PDA

Zobacz pełną wersję : U kogo teraz serwisujecie nikony poza NPS?

Aeon88
17-02-2026, 15:17
Siema! Bratu wysiadł Nikkor 24-70 2.8, wersja ta najnowsza z VR (Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8E ED VR). Usterka polega na tym że obiektyw zaciął się na 24mm. Nie da się obrócić zoomem, kompletnie. Poza tym robi zdjęcia normalnie, ostrzy normalnie. Komu teraz oddajecie sprzęt do napraw? Brat nie chce żeby połowy wnętrza mu ktoś wymienił na chińskie zamienniki przy okazji naprawy ;P Najlepiej Rzeszów, podkarpacie, okoliczne województwa, lub ewentualnie z dowolnego miejsca (wtedy wysyłka) jeśli w tej części kraju nikogo polecanego nie ma.

2 pyt; czy mieliście taką usterkę i naprawialiście w serwisie nikona? Ile zawołali?

MstrG
17-02-2026, 15:28
Najbardziej polecane na forum jest Studio5s

BeatX
17-02-2026, 19:04
Najbardziej polecane na forum jest Studio5s

Ja też mogę polecić ten serwis z czystym sumeiniem.
Pan Rafał to prawdziwy pasjonat, uczciwy, kompetentny z ogromną wiedzą z zakresu serwisu sprzętu foto.

KaarooL
17-02-2026, 19:15
Z serwisu foto korzystałem tylko dwukrotnie i był to właśnie Studio5s.
Byłem osobiście i szczerze polecam. Serwis ten prowadzi pasjonat z zasadami.

Nie trzeba jechać, słoik można tam wysłać w paczce (byle dużej, z buforem) i odebrać również w paczce.

Swoją drogą, Nikkor'y 24-70 miały złą sławę, jeśli chodzi o budowę wewnętrzną. Czyżby nie zostało to poprawione w wersji VR?

Schwefel
17-02-2026, 21:26
Siema! Bratu wysiadł Nikkor 24-70 2.8, wersja ta najnowsza z VR (Nikkor AF-S 24-70 mm f/2.8E ED VR). Usterka polega na tym że obiektyw zaciął się na 24mm. Nie da się obrócić zoomem, kompletnie. Poza tym robi zdjęcia normalnie, ostrzy normalnie. Komu teraz oddajecie sprzęt do napraw? Brat nie chce żeby połowy wnętrza mu ktoś wymienił na chińskie zamienniki przy okazji naprawy ;P Najlepiej Rzeszów, podkarpacie, okoliczne województwa, lub ewentualnie z dowolnego miejsca (wtedy wysyłka) jeśli w tej części kraju nikogo polecanego nie ma.

2 pyt; czy mieliście taką usterkę i naprawialiście w serwisie nikona? Ile zawołali?

Pewnie rozkręcił się w środku i stąd zablokowany zoom. Ja tak miałem w 200-500 i właśnie na Ciołka w Studio5s został naprawiony.

Aeon88
18-02-2026, 00:06
Brat prosił o dopiskę "Chce zgłębić temat - sam naprawić jeśli to możliwe" - jest tu ktoś kto już rozkręcał 24-70E VR i może z nim pogadać?

PS. Uprzedzając, brat jest techniczny, ale obiektywu od lustrzanki jeszcze nie rozkręcał.

Schwefel
18-02-2026, 20:54
Jak sam chce kręcić a nie ma pojęcia o tym to wiedz, że serwisy albo nie przyjmą takiego obiektywu albo dadzą cenę razy dwa albo trzy.

KaarooL
19-02-2026, 20:08
Schwefel

Prawidłowo. Żadna to przyjemność żeby babrać się w tym, co ktoś częściowo już rozgrzebał.

Jak to szło? Chytry traci dwa razy?

Na forum było już tyle o owych pogiętych prowadnicach, że za cholerę bym się za to nie brał, chyba że słoik byłby na straty, bez spiny. Z tego samego powodu nigdy nie kupiłem żadnego Nikkor'a 24-70.

MstrG
19-02-2026, 20:36
Uprzedzając, brat jest techniczny, ale obiektywu od lustrzanki jeszcze nie rozkręcał.

https://www.manualslib.com/manual/956233/Nikon-Af-S-Zoom-Nikkor-Ed-24-70mm-F2-8g-If.html
Jest sporo tutoriali na YT. Niech brat obejrzy i zdecyduje czy da sobie radę. Trzeba mocno uważać na parę rzeczy, bo prawidłowe złożenie może okazać się mocno kłopotliwe. TOP67 pewnie miał styczność z takimi usterkami.

Wiem, że to nie jest wersja VR - jest sporo różnic, ma też już elektromagnetyczną przysłonę. Jakiś pogląd jednak będzie:

https://www.youtube.com/watch?v=WDCSYCn1d4A

https://www.youtube.com/watch?v=GDeL-oJk3II

Swoją drogą, Nikkor'y 24-70 miały złą sławę, jeśli chodzi o budowę wewnętrzną. Czyżby nie zostało to poprawione w wersji VR?

Na forum było już tyle o owych pogiętych prowadnicach, że za cholerę bym się za to nie brał, chyba że słoik byłby na straty, bez spiny. Z tego samego powodu nigdy nie kupiłem żadnego Nikkor'a 24-70.

Zużywały się głównie prowadnice zoomu - tak mi się wydaje, ale nie jestem tu żadnym ekspertem. Mój miał zawsze założoną osłonę przeciwsłoneczną, pozwalało to na uniknięcie uderzenia w tubus. Przetrwał bezawaryjnie ładnych parę lat i wiele zdjęć. Jedyne co zmieniłem to gumę pierścienia zoomu.

KaarooL
19-02-2026, 21:11
MstrG

Był tu kiedyś jakiś zawodnik, który pięknie rozwiązał temat podłego ogumienia.

Rzekomo ściągnął gumę z termosa czy kubka stylizowanego na szkło Nikkor i założył ją na słoik. Rozciągniętą gumę założył z kolei na ów termos. Samo to wiele mówi o jakości tych gum.

U mnie w mało śmiganym 35 1.8 FX guma wygląda jakby leżała przez 10 lat na słońcu. Silikon nic nie zmienił, dalej jest szara.
Z kolei w wiekowych już 180 2.8 czy 80-200 2.8 wygląda zwykle jak nowa... to były inne czasy.

MstrG
19-02-2026, 21:24
MstrG

Był tu kiedyś jakiś zawodnik, który pięknie rozwiązał temat podłego ogumienia.

Rzekomo ściągnął gumę z termosa czy kubka stylizowanego na szkło Nikkor i założył ją na słoik. Rozciągniętą gumę założył z kolei na ów termos. Samo to wiele mówi o jakości tych gum.

Coś mi świta z tym termosem :)
Ja się nie bawiłem z takimi zamianami i zamówiłem gumę z serwisu. Były też jakieś tanie zamienniki na aliexpress.

to były inne czasy.

W D200 gumy mi rosły wraz z wiekiem ;) W Z6 spuchły gumy zakrywające porty, choć otworzyłem je może raz.
Kiedyś to były czasy, teraz to nie ma czasów ;)

93766