PDA

Zobacz pełną wersję : 20 lat portalu Optyczne.pl

cdc
13-02-2026, 19:13
15 lutego 2026 roku minie 20 lat od pojawienia się w internecie portalu Optyczne.pl.

https://www.optyczne.pl/1017.1-artyku%C5%82-10_historii_na_20_lat_Optyczne.pl.html

zbyk
13-02-2026, 23:03
jaki sens ma ten post? jak ktoś nie zaglądan na optyczne, to ma to w nosie, a jeśli zagląda... to ma to na portalu...

krzysztofz24
14-02-2026, 00:31
No wlasnei tez tak uwazam, ze troche bez sensu ten post...
Z jdnej strony autor przestawia oczywistosc, chyba licxac na jakas dyskusje. Spoko.

Lubie optycznd.pl. czytam ich czesto, sa dobrynm zrodlem informacji o sprzecie foto.
No ale po co "celebrowac" ich rocznice;-)

Ivy Mike
14-02-2026, 01:07
Pozwolę sobie skomentować z wykorzystaniem mema o pewnym aktorze :p
93641

krzysztofz24
14-02-2026, 01:24
Oj zlosliowsci tu chyba niepotrzebne;-)

Mz po prostu chybiony lekko temat watku...

cdc
14-02-2026, 02:09
Jak to nie zachować się jak zgorzkniały zgred tryskający jadem na wszystko

mimo że się pewnie z niusów i testów portalu optyczne.pl korzystało wielokrotnie -zupełnie za darmo?

-No to się chyba dzisiaj niektórym nie udało.

- - - - kolejny post - - - - - -

To że jakiś polski portal utrzymał się przez tyle czasu
i robienia testów po swojemu
-no to trzeba zj...ć. -Typowa polska mentalność. :-?

No i nie miej wrażenia że to jad wylewany przez ludzi którzy w życiu coś osiągnęli.
-No spróbuj uwierzyć że atakują TĄ INFORMACJĘ ludzie którym się powiodło...

.............

Chciałbym zobaczyć te [B]wartościowe dla forum nikoniarze.pl wpisy Ivy Mike i zbyk :!:

-bo nie mogę znaleźć.

Wind Mill
14-02-2026, 06:41
jaki sens ma ten post? jak ktoś nie zaglądan na optyczne, to ma to w nosie, a jeśli zagląda... to ma to na portalu...
Gdybyś miał w nosie, to byś się tu chyba nie odzywał? ;)

...No ale po co "celebrowac" ich rocznice;-)
A nie warto? ;)
Moim zdaniem całkiem zacna rocznica.

cybulski
14-02-2026, 08:03
O proszę jak ten czas leci :)
Nie od samego początku czytałem, przyznaje się bez bicia.
Mimo, że jakimś pixel peeperem nie jestem, to przed zakupem szkła, zawsze jednak zerkam, co sądzą o nim optyczni.
I jeśli chodzi o rozdzielczość szkieł to zawsze mi się sprawdzali.
Pamiętam, że gdy wyszedł RF50/1.2 to pierwsze testowe kadry u nich patrzyłem, i stwierdziłem no choć raz zrobili dobre portretowe testowe foty :) A i szkoda ze nie testują rozdzielczości nadal RFow, bo nie testują?
A i dopiero niedawno dowiedziałem się kto zacz ten PDamian :D

Zawsze cieszy gdy w PL coś się takiego udaje i to z sukcesem przez tyle lat.
Życzę kolejnych tak owocnych 20 lat a mi tutaj strzela jak widzę 21 :D

A i to jest ciekawa historia, pokazuje jak bardzo Nikon nie rozumiał marketingu rumorsów, wirali, plotek, co wg mnie robili, bo zrobili, tylko na własną szkodę. Obrazić się na portal foto i wycofać reklamy czy też artykuly sponsorowane na jakis okres za wyciek.
https://www.optyczne.pl/1017.4-artyku%C5%82-10_historii_na_20_lat_Optyczne.pl_Zdj%C4%99cie_od_ czytelnika.html
Stara prawda marketingowa jest taka, że nieważne że mówią o nas źle czy dobrze, ważne aby o nas mówili. Szczególnie, że takie wycieki zawsze jednak podkręcają atmosferę wyczekiwania na dany produkt.

