Zobacz pełną wersję : SB910 z D800
Panowie na wstępie proszę nie hejtować bo jestem amatorem
Do rzeczy
Wydaje mi się że ma problem z Sb910 (testowane na D700 i D800 ) w połączenie z obiektywem 24-70/f2.8 przy tym samym kadrze na f5.0 co kilka strzałów lampa niedoświetla (oczywiście lampa w pełni naładowana)
Zdjęcia pojedyncze w odstępie kilkusekundowym
Pozdro
Może nie zdążyła się naładować. Pewnie masz ją w TTL, ustawiłeś f 5.0 iso 200 i próbowałeś robić zdjęcia w ciemnym miejscu.
Może nie zdążyła się naładować. Pewnie masz ją w TTL, ustawiłeś f 5.0 iso 200 i próbowałeś robić zdjęcia w ciemnym miejscu.
Głowica w górze z nasadka w TTL, baterie eneloop 2500
Trochę szybko siada mimo wszystko
Parę lat wcześniej miałem SB 900 która dawała sobie lepiej radę
Jakie ustawienia aparatu manual, jakaś automatyka, jaki pomiar naświetlania w jakim trybie lampa.
Może masz włączony BL, zrób próbę na manualu aparatu i lampy, będzie wiadomo czy to kondensatory, czy automatyka szwankuje.
Jakie ustawienia aparatu manual, jakaś automatyka, jaki pomiar naświetlania w jakim trybie lampa.
Może masz włączony BL, zrób próbę na manualu aparatu i lampy, będzie wiadomo czy to kondensatory, czy automatyka szwankuje.
Aparat f/5 1/60 ISO 100 ev 0
Lampa TTL bez BL
Tak jak pisałem kilka fotek w odstępach kilku sekundowych ten sam kadr szwankuje niedoświetlenie po kolejnych strzałach
Zrobiłem testy
Lampa manual M1/1 cały czas pięknie doświetlone natomiast TTL jest już problem z niedoświetleniem
zarówno na body D700 jak i D800
Aparat jak wyżej 1/60 F/5
To inaczej.
Dokładnie jaki tryb aparatu M,A,S,P
jaki pomiar światła matrycowy, centralnie ważony, punktowy
jaki tryb ostrości, czy punkt AF jest dokładnie na ten sam motyw, czy motyw nie jest błyszczący?
Aparat f/5 1/60 ISO 100 ev 0
Lampa TTL bez BL
To dla porównania ustaw aparat f 2,8 1/60 ISO 1600 ev 0 i zobacz czy po tej samej liczbie strzałów lampa nie da rady doświetlić. W jakich warunkach oświetleniowych robisz te zdjęcia? ISO zjechałeś do 100, obiektyw przymknąłeś do f5 to lampa próbuje za wszelką cenę doświetlić kadr i błyska pełną mocą. W pewnym momencie nie ładuje się do pełna i błyska niższą energią. Czy w momencie gdy strzelisz ten niedoświetlony kadr lampa nie wydaje innych dźwięków? Nie ładuje się dłużej itp?
Preselekcja przesłony, centralnie ważony
Punkt AF nie jest w tym samym punkcie po prostu przez kilka strzałow brak doświetlenia pózniej znowu jest
Ciężko to wytłumaczyć
- - - - kolejny post - - - - - -
To inaczej.
Dokładnie jaki tryb aparatu M,A,S,P
jaki pomiar światła matrycowy, centralnie ważony, punktowy
jaki tryb ostrości, czy punkt AF jest dokładnie na ten sam motyw, czy motyw nie jest błyszczący?
Preselekcja przesłony, centralnie ważony
Punkt AF nie jest w tym samym punkcie po prostu przez kilka strzałow brak doświetlenia pózniej znowu jest
Ciężko to wytłumaczyć
Spróbuj na matrycowym, centralnie ważony to może być 9 lub 12mm z centrum. Skrajny punkt ostrości może wykraczać poza to pole.
Jak trafisz na białą ścianę to będzie nieoświetlone, to samo z punktem ostrości, on jest częściowo powiązany z mocą błysku.
Czy na pewno wyzwalacz błysk po zapaleniu się czerwonej lampki.
Jak radzi sobie, gdy aparat jest w M a lampa w TTL, jak radzi sobie z palnikiem na wprost?
To dla porównania ustaw aparat f 2,8 1/60 ISO 1600 ev 0 i zobacz czy po tej samej liczbie strzałów lampa nie da rady doświetlić. W jakich warunkach oświetleniowych robisz te zdjęcia? ISO zjechałeś do 100, obiektyw przymknąłeś do f5 to lampa próbuje za wszelką cenę doświetlić kadr i błyska pełną mocą. W pewnym momencie nie ładuje się do pełna i błyska niższą energią. Czy w momencie gdy strzelisz ten niedoświetlony kadr lampa nie wydaje innych dźwięków? Nie ładuje się dłużej itp?
Prawdopodobnie jest tak jak mówisz chyba a raczej na pewno próbuje od niej zbyt du do chcieć
Przy ISO 1600 strzela za każdym razem przy f,5.6
Martwi mnie jeszcze dioda wspomagająca AF która powinna wspomóc w ciemnych miejscach AF a nie swieci
- - - - kolejny post - - - - - -
Spróbuj na matrycowym, centralnie ważony to może być 9 lub 12mm z centrum. Skrajny punkt ostrości może wykraczać poza to pole.
Jak trafisz na białą ścianę to będzie nieoświetlone, to samo z punktem ostrości, on jest częściowo powiązany z mocą błysku.
Czy na pewno wyzwalacz błysk po zapaleniu się czerwonej lampki.
Jak radzi sobie, gdy aparat jest w M a lampa w TTL, jak radzi sobie z palnikiem na wprost?
Myślę że za du wymagań od tej lampy tak jak kolega niże napisał przetestowałem na dużo wyższym ISO i wygląda to naprawdę dobrze czyli strzela fotki praktycznie w serii doświetlone
Martwi mnie tylko jeszcze co zauważyłem brak doświetlenia AF przez tzw diodę wspomagająca
Raz działa raz nie działa oczywiście gdy jest dostarczenie ciemno
Ale diabeł tkwi w szczegółach.
Czy masz AFS bo w AFC nie zadziała, czy masz pojedynczy punkt AF, jeśli tak to czy centralny, czy włączasz Live View, czy jest wystarczająco ciemno?
Ale diabeł tkwi w szczegółach.
Czy masz AFS bo w AFC nie zadziała, czy masz pojedynczy punkt AF, jeśli tak to czy centralny, czy włączasz Live View, czy jest wystarczająco ciemno?
AfS, centralny, patrzę w wizjer i jest ciemno
Działa tylko na auto
Wcześniej mi działał nawet przy zapalonym świetle
Za dużo przypadku a żadnych konkretów :)
Prawdopodobnie jest tak jak mówisz chyba a raczej na pewno próbuje od niej zbyt du do chcieć
Przy ISO 1600 strzela za każdym razem przy f,5.6
Martwi mnie jeszcze dioda wspomagająca AF która powinna wspomóc w ciemnych miejscach AF a nie swieci
Jak się ma odchylony palnik to niektóre rzeczy dzieją sie inaczej. Np zobacz że nie pokazuje sie już zakres w metrach, to w jakich odległościach naświetlenie będzie OK. Ważne jak wysoko jest sufit. Wtedy droga światła jest dłuższa (do i od sufitu) a na samym odbiciu też sie traci. Jak sufit nie jest biały to jeszcze gorzej.