PDA

Zobacz pełną wersję : Zoner Studio - warto spróbować!

ToTom
09-01-2026, 17:08
Tekst nie jest sponsorowany. Kupiłem ZONERa sam, zachwyciłem się nim i postanowiłem w czasie pracy robić sobie notatki. No i trochę się nazbierało. Pomyślałem, że się podzielę.

Po pierwsze - zaczynają się pojawiać recenzje na YT. Jeśli ktoś woli film zamiast czytania to proszę:
Po polsku: https://youtu.be/RNGvngMvIIA
Po angielsku: https://youtu.be/tfCkwZfKlaI

Program zdobył nagrody:
- TIPA (2021 r.) dla najlepszego programu fotograficznego
https://www.tipa.com/awards/zoner-photo-studio-x/
https://learn.zoner.com/zpsx-tipa-2021/
- Oraz EISA (2021 i 2025 r.) dla najlepszego programu fotograficznego
https://eisa.eu/history/photography-2021-2022/
https://eisa.eu/awards/zoner-studio/
https://learn.zoner.com/zoner-studio-eisa-2025/

Zoner jest łatwy i w instalacji – można też pobrać wersję próbną (7 dni), a następnie wykupić roczną subskrypcję.
Licencja może być używana na wielu komputerach
Na stronie Zoner dostępne są darmowe materiały edukacyjne:
https://learn.zoner.com/category/photography-school/
Jest też obszerna instrukcja:
https://help.zoner.com/category/581-the-interface
oraz dostęp do Zoni - asystenta AI nauczonego na materiałach Zoner Studio.

Zoner Studio to absolutnie genialne narzędzie – intuicyjne, szybkie, responsywne i przemyślane. Choć ma ponad 30 letnią historię, to pozostaje mało znany, szczególnie na YouTube. Dla fotografa krajobrazowego i ulicznego, takiego jak ja, Zoner stał się naturalnym wyborem i rozsądnym zamiennikiem dla Lightrooma i Photoshopa. Jedynym minusem jest model subskrypcyjny, ale przy takiej cenie i możliwościach program jest wart każdego dolara.
Owszem, w Zoner brakuje narzędzi z On1 czy z Luminar (podmiana nieba, sztuczna mgła, AI generatywna, sztuczne oświetlenie) ale te które są obecne, są bardzo przemyślane, dobrze zaprojektowane i oprogramowane. Chyba w tym przypadku stwierdzenie, że "mniej znaczy więcej", jest wybitnie trafne.

Fotografuję głównie krajobrazy oraz street photo, dlatego od programu do obróbki zdjęć oczekuję zarówno szybkości, jak i intuicyjności. Zoner Studio okazał się jednym z najlepszych, wielofunkcyjnych edytorów, jakie miałem okazję używać. Spełnia wszystkie moje potrzeby, a przy tym oferuje funkcje, których brakowało mi w innych aplikacjach.
Nie do końca wiem, jak to opisać, ale największą wartością jest dla mnie to, jak bardzo naturalne w odbiorze są końcowe wyniki obróbki RAWa w Zonerze. Wydaje się, że obserwujemy teraz odwrót od przekoloryzowanych, udziwnionych i wyidealizowanych zdjęć. Zoner ładnie się w ten trend wpisuje – używając prostych narzędzi daje naturalnie wyglądające obrazki. Nie dodasz sztucznej mgły, sztucznego oświetlenia albo nie podmienisz nieba w łatwy sposób. W zamian masz prawdę, ładnie stonowaną, z realnymi kolorami.
Przygotowałem galerię w Zonerama, w której umieściłem moje zdjęcia obrobione w Zoner Studio. Zdjęcia wykonane są różnymi obiektywami i różnymi aparatami: Sony A100, Sony A700, Sony A33, Sony Nex-5N, Sony Nex-6, Sony RX100, Sony RX100M3, Sony A6300, Sony A7M3, Sony A7RM3, Fujifilm X-T10, Olympus E-M5MarkII, Olympus E-M1MarkIII, Nikon D750.
Oto link do galerii:
https://eu.zonerama.com/ToTom/Album/14446014

