PDA

Zobacz pełną wersję : Priorytet migawki i Auto ISO - co źle robię?

galvan
28-02-2026, 23:08
Proszę o pomoc, bo już mnie trafia...
Często fotografuję ptaki z priorytetem czasu otwarcia migawki. W Olympusie i Sony sprawa była prosta - ustawiam czas np 1/1000s, auto-ISO i aparat dobiera właściwe iSO - przysłona ustawia się zawsze na max otworze obiektywu (np f6.3). W Nikonie dość często doświadczam sytuacji jak w dniu dzisiejszym - słoneczny dzień, czas 1/800s, a aparat (Z5 ii) dobiera mi f36 i ISO 5600. Ten sam kadr ustawiłem ze sztywnym ISO 125 - przy czasie 1/800s miałem przysłonę f6.3. Zakres auto ISO mam ustawiony 100-10000, oczywiście mógłbym tu zmieniać ręcznie górę czułości w zależności od światła w danym momencie, ale to chyba nie o to chodzi.

mathu
01-03-2026, 00:17
Dziwna rzecz, nigdy nie miałem takiego problemu na S i auto ISO. Zawsze ustawia mi najniszą możliwą kombinację ISO i przysłony. Spróbuj robić na M z auto ISO i zobacz co się stanie. Wtedy ustawiasz ręcznia przysłonę i migawkę, a aparat dobiera tylko ISO.

andystar
01-03-2026, 01:02
Też ostatnio sępy fotografowałem na M i auto ISO
Czas był 1/2000 i F8 na SONY 200-600 i SONY A7III

zbyk
02-03-2026, 01:17
Pytanie, czy przypadkiem nie masz ustawionego wysokiego ISO „pod” auto? Jeśli masz ustawione np 3600 + auto, to aparat będzie domykać przysłonę tak długo, jak to możliwe, zanim zacznie zmniejszać czułość, żeby nie prześwietlić zdjęcia

cybulski
02-03-2026, 07:50
Przejrzałbym w aparacie wszystkie ustawienia, które wiążą się z AutoISO czy Iso.
Możliwe że Nikon ma jakieś dodatkowe ustawieńlnia mające wplyw, których nie ma np w Sony albo nie wpływa, i ta opcja burzy automatyczny dobór. Te opcje mogą być w innych miejscach, więc przejrzeć całe menu i posprawdzać. Może N ma jakieś dodatkowe opcje związane z preselekcją czasu, przejrzyj wszystko.
Co mi przychodzi do głowy to jeszcze takie opcje jak ochrona prześwietleń czy poszerzanie dynamiki (to się chyba DLighting nawyza w N, wyłączyć obie opcje ) , nie znam ML Nikona ale na przykładzie np Fuji tak sobie myślę że cos musi zaburzać, inne logiczne wytłumaczenie nie przychodzi mi do głowy.

A w międzyczasie zanim nie odnajdziesz przyczyny, tryb M na stałym Iso.

cybulski
02-03-2026, 08:36
Jak sobie myśle to mi to jeszcze pachnie jakimś ustawieniem maksymalizującym głębie ostrości, moze coś takiego jest w N, stąd ta maksymalna przysłona ? Za duzo "automatów" coś myślę jest włączonych które dają ten niepożądany efekt.

MstrG
02-03-2026, 08:43
galvan, zacznij od zresetowania ustawień w "Menu fotografowania" oraz "Moje menu". Musiałeś coś gdzieś przestawić, to nie jest normalne zachowanie aparatu.

galvan
02-03-2026, 09:38
Panowie dzięki za odpowiedzi, mam potwierdzenie, że to nie wina aparatu, a moich (złych) ustawień. Mea culpa. Usunę zapisane ustawienia z U1-U3 i zrobię od nowa. :grin:

tomkep
02-03-2026, 21:14
Napisz dla potomnych co to za błąd...

galvan
22-05-2026, 09:57
Trochę późno, ale potwierdzam że po resecie ustawień i podniesieniu firmware do wersji 1.10 aparat zachowuje się tak jak powinien. Miałem coś spaprane w ustawieniach poprzednio. Jeszcze raz podziękowania. :cool:

Napisz dla potomnych co to za błąd...

Naprawdę nie wiem, co to było. Ważne, że działa teraz.