczniecie na kilka dni od forum.

maxwawa
11-03-2026, 13:50

Jakoś nigdy nie widziałem Twoich :grin:

Irma
11-03-2026, 13:52
Fotografuje tylko w RAW
Zgadzam się z Pawłem bo sam fotografuję ptaki od 17 lat, a od 15 lat D4/5 i N 500/4G VR a ostatnio 500/5.6 PF.
Ale pokazały się bezlustra z wieloma lepszymi możliwościami i stąd moje rozterki i pytania.
Skłaniam się za Z8/9 i 600/6.3 pf, ale i cos podobnego szukam w innych systemach.
Chociaż tam z lekkimi wersjami teleobiektywow jest krucho.
Poradzicie?

m_a_g
11-03-2026, 13:54
Fotografuje tylko w RAW
Zgadzam się z Pawłem bo sam fotografuję ptaki od 17 lat, a od 15 lat D4/5 i N 500/4G VR a ostatnio 500/5.6 PF.
Ale pokazały się bezlustra z wieloma lepszymi możliwościami i stąd moje rozterki i pytania.
Skłaniam się za Z8/9 i 600/6.3 pf, ale i cos podobnego szukam w innych systemach.
Chociaż tam z lekkimi wersjami teleobiektywow jest krucho.
Poradzicie?

Sony A1 II + Sony FE 300mm f2.8 GM + TC 1.4 + TC 2.0 (TC do wyboru w zależności czy wolisz 420mm f4 czy 600mm f5.6).

samek
11-03-2026, 14:03
Sony A1 II + Sony FE 300mm f2.8 GM + TC 1.4 + TC 2.0 (TC do wyboru w zależności czy wolisz 420mm f4 czy 600mm f5.6).

Jakoś nie potrafię się zmusić do używania konwerterów jako standard - a samo 300 jest dla mnie bardzo krótkie w przyrodzie.
W sumie znam te dylematy bo uczę się aktualnie na 180-600 i staram się obserwować używane ogniskowe. Mam także obydwa konwertery.
Rozpiska 300 - 420 - 600 wygląda dobrze. No cóż. To indywidualne i trzeba samemu decydować.

...pokazały się bezlustra z wieloma lepszymi możliwościami i stąd moje rozterki i pytania...

Właśnie. Nowe możliwości. To np. jest klatka z filmu 4k. Trochę pocudowałem i wydrukowana na A3+ wygląda całkiem całkiem.

94227

m_a_g
11-03-2026, 14:13

Paweł, z całym szacunkiem do Ciebie ale nie przesadzasz aby? Staż w przyrodzie mam kilka lat krótszy niż Ty i chylę czoła przez weteranem, ale z tym kadrowaniem przed naciśnięciem spustu chyba Cię poniosło. Umiesz idealnie wykadrować ptaka w locie zgodnie z zasadami kompozycji? Przecież już samo utrzymanie go w centrum kadru potrafi być trudne i nieraz się nie udaje.
A już takie momenty jak fotografowanie np. rybołowa w akcji wynurza się spod wody z rybką i odlatuje - to czysta zgadywanka i kadrowanie w post procesie żeby było jako tako.
Nie wiem jakie to "liczące się" konkursy zabraniają kadrowania w post procesie, i co to miałoby zmieniać przy zakupie aparatu, zupełnie mi zwisa co sobie taki czy inny konkurs fotograficzny postanowi, fotografuję bowiem dla siebie.
Równie dobrze tak czy inny konkurs ogłosi że zabrania używania AF - co wtedy?
Idźmy z duchem czasu.

markB
11-03-2026, 14:49

Tylko, że to wychodzi znacznie więcej niż założone w pierwszym poście 8-10 K euro, gdzieś ok. 15 tys.

poste
11-03-2026, 15:15
Irma Czuję że po części wywołałem nowy temat ;) Przypomnę tylko, że nie namawiałem do zmiany systemu, sądzę że masz swoje przyzwyczajenia i obecnie nie ma jakichś ogromnych przewag jednego systemu nad drugim. Plus Nikon oferuje naprawdę duży wybór nowoczesnych teleobiektywów.