Lista wspieranych aparatów i obiektywów:
https://www.zoner.com/en/supported-camera-equipment
Jeśli jakiegoś obiektywu lub aparatu brakuje w bazie Zonera, można skorzystać z profili Adobe:
https://learn.zoner.com/integrating-dng-converter-into-zoner-photo-studio/
Po wywołaniu natywnym domyślnie stosowany jest profil Zoner Standard.
Po wywołaniu za pomocą DNG domyślnie stosowany jest wewnętrzny profil DNG.
Profile aparatu (profile DCP) w DNG powinny być zgodne z trybami aparatu (neutralnym, standardowym, krajobrazowym, portretowym itd.).
Nie ma różnicy, czy obraz jest wywołany natywnie, czy za pomocą DNG – profil kolorów Zoner Standard lub profile Adobe (lub dowolne inne) dopasowane do aparatu zmodyfikują prezentację kolorów w razie potrzeby. I rzeczywiście, postrzeganie kolorów jest bardzo subiektywne.)
Korzystanie z Adobe DNG Converter w porównaniu z natywnym silnikiem Zoner nie ma wpływa negatywnie na pracę z Zonerem.

Mocne strony (moje doświadczenia):
• Intuicyjność i responsywność – program ładuje się w zaledwie trzy sekundy i jest gotowy do pracy. Reakcja na suwaki jest natychmiastowa, a przełączanie między modułami trwa ułamek sekundy. Program umożliwia konfigurację większości rzeczy w interfejsie – narzędzi, paneli, opisów.
• Organizacja zdjęć – Zoner rozpoznaje słowa kluczowe przypisane wcześniej w Lightroomie, umożliwia układanie zdjęć w stosy i oferuje szybkie wyszukiwanie. Moduł mapy i geotagowanie działają błyskawicznie, pozwalając na filtrowanie zdjęć po kraju czy mieście.
• Edycja i eksport – edycja zdjęć jest prosta, a eksport do serwisu Zonerama ułatwia dzielenie się efektami pracy. Program posiada moduł Edytora przypominający Photoshop, a także świetne narzędzie do tworzenia HDR z pełną kontrolą nad mieszaniem plików i tonami.
• Integracja i wygoda – Zoner zachowuje się jakby był zintegrowany z Windowsem, obsługuje Loupedecka i pozwala otwierać dowolne moduły w osobnych zakładkach. W pierwszej zakładce praca w Develop, a w drugiej Manager z folderem z wyeksportowanymi zdjęciami – od razu podgląd na gotowy jpg bez wyjścia z programu.
• Przeglądanie bez dostępu do plików – Zoner pozwala przeglądać zdjęcia nawet bez podpięcia dysku z RAW-ami, a moduł Develop ma własną przeglądarkę co jest bardzo wygodne.
• Przeniesienie obróbki między komputerami sprowadza się do skopiowania jednego pliku konfiguracyjnego. Testując HDR na dużych plikach, otrzymałem efekt lepszy niż w Lightroomie, bez konieczności żmudnej pracy na suwakach. To pokazuje, jak przemyślany i dopracowany jest ten program.
• Cena i wsparcie – koszt subskrypcji jest przystępny, a wsparcie techniczne stoi na wysokim poziomie.
• Doskonale dobrane AI Auto – w wielu przypadkach obróbka kończy się na wciśnięciu AI Auto (skrót klawiszowy A). Jeśli potrzeba inspiracji – można skorzystać z ponad 200 presetów, które zajmują na dysku niecałe 800kb. https://www.zoner.com/en/presets
• Działania na maskach - wszystkie maski można wzajemnie dodawać, wykluczać, lub łączyć. Zasięg maski (np. nieba) można płynnie regulować – zarówno głębokość wnikania w nieb0/poza niebo jak i stopień rozmycia tego wpływania. To pozwala uniknąć charakterystycznego efektu halo na krawędziach.
• Zoner – czy można uzyskać efekty jak w Lightroom? Ze względu na mój projekt „52 zdjęcia w 52 tygodnie 2025 roku”, potrzebowałem obrobić 50 zdjęć. Musiały być na wyjściu identyczne z tym, co zrobiłem w ciągu roku w LR. Efekt jest satysfakcjonujący.