BeatX
14-02-2026, 08:35
15 lutego 2026 roku minie 20 lat od pojawienia się w internecie portalu Optyczne.pl.

https://www.optyczne.pl/1017.1-artyku%C5%82-10_historii_na_20_lat_Optyczne.pl.htmlO masakra jak ten czas leci.
Ja jestem ich czytelnikiem od samego początku.
Optyczne.pl jest u mnie zdecydowanie numerem jeden z portali fotograficznych z całego świata.
Nie spamiętam już ile razy pomogły mi ich pomiary, wykresy, zdjęcia testowe i zasób bazy danych przy wyborze sprzętu.
No po prostu nie mogę sobie wyobrazić mojej przygody z fotografią, bez istnienia optyczne.pl :)
Zdrowie optycznych! Zdrowie Arka i Amandiego [emoji482] (jak i całej redakcji)
Oby dalej mieli chęć i motywację utrzymywać ten portal i robić kolejne testy :D

BambusZMikronezji
14-02-2026, 10:13
To że jakiś polski portal utrzymał się przez tyle czasu [bez hurtowego przepisywania artykułów z petapixel -jak Watemborski na fotoblogia]

Żeby zaglądać na Fotoblogię to trzeba być nekrofilem. Tam się już nic nie dzieje od 2024 roku. A ostatnie teksty które tam wiszą mają jedną wspólną cechę. Wszystkie opatrzone są komentarzem „artykuł sponsorowany”. Watemborski może i coś tam przeklejam z petapixel ale raczej jeszcze w poprzedniej dziesięciolatce.

Optycznych szczególną estymą nie darze. Jak zresztą każdego testera sprzętu który testuje darowizny producentów i dystrybutorów. Czyli chyba wszystkich. Ich testy są jakie są. Można sobie poczytać. Przed zakupem jednak Lepiej poczytać sobie opinie rzeczywistych użytkowników, pooglądać zdjęcia (RAW) robione danym sprzętem a najlepiej zapiąć grata na bagnet i samemu przestrzelić (zakupy przez internet lub testy w sklepie czy też wypożyczenie sprzętu)

Mnie się oni kojarzą głównie z jadem wylewnym w komentarzach do artykułów. Znacznie lepiej i przyjemniej (dla mnie) jest wziąć sobie aparat i pofotografować.

August68
14-02-2026, 11:09
Gdybym musiał/chciał wziąć do ręki każdy aparat czy obiektyw który planowałem kupić/kupiłem to.... nie maiłbym kiedy zrobić tych zakupów o zdjęciach nie wspominając :-)
Optyczni mają swoje wady, ich testy bywają śmieszne - mnie np, zawsze bawiło do łez kiedy jako wadę lustrzanek Nikona podawali... brak stabilizacji matrycy - ale dają bardzo dobry wstępny obraz danego sprzętu.
Bardzo lubię ich porównywarkę sprzętu, robili super testy l=np. lornetek albo filtrów polaryzacyjnych.
Ich baza danych obiektywów jest rewelacyjna - szkoda, że tak mało użytkowników wpisuje tam swoje doświadczenia.

Więc warto się cieszyć, że taki polski portal istnieje, gratulować im 20-lecia i życzyć by trwali dalej.

zbyk
14-02-2026, 11:28
O jejciu rety, Ty to człowieka rozbawisz rana :D każde zdanie w tym poście to istna komedia:

Jak to nie zachować się jak zgorzkniały zgred tryskający jadem na wszystko
No właśnie może nam powiesz? Przecież do niedawna 2/3 Twoich postów to były jakieś wyrzygi kompleksów i upławy sonofobii.

mimo że się pewnie z niusów i testów portalu optyczne.pl korzystało wielokrotnie -zupełnie za darmo?
Za darmo? To jakim cudem oni istnieją? Wypłacasz im wynagordzenie?
Przypomniał mi się fajny serial "Kod warty miliardy dolarów", w którym biedny gugielek nie ukradł kodu map, a nawet jak ukradł, to przecież nie zarobił, bo mapy są darmowe, choć to oczywiście nie zarzut do optycznych, dygresja.

