PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka spojrzeń na Maltę zimą

pki1234
27-01-2026, 22:44
Zdjęcia będą "podróżnicze", ale mam nadzieję że ciekawe bo to bardzo fotogeniczna wyspa.
Żona wymyśliła taki cel ferii szkolnych, córkom się spodobało więc ja nie miałem dużo do gadania jak tylko zaplanować wycieczki na miejscu.

Zacznę może nietypowo - od cyklona Harry.
W życiu nie widziałem czegoś takiego.
Godzinne wyjście z hotelu zaowocowało zmoczonym aparatem i takimi zdjęciami.

1.
93219

2.
93220

3.
93221

Następnego dnia tuż przed wschodem....
4.
93222

cz4rnuch
27-01-2026, 23:33
Na waszym miejscu zagrałbym w totka. Bo nie jest łatwo trafić w te kilka dni (w skali roku) gdy na Malcie nie świeci słoneczko. Z 10 dni temu wygrzewałem kości na Balluta Bay. Na twoich fotkach to samo miejsce wygląda już trochę inaczej. No, ale mogliście mieć jeszcze mniej szczęścia, bo właśnie teraz trwa akcja poszukiwawcza (a może się już skończyła) dziewczynki z Polski, którą zabrały fale.

pki1234
28-01-2026, 00:11
Na waszym miejscu zagrałbym w totka. Bo nie jest łatwo trafić w te kilka dni (w skali roku) gdy na Malcie nie świeci słoneczko. Z 10 dni temu wygrzewałem kości na Balluta Bay. Na twoich fotkach to samo miejsce wygląda już trochę inaczej. No, ale mogliście mieć jeszcze mniej szczęścia, bo właśnie teraz trwa akcja poszukiwawcza (a może się już skończyła) dziewczynki z Polski, którą zabrały fale.

Tak - to Balluta Bay.
Aby zachęcić do zaglądania do wątku napiszę tylko że jeden dzień był taki jak na zdjęciach.
Resztę tygodnia mieliśmy pogodę wycieczkową i taki był cel wyjazdu.
O poszukiwaniach dziewczynki z Polski słyszałem też dzisiaj w polsat news. Niewyobrażalna tragedia.

tymczasem...
5. Widok ze Sliemy na Valette
93224

pki1234
01-02-2026, 14:52
kilka spojrzeń na Vallettę...

6. odchodzący cyklon...
93373

7. Historyczna atrakcja którą chyba każdy turysta chce zobaczyć.
93374

8. balkoniki ... :-)
93375

9. i jeszcze balkoniki...
93377

10. i wszędzie widoczne histryczne przywiązanie do religii
93378

mam nadzieję że nie zanudzam...

MstrG
01-02-2026, 14:54
mam nadzieję że nie zanudzam...

A gdzie tam. Ja chętnie spoglądam.

BambusZMikronezji
01-02-2026, 16:17
Podoba mi sie fotografia ulicy. Ta z nr 8

August68
01-02-2026, 17:17
Dawaj, dawaj... Malta jest u mnie w planach na najbliższy wyjazd (chyba, że znowu przegra z Hiszpanią) więc chętnie pooglądam :-)

pki1234
05-02-2026, 23:16
skoro nikt nie krytykuje więc się sam skrytykuję... :-D
nie wiem jak to się stało że wstawiłem tak krzywe zdjęcie jak to ostatnie....

Kolejne wycieczkowe spojrzenie na Maltę.
Przepiękne miasteczko - Birgu. Dawna główna siedziba zakonu Maltańskiego.
Nam się udało przyjechać tam rano, jak jest pusto, a do tego deszczowa pogoda podkreśliła surowy, rycerski charakter miasta.

Birgu to ta warownia w stronę której strzela armata na zdjęciu 7.

11.
93496

12. to widok na sąsiednie miasteczko z murów Birgu
93497

13.
93498

14.
93499

15.
93500

16.
93501

17.
93502

zbyk
05-02-2026, 23:34
mi trochę niezręcznie krytykować Twoje zdjęcia, bo to w końcu Twoje wspomnienia z wycieczki. Ale skoro wywołujesz i mógłbym się porwać na uwagę, to zasugerowałbym, że przynajmniej część zdjęć zajeżdżasz obróbką. Na fotkach, gdzie mamy styk nieba i zabudowań (jak 3, 5, 6, czy 12), to aż żal się robi jak zdjęcia starają się być HDRami, przez co są po protu sprane i pełne artefaktów. Uliczki często całkiem przyjemnie by się oglądało, gdyby nie te sino-niebieskie plamy po dramatycznym ciągnięciu cieni. Ta 14 wydaje się ciekaym kadrem, ale wygląda na zrobioną telefonem, po otwarciu w pełnej skali, gdzieś przepadły szczegóły. Nie chciałbym Cię w żaden sposób zniechęcać, bo sam cudnych fotografii nie robię - a już zwłaszcza na wycieczkach - tym bardziej, jeśli Tobie się Twoje zdjęcia podobają, to wszystko jest git, ale jeśli tego nie robiłeś to może spróbuj zerknąć z innej perspektywy na te kadry :)

pki1234
06-02-2026, 00:13
mi trochę niezręcznie krytykować Twoje zdjęcia, bo to w końcu Twoje wspomnienia z wycieczki. Ale skoro wywołujesz i mógłbym się porwać na uwagę, to zasugerowałbym, że przynajmniej część zdjęć zajeżdżasz obróbką.

krytykować trzeba byle by kulturalnie :-) Przez kulturalną krytykę się wszyscy uczymy. Zawsze się zastanawiam na co inni koledzy zwracają uwagę na co ja nie zwróciłem.

Jak zauważyłeś - wycieczka rodzinna, nie stricte fotograficzna, wiec się na co innego zwraca uwagę niż dopracowanie ustawień aparatu.

Jak przeglądam te zdjęcia które robiłem na szybko to w większości miałem priorytet migawki i po fakcie zauważyłem że na wielu zdjęciach aparat ustawiał przysłonę w okolicach 18-22 ( we wspomnianym przez ciebie - F/18 ). Szczegół niestety się gubił.
I też to widzę i mi się to nie podoba ale umierał z tego powodu nie będę.

Obróbka to inny temat i wiem że mistrzem nie jestem.
Ale dziękuję za komentarz.
Mam kilka wschodów i zachodów robionych na manualu wiec może będzie lepiej.

paparapa
06-02-2026, 01:18
krytykować trzeba byle by kulturalnie :-) Przez kulturalną krytykę się wszyscy uczymy. Zawsze się zastanawiam na co inni koledzy zwracają uwagę na co ja nie zwróciłem.

Jak zauważyłeś - wycieczka rodzinna, nie stricte fotograficzna, wiec się na co innego zwraca uwagę niż dopracowanie ustawień aparatu.

Jak przeglądam te zdjęcia które robiłem na szybko to w większości miałem priorytet migawki i po fakcie zauważyłem że na wielu zdjęciach aparat ustawiał przysłonę w okolicach 18-22 ( we wspomnianym przez ciebie - F/18 ). Szczegół niestety się gubił.
I też to widzę i mi się to nie podoba ale umierał z tego powodu nie będę.