Interfejs i moduły — pełny workflow w jednym programie:
Zoner Studio to interfejs typu all in one podzielony na moduły: Manager, Develop, Editor, Print, Video. Dzięki temu cały proces od katalogowania po eksport można przeprowadzić w jednym środowisku, bez konieczności korzystania z kilku aplikacji. Interfejs jest zakładkowy, co ułatwia pracę na wielu zdjęciach jednocześnie.
Możliwości Zoner Photo Studio w pracy ze śladem GPS
• Wyświetlanie zdjęć na mapie - Zoner potrafi pokazać wszystkie zdjęcia z zapisanymi współrzędnymi na mapie online.
• Ręczne przypisywanie lokalizacji - Jeśli zdjęcia nie mają GPS, możesz przeciągnąć je na mapę i przypisać współrzędne ręcznie.
• Możliwe jest przypisywanie GPS z pliku śladu (track log) - Zoner umożliwia automatyczne dopasowanie zdjęć do śladu GPS.
• Przeglądanie i organizacja zdjęć według lokalizacji - Możesz przeglądać zdjęcia według miejsca wykonania.
• Integracja z mapami zewnętrznymi - Kliknięcie ikony GPS przy miniaturze pozwala otworzyć lokalizację zdjęcia w Google Earth lub w zdefiniowanej przez użytkownika mapie online
Manager
• Przejrzysty system biblioteki: oceny, tagi, foldery, stosy zdjęć.
• Szybkie filtrowanie po metadanych i lokalizacji; rozpoznawanie słów kluczowych z Lightrooma ułatwia migrację katalogów.
• Narzędzie statystyczne – wyświetlanie informacji o wykorzystanych w danym folderze aparatach, obiektywach itp. Przykład: https://eu.zonerama.com/ToTom/Photo/14446014/590060154
Develop
• Główny moduł do obróbki RAW: ekspozycja, krzywe, balans bieli, Clarity, Dehaze.
• Silnik RAW działa szybko i daje naturalny, realistyczny wygląd już w domyślnej konwersji. Edycja jest niedestrukcyjna, ustawienia zapisywane są w plikach sidecar.
Editor
• Funkcje warstwowe podobne do Photoshop Elements: warstwy, maski, klonowanie, liquify, tekst, filtry.
• Wbudowany AI background remover działa szybko i precyzyjnie.
Print i Video
• Rozbudowane opcje tworzenia fotoksiążek, kalendarzy i układów do druku.
• Podstawowy edytor wideo z timeline, przejściami, korekcją kolorów i eksportem do MP4 — przydatny do pokazów slajdów i timelapse.

Maski, AI i inne funkcje:
• Maskowanie i edycje lokalne: pędzel, gradient oraz maski wspierane przez AI umożliwiają precyzyjne selekcje; maski według koloru i luminancji działają sprawnie.
• True HDR: pełna kontrola nad mieszaniem plików i tonami; w moich testach HDR na dużych plikach efekt był lepszy niż w Lightroomie.
• AI Close Ups: automatyczne przybliżanie kluczowego elementu kadru.
• AI Masking i AI Resize: automatyczne zaznaczanie obiektów i rekonstrukcyjna interpolacja przy skalowaniu.
• Clarity Lights/Shadows: subtelne rozjaśnianie detali w światłach i cieniach.
• Maski według koloru i luminancji – podobne do funkcji Lightrooma, pozwalają na precyzyjne selekcje.
• Clarity Lights/Shadows – narzędzia do subtelnego rozjaśniania oczu, włosów czy detali w cieniach.
• Multi-canvas printing i układy fotoksiążek – rozbudowane opcje wydruku i projektowania.
• - Obsługa HEIF/HEVC – zgodność z nowoczesnymi formatami z telefonów.
• - Wideo i audio – edycja klipów, rozdzielanie ścieżek dźwiękowych, keyframing.