-No to się chyba dzisiaj niektórym nie udało.
Niektórym się udało, nie poiwem kto, ale wszyscy wiemy. Cóż za socjotechniki najniższych lotów! Warte najbardziej poważanych osób naszego społeczeństwa - polityków :D

To że jakiś polski portal utrzymał się przez tyle czasu
i robienia testów po swojemu
-no to trzeba zj...ć. -Typowa polska mentalność. :-?
[...]
No i nie miej wrażenia że to jad wylewany przez ludzi którzy w życiu coś osiągnęli.
-No spróbuj uwierzyć że atakują TĄ INFORMACJĘ ludzie którym się powiodło...
I po raz kolejny: nadinterpretacja, przypisywanie słów, uogólnianie i chowanie własnych kompleksów za "wszechwiedzą" xD kto tu cokolwiek "zj..ł"? Czy ja się odniosłem do artykułu? Napisałem o Twoim pozbiawionym wszelkiego sensu wpisu. Czy napisałem jakiekolwiek pejoratywne słowo względem tego portalu? Przestań bredzić. Chcesz pochwalić koniecznie optycznych na tym forum? Proszę bardzo, nadaj Twojemu postowi jakikolwiek sens. Chcesz wyrazić opinię, zaprosić do dyskusji? TO NAPISZ TO :D Wrzucenia linka na odwał, "a może zażre", jest zwykłym śmieceniem na forum. Ale do wartościowych wpisów jeszcze dojdzimy, bo jak odwalasz komedię to po całości przecież!

Chciałbym zobaczyć te [B]wartościowe dla forum nikoniarze.pl wpisy Ivy Mike i zbyk :!:
-bo nie mogę znaleźć.
No i tu dochodzimy do sedna. Coraz trudniej te wpisy znaleźć, bo zalewasz forum treściami wyrwanymi z kontekstu, prowadzisz dyskusje nie odnosząc się do słów adwersarzy, wrzucasz linki na zasadzie "a może ktoś się odniesie". Ale nawet w Twoim zalewie linków jest jakiś procent wartościowych treści przecież, słabo szukasz. Niestety zapominasz przy okazji, że to forum to nie jest Twoja piaskownica. Podobnie zresztą jak sekcja komentarzy na Optycznych. Fajnie, że jesteś aktywny, szkoda, że nie potrafisz w sposób cywilizowany prowadzić dyskusji. Mam nadzieję, że zagotujesz się jak w wątku gdzie Ai podsumowało Twoje wypowiedzi, będę z chęcią tu wracać poprawić sobie humor. Zdrówka :*

Gdybyś miał w nosie, to byś się tu chyba nie odzywał? ;)
logika mojego wpisu sugeruje, że jeśli mam w nosie to nie zaglądam. Zaglądam.

maxwawa
14-02-2026, 11:38
Oj zbyk co ty taki agresywny ? Masakra
capo tym wpisem zaprosił do dyskusji o jednym z najlepszych portali foto sprzętowych na świecie, a nie do opryskliwych opiniach o użytkownikach portalu.

Napisałeś jakiś bezsensowny elaborat o capo a o optyczne nic.

Ivy Mike
14-02-2026, 11:38
Optyczni mają swoje wady, ich testy bywają śmieszne - mnie np, zawsze bawiło do łez kiedy jako wadę lustrzanek Nikona podawali... brak stabilizacji matrycy - ale dają bardzo dobry wstępny obraz danego sprzętu.

Ja zawsze czekam na

nie do końca skuteczny system czyszczenia matrycy bo to przewija się w większości testów, tak samo jak słowa Christophera Frosta o efekcie dyfrakcji :lol:
A test który najbardziej pamiętam to ten https://www.optyczne.pl/154.11-Test_obiektywu-Nikon_Nikkor_AF-S_DX_35_mm_f_1.8G_Podsumowanie.html czytałem go pewnie parę razy, i marzyłem żeby kupić sobie tę pierwszą stałkę. Śmieszne czasy, jak chęci i pasji było więcej niż na koncie, czy w skarpecie.

RMC
14-02-2026, 12:56
Dla mnie portal na + :) zawsze jak szukam info o jakimś sprzęcie to z chęcią wyświetlam ich stronę. I parametry znajdę i podsumowanie zalet, wad. Na moje amatorskie wymagania to co zamieszczają starczy.