Obróbka to inny temat i wiem że mistrzem nie jestem.
Ale dziękuję za komentarz.
Mam kilka wschodów i zachodów robionych na manualu wiec może będzie lepiej.

Ja z kolei zastanawiam się czy aby nie masz kiepskiego stanowiska do obróbki zdjęć.
Wygląda mi na to, że za monitorem masz ciemną ścianę. Być może w nieneutralnym kolorze,
Ale to moje gdybanie.

pki1234
06-02-2026, 09:45
Ja z kolei zastanawiam się czy aby nie masz kiepskiego stanowiska do obróbki zdjęć.
Wygląda mi na to, że za monitorem masz ciemną ścianę. Być może w nieneutralnym kolorze,
Ale to moje gdybanie.

mógłbyś napisać skąd ten wniosek? Zdjęcia są zbyt ciemne?

Wydaje mi się że sprzęt mam nie najgorszy. Zewnętrzny monitor Eizo, na laptopie matryca OLED. Jasność ustawiona na obydwu na 60-70%.
Ściana za monitorami jasno beżowa, okno z boku.
Sprawdzam jak zdjęcia wyglądają na dwóch monitorach.

I skoro dla mnie wygladają alceptowalnie a jest tak jak piszecie to znaczy że coś mam z oczami :-D.

Jesli chodzi o sine cienie o których pisał zbyk, to chyba wiem skad się wzięły w procesie obróbki.
Dla mnie one są minimalne, praktycznie niezauważalne, ale to znowu może być kwestia moich oczu.

paparapa
06-02-2026, 10:52
Foty z dużym potencjałem. To dobrze, że dla Ciebie wyglądają akceptowalne. Pytanie, czy inni widzą je tak samo?

Ewidentnie masz złe stanowisko do pracy z kolorem.
Ściana za monitorem, nawet za najlepszym na świecie, powinna być neutralnej barwy. Biała lub szara.

Beżowa ściana generuje zafarby. A zbyt jasny monitor względem otoczenia "zabija" światła i kontrast.
To nie oczy Cię oszukują, tylko Twoje zmysły adoptując się do warunków.
Okno z boku też nie pomaga. Jeśli masz je odsłonięte to co chwilę kolor i jasność przed Twoim monitorem się zmienia.

Monitor do edycji zdjęć standartowo powinien mieć około 80 nitów. Nie jakieś 60-70%.
Tyle procent powinna mieć dobra Rakija. ;-)

poste
06-02-2026, 11:51
Pełna zgoda z powyższę opinią paparapa. Dodałbym jeszcze pytanie, czy nie używasz czasem okularów, które też potrafią zmienić odcień tego co widzisz.

Ale od początku. Takie zdjęcia z popularnych i bardzo ładnych miejsc nie są łatwe do pokazania, żeby nie powtarzać tego co było milion razy. Pomyślałem, że chcesz się wyróżnić swoistą obróbką, ale to chyba nie o to chodziło. Oczywiście możesz lubić mocno wyciągnięte cienie i niebieskie odcienie, komuś to może się podobać, ale tak intuicyjnie czuję, że niektórych osób tutaj nie zachwyca taki styl.

Wracając, jeśli to nie jest taki styl i chęć wyróżnienia się, innym podejściem wydaje się pokazanie sceny w sposób "naturalny". Piszę w cudzysłowie, bo nie myślę o tym, co wypluwa aparat a tym, co oglądającemu wyda się naturalne. Nasz mózg oszukuje, przyzwyczaja się, widzimy to co podpowiada mózg, nie to co przechodzi przez źrenice. Podobnie z aparatem, nie istotne co wypluje i jaka była scena "naprawdę". Pokazujemy zwykle coś tak, jak zapamiętaliśmy albo zwyczajnie nam się podoba.

Po tym przydługim wstępie przejdę do szczegółów. Mnie, ale chyba nie tylko mnie, te wyciągnięte cienie o zimnym zabarwieniu nie specjalnie się podobają. Są "nienaturalne" cokolwiek podstawić pod to określenie, w moim odczuciu nasz mózg ma skłonność do ocieplania kolorów, które widzi (możesz wrzucić do przeglądarki wyróżniony fragment). Cieplejsze kolory wydają się więc bardziej "naturalne" niż te "rzeczywiste", zarejestrowane przez aparat. W praktyce pewnie musisz bardziej powalczyć z obróbką z m4/3, choć ISO 1000 moim zdaniem nie powinno stanowić wyzwania.

Podsumowując, może to jest Twój styl, że pokazujesz mocno rozjaśnione cienie i zimne odcienie. Moim zdaniem nie tędy droga, ale to nie mnie ma się podobać. Na szczęście nie ma jednego, uniwersalnego wzorca obróbki zdjęć :)

Ps. czy ten OM-1 koryguje automatycznie obiektyw i czy masz to włączone?

Pps. Tu mógłby mnie ktoś sprawdzić, bo zauważyłem ciekawą rzecz. Twoje zdjęcia otwieram na swoim kompie w FastStone Image. Wyglądają inaczej niż w przeglądarce na forum, mają mocny zafarb. Dziwna przypadłość, której nie widzę w innych zdjęciach z forum. Coś nie tak z profilem kolorystycznym?

pki1234
06-02-2026, 14:01
dziękuję za wasze komentarze
Korekcję obiektywu mam w programie do obróbki.
Używam ON1PhotoRaw. Od czasu do czasu na koniec patrzę jeszcze czy coś bym poprawił w NikCollection color effects.

Ochłodzenie cieni które zauważył zbyk zrobiłem szukając "czegoś".
Na jednym zdjęciu wprowadzało to ponurą atmosferę murów, która mi się podobała więc zostawiłem.

Czytając Wasze komentarze zgadzam się, że na innych zdjęciach gdzie widać ciepłe światło w innym miejscu murów może to powodować estetyczny bałagan.

Jeśli chodzi o profil to jeśli dobrze pamiętam eksportuję z profilem AdobeRGB lub SRGB. sprawdzę z domowego kompa.

Następne będą bardziej krajobrazowe i już myślę jakie komentarze tam się posypią? ;-)

zbyk
06-02-2026, 14:10
Przy krajobrazach koniecznie zwróć więcej uwagi na linię horyzontu. W zamieszczonych tu zdjęciach często styk nieba z zmiemią wygląda na zrobiony byle jak. Przy przyciemnianiu nieba czasem uzyskujesz efekt, jakby było wklejone z innego zdjęcia (np. #12, zwłaszcza lewa część horyzontu)

cz4rnuch
06-02-2026, 14:15
Fajny moment uchwycony na 6ce. Nawet nie przeszkadza, że z lekka ochłodzone. Dla kontrastu 5 to chyba kwintesencja tego do czego odnoszą się komentarze, taki wypłowiały hdr :) To już trochę mniej. Może dlatego, że ogólnie te wapienne mury, moim zdaniem, najlepiej prezentują się skąpane w słońcu.

