PDA

Zobacz pełną wersję : 2 panele LED które zastąpią 2 lampy 300WS

Jolania
29-01-2026, 12:46
Nie pracowałem nigdy na ledach. Poszukuję czegoś, jak w tytule, dwa panele czy lampy led które zastąpią dwie błyskowe każda po 300 WS. Budżet skromny - szkoła.

morzon
29-01-2026, 12:55
Pytanie czy te błyskowe pracują na pełnej mocy, jakich przysłon się używa, jakie modyfikatory i do czego to generalnie służy.

Jolania
29-01-2026, 13:00
Zwykle max 1/2 mocy, softboksy na mocowaniu bowens. Osoby, fotografia produktowa....

cybulski
29-01-2026, 18:37
Panele to nie wiem czy są takie mocne. Ja mam budżetowe ledy bookelai bk300 bi.
A jak mają być dobre i lepsze to nanlite fs 300 lub 500. Mocy starczy na 100 procent.

Wybór teraz lamp led jest duży.

Jacek_Z
29-01-2026, 22:00
Nie pracowałem nigdy na ledach. Poszukuję czegoś, jak w tytule, dwa panele czy lampy led które zastąpią dwie błyskowe każda po 300 WS.
Zapomnij. Chyba, że:
1. Fotografia produktowa, aparat na statywie. Wtedy możesz stosować długie czasy.
2. Chcesz pracować na otwartych przysłonach, mała GO (co na błysku jest trudne). Jak podniesiesz mocno czułość to dasz radę.
3. Jeżeli chcesz przymykać szkło do f/8 załóżmy i fotografować ludzi (z ręki) to ISO wywalisz w kosmos. Jeżeli nałożysz duży softbox. Czasza, ostre światło - będzie lepiej, ale nie dobrze, nadal wysokie ISO.
Jeżeli chcesz fotografować ruch to OK, ale z efektem "artystycznym" czyli ruch rozmyty.
Oczywiście ma znaczenie czy softbox czy bez, jaka odległość lampy itd.
Mamy 6 lamp LED Godox 600, mają po 60W każda, mocowanie Bowens. Na 3 stanowiska ze stołami bezcieniowymi.

Budżet skromny - szkoła.
Pierw pracowałem w szkole prywatnej i szczędzono na sprzet. Od 2020 w publicznej i .. są pieniądze, duuużo pieniędzy. Bardzo dużo. Z programu Akcja Kwalifikacja AK 2.0 i AK 3.0, zamówienie na AK 4.0 zrobione, przetarg jeszcze nie ruszył, ma być niedługo. Sam robię listę zakupów, zawsze okrajaną przez urzędników. Ostatnie trzy lata, trzy projekty w sumie około 400-600 tys. (zamiast 1,5 mln jak chyba zliczyć to co chcieliśmy) Zależy jak liczyć bo w tym są 2 pracownie komputerowe po 11 kompów i monitorów w każdej z nich. Aparatów blisko 20, głównie bezlusterkowce (w tym C R5, N D850, Z8 ), obiektywów ze 40. Drukarki A2, A3, 3 skanery, spektrofotometr, kolorymetr, 150 licencji Adobe - każdy uczeń dostaje swoją, studio 80m z cykloramą, system sufitowy, wszystko na silniczkach. Razem z drugim studiem chyba z 15 lamp błyskowych (pomijam reporterskie) itd itd. Miecze świetlne, dymiarka, wentylator. Łącznie setki pozycji, nie sposób wyliczyć wszystkiego co mamy.

morzon
30-01-2026, 01:37
A jak mają być dobre i lepsze to nanlite fs 300 lub 500. Mocy starczy na 100 procent.