Proponuję poczytać opinię kolegi z forum Damiana Kwaska, zmienił z9 na a1 i potem na a1II.

https://forum.nikoniarze.pl/threads/318835-Sony-A1-Mk-II/page5?p=4322912&highlight=#post4322912

Moim zdaniem masz trudne do spełnienia wymagania na wstępie. Zwyczajnie aparaty z pre-capture to nowość, bardzo trudno będzie kupić używany model, a cena nie będzie obawiam się znacząco odbiegała od nowego. Przypomnę, że zasugerowałem poczekanie na z9II, pytanie jakie masz parcie na wejście w ML.

Odnośnie Sony dodałbym jedynie dla formalności, nowe a7v ma funkcję pre-capture w RAW i kosztuje około 3k euro. Ze wspomnianym Sony 300/2.8 plus tc prawie spełnia wymagania, które postawiłeś odnośnie ceny, co do masy na pewno. Jest też budżetowa Sigma 500/5.6, ograniczeniem będzie 15 fps i brak możliwości dodania tc. Niepotrzebnie wspominam, bo wątpię żebyś chciał przesiąść się z flagowego DSLR nawet na najnowszego ML ze średniej półki.

m_a_g
11-03-2026, 15:19
Tylko, że to wychodzi znacznie więcej niż założone w pierwszym poście 8-10 K euro, gdzieś ok. 15 tys.

A to przepraszam, jak pisałem, cen w UE nie znam, a swój sprzęt kupowałem jakiś czas temu (rok), nie wiem, czy coś podrożało?
Jest jeszcze wersja "budżetowa", to jest: A1 II + Sigma 500 f5.6 FE - tutaj tracimy 5fps do Nikona (bo Sigma na Sony da nam 15 fps vs. 20 fps w Nikonie w RAW), nie trzeba TC, i jest sporo taniej.
W swoim przypadku nie kupiłem tej Sigmy ze względu na A9 III - chciałem się pobawić w 120fps - ale gdybym miał tylko A1 to raczej skończyłoby się zakupem Sigmy. Precapture na Sigmie jak najbardziej działa.

Irma
11-03-2026, 18:41
A Canon nie ma zadnych lekkich teleobiektywow?
Bo aparaty ma bardzo dobre np. R1 lub R3.
Propozycja Sony na papierze jest 50/50 bo aparat fajny ale obiektyw za krotki, mi sie juz nie chce bawic TC, w zyciu juz sie nazonglowalem TC 1.4X, 1.7X i 2.0X. Wystarczy mi.Szukam czegos co mialem czyli 500mm lub dluzsze.

cdc
11-03-2026, 18:49
Irma

Tu jest najsensowniejsze segregowanie obiektywów https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428?sort=PRICE_LOW_TO_HIGH&filters=fct_a_focus-type_5738%3Aautofocus%3AREGULAR%2Cfct_lens-format-coverage_3332%3Afull-frame-lenses%3AREGULAR

W "Fixed Focal Lengths" po lewej musisz wybrać i zatwierdzić interesujące cię ogniskowe.

https://www.bhphotovideo.com/c/products/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428?sort=BRAND_A_TO_Z&filters=fct_a_focus-type_5738%3Aautofocus%3AREGULAR%2Cfct_fixed-focal-lengths_2207%3A300mm%7C400mm%7C500mm%7C600mm%7C800 mm%3AREGULAR%2Cfct_lens-format-coverage_3332%3Afull-frame-lenses%3AREGULAR

MstrG
11-03-2026, 18:51
Propozycja Sony na papierze jest 50/50 bo aparat fajny ale obiektyw za krotki, mi sie juz nie chce bawic TC, w zyciu juz sie nazonglowalem TC 1.4X, 1.7X i 2.0X. Wystarczy mi.Szukam czegos co mialem czyli 500mm lub dluzsze.

Ciężko będzie zastąpić 600/6.3S czymś w podobnej cenie.
Co ja bym zrobił na Twoim miejscu? Kupił używane Z8 lub Z9. Nie wiążesz się przecież jak coś z tym body na zawsze. Przez FTZ poużywał 500mm, które posiadasz. Przesiadka na bezlustro nie zawsze przychodzi łatwo, trzeba (IMO) trochę zmienić przyzwyczajenia.
Dobrze pamiętam, że widzisz różnicę w obrazowaniu pomiędzy DSLR a ML? To będzie okazja sprawdzić, czy obróbką zniwelujesz "płaskość" zdjęcia zanim kupisz powiedzmy komplet z obiektywem.

m_a_g
11-03-2026, 19:35

Jakie to żonglowanie? Zakładasz raz na obiektyw i nigdy nie zdejmujesz. Przynajmniej jak tak zrobiłem, bo 300mm to było dla mnie za krótko, a 420mm jest w sam raz (z czatowni w każdym razie).
Potrzebujesz 500+ (haha), to kup TC 2.0 o załóż na stałe, będziesz miał 600mm f5.6 i w ultra lekkim i kompaktowym zestawie, albo Sigma 500 f5.6 i 15fps z precature.

