PDA

Zobacz pełną wersję : Ślubne-jak zrobić efekt ryżu na zdjęciu

Jacek B.
22-07-2007, 20:17
Witam,
czy ktoś próbował zrobić na fotce za pomocą programu graficznego efekt lecącego ryżu? Chodzi mi o moment kiedy para młoda wychodzi z kościoła.
pozdrawiam

fIlek
22-07-2007, 22:46
Sam ryż jest prosty do uzyskania, gorzej z emocjami młodych ;)

Tworzysz nowy layer, stawiasz na nim pędzlem duuużo białych kropek, a potem efekcik poruszenia z pluginów - oczywiście w odpowiednim kierunku i voila!

Niedzwiedz
22-07-2007, 23:12
jej a tego nie da sie sfocic ? musi byc lecacy ?

fIlek
22-07-2007, 23:40
jej a tego nie da sie sfocic ? musi byc lecacy ?

Mam wrażenie, że koledze chodzi o dodanie, bo nie zdążył pstryknąć, ale może się mylę...

bukowy dziad
22-07-2007, 23:57
ew. nie bylo lecacego ryzu, bo wszyscy goscie wychodzili z kosciola za mlodą parą:) (tak mialem na tym pojedynkowym slubie:) ). niezle sie mlodzi zdziwili swoja droga...

Niedzwiedz
23-07-2007, 05:39
no tak tez spotkalem sie z tym ze ne bylo ani ryzu ani grosikow :( szkoda to fajna tradycja.
BTW mam jakos tak ze reportaz powinien byc prawda i modyfikacje zdjecia mowia nieprawde , a to nie jest fajne
ale podkreslam to moje zdanie

Ciacho
23-07-2007, 07:48
Czytam właśnie że poruszacie tematy które od kilku lat utrudniają ciekawe ujęcia podczas imprez weselnych. Mówicie tu m.in. o tym że Młodzi wszystko robią pierwsi przed gośćmi a później dziwią się że nie było lecących grosików, ryżu, albo że nie ma przywitania chlebem i solą bo rodzice nie dojechali przed Młodymi, itd.
Nie wiem czy macie takie same odczucia ale jeszcze ok.2-3 lata temu na imprezach tego typu był dużo większy porządek i to bez wydziwiania.Teraz Młodzi naczytają się "czasopism kobiecych " o tym niepowtarzalnym dniu i jak zaczną kombinować to aż mi ich żal.
Oczywiście nie mam nic przeciwko zmianom ale są one z reguły zupełnie nieprzemyślane a kiedy dojdą do teko nerwy Młodych zamiast się weselić Młodzi mają miny zwieszone, rozdrażnione a my musimy stawać na głowie aby zdjęcia były uśmiechnięte i promienne.
Myślę że wątek jest rozwojowy więc założę nowy to wymienimy doświadczenia.

Efekt ryżu sensownie wygląda tylko zrobiony za pomocą warstw. Tworzymy 3-4 warstwy robimy kropeczki w różnych wielkościach ( powstanie wrażenie przestrzennego lotu ryżu ) i w różnych odcieniach np.lekko żółte, kremowe, czysto białe itd. Wszystkie warstwy stosujemy efektem poruszenia o jednakowym kącie lotu, potem je łączymy ( Ctrl+E lub spłaszcz obrazek ) i nakładamy wraz z warstwą przezroczystą na zadaną fotkę. To wszystko

Niedzwiedz
23-07-2007, 08:26
Ciacho masz racje tradycja umiera :(

Jacek B.
23-07-2007, 08:30
dzięki za pomoc. Z tym ryżem u mnie było tak że tylko jedna osoba miała w garści i to wszystko. Zrobiłem zdjęcie ale trochę za późno i trochę mało go było i chciałem dodać.

Niedzwiedz
23-07-2007, 08:38
sklonuj :)

Jacek B.
23-07-2007, 09:10
a może ktoś by sie podjął wykonania tego? Był bym bardzo wdzięczny. Sam nie dam rady bo nie znam na tyle PS.

segl
27-07-2007, 20:18
wstaw fotke na forum , na pewno spróbujemy

Jacek B.
27-07-2007, 21:02
ok.
Jeśli komuś się uda to będę miał dług wdzięczności i się odwdzięczę jeśli będę mógł jakoś.
pozdrawiam

segl
27-07-2007, 23:35
odesłałem mailem ryżowe zdjęcie :)

Jacek B.
27-07-2007, 23:45
jeszcze nie doszło, czekam z niecierpliwością.

Jacek B.
28-07-2007, 12:08
witam,
dopiero teraz mogłem odpisać. Zdjęcie wyszło rewelacyjnie. Naprawdę dziękuję i jestem bardzo wdzięczny. Mógłbyś zdradzić tajemnicę jak to zrobiłeś?
pozdrawiam

grzegorzant
28-07-2007, 16:44
witam,
dopiero teraz mogłem odpisać. Zdjęcie wyszło rewelacyjnie. Naprawdę dziękuję i jestem bardzo wdzięczny. Mógłbyś zdradzić tajemnicę jak to zrobiłeś?
pozdrawiam
No to może pokaż efekty tych poprawek (za zgodą ich autora ofkors ;))

segl
28-07-2007, 20:44
witam,
pozdrawiam
1. otwierasz zdjęcie
2. tworzysz nową warstwę Shift+Ctrl+N
3. pędzelkiem robisz białe kropki
4. następnie je rozmywasz Filters > Blur > Motion Blur ustawiasz odpowiedni kąt i siłę rozmycia
5. dla zwiększenia ilości możesz powielić warstwę z ryżem Ctrl+J i ją przesunąć
6. następnie spłaszczasz warstwy i gotowe

Jacek B.
30-07-2007, 08:20
Jeszcze raz dziękuję

szymony
30-07-2007, 18:41
Jakiś efekt jest. Strasznie tylko, nienaturalnie to wygląda w połączeniu, z autentykiem w PD. Wywal orginał całkowicie, a na przyszłość zastosuj nieco dłuższy czas niż 1/1000s.