Osobiście używam (z tym, że głównie do video, ale do zdjęć też czasami) 3x Nanlite FC-500B, mogę polecić. W miarę mocne i porządne (tak seria pomiędzy najtańszymi FS, a droższymi bardziej pro Forza), nie jest to taki typowy dziadowski chinol, raczej markowy chinol, jedna z najczęściej używanych marek na planach filmowych, tańsza alternatywa dla Aputure. Sprawdziłem i są obecnie w super cenie, za ok 2k/szt. Kupowałem jakiś rok-półtora temu to były po 3k, więc imo w tej cenie ciężko o coś lepszego. W ogóle to jakaś dziwna sytuacja, bo obecnie są tańsze o paredziesiąt złotych od tego samego modelu, ale o mocy 300W.
Mocniejsze lampy led to zwykle jakieś 1200W, ale w 10k za sztukę raczej nie znajdziesz no i są to już duże i ciężkie klocki, na pewno totalny overkill.

cybulski
30-01-2026, 07:13
Tych nanlite'ów fs300 używałem na dwóch plenerach, są kolegi z wawy, razem ustawialiśmy światła i dymy, i każdy focil swoje na oświetlonej scenie potem. Lampy świeciły z pół dnia codziennie, a potem nocą i nic się z nimi złego nie dzieje. Są po prostu mega.
Spokojnie np zastępują wpadające słońce przez okno. Porządnie wykonane, sama przyjemność używania.

Wieczorem przy ognisku doszliśmy do wniosku, że z takimi lampami i dobrymi dymiarkami, to możemy robić wschod/zachód w polu z mglą niezależnie od pory i nie trzeba wstawać rano czy czekać na jakieś złote godziny :D

Jolania
30-01-2026, 11:10
Początkowo myślałem o QUADRALITE VideoLED 1500, ale szybko (zwłaszcza Jacek) sprowadziliście mnie na ziemię. Jacku to, co masz do dyspozycji w szkole to dla mnie jakaś nieodkryta jeszcze galaktyka. Nieosiągalna.... Nasze "studio" ma może 6x7 m. O sprzęcie nie wspomnę... Z projektami (chyba trzeba je pisać samemu) nigdy nie miałem do czynienia. Jak widać, warto o tym pomyśleć
W każdym razie jest początek roku budżetowego (tak to się chyba nazywa) i może uda nam się wyrwać 2x Nanlite FS-300B. Kolega od wideo będzie miał radochę.
Bardzo Wam dziękuję za odzew. Pomogliście bardzo.

esperal
23-02-2026, 14:11
Mamy 6 lamp LED Godox 600, mają po 60W każda, mocowanie Bowens. Na 3 stanowiska ze stołami bezcieniowymi.Masz na myśli 600W czy faktycznie 60W? W jakich okolicach jest ISO przy takiej lampie na pełnej mocy, z softboksem 90-120 cm w odległości ok 1 metra, przy f8 i czasie np. 1/125 sek?

cybulski
23-02-2026, 14:43
Jacek pewnie ma na myśli te https://fotoforma.pl/lampa-quadralite-videoled-600
Godox Quadralite to samo, to są małe 60W. Pięc takich daje tyle teoretycznie co jeden nanlite fs300.

esperal
23-02-2026, 15:01
Faktycznie. Widzę, że wolna amerykanka z tymi ledami, w sensie nazewnictwa i metod pomiaru światła. Godox Videoled 600 i 60W, NanliteFC-500B i 520W. Myślałem, że chodzi o tą:
https://www.scandinavianphoto.no/godox/litemons-le600bi-1103929?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=DD%20%7C%20NO%20%7C%20S%20%7C%20PMax% 20%7C%20Rest&gad_source=1&gad_campaignid=18345134565&gbraid=0AAAAAD7wLDAO3GnaQw6JypZ41PxUmhO2U&gclid=EAIaIQobChMIxYbLhobukgMVmKyDBx1j4jCeEAQYASAB EgLKsPD_BwE
W oznaczeniu ma 600 i ma 600W. Tragedia;-)

morzon
23-02-2026, 15:05
Jeśli chodzi o moc to teraz wyszedł Nanlite FC-720B (lub C jeśli chcesz mieć RGB, a nie tylko Bi Color) - 750W za ok 2800zł, chyba najmocniejsze co jest za dość niewielkie pieniądze. Stąd też chyba spadek cen 500B - choć osobiście się temu dziwię, prędzej bym obstawiał, że 500 zostaną ze starą ceną, a ta 750 będzie za jakieś 4k, no ale wyjątkowo mnie zaskoczyły te ceny w tym przypadku.
60W jest mało używalne jako główne światło, zwłaszcza w kontekście zdjęć - w filmie trochę inaczej, bo standardowo zaczynasz od iso800 i 1/50s, więc tej mocy często starczy, zwłaszcza w niezbyt jasnym pomieszczeniu albo z jakimś modyfikatorem zwiększającym moc (projector albo fresnel), jako hairlight albo punktowe gdzieś w scenie.