m_a_g
07-02-2026, 00:41
Ja zdjęć nie oceniam bo wycieczkowe i w ogóle, natomiast zastanawiam się co tu zostało zrobione (lub nie) w obróbce, że jest taka dziwna dystorsja dobrze widoczna na architekturze na większości zdjęć.
Weźmy zdjęcie numer dwa chociażby i budynek kościoła po prawej stronie z tymi wieżami - no ściany jakby szły po łuku a nie linii prostej. Do tego łuk ścian budynku skręca w lewo, a latanie przed budynkiem lecą w prawo.
Sprawdziłem w EXIF że używałeś OM-1 z 12-40 f2.8 PRO - mam dokładnie ten zestaw i u mnie takie cuda się nie dzieją.
Nie wiem w jakim oprogramowaniu to było wywoływane z RAW ale trochę to wygląda jakby ktoś profil obiektywu wyłączył, o ile w OM to w ogóle możliwe (np. w Adobe się nie da).

pki1234
07-02-2026, 00:54
kolejne spojrzenie na Maltę.
z samego rana - wschód słońca w Balluta Bay - pokazanej w pierwszym poście ale tym razem w trochę innej scenerii,

18. Balluta Bay przed wschodem słońca
93511

19. W drodze do hotelu jakiś pan dał mi pomysł gdzie przyjść kolejnego dnia na wschód słońca :-)
93512

20. Następnie moje dziewczyny wymyśliły że jedziemy oglądać zachodnie wybrzeże Malty. Celem były dwie zatoczki: Ghajn Tuffieha i Qarraba Bay - miejsca fantastyczne do robienia zdjęć.
93513

cdn...:-)

jak zwykle - kulturalnie proszę ... ;-)

- - - - kolejny post - - - - - -

Ja zdjęć nie oceniam bo wycieczkowe i w ogóle, natomiast zastanawiam się co tu zostało zrobione (lub nie) w obróbce, że jest taka dziwna dystorsja dobrze widoczna na architekturze na większości zdjęć.
Weźmy zdjęcie numer dwa chociażby i budynek kościoła po prawej stronie z tymi wieżami - no ściany jakby szły po łuku a nie linii prostej. Do tego łuk ścian budynku skręca w lewo, a latanie przed budynkiem lecą w prawo.
Sprawdziłem w EXIF że używałeś OM-1 z 12-40 f2.8 PRO - mam dokładnie ten zestaw i u mnie takie cuda się nie dzieją.
Nie wiem w jakim oprogramowaniu to było wywoływane z RAW ale trochę to wygląda jakby ktoś profil obiektywu wyłączył, o ile w OM to w ogóle możliwe (np. w Adobe się nie da).

być może zapomniałem kliknąć korekcji obiektywu w programie. Defaultowo się nie włącza w ON! PhotoRAW. Zauważyłem że jak robię nim na 12mm to program otwiera mi zdjęcie z horyzontem dość wyraźnie zakrzywionym po łuku.

poste
07-02-2026, 01:20
Jeśli chcesz uwag to proszę... przy czym nie sprawia mi przyjemności krytykowanie czyichś zdjęć dla samej krytyki. Zakładam, że chcesz poeksperymentować z obróbką, więc nie odbieraj tego jako krytykanctwa bo nie jest to mój zamysł.

Generalnie ta seria dla mnie wygląda lepiej. Uwaga ogólna, próbowałeś kadrowania w innych formatach? Znowu sporo zależy od tego, co kto lubi i na czym ogląda (może ten format jest na plus w social m.), natomiast sądzę, że np. 20 zyskuje pokazana np. w 16:9 i klasycznych proporcjach z wyeksponowanym bardziej niebem wygląda znacznie lepiej.
18 jak dla mnie wciąż zaniebieszczona, niebo i wodę spróbowałbym zrobić cieplejsze, bez fioletu.
19 jak sądzę ma spory potencjał, kadr jest ucięty trochę za bardzo z prawej, wyobrażam sobie szersze ujęcie i bardziej panoramiczny format.
20 jak wspomniałem poeksperymentowałbym z kadrowaniem no i te cienie wyprane z kontrastu, motywem tego ujęcia zrobiłbym "dramatic sky", nawet ciut przesadnie.

Dla mnie na duży plus, że łapałeś ciekawe światło, kiedy większość jeszcze spała :)

pki1234
07-02-2026, 11:18
Jeśli chcesz uwag to proszę... przy czym nie sprawia mi przyjemności krytykowanie czyichś zdjęć dla samej krytyki. Zakładam, że chcesz poeksperymentować z obróbką, więc nie odbieraj tego jako krytykanctwa bo nie jest to mój zamysł.

Dokładnie o to chodzi. Myślę że wielu zagląda na to forum żeby zobaczyć i poczytać jak robić lepsze zdjęcia a nie zebrać milion lajków.

....Uwaga ogólna, próbowałeś kadrowania w innych formatach? ....]

myślałem o tym samym przy 19tym zdjęciu. Niestety sceneria nie pomagała. To zdjęcie nie było w ogóle zaplanowane. Wracałem do hotelu i jak zobaczyłem to światełko i tego człowieka patrzącego w dal, pomyślałem że trzeba to uwiecznić.
Poniżej zdjęcie z chwili wcześniej, nic nie kadrowane.
21.
93514

...
20 jak wspomniałem poeksperymentowałbym z kadrowaniem no i te cienie wyprane z kontrastu, motywem tego ujęcia zrobiłbym "dramatic sky", nawet ciut przesadnie.
...
dziękuję, wykorzystam i poeksperymentuję.

...Dla mnie na duży plus, że łapałeś ciekawe światło, kiedy większość jeszcze spała :)

tp nie był zbyt duży wysiłek bo wschód był o 7-mej z minutami.
Kluczem jest wyrozumiała rodzina. Córki codziennie pytały czy jutro znowu tato nas zbudzi jak będzie wychodził na wschód :-).

Dla mnie osobiście jest to jakiś temat do refleksji kiedy idę przez budzące się miasto, patrzę na zaspanych ludzi na przystankach. otwierające się sklepy itd.
Tak trochę jak w starym komunistycznym wierszyku że "...dla dobra wspólnego wszyscy muszą pracować...."
:-)

paparapa
07-02-2026, 12:15
Ja dopiero wczoraj załapałem, że to zdjęcia z MFT.
Ten fiolet jest z tego co pamietam, bo miałem krótką przyjemność z MFT, efektem specjalnym pojawiającym się przy niedoświetlonych kadrach.
Trzeba się pilnować aby poprawnie naświetlać, ale też uważać aby nie prześwietlić bo przepały zniszczą fotę.
W tym systemie nie ma tak, że nie doświetlę i jakoś to będzie. Ni chu chu...
Zdjęcia wyglądają trochę jak robione o poranku czy wieczorem z ustawionym WB na "słoneczny dzień".
I mam wrażenie, że kolega ograniczył nadmierne suwanie suwaków. W tym słynnego Brillance AI.:wink:

Postęp jest wyraźny. Ale mi kadrowanie także nie leży. Ten aspekt matrycy wybitnie utrudnia poprawne kadrowanie.
Na marginesie, dlatego mam do dziś DJI Air2 bo ma "ludzki" aspekt matrycy. :)

pki1234
07-02-2026, 20:00
Ten fiolet jest z tego co pamietam, bo miałem krótką przyjemność z MFT, efektem specjalnym pojawiającym się przy niedoświetlonych kadrach.
Trzeba się pilnować aby poprawnie naświetlać, ale też uważać aby nie prześwietlić bo przepały zniszczą fotę.
W tym systemie nie ma tak, że nie doświetlę i jakoś to będzie. Ni chu chu...
....
Pełna zgoda, obróbka niedoświetlonych zdjęć w M4/3 to przepaść w porównaniu do FF Nikona. Cały czas się uczę poprawnie nim naświetlać i jeszcze się nie przyzwyczaiłem.
Przyzwyczajony do Nikona D750, wyłączałem myślenie o naświetleniu.
Tutaj odwrotnie. Trzeba bardzo uważać na sceny z dużą dynamiką. Ale dobrze że jest life histogram.