Wind Mill
14-02-2026, 13:47
...Za darmo? To jakim cudem oni istnieją?...
...Zaglądam.
A płacisz za możliwość zaglądania? Nie? To znaczy, że masz tę możliwość za darmo. :)

zbyk
14-02-2026, 14:27
Oj zbyk co ty taki agresywny ? Masakra
capo tym wpisem zaprosił do dyskusji o jednym z najlepszych portali foto sprzętowych na świecie, a nie do opryskliwych opiniach o użytkownikach portalu.

Napisałeś jakiś bezsensowny elaborat o capo a o optyczne nic.
Hmm, może trochę się rozkręciłem jak zacząłem odpisywać na argumentację, której nie używałem. Poza tym, nie mam jakichś złych emocji. Co do Optycznych, to co tu pisać? Wątek nie jest o tym co o nich myślimy (co też zawarłem w tamtym poście), a o tym że mają urodziny. Jak będę miał potrzebę powinszowania im, założę konto i zrobię to tam, gdzie przeczytają.

A płacisz za możliwość zaglądania? Nie? To znaczy, że masz tę możliwość za darmo. :)

Dobra, rzeczywiście, chybiona argumentacja z mojej strony. Przyznaję, że praktycznie za darmo

BambusZMikronezji
14-02-2026, 22:11
Każdy ma swoją filozofię. Ja ma swoją. Moje skromne życiowe doświadczenie raczej skłania mnie do refleksji, że informacje są tyle warte ile za nie płacimy. Tak się przypadkowo składa że za informacje w sieci ja nie płacę nic i tyle też są one dla mnie warte.

Nigdy bym nie wydał 10-20 tys nie biorąc sprzętu do ręki albo nie mając możliwości go zwrócić tak jak nigdy nie kupił bym samochodu na podstawie opinii z Internetu nie przejechawszy się nim choć kilku kilometrów.

Jacek_Z
15-02-2026, 01:00
Wyluzujcie. Wiadomo kto.

Czytam bardzo często. Byłoby fajnie gdyby można było porozmawiać tu, na naszym forum z autorami optyczne.pl Niby pod artykułami i testami są komentarze, ale nieczęsto tam odpisują na konkretne pytania. Może i są na nikoniarzach, ukrywając się pod nie znanymi nam nickami. Kto to wie :) Mogliby założyć tu tasiemcowy wątek pt. pytania do optyczne :)

Bardzo często muszę udzielać porad zakupowych (uczniom, ale nie tylko) i wtedy oprócz swoich przemyśleń, znając preferencje kupującego daje link do zakładki Aparaty, szczególnie kiedy był test aparatu., a zaawansowanym mającym już aparat do zakładki Obiektywy. Bardzo pożyteczna jest wyszukiwarka. Szkoda, że jeżeli chodzi o wyszukiwanie obiektywów nie ma dwóch potrzebnych pól. Czy to FF czy APS-C (czy 4/3 albo MF) i czy manual czy AF. Listy optyki z niektórymi bagnetami są już bardzo długie. Osoby niezaawansowane się gubią.
Szczerze to czytając optyczne nie muszę przeglądać nic innego jeżeli chodzi o informacje, że coś tam wypuścił jakiś producent.
Właściwie to jest inne źródło. Nazywa się OjTam :) no i capo-di_tutti-capi.

cdc
15-02-2026, 01:33
Bardzo pożyteczna jest wyszukiwarka. Szkoda, że jeżeli chodzi o wyszukiwanie obiektywów nie ma dwóch potrzebnych pól. Czy to FF czy APS-C (czy 4/3 albo MF) i czy manual czy AF. Listy optyki z niektórymi bagnetami są już bardzo długie. Osoby niezaawansowane się gubią.

Dlatego korzystam z b&h -także do linkowania wybranych zawężonych grup.

