PDA

Zobacz pełną wersję : Loupedeck CT, czy też może Logitech MX Creative Console

zbyk
09-01-2026, 20:48
Korzystam z Loupedecka+ i choć oceniam go raczej na plus, to trochę mnie irytuje. Zwłaszcza używanie głównego pokrętła, przy powolnych ruchach, czasem skacze obie strony. Miałem się przesiąść na wersję CT, która od początku bardzo mi się podobała (ale wówczas nie byłem pewny, czy mi taki sprzęt w ogóle podejdzie). Obserwuję oferty w poszukiwaniu okazji, ale ostatnio znowu wybór znowu mi się skomplikował, bo w transporcie zgubiłem myszkę z serii Logitech MX Master i zobaczyłem, że pojawiła się 4-ta generacja, w której boczny przycisk może rzeczywiście stać się użyteczny... ale odbiegam od tematu. Oglądając myszki, zauważyłem wymienioną w temacie konsolę od Logitecha. Podoba mi się to, że prawdopodobnie da się jej używać jedną ręką i nie trzeba skakać kontroler <=> mysz. Ale jak to ogólnie działa? Cena oczywiście niedorzeczna, tak samo jak i u Loupdecka, więc trudno mi kupić żeby potestować. I tu chciałbym zasięgnąć opinii kogoś z Was w temacie tych urządzeń, może macie jakieś opinie, z których mógłbym skorzystać?

Zastanawiam się czy dałoby się stworzyć użyteczny kombajn z elementów od Logitech: Console + MX Master 4, czy przekombinuję i sam Loupedeck CT ma w sobie wszystko, czego trzeba do obróbki zdjęć.

Swoją drogą zacząłem używać LR zamiast PS + ACR właśnie z powodu Loupedecka, nie jest kompatybilny z API ACR i działa tam tragicznie. Nie wiem czy bym powracał do tamtego rozwiązania, gdyby Logitech lepiej współpracował, ale może by to był jakiś atut.

ToTom
09-01-2026, 22:01
Mam Loupedeck CT i w LR można obrabiać zdjęcia nie odrywając od niego lewej ręki. Prawa na myszce do zakładania masek i pędzla.
Zrobiłem sobie swój profil, pod moje akcje i wszystko działało fajnie.
A już zupełnie wymiatało na laptopie z ekranem dotykowym i rysikiem.
Ale już nie mam LR i urządzenie leży bezużyteczne.
Zoner co prawda potrafi współpracować z Loupedeck CT, ale na razie nie próbowałem.

markB
10-01-2026, 13:02
Loupedeck CT jest kompatybilny z wieloma aplikacjami, także z Photoshopem i w nieco ograniczonym trybie z Capture One. Problem w tym, że firma przestała produkować Loupedecka CT i ogranicza powoli jego wspieranie. Tutaj informacja z marca 2025: Effective today we will no longer be selling the Loupedeck product line and will focus on future development of the Logitech MX Creative Console, launched in October 2024, and its ecosystem.

zbyk
11-01-2026, 02:24
Właśnie wiedziałem, że Lopdeck poszedł pod młotek. Co ciekawe, po obejrzeniu 2 porównań, ewidentnie sponsorowanych przez Logitecha, recenzenci nie powiedzieli wprost, które narzędzie jest lepsze, te badziewne stwierdzenia w stylu „MX CC jest wspaniały, ale pozostanę z CT”. Czyli, jak dla mnie, nieprzekonująco…

markB
11-01-2026, 13:08
Powiedzmy sobie szczerze: Loupedeck CT ma więcej opcji i możliwości konfiguracji, lepiej trzyma się podłoża i w sumie jest bardziej profesjonalny. Szkoda, że firma go odpuszcza. Podobno pracują z Logitech nad nowszą i lepszą wersją konsoli MX.