Nie wspominałem o aparacie od początku bo zamysłem wątku była Malta, miejsca ciekawe fotograficznie i moje spojrzenie na nie, a nie technologia.
I mam nadzieję że tak zostanie ;-)

Zdjęcia wyglądają trochę jak robione o poranku czy wieczorem z ustawionym WB na "słoneczny dzień".
I mam wrażenie, że kolega ograniczył nadmierne suwanie suwaków. W tym słynnego Brillance AI.:wink:

WB Auto.
To przyzwyczajenie z Nikona. Tam nigdy mnie nie zawiódł.
Jeśli chodzi o kolorystykę tych ostatnich widoczków to wszystkie tak wyglądały jak na zdjęciach. No może z wyjątkiem tego fioletu o którym piszecie.
Chociaż próbowałem tam wypatrzeć jakiś kolorek inny od niebieskiego to nie pamiętam czy był tam fiolet. Zauważyłem go dopiero przy obróbce.

A propo Briliance AI - rozumiem że piszesz o funkcji w ON1PhotoRaw.
Nie korzystam z niego praktycznie w ogóle.
Czasem kliknę żeby zobaczyć jak generuje maski. Potem zmieniam po swojemu.

paparapa
07-02-2026, 21:14
Pełna zgoda, obróbka niedoświetlonych zdjęć w M4/3 to przepaść w porównaniu do FF Nikona. Cały czas się uczę poprawnie nim naświetlać i jeszcze się nie przyzwyczaiłem.
Przyzwyczajony do Nikona D750, wyłączałem myślenie o naświetleniu.
Tutaj odwrotnie. Trzeba bardzo uważać na sceny z dużą dynamiką. Ale dobrze że jest life histogram.

Nie wspominałem o aparacie od początku bo zamysłem wątku była Malta, miejsca ciekawe fotograficznie i moje spojrzenie na nie, a nie technologia.
I mam nadzieję że tak zostanie ;-)

WB Auto.
To przyzwyczajenie z Nikona. Tam nigdy mnie nie zawiódł.
Jeśli chodzi o kolorystykę tych ostatnich widoczków to wszystkie tak wyglądały jak na zdjęciach. No może z wyjątkiem tego fioletu o którym piszecie.
Chociaż próbowałem tam wypatrzeć jakiś kolorek inny od niebieskiego to nie pamiętam czy był tam fiolet. Zauważyłem go dopiero przy obróbce.

A propo Briliance AI - rozumiem że piszesz o funkcji w ON1PhotoRaw.
Nie korzystam z niego praktycznie w ogóle.
Czasem kliknę żeby zobaczyć jak generuje maski. Potem zmieniam po swojemu.

Maski AI w ON1 to kolejna śmieszna sprawa. Używam sporadycznie tego programu i mam wrażenie, że po ostatnich aktualizacjach jest ...
coraz gorzej. Jakby cała para szła w uzyskanie efektu "wow" a nie naturalności obrazu. Zresztą nigdy ten soft nie grzeszył naturalnością. :)
Praca w nim to stąpanie po cienkim i kruchym lodzie. :)

I można zapytać. się. Po co Ci to było?
Zamiana N na Om. :)
Chyba nie po to żeby medytować i mówić "ommmmm" :wink:

W LrC "trzy ruchy suwaczków" przywracają te fotki do świata w miarę normalnych kolorów....
Życzę wytrwałości w tej ascezie.

pki1234
07-02-2026, 21:42
Z Nikona nie zrezygnowałem. Mam i lubię.
Ale na wyjazdy rodzinne zabieram sporadycznie bo z obiektywami jest za ciężki.

Myślałem że nie ma tu nikogo kto używa ON1 :-).
Zgodzę się z Tobą że było w historii programu kilka "ficzerów", które wyglądały jak zrobione dla efektu "wow". Mi nie przypadły do gustu i raczej robię wszystko ręcznie a nie automatem AI.
A do Lightrooma nie mogę się przekonać.

pki1234
08-02-2026, 00:36
wracając do "spojrzeń" na Maltę... :-)
Qarraba Bay to chyba jedno z ładniejszych miejsc na zachód słońca na zachodnim wybrzeżu.

22.
93546

pki1234
08-02-2026, 22:02
jeszcze takie spojrzenie na Qarraba Bay :grin:

23.
93571

pki1234
14-02-2026, 15:52
Jeszcze kilka "spojrzeń" mi zostało więc się dzielę...
Na chwilę wracam do pokazanego wcześniej Qarraba Bay.

Przepięknie wyglądają zdjęcia z drona tego cypla. Koniec cypla to jest lita skała, która się kruszy a połączona jest z lądem gliną. Te fałdki prowadzące na cypel to wypłukana przez deszcze glina.
Dość niebezpiecznie kiedy jest mokro bo buty są oblepione na maksa i traci się przyczepność.
Ale daliśmy radę ze starszą córką.

Jakieś 30 minut przed nami dorosły mężczyzna nie zachował chyba należytej ostrożności i zjechał kilka metrów w dół. Na szczęście udało mu się zatrzymać i wrócić z powrotem.

Dwa zbliżenia na fałdki (na drugim zdjęciu dla porównania widać rozmiar "ludziów" na szczycie ):

24.
93645

25.
93646

BeatX
14-02-2026, 16:58
93514

Zdjęcie super :)
Naprawdę przykuwa uwagę.
Zastanawiam się tylko, dlaczego f/22 (?) (i to jeszcze na matrycy m4/3)

pki1234
14-02-2026, 17:57
Zdjęcie super :)
Naprawdę przykuwa uwagę.
Zastanawiam się tylko, dlaczego f/22 (?) (i to jeszcze na matrycy m4/3)

Ty chyba lubisz ludziom pokazywać że robią błędy ;-)
Jeśli chcesz się zapytać czy jestem z tego dumny to od razu Ci powiem że się tego wstydzę
:-D :-D :-D

tłumacze tu i teraz ....

ten wyjazd nauczył mnie dwóch rzeczy z tym aparatem, których do końca jeszcze nie rozgryzłem jak poustawiać (mam go trochę więcej niż rok, nigdy wcześniej nie miałem m4/3)
1. Kiedy pracuje on w trybie preselekcji przysłony, co było zawsze moim programem do takich wycieczek, dość szybko podnosi ISO. Generalnie mi się to nie podobało bo wołałbym żeby najpierw zmieniał czas a ISO jako priorytet nr 2. Próbowałem różnych ustawień ale zawsze ISO było podbijane dość szybko co powodowało zaszumione zdjęcia. Więc w czasie tego wyjazdu większość robiłem na preselekcji czasu, o czym pisałem wcześniej.