Może trzeba przekonać pana Jarosława [cyfrowe.pl] lub Bogusława [Fotoforma] żeby ich sklepowe wyszukiwarki działały jak ta z B&H
i żeby każdy mógł obejrzeć wybrane jak tam -bez logowania na konto linkującego.

https://www.bhphotovideo.com/c/buy/Mirrorless-Camera-Lenses/ci/17912/N/4196380428 -po lewej opcje zawężenia wyszukiwania
-i jak już zawęzisz jak chcesz, to wyniki możesz zalinkować

OjTam
15-02-2026, 03:12
Może trzeba przekonać pana Jarosława [cyfrowe.pl]

Wchodziłeś ostatnio (znaczy od wczoraj popołudnia) cyfrowe? Nowa skórka jest, z mocno poprawionymi filtrami. Choć do tych z bh trochę chyba jeszcze brakuje...

cdc
15-02-2026, 08:29
Fakt.
Jest bardzo dobrze.
np. https://www.cyfrowe.pl/fotografia/obiektywy-do-bezlusterkowcow/obiektywy-staloogniskowe?order_by=name&sort=asc&facets%5Bproducer%5D%5B0%5D=Viltrox&facets%5Bbagnet-1468%5D%5B0%5D=nikon_z&facets%5Bdo-matryc-1627%5D%5B0%5D=aps_c&facets%5Bmaksymalna-jasnosc-obiektywu-2839%5D%5B0%5D=2.8&facets%5Bmaksymalna-jasnosc-obiektywu-2839%5D%5B1%5D=1.7&facets%5Bczy-posiada-autofocus-2832%5D%5B0%5D=1&price%5Bmin_price%5D=&price%5Bmax_price%5D=&name=

BeatX
15-02-2026, 15:02
Hmm, może trochę się rozkręciłem jak zacząłem odpisywać na argumentację, której nie używałem [...] Dobra, rzeczywiście, chybiona argumentacja z mojej strony. Przyznaję, że praktycznie za darmo
Nie każdego faceta stać na publiczne przyznanie się do błędu.
Szacun ;)

93682

grissley
21-02-2026, 17:49
Też lubię optyczne. Zwłaszcza sekcję "podsumowanie" i komentarze ;)
A w resztę wchodzę sobie jak coś mnie konkretniej zainteresuje.
No i chyba mają jakąś mutację międzynarodową (lens-coś tam) - ciekawe, jaki z tego biznes.

andystar
21-02-2026, 20:21
Biznes z takiej strony to bardzo wiele milionów rocznie.

pki1234
21-02-2026, 22:55
O rany !!! to już 20 lat ?

Czyli tyle samo co moje konto na tym forum...
Kurde.... i nikt mi życzeń nie składał...?
:-D :-D :-D

A na poważnie...
Czytam ich, z przerwami, od samego początku. Z tego co pamiętam pierwszy raz trafiłem na ich stronę jak jeszcze się nie nazywali "optyczne". Nie pamiętam nazwy portalu ale zaczynali od testów lornetek. Ja kupowałem wtedy lornetkę do przeglądu nieba.
Pamiętam też że w pewnym momencie, chyba na początku, zainwestował w nich jakiś fundusz.
Wtedy wyraźnie widać było skok w jakości i ilości informacji jakie się pojawiały na portalu.

Dla mnie to jeden z lepszych portali w Polsce z informacjami foto.
Jak zastanawiałem się nad kupnem czegoś to zawsze sprawdzałem czy już to testowali.
I bardzo dobrze że są, bo często po lekturze ich artykułów wstrzymywałem się z kupnem.

Można się czepiać że w testach powtarzają się te same wady między różnymi aparatami, co wskazuje na "copy-paste".
Albo zamiast się czepiać można założyć swój portal i pokazać jak się to powinno robić ;-) , a przede wszystkim - jak wytrwać na rynku przez 20 lat.

Ja im życzę najlepszego i podziwiam za to co zbudowali w ciągu tego czasu.
Dobrze że są i niech wspierają rozwój sektora foto w Polsce.

OjTam
21-02-2026, 22:59
Czyli tyle samo co moje konto na tym forum...
Kurde.... i nikt mi życzeń nie składał...?
:-D :-D :-D

Grudzień 06. Przypomnij się pod koniec roku. ;)

grissley
21-02-2026, 23:00
Grudzień 06. Przypomnij się pod koniec roku. ;)
To ja się, jakby, już przypominam... :roll:

OjTam
21-02-2026, 23:07
Łoj... Za późno... Teraz zostało czekać do 25 rocznicy. ;)

PS. No to spóźnione gratulacje. :mrgreen:

cybulski
22-02-2026, 07:50
Ciekawe ilu nas zostało aktywnych tych sprzed 20 lat.