Wydajność, organizacja i praca z plikami:
• Program uruchamia się bardzo szybko i reaguje natychmiast na zmiany, co nie tylko przy pracy w terenie i na laptopie oraz na dużych bibliotekach jest kluczowe.
• Możliwość przeglądania zdjęć bez podpinania dysku z RAW ami; Develop ma własny browser.
• Interfejs zakładkowy przypomina przeglądarkę – można pracować na wielu zdjęciach równocześnie.
• Import z kart SD z automatycznym nadawaniem nazw i tagów; przeniesienie obróbki między komputerami sprowadza się do skopiowania jednego pliku konfiguracyjnego.
• Obsługa najnowszych aparatów RAW jest regularnie aktualizowana; w rzadkich przypadkach konieczna jest konwersja do DNG.
• Spójność i bezpieczeństwo edycji: trudno „zepsuć” edycję w Zonerze — suwaki i maski działają przewidywalnie, co daje poczucie kontroli.
• Agregacja funkcji: Zoner łączy w jednym miejscu wiele narzędzi, które zwykle trzeba szukać w różnych programach, co zwiększa efektywność pracy.Chmura, udostępnianie i materiały edukacyjne
• Wyszukiwaniu i filtrowane. Ten moduł jest bardzo stary i przypomina działania na bazie danych. Trzeba znać kwantyfikatory i dokładnie wiedzieć, czego się szuka. Jest to ekstremalnie skuteczne, ale na początku mocno nieintuicyjne.
• Subskrypcja zwykle zawiera 20 GB w Zoner Photo Cloud oraz dostęp do galerii Zonerama.
• Łatwe udostępnianie zdjęć online; integracja z mediami społecznościowymi jest funkcjonalna, choć nie tak rozbudowana jak w niektórych konkurencyjnych usługach.
• Zoner oferuje darmowe materiały szkoleniowe i obszerną dokumentację online oraz asystenta AI (Zoni) opartą na materiałach Zoner Studio.

Porównanie z Adobe i innymi narzędziami:
• Lightroom Classic: droższy i w moich testach wolniejszy; Zoner oferuje porównywalny workflow RAW przy znacznie niższym koszcie.
• Photoshop: bardziej skomplikowany i ukierunkowany na zaawansowaną edycję pikselową; Zoner łączy wiele funkcji Photoshopa i Lightrooma w jednym, prostszym interfejsie.
• Dla użytkownika Adobe, który szuka szybszego i wygodniejszego rozwiązania do codziennej pracy, Zoner może być realną alternatywą.
Zalety i ograniczenia — podsumowanie

Zalety:
• Szybkość i responsywność.
• Kompletny zestaw narzędzi w jednym programie.
• Intuicyjny interfejs i niski próg wejścia.
• Naturalne przetwarzanie RAW i stabilność edycji.
• Nowoczesne narzędzia AI i rozbudowane opcje eksportu.
• Atrakcyjna cena subskrypcji i licencja rodzinna.

Ograniczenia:
• Działa tylko na Windows — brak wersji na macOS.
• Mniejsza społeczność i mniej materiałów niż wokół produktów Adobe.
• Brak niektórych bardzo zaawansowanych, niszowych funkcji Photoshopa i generatywnego AI dostępnego w innych narzędziach.
• W niektórych scenariuszach redukcja szumów i konwersja RAW mogą być nieco mniej zaawansowane niż w topowych konkurentach.

Końcowe wnioski:
Zoner Studio to absolutnie genialne narzędzie — intuicyjne, szybkie, responsywne i przemyślane. Dla fotografa krajobrazowego i ulicznego, takiego jak ja, stało się naturalnym wyborem i rozsądnym zamiennikiem dla Lightrooma i Photoshopa. Testując program, doceniłem zarówno ergonomię pracy, jak i jakość wyników — zwłaszcza w obróbce RAW i HDR. Jedynym minusem jest model subskrypcyjny, ale przy takiej cenie i możliwościach program jest wart każdego dolara. Szkoda tylko, że nie trafiłem na niego wcześniej.

