Zobacz pełną wersję : Umawianie sesji zdjęciowych - trendy, zwyczaje 2026
Pytanie do praktyków - zawodowców, amatorów (bo to pewnie inny punkt widzenia).
Co jakiś rok ;) jak oglądam co niektórzy dokonają (choćby na forum), włącza mi się tęsknota by samemu porobić zdjęcia z żywym człowiekiem, innym niż członkowie rodziny :) Do wiosny jeszcze sporo czasu ale może bym zaplanował coś w 2026 :)
Ostatnie takie foty to robiłem z 4 lata temu (jak nie wcześniej). Wtedy wystarczyło dogadać się mailowo, messengerem z chętną z jakichś grup modelkowych i było. Na zdjęcia najczęściej zabierałem "przyzwoitkę" a i dziewczyny raczej zawsze były z kimś. Problemów nigdy później nie było.
A teraz? Jak to wygląda w obecnych czasach by było bezpieczne, przyjemne? Rozumiem, że warto mieć jakąś konkretną umowę ze zgodami? Coś jeszcze?
Aaaa.. i pytanie teoretyczne ale ciekawiące mnie (do głowy przychodzi mi cybulski ale może i ktoś inny na czasie) :) Jak robicie sesje aktowe. Jak to wygląda wtedy? Zawsze w asyscie, nagrywacie przebieg zdjęć jakimś dyktafonem, wideo :) Teraz dziwne czasy są, lepiej pewnie uważać...
andystar
09-02-2026, 16:09
Popytaj tych co współpracowali z Jeffrey Epstein. Oni wiedzą aż za dużo.
Nie moja liga. Aż takiego rozmachu w działaniach nie planuję.
cybulski
09-02-2026, 17:09
Pytanie do praktyków - zawodowców, amatorów (bo to pewnie inny punkt widzenia).
Co jakiś rok ;) jak oglądam co niektórzy dokonają (choćby na forum), włącza mi się tęsknota by samemu porobić zdjęcia z żywym człowiekiem, innym niż członkowie rodziny :) Do wiosny jeszcze sporo czasu ale może bym zaplanował coś w 2026 :)
Ostatnie takie foty to robiłem z 4 lata temu (jak nie wcześniej). Wtedy wystarczyło dogadać się mailowo, messengerem z chętną z jakichś grup modelkowych i było. Na zdjęcia najczęściej zabierałem "przyzwoitkę" a i dziewczyny raczej zawsze były z kimś. Problemów nigdy później nie było.
A teraz? Jak to wygląda w obecnych czasach by było bezpieczne, przyjemne? Rozumiem, że warto mieć jakąś konkretną umowę ze zgodami? Coś jeszcze?
Aaaa.. i pytanie teoretyczne ale ciekawiące mnie (do głowy przychodzi mi @cybulski (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=819) ale może i ktoś inny na czasie) :) Jak robicie sesje aktowe. Jak to wygląda wtedy? Zawsze w asyscie, nagrywacie przebieg zdjęć jakimś dyktafonem, wideo :) Teraz dziwne czasy są, lepiej pewnie uważać...
Od razu na początku powiem, że rzadko umawiam się na sesje zdjęciowe, z dziewczynami/kobietami bez obycia przed aparatem. Chyba że sam ją wypatrzę, np na ulicy podczas street foto i widzę że jest sens w to iść.
Preferuję różnego rodzaju plenery tfp, wyjazdowe, weekendowe, tudzież spotkania foto, gdzie mogę działać jeden na jeden.
Co roku planuję sobie 4-5 plenerów i tyleż spotkań foto i może max 2-3 sesje rocznie gdzie faktycznie umawiam się samodzielnie.
Do tego raz na jakiś czas wychodzę na street foto aby złapać człowieka w kontekście ulicznym.
Sesje, gdzie dziewczyna jest niepełnoletnia, ona powinna być z opiekunem (czyli mama, tata) poza tym nie, bo to generalnie przeszkadza.
Przede wszystkim modelka musi czuć się bezpiecznie. Ona czasem sobie sprawdzi Twoje refernecje, popyta inne modelki jak się pracuje itp, itd.
Nie zapytałeś o ważną rzecz, jak sprawić aby dziewczyny/kobiety chciały w ogóle podejść do wspólnej sesji, a to jest jedno z ważniejszych zagadnień - musisz mieć czym się pochwalić.
Nie jest tajemnicą, że instagram jest jednym z takich narzędzi, które ułatwia wszelkiego rodzaju kontakty foto-modelka, znalezienie się, obejrzenie własnych porftolio. Dziś to podstawa, bez tego nie istniejemy dla modelki. A dlaczego instagram? , bo one tam wszystkie są i są chętne na foty, jeśli widzą że po drugiej stronie jest ktoś z interesującym ją portolio.
Jest też metoda druga, wybierasz modelkę, umawiasz stawkę (tzn Ty płacisz jej) i robicie sztukę wg zupełnie Twojego pomysłu :)
Tak to wygląda z mojej strony, amatora, który robi to tylko hobbystycznie.
Może to się wydawać skomplikowane ale nie jest.
Aaaa.. i pytanie teoretyczne ale ciekawiące mnie (do głowy przychodzi mi cybulski ale może i ktoś inny na czasie) :) Jak robicie sesje aktowe. Jak to wygląda wtedy? Zawsze w asyscie, nagrywacie przebieg zdjęć jakimś dyktafonem, wideo :) Teraz dziwne czasy są, lepiej pewnie uważać...
"Teraz dziwne czasy są, lepiej pewnie uważać..."? Nie pozostawiać świadków ;) Nie słyszałeś o krwawym kioskarzu ze Lwowa?
"W trakcie śledztwa Cybulski wyznał, że co noc sprowadzał do kiosku prostytutki, a wybierał specjalnie najstarsze i najbrzydsze, gdyż takie podobały mu się najbardziej."
Mam nadzieję, że Zbyszek weźmie to z przymrużeniem oka. Jak coś to usunę powyższe dwa zdania.
U nas bardziej znany był aktor o tym nazwisku :)
Tak mi się przypomniało:
93584
Od razu na początku powiem, że rzadko umawiam się na sesje zdjęciowe, z dziewczynami/kobietami bez obycia przed aparatem. Chyba że sam ją wypatrzę, np na ulicy podczas street foto i widzę że jest sens w to iść.
Preferuję różnego rodzaju plenery tfp, wyjazdowe, weekendowe, tudzież spotkania foto, gdzie mogę działać jeden na jeden.
Co roku planuję sobie 4-5 plenerów i tyleż spotkań foto i może max 2-3 sesje rocznie gdzie faktycznie umawiam się samodzielnie.
Do tego raz na jakiś czas wychodzę na street foto aby złapać człowieka w kontekście ulicznym.
Sesje, gdzie dziewczyna jest niepełnoletnia, ona powinna być z opiekunem (czyli mama, tata) poza tym nie, bo to generalnie przeszkadza.
Przede wszystkim modelka musi czuć się bezpiecznie. Ona czasem sobie sprawdzi Twoje refernecje, popyta inne modelki jak się pracuje itp, itd.
Nie zapytałeś o ważną rzecz, jak sprawić aby dziewczyny/kobiety chciały w ogóle podejść do wspólnej sesji, a to jest jedno z ważniejszych zagadnień - musisz mieć czym się pochwalić.
Nie jest tajemnicą, że instagram jest jednym z takich narzędzi, które ułatwia wszelkiego rodzaju kontakty foto-modelka, znalezienie się, obejrzenie własnych porftolio. Dziś to podstawa, bez tego nie istniejemy dla modelki. A dlaczego instagram? , bo one tam wszystkie są i są chętne na foty, jeśli widzą że po drugiej stronie jest ktoś z interesującym ją portolio.
Jest też metoda druga, wybierasz modelkę, umawiasz stawkę (tzn Ty płacisz jej) i robicie sztukę wg zupełnie Twojego pomysłu :)
Tak to wygląda z mojej strony, amatora, który robi to tylko hobbystycznie.
Może to się wydawać skomplikowane ale nie jest.
Praca z osobą, która nie ma obycia przed obiektywem czasem jest męcząca.
Profesjonalistka robi to jak na filmiku poniżej ;)
https://www.youtube.com/watch?v=58S4RoBZLEI
Najlepiej zacząć właśnie od plenerów TFP, najłatwiej poszukać takich grup w swojej okolicy. No chyba, że ma się już swoje porządne portfolio, to można uderzać z pomysłem bezpośrednio to wybranej osoby.
cybulski
09-02-2026, 20:34
Dla mnie plenery mają tą zaletę, że poznaję nowe twarze, na żywo lepiej. Plener gdzie jest wiele osób, nastawionych na tzw kreacje, ułatwia dużo.
Nie przepadam za plenerami, gdzie fotografuje się w grupie. Ostatni raz byłem na takim u Jacka, u niego na plenerze to jescze da radę przeżyć, ale wolę plenery bez harmonogramu, gdzie umawiam się już na miejscu, i nie ma obowiązku fotografować od do.
- - - - kolejny post - - - - - -
O tym już wspominałem w innym wątku, w dużym mieście łatwiej, bo gdy mam pomysł mogę z dnia na dzień znaleźć modelkę na miejscu. Albo mnie znajdują. Od początku roku, np odmówiłem dwa razy, bo nie moj klimat, a też jak widzę że modelka ma na ig mocne fotoretusze to sobie daruję. Są takie dziewczyny, z mocnymi fotoretuszami na ig, a na żywo inna osoba. Po co mi takie coś, w PF tego nie dam, bo dla mnie obciach. Stawiam na naturalne piękno, inaczej mógłbym sobie wygenerować modelkę z AI.