Jacek_Z
22-02-2026, 23:18
Społeczność - Lista użytkowników - Wyszukiwanie zaawansowane (możecie to zrobić co ja dalej, kryteriów jest więcej) mówi, że zarejestrowanych przed 2006-02-22 było 1970 osób. Wielu z nich (162) nigdy nic nie napisało, 782 napisało poniżej 10 postów, 1278 napisało poniżej 50 postów. Wiele osób czyta, niewiele pisze.
Po 22.02.2024 (czyli w ostatnich 2 latach) cokolwiek napisało 74 z tych "wiekowych" użytkowników. W tym cybulski i ja, także Paweł Pawlak, akustyk, grafo, stig, zdyboo, deep (przepraszam, nie wymieniłem wszystkich, bez urazy) - osoby które napisały tysiące postów ;) Wielu się zarejestrowało mniej niż 20 lat temu a są znani. Np ja jestem jedynym z administracji który ma staż ponad 20 lat, inni Wam znani - TOP67 itd itd maja krótszy straż. Co nie znaczy że krótki - Tomek np w 2009.

MstrG
24-02-2026, 16:23
Też lubię optyczne. Zwłaszcza sekcję "podsumowanie" i komentarze ;)

Szczególnie komentarze są fajne. Mnie zawsze bawią. Wystarczy wejść na pierwszy lepszy temat o Nikonie, teraz najnowszy to o 70-200/2.8SII:
https://www.optyczne.pl/21917-news-Nikon_Nikkor_Z_70-200_mm_f_2.8_VR_S_II_(Aktualizacja).html#

Z taką ceną to Nikonie nie powiększy swoich udziałów rynkowych - powinien byc znacznie tańszy, aby 'nadrobić' straty związane z małym asortymentem korpusów i to dosyć starych korpusów...

Nowe wydmuszki nic nie zmienią, Nikon to cienki Bolek (fuszer/partacz), tylko z m43 może powalczyć, do Canona i Sony za daleko, a Panasonic i Fuji już tuż-tuż... 😁

Producent odchudził swoją konstrukcję czyli zaoszczedzil na socxewkach a obiektyw oferuje w wyzszej cenie niż pierwsza wersja. Nieźle skrobią:D

Mnie rozsmiesza jak ludzie chca sie utozsamiac z jakas firma, mysla ze to takie kolko wzajemniej adoracji, taka rodzina jakby xD Tak producencie nie kochaja was, tylko kochaja wasze pieniadze!!! Im chetniej im je dajecie, tym chetniej oni was dymaja. Warto to w koncu zrozumiec i sie z tym pogodzic, ze to nie sa fajni wujkowie, tylko biznes. Tutaj nie ma sentymentu, milosci i troski o swoich klientow. Wy jestescie od strzyzenia i utrzymywania ich firm i tyle z tej pieśni. Dlatego juz kiedys pisalem, ze wszystko tu jest zawyzone cenowo, przedrozone, zwykle strzyzenie owiec, to fanatycy by mnie tu zakrakali, masakra jakie oburzenie - ze jak ja smiem w ogole zwracac na to uwage, a tak w ogole jak cie nie stac, to wypad itd. xD No taka jest prawda. Doją z was hajs ostro i tyle. Takie obiektywy, to minimum sa 50% przedrozone. Koszt produkcji jednego to pewnie kwestia 5-6k max!

Takie perełki i to już w 2 godziny od pojawienia się tematu :mrgreen:

cdc
24-02-2026, 16:43
Musiałeś?

Teraz w biurze siedzi i drapie się myszką po głowie osoba która zatwierdziła reklamy Nikon na optyczne.

akustyk
24-02-2026, 16:58
Ciekawe ilu nas zostało aktywnych tych sprzed 20 lat.

wszystkich nas nie wybilo :)

wedlug mojego panelu wczoraj stuknelo mi 21 lat... :D

MstrG
24-02-2026, 21:09
Musiałeś?

Teraz w biurze siedzi i drapie się myszką po głowie osoba która zatwierdziła reklamy Nikon na optyczne.