August68
09-01-2026, 19:15
Ho, ho ToTom toś dał laurkę :-)
Ale jako że używam Zonera od wersji 2.0 (wtedy był jeszcze darmowy) czyli ponad 15 lat to mogę tylko potwierdzić prawie wszystko co napisałeś - prawie, bo niektórych funkcji nigdy nie używałem (nie potrzebowałem) więc nie umiem ich ocenić.
Kiedyś używałem równolegle Ligtroom i Zonera - bo jednak wywoływarka RAWów w Lightroom byłą lepsza, Zoner świetnie się sprawdzał do zarządzania zdjęciami - moduł "browster" ma moim zdaniem znakomity.
Dwie ostatnie wersje już praktycznie nie ustępują Lightroomowi - mi brakuje kilku funkcji, ale być może nawet nie wiem, że aktualny Zoner je posiada - muszę sprawdzić.
Jako wieloletni abonent płace za program niecało 40 Euro rocznie i uważam, że to bardzo dobrze wydane pieniądze.
Także też zdecydowanie polecam :-)

zbyk
10-01-2026, 01:56
Ja tylko dopytam o maskowanie z wykorzystaniem Ai, funkcja, której używam nagminnie do zaznaczania ludzi, twarzy, oczu, ale też elementów krajobrazu jak niebo, woda, góry. Możecie opisać jak to wygląda w zestawieniu z LR?

Odszumianie, o ile dobrze zrozumiałem działa nieco gorzej w Zonerze?

Jest generatywne kasowanie obiektów, dla mnie to taki nice to have? Nie używam często, ale kilka fot mi już ta funkcja uratowała :)

ToTom
10-01-2026, 10:39
No to po kolei:

Ja tylko dopytam o maskowanie z wykorzystaniem Ai, funkcja, której używam nagminnie do zaznaczania ludzi, twarzy, oczu, ale też elementów krajobrazu jak niebo, woda, góry. Możecie opisać jak to wygląda w zestawieniu z LR?
Ja nie używam zbyt często - ale tak jak Przemek na filmie pokazał, oczy i inne części twarzy są. Ale to nie ten poziom co LR, gdzie zaznaczało się twarz, brwi, usta i co tam chciałeś. Jeszcze nie w tej wersji.
Natomiast niebo jest i to moim zdaniem najlepsze jakie widziałem. Po znalezieniu nieba nasz możliwość ustawienia jak głęboko maska ma wnikać pod horyzont i jaki ma być stopień przenikania.
Zrobiłem sobie preset: maska niebo z największym przenikaniem i nieco ponad horyzontem, trochę mniej ekspozycji, połowę z lights i Clarity na połowę. Podpiąłem preset pod klawisz i jak tylko trzeba, nakładam to jednym kliknięciem. Rzadko poprawiam. Nie ma tego rozjaśnienia na granicy albo obwódek gór itp. Ciężko to opisać.
Jest AI Object - otaczasz wodę, drzewo, kamień czy osobę prostokątem i on to maskuje - zasada jak z niebem - ustalasz głębokość maski i stopień przenikania.

Odszumianie, o ile dobrze zrozumiałem działa nieco gorzej w Zonerze?
Wiem tylko tyle co z filmików, bo nie robię zdjęć, które by tego wymagały. Nie ma odszumiania AI. Nie pomogę w tym temacie.

Jest generatywne kasowanie obiektów, dla mnie to taki nice to have? Nie używam często, ale kilka fot mi już ta funkcja uratowała :)Działa po staremu - jedziesz pędzlem po obiekcie i on znika. Z moich doświadczeń to coś pomiędzy LR a Luminar Neo. No ale nie jest to poziom PS.

Generalnie instaluj triala - 300MB, lekkie i przyjemne. Potem wywalisz.

https://learn.zoner.com/local-adjustments-masks-develop/
https://www.zoner.com/en/ai-photo-editing

- - - - kolejny post - - - - - -

Ho, ho ToTom toś dał laurkę :-)

Wszystko przez Ciebie - to Ty mi ten program pokazałeś. Wcześniej nie wiedziałem o jego istnieniu.