A tak w ogóle to skoro sprzęt już masz i lubisz Nikona, kup Z9, na pewno nie stracisz, a jak wyjdzie Z9 II to dokupisz / wymienisz, wedle potrzeby. Albo czekaj na Z9II.

cdc
11-03-2026, 19:48
Za 5dni się kończy https://www.ebay.pl/itm/327036517102?_skw=nikon+z9&itmmeta=01KKEZZ2Y7SMYYXSE2935TYMDE&hash=item4c24e53aee:g:UvsAAeSwBExpruuP&itmprp=enc%3AAQALAAAA0GfYFPkwiKCW4ZNSs2u11xBq4cj8W LzlDvf6wdMWJcxh0rRGhHnNKGWAedfbUj7BcJpGqSZbw2QsHsr J%2BpoZDDFTW2%2FbdL%2Bvmqd8Q8m54jkevJoy2vU16vmJtq7 ykPWfausEgAxGZV0zURJP7YyV6Q6Mv29T%2BavKNZJ2ZZhmFLb A6OP954CTsVITy1uABVmAPKZvBGVAa1r8yvMUF%2FhtjYz%2Fu zXOxE7yRsDOfDXF6ZzjBJ5Ui8mMRHGYYTiG6mSzXyQemnFkTuU rLd0vGUr3RvA%3D|tkp%3ABk9SR6yv_N-bZw
Zobaczymy za ile pójdzie.

[ma też Nikon Z 800/6.3]

esperal
11-03-2026, 19:57
Dobrze pamiętam, że widzisz różnicę w obrazowaniu pomiędzy DSLR a ML? To będzie okazja sprawdzić, czy obróbką zniwelujesz "płaskość" zdjęcia zanim kupisz powiedzmy komplet z obiektywem.Wszyscy widzą różnicę, ale tylko wtedy jak są exify, inaczej zdolność widzenia zanika;-)

Irma
13-03-2026, 08:51
Analizując Wasze wypowiedzi i rady dochodzę do wniosku, że pozostaje mi N Z8 albo Z9.
Sony ma bardzo fajna ofertę ale 300tka jest za krótka, TC nie chcę używać. Koszt używanych Sony przekracza znacznie mój budżet.
Canon nie ma lekkich obiektywów i tu jest lipa.
Chyba poczekam na Z9 II, bo bardzo podoba mi się funkcja precapture.
Dziękuję za wasze zaangażowanie i wypowiedzi.
Pozdrawiam Irek

MstrG
13-03-2026, 09:04
Analizując Wasze wypowiedzi i rady dochodzę do wniosku, że pozostaje mi N Z8 albo Z9.
Sony ma bardzo fajna ofertę ale 300tka jest za krótka, TC nie chcę używać. Koszt używanych Sony przekracza znacznie mój budżet.
Canon nie ma lekkich obiektywów i tu jest lipa.
Chyba poczekam na Z9 II, bo bardzo podoba mi się funkcja precapture.
Dziękuję za wasze zaangażowanie i wypowiedzi.
Pozdrawiam Irek

Kup teraz używane Z8 i bierz na wypady wraz z D5. Wejdziesz w świat ML, nauczysz się korzystać z ustawień AF, obrabiać pliki, wyrobisz sobie już jakiś styl pracy i przyzwyczajenia, zobaczysz zalety elektronicznej migawki i szybkiej matrycy stacked, plusy i minusy EVF. Wyjdzie Z9II, to wtedy będziesz nie dość, że bogatszy o te doświadczenia, to na pozycji "nie muszę kupować Z9II na premierę", bo raczej taniej niż Z9 to nie będzie. Z8 najwyżej sprzedasz z niewielką stratą.