2. Preselekcja czasu w tym aparacie powoduje inną rzecz. ISO zostaje bardzo długo na poziomie defaultowym (200, co było moim priorytetem w trybie A) a bardzo szybko podbija przysłonę. No i wychodzi to co zauważyłeś - na tej matrycy mniej więcej od przysłony 8-11 wyraźnie widoczny jest spadek szczegółowości z powodu dyfrakcji.

Kiedy robię zdjęcia na manualu i sprawdzam każdy parametr wtedy jestem bardziej dumny z tego co zrobiłem.

Ale może to kwestia nauki i muszę jeszcze parę ustawień potestować, np dużo częściej zmieniać czas w trybie S, zwłaszcza w takich scenach jak ta.

Być może czegoś nie rozumiem ale na dzisiaj uważam ze te algorytmy działają trochę inaczej w trybie A i S i wydaje mi się to nielogiczne bo uwydatniają wady tej matrycy.

======Edit====================
a juz bardziej poważnie to jestem pod wrażeniem że z taką dokładnością przyglądasz się zdjęciom że chciało Ci się zajrzeć do parametrów.
Dziękuję

andystar
14-02-2026, 18:24
Jest jeszcze ustawienie na P (program)

W trybie P (Program), przy włączonym ISO Auto, możesz zmieniać kombinację czasu naświetlania i przysłony za pomocą funkcji znanej jako Program Shift
Oto jak to działa i jak to ustawić:
Jak zmienić parametry (Program Shift)
Ustaw pokrętło trybów na P.
Skieruj aparat na obiekt i naciśnij spust migawki do połowy, aby aktywować pomiar światła.
Gdy parametry (czas i przysłona) pojawią się na ekranie lub w wizjerze, obracaj głównym pokrętłem sterującym.
Zauważysz, że wartości przysłony i czasu zmieniają się jednocześnie w parze (np. zwiększenie przysłony automatycznie wydłuży czas naświetlania), aby zachować tę samą ekspozycję.
Większość aparatów zasygnalizuje tę zmianę, wyświetlając gwiazdkę przy literze trybu (P*).
Rola ISO Auto w trybie P
Aparat priorytetyzuje ISO: W trybie P aparat najpierw próbuje dobrać czas i przysłonę tak, aby utrzymać najniższe możliwe ISO.
Kompensacja światła: Jeśli zmienisz parametry pokrętłem (Shift), aparat będzie się trzymał Twojej nowej kombinacji, a ewentualne zmiany oświetlenia będzie niwelował, dostosowując właśnie ISO Auto.

pki1234
14-02-2026, 18:40
taki jest plan ze następna wycieczka będzie w większości na P :-)

paparapa
14-02-2026, 20:28
Jeśli chcesz się zapytać czy jestem z tego dumny to od razu Ci powiem że się tego wstydzę
:-D :-D :-D

tłumacze tu i teraz ....

ten wyjazd nauczył mnie dwóch rzeczy z tym aparatem, których do końca jeszcze nie rozgryzłem jak poustawiać (mam go trochę więcej niż rok, nigdy wcześniej nie miałem m4/3)
1. Kiedy pracuje on w trybie preselekcji przysłony, co było zawsze moim programem do takich wycieczek, dość szybko podnosi ISO. Generalnie mi się to nie podobało bo wołałbym żeby najpierw zmieniał czas a ISO jako priorytet nr 2. Próbowałem różnych ustawień ale zawsze ISO było podbijane dość szybko co powodowało zaszumione zdjęcia. Więc w czasie tego wyjazdu większość robiłem na preselekcji czasu, o czym pisałem wcześniej.

2. Preselekcja czasu w tym aparacie powoduje inną rzecz. ISO zostaje bardzo długo na poziomie defaultowym (200, co było moim priorytetem w trybie A) a bardzo szybko podbija przysłonę. No i wychodzi to co zauważyłeś - na tej matrycy mniej więcej od przysłony 8-11 wyraźnie widoczny jest spadek szczegółowości z powodu dyfrakcji.

Kiedy robię zdjęcia na manualu i sprawdzam każdy parametr wtedy jestem bardziej dumny z tego co zrobiłem.

Ale może to kwestia nauki i muszę jeszcze parę ustawień potestować, np dużo częściej zmieniać czas w trybie S, zwłaszcza w takich scenach jak ta.

Być może czegoś nie rozumiem ale na dzisiaj uważam ze te algorytmy działają trochę inaczej w trybie A i S i wydaje mi się to nielogiczne bo uwydatniają wady tej matrycy.

======Edit====================
a juz bardziej poważnie to jestem pod wrażeniem że z taką dokładnością przyglądasz się zdjęciom że chciało Ci się zajrzeć do parametrów.
Dziękuję

No cóż po dwóch dniach robienia zdjęć puszką MFT uciekłem od jakichkolwiek preselekcji.
Manuał jest najpewniejszym i najlepszym sposobem aby naświetlić poprawnie zdjęcie.
To nie "gumowy" FF i nie ma tu miejsca na błędy.

BeatX
15-02-2026, 14:58

Nie, to nie tak.
Ja po prostu mam takie skrzywienie, że praktycznie na każdym zdjęciu jakie oglądam dojrzę że coś jest nie tak, albo do poprawienia (w moich fotach też)
Nie chciałem Ci nic wytykać, tylko po prostu zastanawiała mnie taka nietypowa decyzja z wartością przysłony jak u Ciebie.
Ale spoko, rozumiem że to niezamierzony błąd przy pracy :)

Tak jak pisałem - zdjęcie bardzo mi się podoba, ma fajny klimat.

pki1234
15-02-2026, 20:00
Nie, to nie tak.
Ja po prostu mam takie skrzywienie, że praktycznie na każdym zdjęciu jakie oglądam dojrzę że coś jest nie tak, albo do poprawienia (w moich fotach też)
Nie chciałem Ci nic wytykać, tylko po prostu zastanawiała mnie taka nietypowa decyzja z wartością przysłony jak u Ciebie.
Ale spoko, rozumiem że to niezamierzony błąd przy pracy :)

Tak jak pisałem - zdjęcie bardzo mi się podoba, ma fajny klimat.

spoko, napisałem na początku żeby kulturalnie krytykować ;-).
Ja zdjęcia robię tylko rekreacyjnie i pamiątkowo. I też zawsze szukam co mógłbym poprawić.
Czasem zrobię coś co się komuś spodoba i to mnie cieszy.
Komercyjnie chyba bym się nie odważył robić zdjęć.

Więc pewnie i z tego powodu nie zawsze mam/miałem ustawienia w aparacie do końca przemyślane. Do tego urlopowy czas nie pozwalał się zbytnio zastanawiać na perfekcyjnymi parametrami ekspozycji dla danej sceny.