August68
10-01-2026, 18:18
To tak dla większego zainteresowania:
https://www.youtube.com/watch?v=RNGvngMvIIA

paparapa
10-01-2026, 19:22
Ojojojojjjj...
Chyba szykuje się nowy ambasador Zonera. :)
Mam wrażenie, że ten pan przechytrzyłby samego diabła i wcisnął mu bubel jako rzecz wybitnie doskonałą. :mrgreen:

ToTom
19-01-2026, 08:48
Kolejny film Przemka:
https://youtu.be/0tEkU4yBsUI

A co do przepaleń, to w Zoner jest suwak Color Reconstruction.
Za instrukcją:
Suwak Color Reconstruction pozwala kontrolować nasycenie kolorów w strefach otaczających przepalenia. Dzięki temu można uzyskać bardziej naturalny wygląd zdjęcia — bez sztucznego efektu HDR i bez utraty delikatnych przejść tonalnych.
W praktyce funkcja pomaga przywrócić kolor tam, gdzie wcześniej dominowała biel, oraz wygładza przejścia między obszarami poprawionymi a resztą zdjęcia. Rezultatem jest bardziej realistyczna, harmonijna fotografia, szczególnie w scenach o dużym kontraście.
Nie rozumiem jak to jest zrobione, ale działa bardzo dobrze. Najbardziej widoczny efekt jest u mnie na zdjęciach wschodu/zachodu słońca ze słońcem już nad horyzontem.
Tutaj więcej o tym: https://youtu.be/eKOq9rLgcHk

KaarooL
23-01-2026, 01:45
ToTom

Dzięki za recenzję. Soft na pewno ciekawy, ale dla wielu osób zamiana jednej subskrypcji na inną jest pewnie średnio atrakcyjną perspektywą...

Zakładając że podlinkowane zdjęcia są Twoje, widzę że odwiedziłeś wiele ciekawych, malowniczych miejsc.
Kadry są porządne, ale - poza paroma chlubnymi wyjątkami - brakuje im jednak czerni oraz ciemnych tonów.

ToTom
23-01-2026, 11:53
Dzięki za recenzję. Soft na pewno ciekawy, ale dla wielu osób zamiana jednej subskrypcji na inną jest pewnie średnio atrakcyjną perspektywą...

Zupełnie nie rozumiem, dlaczego producenci oprogramowania poszli w tym kierunku. Chyba chcieli skopiować największych.
Odnoszę wrażenie, że rodzi się swego rodzaju bunt subskrypcyjny.
Przeczytałem kilka ciekawych artykułów i z wieloma wnioskami zgadzam się i widzę to u siebie.
Najlepsza muzyka do słuchania jaką mam, to ta zripowana przeze mnie z mojej kolekcji CD. Jak ma coś plumkać w tle, może to być dowolne darmowe radio internetowe. Porządne słuchanie wymaga 100% obecności. Jedna nowa płyta kwartalnie jest wystarczająca, by mieć co słuchać do końca życia.
Oprogramowanie (to, które mam na własność) aktualizuję co dwa, trzy lata. Zazwyczaj zmieniałem aparaty i nie było obsługi.
A teraz to jeszcze obiektywy wymagają wsparcia. Ale nadal dwa - trzy lata jest ok.
To oznacza, że jakby program na własność kosztował mniej więcej tyle ile dwu-trzyletnia subskrypcja, to firmy wyszłyby na swoje.
A kupujący miałby wybór. Oczywiście subskrypcja mogłaby mieć jakieś zachęty - przestrzeń dyskową, album internetowy, półroczne aktualizacje z nowościami.
Jak ktoś się bawi w fotografowanie krzaków, to każdy program z podstawowymi funkcjami jest dziś więcej niż wystarczający.
A jak ktoś zarabia, to płaci abonament, daje w koszty i ma gdzieś darmowe/tanie odpowiedniki.
Nie znam pełnej oferty rynkowej, ale chyba obecnie ON1 i Luminar dają możliwość wyboru.
ON1 kupiłem w wersji 2026. Wydawało mi się, że przetestowałem dokładnie i zgodziłem się na głupotę interfejsu - do wszystkiego można się przyzwyczaić.
W efekcie mam program, którego nie używam (na szczęście kosztował tylko nieco ponad dwie stówki...). Wersja 2026.1 jest dla mnie nieużywalna. A 2026.2 nawet nie zainstalowałem. No ale program mam, jest mój i jak mnie przyciśnie, to da się z nim zrobić co trzeba.
Gdzieś tam w głębi jestestwa wierzę, że do końca 2026 roku uporają się z całym syfem, który jest w tym programie. Ale wątpię, czy chat zdoła to załatać.
Luminar nie podszedł mi zupełnie a brak możliwości edycji raz założonej maski zniechęcił mnie ostatecznie i definitywnie.
Zonera nadal testuję. Obrabiam sobie wyjazd po wyjeździe i niczego mi nie brakuje a program działa szybko i niezawodnie.
Tak, to szkoda, że nie ma wersji bez subskrypcji. Absolutnie masz rację. Liczę na to, że trend się odwróci. Może jeszcze za naszego życia.

Zakładając że podlinkowane zdjęcia są Twoje, widzę że odwiedziłeś wiele ciekawych, malowniczych miejsc.
Kadry są porządne, ale - poza paroma chlubnymi wyjątkami - brakuje im jednak czerni oraz ciemnych tonów.
Tak, to moje zdjęcia od 2006 r. Idea była taka, żeby sobie przelecieć przez katalogi i spróbować każdego aparatu, który miałem w rękach. Zrobiło się z tego przyjemne wspominanie zapomnianych już wypadów.
Technicznie, to jedyny problem, jaki trafiłem, to Sony RX100mk3 i jego RAWy - Zoner robi z nich totalnie zazielenione dziadostwo. Poza tym jednym aparatem, wszystko inne jest poprawnie.
Dzięki za ocenę kadrów. Mam to w RAW, więc nic straconego. Obróbkę zawsze można poprawić, a przy okazji wspomnienia ożywają.

KaarooL
25-01-2026, 00:02
ToTom

Można też olać wieczną gonitwę i zamiast tego maksymalnie wykorzystać to, czym dysponujemy.

W kwestii formatów chyba tylko Pentax/Ricoh podszedł do tego fair, oferując zapis w formacie DNG.
Alternatywą może być tez używanie DNG Converter'a...

Osobiście nie uważam żeby np. D4s ograniczał mnie w jakikolwiek sposób. Przy takim sprzęcie to raczej człowiek jest słabym ogniwem.

Oczywiście, jak ktoś foci w ciemnych klubach, na dużych koncertach albo na meczach piłki nożnej to IBIS, czulszy AF i 30 fps się przyda (żeby zwiększyć prawdopodobieństwo złapania momentu w kadr, za który ktoś zapłaci)...

ToTom
25-01-2026, 16:38
KaarooL

Można też olać wieczną gonitwę i zamiast tego maksymalnie wykorzystać to, czym dysponujemy.

Pełna zgoda. Ja na tę chwilę mam wymarzone i idealnie wystarczające narzędzia. No dobra - jakaś nowa torba albo plecak zawsze są mile widziane.
Wyjście z Adobe po tylu latach i to w czasie, kiedy każdy inny program ma wszystko co potrzebne, to dość odświeżające doświadczenie.
Jak się człowiek zasiedzi to się boi zmiany.
Na tę chwilę moje potrzeby to fajnie działające Auto oraz wygodne maskowanie nieba i wybranych obiektów. Plus suwaki, gradient, owal, pędzel. Nic więcej mi nie trzeba, nie jestem wymagającym użytkownikiem. Acha - fajne presety też są mile widziane. "Classic Chrome" w Zoner bardzo mi podszedł.
Z rzeczy które mi brakuje, to łatwiejsze usuwanie plamek (w sensie łatwiejsze wyszukiwanie). W LR teraz to jakoś nawet AI robi. No ale może dodadzą.