Trzeba też być precyzyjnym w pytaniach
93585
BambusZMikronezji
09-02-2026, 21:36
Ja piernicze. Wchodzę na forum, klikam w wątek. Czytam posty i wpadam na takie coś.... i już tego nie odzobaczę.... :lol:
MstrG cybulski dzięki za podpowiedzi! Rada z tymi plenerami tfp faktycznie dość ciekawa. Odpada kłopot długotrwałego umawiania się z niesłownymi ludźmi :) Poszukam czegoś w okolicy.
Te parę sesji tfp jakie robiłem kiedyś umawiałem sam przez grupy FB (foto-modelki). W sumie ciężko złe słowo powiedzieć (z perspektywy czasu bardziej do siebie mógłbym mieć pretensje o niedociągnięcia niż do dziewczyn) no ale ustalenia trwają nieraz długo i mały ruch osobowy w mniejszych miejscowościach. Trzeba by nastawić się tylko na Wrocław :)
Trzeba też być precyzyjnym w pytaniach
:lol: :lol: :lol: Padłem :lol: :lol: :lol:
MstrG cybulski dzięki za podpowiedzi! Rada z tymi plenerami tfp faktycznie dość ciekawa. Odpada kłopot długotrwałego umawiania się z niesłownymi ludźmi :) Poszukam czegoś w okolicy.
Te parę sesji tfp jakie robiłem kiedyś umawiałem sam przez grupy FB (foto-modelki). W sumie ciężko złe słowo powiedzieć (z perspektywy czasu bardziej do siebie mógłbym mieć pretensje o niedociągnięcia niż do dziewczyn) no ale ustalenia trwają nieraz długo i mały ruch osobowy w mniejszych miejscowościach. Trzeba by nastawić się tylko na Wrocław :)
Jak już masz coś w portfolio i czujesz się na siłach pociągnąć samemu całą sesję (ewentualnie makeup i styl ubrania zostawiasz modelce - ale czasem możesz być mocno negatywnie zaskoczony, szczególnie jak nie dasz wytycznych), to możesz się ogłosić. Wiadomo, że odpowiadasz tylko na wybrane zgłoszenia.
cybulski
10-02-2026, 06:28
Najbliżej, masz we Wrocławiu, na ig, wrocławska looża fotograficzna i od nich wrockawskie plenery fotograficzne. Na pewno dobre na start.
Na dolnym śląsku jest duzo plenerów, pierwszy z brzegu plener sanatorium, plenery w wolimierzu, plener bez nazwy.
Z Wrocławia są, znajdziesz ich na ig, których m.in znam lub kojarzę z ig w tym momencie - Lisia Dama, black.colour.girl, ponurychleptun, narikala.fotomodel, lilaniebo (chyba wroc i wawa), samanthajones.po, a z fotografujących m.in koneser fotografii, gryzmuza, tituspoplawski, darksider vel stafford supreme, ostryart (organizuje plener fotofiesta) i wiele innych któreych teraz nie przypomnę sobie.
Na ich profilach zobaczysz co tam robią, gdzie, z kim, i jak.
Rozumiem, że z poziomu usera forum nikona, wydaje się że w polsce fotografuje się tylko ptaki i takie tam widoczki :) a w "portretach" pustynia :D
Nieprawda, jest odwrotnie, fotografia nazwijmy ją portretowa lub około tego, działa bardzo prężnie, i wszystkich ich albo prawie wszystkich znajdziesz na insta. To dość duże środowisko.
Oczywiście na fb są co najmniej dwie grupy ogólnopolskie do szukania modelek, i zapewne lokalne też. Ale tego to nie polecam, za dużo zachodu i nie wiesz jak pozuje, czy złapiecie vibe, itp.
Do Wrocka masz blisko, więc masz tam całe środowisko fotograficzne z zakresu który Ciebie interesuje.
cybulski
10-02-2026, 08:06
"Teraz dziwne czasy są, lepiej pewnie uważać..."? Nie pozostawiać świadków ;) Nie słyszałeś o krwawym kioskarzu ze Lwowa?
"W trakcie śledztwa Cybulski wyznał, że co noc sprowadzał do kiosku prostytutki, a wybierał specjalnie najstarsze i najbrzydsze, gdyż takie podobały mu się najbardziej."
Mam nadzieję, że Zbyszek weźmie to z przymrużeniem oka. Jak coś to usunę powyższe dwa zdania.
U nas bardziej znany był aktor o tym nazwisku :)
...
Ważne aby robić swoje i nie ulegać presji mainstreamowej estetyki ... która, no jakby to powiedzieć, jest bardzo często po prostu nuudna :)
93589
Dzięki! Nawet do głowy mi nie przyszło, że tyle tego może być :)
andystar
10-02-2026, 11:14
A może tak jak Jan Saudek.
Wystarczy stara zagrzybiona ściana i Panie niekoniecznie z listy Top Model.