Dlatego komentarze z forum są bezcenne ;-)

BambusZMikronezji
15-02-2026, 20:48
Nie dobierz proszę tego jako krytykę. Ja bym poszedł w kierunku jak poniżej. Wychłodziłbym jeszcze kolory w lewy górnym rógu ale żeby to zrobić mój soft potrzebuje rawa.
Zdjęcie ma potencjał i klimat.

93690

poste
15-02-2026, 23:02
To zdjęcie rzeczywiście ma potencjał. Moim zdaniem potrzebuje innego kadrowania, nie dodawania fioletowych zafarbów ;)

Moim zdaniem można z niego coś wycisnąć w pionie (wyeksponowana ścieżka) oraz w ciaśniejszej panoramie z przyciętą prawą stroną. Ale to już będzie kreatywność autora :)

paparapa
16-02-2026, 01:15
Nie dobierz proszę tego jako krytykę. Ja bym poszedł w kierunku jak poniżej. Wychłodziłbym jeszcze kolory w lewy górnym rógu ale żeby to zrobić mój soft potrzebuje rawa.
Zdjęcie ma potencjał i klimat.

Nie trzeba RAWa :). Da się "wyprostować" z tego JPGa
Ale chyba bez spienionej wody w takim kolorze.:wink:

BambusZMikronezji
16-02-2026, 07:51
Nie trzeba RAWa :). Da się "wyprostować" z tego JPGa
Ale chyba bez spienionej wody w takim kolorze.:wink:

Wiem, że kolory nie sa prawidłowe.
Miałem nie reagować. Nie lubię pyskówek…

Mylisz się. Przeczytaj swoją wypowiedź przynajmniej raz ze zrozumieniem. Potem spójrz na moją — nieudolną — przeróbkę.
Jeśli nie pomoże, przeczytaj jeszcze kilka razy i znów popatrz na przeróbkę (tak, tę nieudolną).
Wiem, że nie sprawi Ci to przyjemności. Nauka bywa bolesna.
Nie pomogło? No cóż… zdarza się. Przynajmniej jesteś kozakiem w necie :D
Jak już krytykujesz konstruktywnie, to przynajmniej rób to dobrze.

pki1234
16-02-2026, 10:28
Panowie, bardzo prosze...
zaparkujmy to...
Każdy zrobiłby z tym zdjęciem coś innego i w inny sposób i nie ma sensu sie unosić.
Fajnie że zdjecia ma potencjał...
Kiedyś dam je RAWkow to sie pobawimy.

Jurek Ż
16-02-2026, 11:06
Panowie, bardzo prosze...
zaparkujmy to...
Każdy zrobiłby z tym zdjęciem coś innego i w inny sposób i nie ma sensu sie unosić.
Fajnie że zdjecia ma potencjał...
Kiedyś dam je RAWkow to sie pobawimy.

Osobiście uważam, że Twoje zdjęcie w wersji oryginalnej jest ciekawsze od tego, co zrobił z nim BambusZMikronezji. Więcej wiary w siebie...

pki1234
16-02-2026, 11:25
Osobiście uważam, że Twoje zdjęcie w wersji oryginalnej jest ciekawsze od tego, co zrobił z nim BambusZMikronezji. Więcej wiary w siebie...

Dzieki za wsparcie :-D
Gdybym w siebie nie wierzył skończyłbym ten wątek po kilku pierwszych postach ;-)

a tak jeszcze mam do pokazania kilka "spojrzeń" i bardzo dobrze że dyskusja sie rozwija...

pki1234
21-02-2026, 01:00
Jedziemy dalej....
Dzisiaj pstryki z podróży na południowy zachód Malty.
Piękne, surowe i klifowe wybrzeże.

26. Zwykły pstryk ze spaceru wzdłuż klifów
93794

27. nic wielkiego ale skojarzyl mi się z cytatem "to jest na prawdę ładny głaz" :-)
93795

28. Blue Grotto - niestety nie udało się wpłynąć do środka ze względu na zbyt silny wiatr
93796

29. I lekcja historii współczesnej dla dzieci. Miejscowość Birżebbugga.

93793

pki1234
27-02-2026, 00:37
Jeszcze mam kilka :-)

Dzisiaj Mdina - położona w środku wyspy dawna stolica Malty.

30. Panoramka na całość miasta
93949

31. brama miejska, pocztówkowy kadr
93953

32. uliczki...
93950

33. ..i uliczki...
93951

34. i widok z murów
93952

zbyk
02-03-2026, 10:49
zdjęcia z każdą wrzutką fajniesze. Mnie się podoba, że nie ma już tylu artefaktów od wyciągania cieni, #30 mi się bardzo podoba :)

pki1234
04-03-2026, 00:07
zdjęcia z każdą wrzutką fajniesze. Mnie się podoba, że nie ma już tylu artefaktów od wyciągania cieni, #30 mi się bardzo podoba :)

no właśnie dlatego prosiłem żeby kulturalnie krytykować żeby następne wrzutki były coraz lepsze. :-)

powoli kończą mi się te spojrzenia ale jeszcze coś postaram się wygrzebać.
Dzisiaj miejscowość na południu Malty - Marsaxlokk. Niewielka wioska rybacka.
Zdjęcia podchodzące pod kategorię "street" (mam nadzieję), ze spaceru po urokliwym porcie.

35. Tradycyjne malowanie łodzi z oczami Ozyrysa
94071

36.
94072

Lubie w takich turystycznych miejscach wykazać zainteresowanie pracą lokalnych mieszkańców.
Tutaj rodzinka - panowie wyciągali ryby z sieci a Pani nosiła skrzynki z rybami do domu. Wystarczyło jedno pytanie żeby się zawiązała dłuższa rozmowa.

37.
94073

38. ..i jeszcze jedno
94074

39. i ostatnie spojrzenie na port przed wyjazdem
94075

BeatX
04-03-2026, 11:06
To jest ładne :)

27. nic wielkiego ale skojarzyl mi się z cytatem "to jest na prawdę ładny głaz" :-)
93795

Ale moim zdaniem fota technicznie zyskałoby sporo, gdyby zmniejszyć wyostrzenie.

No i jeszcze ta fotografia przykuła moją uwagę:

30. Panoramka na całość miasta
93949

Fajnie to wygląda ;)
Jaką ogniskową robione?

pki1234
04-03-2026, 13:36
To jest ładne :)

Ale moim zdaniem fota technicznie zyskałoby sporo, gdyby zmniejszyć wyostrzenie.

No i jeszcze ta fotografia przykuła moją uwagę:

Fajnie to wygląda ;)
Jaką ogniskową robione?

Wszystkie zdjęcia pokazane do tej pory byly robione kitem z którym kupilem ten aparat Mzuiko 12-40 f2.8.