Mamrot
23-02-2026, 15:23
Z tymi oznaczeniami typu 500 to jest taka orientacyjna nomenklatura wewnątrz danej firmy. Ma to mniej więcej obrazować proporcje mocy do danego konkurenta.
600 będzie mocniejsze od 500. Nawet dwa bliźniacze modele tej samej firmy będą miały inną wydajność bo jedna będzie Bi-color i będzie słabsza od drugiej, która ma tylko 5600
Teraz doszły RGBW które będą jeszcze słabsze mimo podobnego poboru prądu.
Mam Nanlite 720B i pomierze Ci to jak wrócę do domu.

esperal
23-02-2026, 15:51
Właśnie dziś zauważyłem, że wyszła 720 z Nanlite. Powoli zbliżamy się do tych magicznych 1000W i ceny są naprawdę zaskakująco atrakcyjne. Żona mnie męczy, żebym kupił do zdjęć takiego leda, mimo że ma do dyspozycji w pełni wyposażone studio. Dla niej ważne jest wysokie CRI, a widzę że ten zalinkowany przeze mnie nowy model Godoxa ma go na poziomie 97, podczas gdy Nanlite 96. Różnica niby znikoma, ale żona zajmuje się kolorem, czyli zna, widzi i potrafi nazwać kolory, o których ja nawet nie wiedziałem że istnieją. Podejrzewam, że różne firmy podają też luxy jak chcą bo pewnie nie istnieje żaden standard, żeby można było w miarę wiarygodnie porównać produkty różnych producentów. Nanlite podaje luxy z odległości 1, 3 i 5 metrów przy różnej temperaturze barwowej. Podają dla gołej lampy, z garnkiem i chyba z projektorem. Bardzo ładnie to mają rozpisane, a Godox jak to Godox;)

Mamrot
23-02-2026, 15:59
Z CRI to też może być półprawdy. W tańszych modelach regułą było dobre CRI na pełnej mocy i słabe na małej.
Teraz te rozbieżności zmalały, ale jednak są.

morzon
23-02-2026, 16:19
Właśnie dziś zauważyłem, że wyszła 720 z Nanlite. Powoli zbliżamy się do tych magicznych 1000W i ceny są naprawdę zaskakująco atrakcyjne. Żona mnie męczy, żebym kupił do zdjęć takiego leda, mimo że ma do dyspozycji w pełni wyposażone studio. Dla niej ważne jest wysokie CRI, a widzę że ten zalinkowany przeze mnie nowy model Godoxa ma go na poziomie 97, podczas gdy Nanlite 96. Różnica niby znikoma, ale żona zajmuje się kolorem, czyli zna, widzi i potrafi nazwać kolory, o których ja nawet nie wiedziałem że istnieją. Podejrzewam, że różne firmy podają też luxy jak chcą bo pewnie nie istnieje żaden standard, żeby można było w miarę wiarygodnie porównać produkty różnych producentów. Nanlite podaje luxy z odległości 1, 3 i 5 metrów przy różnej temperaturze barwowej. Podają dla gołej lampy, z garnkiem i chyba z projektorem. Bardzo ładnie to mają rozpisane, a Godox jak to Godox;)

Jeśli tak mega Ci zależy na tych parametrach to polecam kanał tego pana:

https://www.youtube.com/@gaffergear/videos

mega dokładne i analityczne porównania i testy. Tzn jest część taka gdzie ogólnie mówi o danej lampie, a później wchodzi w gęste szczegóły dla najbardziej zainteresowanych. W każdym razie można poszukać w filmach czy testował lampę, którą bierze się pod uwagę.
Inna sprawa, że jeśli te wartości są takie krytyczne to pewnie trzeba się bardziej rozglądać za Aputure niż Nanlite, ale to trochę wyższa półka cenowa.