Kolejny film Przemka. Trochę o prostowaniu i o AiAuto:
https://www.youtube.com/watch?v=tKpRVGVThLU

BeatX
06-05-2026, 19:12
No więc dzisiaj sprawdziłem Zoner i ja.
I faktycznie czuć potencjał.
Widać od razu, że program jest dopracowany, przemyślany ale przede wszystkim cholernie szybki i responsywny.
LR przy nim jeżeli chodzi o szybkość pracy, to jak jakaś aplikacja napisana w Java w roku 2006 :) (nomen-omen, interface LR nie zmienił się kompletnie od samego początku jak ten program powstał, czyli jakieś 20 lat temu LOL)

Mimo iż Zoner odpadł u mnie już w przedbiegach (mniejsza o to co mnie do niego zniechęciło), to myślę że dla fotografów krajobrazowych jest cholernie ciekawym narzędziem.
Bardzo fajnie też działa funkcja automatycznej edycji.
Powiedziałbym nawet że najlepiej ze wszystkich jakie dotąd widziałem.
Po kliknięciu na "AI automatic enhancement" mało co jest do poprawy i naprawdę robi to wrażenie jak program to sobie wszystko ładnie poobliczał :)
Myślę nawet, że dla zwykłego codziennego focenia obróbka za pomocą funkcji "AI automatic enhancement" jest w zupełności wystarczająca.

Warto mówić o tym programie tu i ówdzie, on na to naprawdę zasługuje.

zbyk
06-05-2026, 19:16
No a jak do ludzi się sprawdza?

BeatX
06-05-2026, 19:34
Zoner w niczym nie ustępuje LR w przypadku gdy obrabiasz zdjęcia ludzi (portrety, reportaż itp) jeżeli o to pytasz ;)
LR dla mnie wygrywa po prostu bo ma (kolejność losowa) :
- topowe w branży odszumianie/demozaikowanie
- genialną funkcję usuwania przedmiotów przy pomocy tego silnika AI "firefly" (u mnie to jest tzw. game changer :mrgreen: )
- dostęp do niezliczonej ilości wtyczek, presetów, profili - w tym kapitalnego zestawu profili kolorystycznych od cobalt-image.com (dzięki czemu mam taką nawet niezłą "podróbę" Fuji Film Sims w RAW'ach od Nikona), albo reallyniceimages.com <- te profile to też majstersztyk
- w abonamencie w cenie 120 euro za rok mam dostęp do LR + PS, a Photoshop to jest dla mnie taki program ultimate jeżeli chodzi o retusz skóry czy ciała
- mam kupionych kilka wtyczek do PS, więc już trochę zainwestowałem w "ekosystem" Adobe..

Poza tym, jakbym już miał zmieniać LR na jakiś inny program to z całą pewnością byłby to Capture One, któremu jak na moje potrzeby brakuje jedynie funkcji usuwania przedmiotów za pomocą AI, bo do C1 jest sporo profili kolorystycznych - w tym i od cobalt-image.com, a z odszumianiem i demozaikowaniem poradziłbym sobie przy pomocy DXO PureRAW 6 z jego najlepszymi w branży foto profilami do cyfrowej korekcji wad optycznych obiektywów :)
C1 jest równie szybki i responsywny co Zoner.

Wind Mill
06-05-2026, 21:58
..(nomen-omen, interface LR nie zmienił się kompletnie od samego początku jak ten program powstał, czyli jakieś 20 lat temu LOL)...
1. If it ain't broke, don't fix it! ;)
2. No ja to bym się cieszył, gdyby palanty od usprawnień i continous improvement nie grzebały w sofcie, którego używam. Gdy jedynym sensem zmian jest okazanie niezbędności twórców tych zmian. A Ty co chwila ucz się nowego User Interface.

ToTom
07-05-2026, 14:23
Wczorajsza Beta, a właściwie Alfa rozwiązała kilka tematów.
Sprawdziłem:
1. Nowe wyszukiwanie. Rewelacja. Było bardzo "programistyczne" jest szybki i wygodne. Działa bez podpiętych dysków ze zdjęciami.
2. Dodali usuwanie obiektów AI. Tu jeszcze muszą popracować.
3. Improved color algorithms, especially for saturation and vibrance. -no nie podoba mi się, że tu grzebią. Ale co poradzić?
I sporo innych drobiazgów, ale nie miałem czasu sprawdzić.

Acha - miałem sprzedawać Loudpedecka, ale podpiąłem go tutaj i się okazało, że działa wybitnie. Od strzała. Jestem zadowolony, bo obrabia się szybko i wygodnie.