Ale mam też próby z tego wyjazdu robione obiektywem uwaga.... Sonnar 135 f3.5, na M42 :-)
Wiem, rąbnięty jestem żeby stare pleśniaki na M42 podczepiać do high-tech bezluster. Ale tak już mam i nic z tym nie zrobię :-)

To co mi się podoba w takim zestawieniu to focus peaking. Coś fantastycznego w porównaniu do innych technik manualnego ostrzenia :-)
Wrzucę jakąś próbkę wieczorem.

pki1234
05-03-2026, 00:16
Jeszcze wygrzebałem takie dwa z jednego poranka

40. Widok na Valette ze Sliemy. (Panorama z czterech kadrów. Strasznie walczyłem z odszumianiem co niestety widać)
94108

41. I obiecany kadr z "pleśniaka". Lubię te obiektywy. Chyba dlatego że uczyłem się na nich robić zdjęcia. Tutaj Sonnar 135 f/3.5. Kadr z tego samego miejsca co powyższa panorama.
94109

zbyk
05-03-2026, 11:09
Fajnie wyszła ta panoramka, bardzo fajnie wyszła Ci ta niebieska tonacja :)

co do pleśniaków, moim zdaniem bezlustra to jest najlepszy czas na używanie starych szkieł. Obiektywy lustrzane IMO mają sens wyłącznie na bezlusterkowcach, ich używanie na lustrzankach (nie mówiąc o analogach), to mordęga. Jeśli Sonnar daję radość z używania, to co za różnica na czym? :)

pki1234
05-03-2026, 12:26
Fajnie wyszła ta panoramka, bardzo fajnie wyszła Ci ta niebieska tonacja :)

co do pleśniaków, moim zdaniem bezlustra to jest najlepszy czas na używanie starych szkieł. Obiektywy lustrzane IMO mają sens wyłącznie na bezlusterkowcach, ich używanie na lustrzankach (nie mówiąc o analogach), to mordęga. Jeśli Sonnar daję radość z używania, to co za różnica na czym? :)

Dziękuję, fajnie że się podoba.

Z tonacją nie robiłem wiele. Trochę manipulacji światłami i cieniami i lekko podciągniete clarity.
I wyszło, moim zdaniem, takie trochę przesaturowane.

Chciałem trochę bardziej wyciagnąć ciemną chmurę po prawej bo w tamtym miejscu waliły pioruny. Ale szum wychodził straszny.
Walkę z szumem moim zdaniem widać najbardziej na wieży po prawej od bazyliki.

pki1234
08-03-2026, 19:07
Dzisiaj kończę fotograficzne spojrzenia na Maltę dwoma widoczkami.

Obydwa z okolic cypla przy Qarraba Bay.

42. Dookoła cypla jest ścieżka. Idąc ścieżką można cieszyć się widokami pobudzającymi do refleksji. Tu ktoś całkiem obcy. Później spotkaliśmy tą panią na ścieżce i pokazałem jej zdjęcie. Poprosiła żeby jej przesłać :-).
94172

I jeszcze taki widoczek.
43. Tym razem na zdjęciu jest moja córka - 13-to latka.
94173

Miał to być wątek turystyczny ale nie bez powodu prosiłem o komentarze.
Mam nadzieję że było tu coś co mogło się podobać albo coś użytecznego co ktoś sobie zapamięta.

Dla mnie każdy komentarz i uwaga coś dawały.
Choćby to, że od zdjęcia nr 24 wszystko obrabiałem w DxO. Wcześniej przez lata używałem ON1PhotoRaw ale po komentarzu paparapa coś mnie tknęło żeby poczytać porównania i spróbować innego programu.
Lighrooma i PhotoShopa miałem dawno temu, kiedy robiłem mniej zdjęć. Kiedyś próbowałem też DxO ale jakoś mnie nie zachwycił.
Nie wiem jak dużo osób używa ON1. Ja teraz po okresie używania triala DxO v9 myślę że go zakupię ale z ON1 nie zrezygnuję.
Może kiedyś pokuszę się o napisanie małego porównania.

Na razie bardzo dziękuję wszystkim którzy coś tu napisali. Oczywiście jak się coś komuś nowego nasunie to będę wdzięczny jak wątek będzie aktywny.
A jak znajdę jeszcze przypadkiem jakieś ciekawe spojrzenie to pewnie dorzucę ale i tak jestem zszokowany ze doszedłem do ponad 40 zdjęć.

paparapa
08-03-2026, 20:20
Dzisiaj kończę fotograficzne spojrzenia na Maltę dwoma widoczkami.

Obydwa z okolic cypla przy Qarraba Bay.

42. Dookoła cypla jest ścieżka. Idąc ścieżką można cieszyć się widokami pobudzającymi do refleksji. Tu ktoś całkiem obcy. Później spotkaliśmy tą panią na ścieżce i pokazałem jej zdjęcie. Poprosiła żeby jej przesłać :-).

I jeszcze taki widoczek.
43. Tym razem na zdjęciu jest moja córka - 13-to latka.

Miał to być wątek turystyczny ale nie bez powodu prosiłem o komentarze.
Mam nadzieję że było tu coś co mogło się podobać albo coś użytecznego co ktoś sobie zapamięta.

Dla mnie każdy komentarz i uwaga coś dawały.
Choćby to, że od zdjęcia nr 24 wszystko obrabiałem w DxO. Wcześniej przez lata używałem ON1PhotoRaw ale po komentarzu @paparapa (https://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=80525) coś mnie tknęło żeby poczytać porównania i spróbować innego programu.
Lighrooma i PhotoShopa miałem dawno temu, kiedy robiłem mniej zdjęć. Kiedyś próbowałem też DxO ale jakoś mnie nie zachwycił.
Nie wiem jak dużo osób używa ON1. Ja teraz po okresie używania triala DxO v9 myślę że go zakupię ale z ON1 nie zrezygnuję.
Może kiedyś pokuszę się o napisanie małego porównania.

Na razie bardzo dziękuję wszystkim którzy coś tu napisali. Oczywiście jak się coś komuś nowego nasunie to będę wdzięczny jak wątek będzie aktywny.
A jak znajdę jeszcze przypadkiem jakieś ciekawe spojrzenie to pewnie dorzucę ale i tak jestem zszokowany ze doszedłem do ponad 40 zdjęć.

ON1 RAW jest mocno specyficznym programem. Trzeba się mocno pilnować, aby nie stworzyć potworka. :)
Bardzo łatwo za mocno wyciągnąć cienie i finalnie foty potrafi wygląda≥ć paskudnie.
Ja go mam i używam jak muszę podmienić niebo, bo to robi się banalnie prosto i szybko.
DxO właśnie testuję po raz kolejny... I mam mocno mieszane uczucia. Efekt końcowy potrafi być bardzo fajny. Kiepska korekcja perspektywy. Pewnie dlatego, że jest osobna aplikacja do tego za którą trzeba dodatkowo zapłacić.
Korekty miejscowe i maski IA to totalna katastrofa.
No chyba, że system w moim ogryzku się wysypał i błądzi jak dziecko we mgle.

Te dwie ostatnie foty całkiem sympatyczne. Nie mniej chyba bardzo lubisz niebieski kolor. :)

pki1234
08-03-2026, 23:00
ON1 RAW jest mocno specyficznym programem. Trzeba się mocno pilnować, aby nie stworzyć potworka. :)
Bardzo łatwo za mocno wyciągnąć cienie i finalnie foty potrafi wygląda≥ć paskudnie.
Ja go mam i używam jak muszę podmienić niebo, bo to robi się banalnie prosto i szybko.
...

