Zobacz pełną wersję : [ Nikon Nikkor Z ] 24-70 druga wersja luzy po podłaczeniu do aparatu
witam
w piątek otrzymałem nowy Nikkor Z 24-70 mm f/2.8 S II, a w poniedziałek chyba jedzie do serwisu, po podłączeniu do z6III odczuwalny jest luz pomiędzy obiektywem a korpusem, czy ktoś spotkał się z takim problemem? ile średnio trwa naprawa?
andystar
31-01-2026, 17:01
A nie prościej odesłać do sklepu i wziąć zwrot pieniędzy i kupić następny.
Przede wszystkim mam pytanie jak ten konkretny korpus zachowuje się z innymi obiektywami - też luzy na bagnecie?
Albo inaczej - czy masz możliwość podpięcia tego obiektywu pod inny aparat i sprawdzenia czy tam też będą luzy?
Bo to niekoniecznie jest kwestia obiektywu.
BambusZMikronezji
31-01-2026, 21:59
witam
w piątek otrzymałem nowy Nikkor Z 24-70 mm f/2.8 S II, a w poniedziałek chyba jedzie do serwisu, po podłączeniu do z6III odczuwalny jest luz pomiędzy obiektywem a korpusem, czy ktoś spotkał się z takim problemem? ile średnio trwa naprawa?
Odczuwalny luz to dość mało precyzyjne określenie... W zasadzie (prawie) wszystkie moje puszki i wszystkie obiektywy miały jakiś luz. Czasem trzeba było mocno "pomachać" obiektywem by go wyczuć a czasem samo zumowanie pozwalało wyczuć jak obiektyw się lekko obraca w bagnecie.
Nie lubię tego uczucia bo to zabija taki "premium feeling" ale nigdy mi to nie przeszkadzało funkcjonalnie. Tzn nigdy nie wpływało to na żadną funkcję sprzętu.
Mam 180-600 i jest luźny na z8 (po obwodzie). 24-120 jest znacznie ciaśniejszy ale też jestem w stanie go "obrócić" w bagnecie przy mocniejszej próbie przekręcenia a wszystko to są 1-2 letnie sprzęty używane amatorsko.
Z doświadczenia mogę powiedzieć że częste przepinanie obiektywów wyrabia bagnet(lub precyzyjniej dziurkę w obiektywie i/lub pin w body).
Moim zdaniem (wg moich skromnych obserwacji) bagnet puszki raczej mniej się wyrabia (lub powiedzmy prawie wcale) niż bagnety obiektywów.
Jeżeli bagnet ma tylko luz "obwodowy" to znaczy przy zumowaniu czujesz jak się obraca o ułamek milimetra w lewo lub prawo ale nie ma luzu "góra-dół" (luz promieniowy) i "przód-tył" (luz osiowy) to bym nie panikował.
A drugiej strony kupiłeś topkę Nikona za niemały hajs więc rozumiem twoje rozczarowanie. Jeżeli nie możesz spać z tego powodu, to tam powyżej kolega dobrze radzi. Nie idź do serwisu. Oddaj szkło i kup następne.
W serwisie będziesz czekał może i kilka tygodni i na końcu mogą powiedzieć Ci, że tak ma być i ...uj (Oni mają gdzieś twój perfekcjonizm)
Jak wymienisz to jest szansa że dostaniesz ciaśniejszą sztukę... a jak nie to możesz uznać że ten typ tak ma, lub.... wymienić jeszcze raz (potencjalnie jest to opcja "paranoid")
Moim zdaniem jak będziesz ten obiektyw często odpinał i zapinał to nawet jak będzie ciasny na początku to i tak się wyrobi za jakiś czas.
No i finalnie... MAG dobrze mówi. To nie koniecznie musi być obiektyw. Być może masz luźniejszy / wyrobiony bagnet (pin co blokuje obiektyw) jeżeli to luz po obwodzie.
luz ten występuje na 100% na obiektywie, dziś sprawdziłem kolejny raz i okazuje się że luz ten pojawia się kilka minut po rozpoczęciu robienia zdjęć w terenie przy ujemnych temperaturach, w domu problem znika
Może to kwestia uszczelki. Dobrze uszczelnione, nowe obiektywy zapinają sie zwykle ciasno. Mróz może zmieniać właściwości "gumy ".
sprawdziłem kolejny raz, 5 minut na mrozie i pojawia się luz, w domu po chwili problem znika, nie wiem czy tak ma być, czy warto odsyłać do serwisu?
elslawomir
01-02-2026, 11:23
Pytanie jaki mróz? Większy niż producent przewiduje w instrukcji? Może uszczelki od mrozu się kurczą i stąd powstaje luz?
andystar
01-02-2026, 12:05
Serwis będzie sprawdzał luz w pomieszczeniu, w temperaturze przynajmniej +20 stopni, a nie na dworze przy -10.
Więc odeślą go jako dobry. A jeszcze będą nim rzucać w czasie transportu w obie strony.
To nie uszczelki się kurczą. Być może luzy powstają, bo inny stop metalu został użyty do bagnetu obiektywu, a inny do bagnetu aparatu. Stąd może istnieć różna kurczliwość tych stopów w ujemnych temperaturach i pojawianie się luzu.
BambusZMikronezji
01-02-2026, 15:00
Jaki to jest luz? Po obwodzie, taki że możesz przekręcić obiektywem w bagnecie czy obiektyw luźno lata przód tył góra dół?
Przy spadku temperatury generalnie materiały się kurczą. Spadek temperatury z 20 do -6 wygeneruje skurcz metalu poniżej 0.1% a może i 0.05% (dla większości metali jakoś tak to będzie).
Z faktami ciężko dyskutować. jak cię to męczy to wymień lub oddaj sprzęt (serwisu bym nie ruszał).
To nie uszczelki się kurczą. Być może luzy powstają, bo inny stop metalu został użyty do bagnetu obiektywu, a inny do bagnetu aparatu. Stąd może istnieć różna kurczliwość tych stopów w ujemnych temperaturach i pojawianie się luzu.
Tak na szybko sprawdziłem w necie. Materiałoznawstwo nie jest dziedziną, którą jakoś mocno się interesowałem, ale poniższy cytat wydaje się logiczny. Plus dochodzi sztywnienie uszczelki, co może powodować mniejsze tarcie i łatwiejszy obrót/luz. To już intuicyjnie.
Metal również kurczy się pod wpływem mrozu, ale jego współczynnik rozszerzalności jest znacznie niższy (np. dla stali wynosi ok. 11-13 × 10⁻⁶/K). Skurcz metalu jest zauważalny, ale kilkukrotnie mniejszy niż w przypadku gumy czy tworzyw sztucznych.
BambusZMikronezji
01-02-2026, 16:10
Tak na szybko sprawdziłem w necie. Materiałoznawstwo nie jest dziedziną, którą jakoś mocno się interesowałem, ale poniższy cytat wydaje się logiczny. Plus dochodzi sztywnienie uszczelki, co może powodować mniejsze tarcie i łatwiejszy obrót/luz. To już intuicyjnie.
Tak jest jak jest napisane w twoim cytacie z tym że. Skurcz materiału nie koniecznie musi powodować luz. Może też powołać kasowanie luzu zależy co się kurczy bardziej. Bagnet aparatu czy obiektywu. (W uproszczeniu wałek czy otwór). To nawet nie musi być skurcz samego bagnetu a pinu blokującego bagnet. Nie wiemy jaki to jest luz. W którym kierunku on się objawia. W sumie to nic nie wiemy więc ciężko jest coś doradzić.
Ja bym chyba brał następną sztukę i sprawdzał. Będzie śmiesznie jak będzie gorzej… a może nie.
Gdybyśmy w tych teoretycznych rozważaniach o kurczliwości materiałów brali pod uwagę temperatury typu -30 czy -50 stopni to nie negowałbym tego, co piszesz. Ale kolega miał raptem -6, btw ciekawe gdzie jest tak ciepło, toż to wiosna prawie ;)
BambusZMikronezji
01-02-2026, 16:53
Gdybyśmy w tych teoretycznych rozważaniach o kurczliwości materiałów brali pod uwagę temperatury typu -30 czy -50 stopni to nie negowałbym tego, co piszesz. Ale kolega miał raptem -6, btw ciekawe gdzie jest tak ciepło, toż to wiosna prawie ;)
Nie ma sprawy. Jak dla mnie możesz negować. Nie czuję się emocjonalnie związany z moja opinią powyżej.
Tak czy inaczej zgadzam się że te -6 i pojawiający się luz przy tej temperaturze to brzmi dziwnie.
tak to wygląda
https://www.youtube.com/shorts/Iv_HQgPkss4
- - - - kolejny post - - - - - -
dokładnie widać że bagnet się nie porusza
po kolejnych próbach okazuje się że luz ten w pomieszczeniu jest też widoczny lecz nie odczuwalny, na zewnątrz chyba pierścienie pracują ciężko i dlatego odczuwamy go a w domu problemu nie ma
pewnie jak by nie minusowa temperatura bym tego nie zauważył
andystar
01-02-2026, 20:05
A wkręty w bagnecie obiektywu nie są luźne?
myślałem o tym ale nie wiem czy powinienem sprawdzić obiektyw na gwarancji
Może to kwestia uszczelki. Dobrze uszczelnione, nowe obiektywy zapinają sie zwykle ciasno. .
Kupiłem używanego Nikkora Z 35/1.8 który wymagał dużej siły przy zakładaniu i zdejmowaniu. Winna okazała się minimalnie krzywo zamocowana uszczelka (sam skalpelem nieco ściąłem).
Tu jest odwrotnie. Może to też uszczelka, u Ciebie odwrotnie, za głęboko?
andystar
02-02-2026, 10:38
A jak jedna ręką trzymasz korpus obiektywu a druga próbujesz obrócić bagnet to rusza się?
zadałem pytanie sprzedawcy, on wysłał mi filmik innego egzemplarza który ma dokładnie tak samo, rozmawiałem też z serwisem który twierdzi że luz technologiczny jest na pewno ale żeby stwierdzić czy wszystko jest ok trzeba wysłać do nich obiektyw,
andystar
02-02-2026, 11:56
W chińskich obiektywach nie ma takich luzów. Mam ich trochę i wszystkie są zmontowanie idealnie.
mam viltoxa 85mm 1.4 sprawdziłem teraz luz taki sam jest
Ja mam Viltroxa (135 f1.8 LAB) i u mnie na moich body Nikona nie ma ten obiektyw żadnych luzów. Powiedziałbym że siedzi wręcz bardzo ciasno.
Testowane na Z7 II i Z8, bo bo Z9 podpinać nie miałem potrzeby.
Pozostałe moje Nikkory Z (24-70 f2.8, 70-200 f2.8, 24-120 f4, 100-400 f4.5-6.3 i 800 f6.3) luzów brak, chociaż nie siedzą tak ciasno jak Viltrox.
Moim zdaniem to kwestia Twojego body - nie że coś jest koniecznie źle - ale zwyczajnie może być luźniejsze w granicach normy chociażby.
na filmiku widać ze bagnet się nie porusza także to nie wina body
Ivy Mike
02-02-2026, 21:41
Sprawdziłem z ciekawości wszystkie obiektywy, i zawsze jakiś minimalny luz jest, ale aż takiego przemieszczenia nie widać. Co ciekawe, największy jest na MC 105mm choć nie aż taki, ale już czuć że minimalnie się mocowanie obraca a nie tylko "stuka".