Nigdy nie byłem w stanie zrozumieć dlaczego tamtejsi użytkownicy są na tak żenująco niskim poziomie - czasem kultury, czasem wiedzy, czasem jednego i drugiego. Może trochę za bardzo generalizuję, bo pewnie nie wszyscy.
Kiedyś nawet miałem tam konto. Nie pamiętam tylko ani loginu, ani hasła. Kilka razy miałem ochotę coś napisać w tych komentarzach, ale zazwyczaj jest straszne szambo i obrzucanie się kałem, a ja nie mam przyjemności w czymś takim się taplać.

cz4rnuch
24-02-2026, 21:16
... Kilka razy miałem ochotę coś napisać w tych komentarzach, ale zazwyczaj jest straszne szambo i obrzucanie się kałem, a ja nie mam przyjemności w czymś takim się taplać.Musiałeś? Przecież tam bardzo chętnie udzielają się niektórzy z tu obecnych :)

MstrG
24-02-2026, 21:24
Musiałeś? Przecież tam bardzo chętnie udzielają się niektórzy z tu obecnych :)

Musiałem ;) Może kiedy się wejdzie między tamtejsze wrony, będzie się krakać jak i one?
Odrzuca mnie jeszcze sposób wyświetlania tych komentarzy - wszystkie jednym ciągiem pod sobą, bez możliwości odpisywania na konkretny komentarz czy choćby nawet cytowania. Serio nie da się zrobić aktualizacji kodu, tak aby komentarze były wyświetlane tak jak na FB czy YT?

zbyk
24-02-2026, 22:08
Musiałem ;) Może kiedy się wejdzie między tamtejsze wrony, będzie się krakać jak i one?
Odrzuca mnie jeszcze sposób wyświetlania tych komentarzy - wszystkie jednym ciągiem pod sobą, bez możliwości odpisywania na konkretny komentarz czy choćby nawet cytowania. Serio nie da się zrobić aktualizacji kodu, tak aby komentarze były wyświetlane tak jak na FB czy YT?
Pamiętaj, że piszesz to jako moderator forum w ruinie :D

jo44
24-02-2026, 23:10
Serio nie da się zrobić aktualizacji kodu (...)
A tu się da?

MstrG
24-02-2026, 23:34
Pamiętaj, że piszesz to jako moderator forum w ruinie :D

Dobrze, że nie w likwidacji ;)

A tu się da?

Myślę, że gdyby forum przynosiło zyski, to właściciel inaczej by podchodził do tematu. Jest jak jest.
Osobiście bym nie porównywał przejścia z vB4 z php5 na vB6 z php7/8 (gdzie nawet skórki nie są kompatybilne) z rozbudową komentarzy. Ale co ja tam się znam...

Ivy Mike
25-02-2026, 00:35
To jest jakiś specyficzny genom, albo nie wiem co innego. Na lokalnych portalach informacyjnych też mamy takich frustratów co wiecznie te same żale wylewają. Ludzie muszą na jakiejś rencie, albo innych zasiłkach być że całe dnie gniją w sieci.

Swoją drogą, śmieszne jest to, że pewnie lata temu też może gdzieś sobie pomyślałem o tych "złych producentach" co golą hajs. Teraz mogę sobie obiektyw wziąć na raty 0% i się nim cieszyć ;-)

grissley
25-02-2026, 02:09
bym nie porównywał przejścia z vB4 z php5 na vB6 z php7/8 (gdzie nawet skórki nie są kompatybilne) z rozbudową komentarzy.

Dzisiaj czy tam wczoraj kurs IBM runął o 13%, bo AI nauczyło się tłumaczyć COBOLa na Pythona. Tak se myślę, że przetłumaczenie VB4 na VB6 powinno być nieco prostszym zadaniem...?

Co do komentarzy na optyczne - ogólnie fajnie się je czyta przy popcornie, ale jest tam też kilku sensownych użytkowników, więc oprócz elementu rozrywkowego czasem (nie zawsze) człowiek się nawet czegoś wartościowego dowie (bonus) ;)

cybulski
25-02-2026, 06:46
.... Teraz mogę sobie obiektyw wziąć na raty 0% i się nim cieszyć ;-)

Z tej lichwy to jedyny typ kredytu, z którego korzystam.
Tam pewnie sprzedawca jakąś prowizją płaci tym od lichwy, bo nie wierzę że tak za free dają zupełnie zero procent. W banku egzel musi się zgadzać raczej.