Jakbym slyszal komentarze do moich fotek z początku tego wątku i nie tylko :-).
Generalnie w porównaniach, które czytałem i oglądałem przebijało się jedno: zarządzanie kolorami najlepsze jest w DxO, najsłabsze w ON1.

A propo kolorów - jedna sprawa jaka mi się rzucała w oczy już od jakiegoś czasu to bardzo dziwnie działający slider "highlights", czy to w korektach globalnych czy lokalnych.
Dla mnie on działa po prostu źle. Pisałem kiedyś do supportu w tej sprawie. Ciekawe czy coś pooprawią.
Jak Ci się będzie chciało to popatrz co się dzieje z histogramem jak przesuwasz "highlights" od jednego ekstremum do drugiego.

ON1 ma jednak mnóstwo zalet.
Narzędzia typu "retouch" to jakaś porażka w PhotoLab. Nie wiem czy to tylko w wersji trial tak jest, ale tam jest raptem jedno narzędzie które działa jak "clone & stamp".
Wywalanie paprochów z matrycy nie da się zrobić przez uśrednienie "otoczenia" tylko przez kopię innego fragmentu zdjęcia. Gorzej się robi jak trzeba wywalić ze zdjęcia np jakieś kable albo gałęzie.
ON1 w tym obszarze przebija DxO o głowę.

Ja często przy zdjęciach osób korzystam z modułu do Portretów. Super że wszystkie narzędzia do korekcji twarzy są w jednym miejscu i zrobione jak dla laików :-).

Maskowanie to wielki temat i raczej nie mam pełnej wiedzy jeszcze żeby coś pisać o DxO, ale po tych kilku tygodniach widzę że maski AI "chyba" w DxO działają lepiej. Mówię to na przykładzie automatycznej maski na niebo. Wygląda na to, że DxO robi to dużo dokładniej niż ON1. A jeśli trzeba zrobić korekty do automatycznej maski to koncepcja "control-pointów" załatwia sprawę bardzo sprawnie.

Ale za to w ON1 podoba mi się maska Dept of Filed. Nie jest ona do wszystkich zdjęć (czasem na niektórych działa źle) ale jak się trafi jakieś gdzie ona będzie przydatna to bardzo fajnie różną "mocą" maski zaznaczane są obszary zdjęcia w różnej odległości od pierwszego planu.

Z narzędzia korekcji perspektywy w DxO jeszcze nie korzystałem ale w ON1 robiłem to wielokrotnie i nie narzekałem.

Poza tym w DxO brakuje mi warst.
Znowu - nie wiem czy to moja niedostateczna znajomość produktów ale w trialu PhotoLab'a tego nie widzę.

No i niezaprzeczalną zaletą ON1 jest jego cena. Ja już nie pamiętam ceny nowej licencji ale ostatni upgrade do wersji 2026 robiłem chyba za coś w okolicach 70-80 Euro.
A jak się zrobi pre-order w odpowiednim czasie to ma się prawo do dwóch wersji. Dla mnie akurat było to ważne bo wiedzialem że wersja najnowsza nie zadziała mi na poprzednim kompie. a byłem w trakcie wymiany laptopa. Teraz mam starszą wersję na słabszym lapku i ostatnią na nowszym, mocniejszym.

Wychodzi z tych wywodów że z programami jest jak z aparatami - nie ma idealnego programu dla każdego użytkownika :-D.
I dobrze że programów jest kilka bo jest o czym dyskutować.

Te dwie ostatnie foty całkiem sympatyczne. Nie mniej chyba bardzo lubisz niebieski kolor. :)

Dzięki,robiłem dwa podejscia do tego ostatniego zdjęcia. Za każdym razem woda wychodziła tak samo i zgadzam się że za niebiesko :-?

więc dobry znak jest taki, że ja też to widzę a zły, że jeszcze trochę czasu upłynie zanim moje zdjęcia zaczą się podobać ;-)

poste
10-03-2026, 14:23
Wiesz, tu nie chodzi raczej o podobanie się, ale o to, że kwestie techniczne przebijają walory powiedzmy artystyczne. Przykładem może być ostatnie zdjęcie, kolory dołu wpływają na odbiór całości, jak sądzę. Pytanie, czy to jest kwestia softu, czy jednak aparatu/matrycy. Jak widzę jeśli idzie o soft to masz porównanie i doświadczenie, może więc natrafiłeś na ograniczenia techniczne sprzętu? Albo warto przysiąść mimo wszystko jeszcze raz do obróbki ;)

pki1234
10-03-2026, 18:48
Wiesz, tu nie chodzi raczej o podobanie się, ale o to, że kwestie techniczne przebijają walory powiedzmy artystyczne. Przykładem może być ostatnie zdjęcie, kolory dołu wpływają na odbiór całości, jak sądzę. Pytanie, czy to jest kwestia softu, czy jednak aparatu/matrycy. Jak widzę jeśli idzie o soft to masz porównanie i doświadczenie, może więc natrafiłeś na ograniczenia techniczne sprzętu? Albo warto przysiąść mimo wszystko jeszcze raz do obróbki ;)

Dziękuję, cenię sobie Twoje uwagi.

Ostatnią rzeczą jaką bym napisał na tym forum to to że sprzęt mnie ogranicza ;-).
Zaraz ktoś by napisał żebym kupił Sony albo Fuji :-D.

Chociaż na tym konkretnym zdjęciu wychodzą fiolety o których ktoś wcześniej pisał jako przypadłość tej matrycy w niedoświetlonych kadrach, to jednak uważam że finalny jego wynik jest bardziej wynikiem mojej "niepołnosprytności" w balansowaniu tonów.
Nie wiem jak to jest że minęły dwa dni a ja widzę więcej wad tej obróbki niż wcześniej.

paparapa
10-03-2026, 20:30
Dziękuję, cenię sobie Twoje uwagi.

Ostatnią rzeczą jaką bym napisał na tym forum to to że sprzęt mnie ogranicza ;-).
Zaraz ktoś by napisał żebym kupił Sony albo Fuji :-D.

Chociaż na tym konkretnym zdjęciu wychodzą fiolety o których ktoś wcześniej pisał jako przypadłość tej matrycy w niedoświetlonych kadrach, to jednak uważam że finalny jego wynik jest bardziej wynikiem mojej "niepołnosprytności" w balansowaniu tonów.
Nie wiem jak to jest że minęły dwa dni a ja widzę więcej wad tej obróbki niż wcześniej.

To, że widzisz wady po upływie czasu to normalne.
Masz, wydaje mi się, "zamaszystą" rękę w przesuwaniu suwaczków. :)
I to nie jest ten kolorz niedoświetlenia w MFT.
Nie wiem jaki masz monitor, ale on może komplikować sprawę.
A co najważniejsze, jeśli chcesz robić fajne foty to musisz sobie zorganizować do tego stanowisko pracy.
Nie zrobisz tego to foty zawsze będą inne i nie będą powtarzalne ani spójne kolorystycznie.

Czy to Ty popłynąłeś z tym kolorkiem czy nie , to nikt z nas nie powie dopóki nie "pomaca" RAWa.

I staraj się zwracać uwagę na odcięcie nieba. Bo w ostatniej fotce możną się o nie pokaleczyć. :wink: