PDA

Zobacz pełną wersję : [ Viltrox ] Viltrox 35/1.2 LAB (FF) dla N/Z.

OjTam
17-12-2025, 15:10
https://viltrox.com/cdn/shop/files/AF_35mm_F1.2_LAB_Z_-Handheld_map2.jpg?v=1765784009&width=1440

https://cdn.shopify.com/s/files/1/0104/0380/7298/files/AF_35mm_F1.2_LAB_Z_-img21.jpg?v=1765869975&width=1800

https://i.imgur.com/cqkFKb7.png

https://viltrox.com/cdn/shop/files/AF_35mm_F1.2_LAB_Z_-img24.jpg?v=1765869890&width=1440

Sklep Vitka 4.3k PLNów (https://viltrox.com/products/af-35mm-f1-2-z).

EU Shipping Notice:
Due to logistics adjustments, orders shipping to the EU are expected to be dispatched by January 9.

BeatX
17-12-2025, 15:26
W sam raz na wycieczki i do focenia na codzień, jako jeden obiektyw do wszystkiego :D mały, lekki i poręczny [emoji38]

Nieno, ale tak na poważnie to fotografowie tzw "die hard for f/1.2" pewnie mają fiestę, zważywszy na cenę tego obiektywu.

MstrG
17-12-2025, 15:32
Wydaje się, że sporo osób czekało na ten obiektyw. Ciekawe jak będzie się sprawował.
Nikkor 35/1.2 jest jeszcze cięższy, pewnie efekt 17 soczewek w 15 grupach.

Badol
17-12-2025, 16:18
Jedną z tych osób jestem ja :) 35mm to zdecydowanie moja ulubiona ogniskowa. Co prawda wolałbym jakąś dobrą wersję 1.4 o mniejszej wadze i gabarytach, ale...

Jacu
17-12-2025, 16:28
Ja też czekałem na ten obiektyw. Jest już wystawiony na allegro przez foto-net z informacją, że wysyłka w poniedziałek 22 grudnia 2025.
https://allegro.pl/oferta/obiektyw-viltrox-35mm-f-1-2-lab-z-moc-nikon-z-promocja-na-plecak-tenba-18157782136
Chciałbym go kupić do końca roku, bo 3 stycznia lecę na miesiąc do Wietnamu, więc byłaby doskonała okazja przetestowania go :D

MstrG
17-12-2025, 16:33
Jedną z tych osób jestem ja :) 35mm to zdecydowanie moja ulubiona ogniskowa. Co prawda wolałbym jakąś dobrą wersję 1.4 o mniejszej wadze i gabarytach, ale...

U mnie też 35mm to must have. Mam 35/1.8S i trochę doceniłem jej lekkość po przejściu z Art35+FTZ.
Cena tego Vitka strasznie zachęca.

Badol
17-12-2025, 16:45
U mnie też 35mm to must have. Mam 35/1.8S i trochę doceniłem jej lekkość po przejściu z Art35+FTZ.
Cena tego Vitka strasznie zachęca.

Miałem Sigmę 35 i to chyba jedno z absolutnie ulubionych szkieł jakie miałem. Niestety po przejściu na bezlustro, razem z FTZ zrobiło się dość niewygodnie :( Tak jak Ty, kupiłem 35 1.8 ale jakoś mnie nie oczarował. Fakt, że lekkie i kompaktowe, ale obrazek bez rewelacji. z Serii 1.8 to 50ka wypada zdecydowanie lepiej.

MstrG
17-12-2025, 16:59
https://www.youtube.com/watch?v=i7c1oWd8-B0

cz4rnuch
17-12-2025, 17:36
Wydaje się, że sporo osób czekało na ten obiektyw. Ciekawe jak będzie się sprawował.
Nikkor 35/1.2 jest jeszcze cięższy, pewnie efekt 17 soczewek w 15 grupach.

Wedle słów Abbotta, Witek od Nikkora lżejszy, mniejszy, ostrzejszy, 3 razy tańszy i z lepszym AFem :) Wiadomo, że internet przyjmie wszystko, a i Nikkor, jego słowa, ma też jakieś przewagi, ale chyba i tak opcja warta rozważenia :)

https://dustinabbott.net/2025/12/viltrox-lab-35mm-f1-2-z-mount-review/

OjTam
17-12-2025, 17:57
Rzut oka od Frosta:

https://youtu.be/Cr3pFobVfkM

cdc
17-12-2025, 18:30
Dustin Abbott

Na Nikonie
92417
92416
Na Sony

Imm
18-12-2025, 00:40
Super obiektyw jeśli ktoś chce koniecznie 35/F1.2. Nawet nieco lepszy od N35/F1.2 pod pewnymi względami, który jest 3x droższy.

g69
18-12-2025, 00:41
Viltrox zabije sprzedaz Nikona 35.. ?? Czy Nikona bedzie stac na chińska konkurencje,bo patząc na ceny,gwarancje i osiagi tego Vitka,rozumiem czemu Canon ich trzyma z daleka...

zbyk
18-12-2025, 01:10
A jak z odblaskami w Vitku? Podejrzewam, że po chińsku :)

Imm
18-12-2025, 02:55
Żadna tajemnica, że jest nadal słabsza strona tego Vitka również, ma za to wiele innych zalet.
g69 - przypuszczalnie sprzedaż N35/F1.2 to i tak jest jakiś promil procenta dla nich, więc nie sądzę aby jakoś ich to bardziej ruszyło.

BeatX
18-12-2025, 09:45
Miałem Sigmę 35 i to chyba jedno z absolutnie ulubionych szkieł jakie miałem. Niestety po przejściu na bezlustro, razem z FTZ zrobiło się dość niewygodnie :(

Też przez lata używałem Sigma ART 35/1.4 (tyle, że na bagnet EF) - i tak jak ponad dekadę temu wychwalałem ten obiektyw w niebiosa, to tak teraz jak patrzę na zdjęcia z tego szkła to albo zdziadziałem, albo dojrzałem - bo obrazek nie robi już na mnie takiego wrażenia.
Zbyt kliniczny, zbyt nowoczesny (chociaż nie aż tak nudny i identyczny jak ze wszystkich nowoczesnych 35'tek pod bezlustra)
Idę o zakład, że ten Viltrox 35/1.2 przymknięty do f/1.4 będzie dawał identyczny obrazek jak powiedzmy Sony 35/1.4 GM, Sigma ART 35/1.4 DG DN, Canon RF 35/1.4 VCM itp
On po prostu jest jaśniejszy o 1/3 EV od w/w, ale osiągnięto to ogromnym kosztem w postaci rozmiaru i wagi.
Chociaż uczciwie trzeba przyznać, że pierwsza wersja Sigmy 35/1.2 była jeszcze cięższa :D
Może za parę lat Viltrox jak się bardziej rozkręci to wypuści 35/1.2 LAB mkII w bardziej ludzkich rozmiarach i wadze.

Jakby mnie ktoś pytał, to ten obiektyw to przerost formy nad treścią, takie prężenie muskułów że "my też potrafimy"
Bo tak szczerze, czy do stworzenia dobrej, lub bardzo dobrej (albo i wybitnej) fotografii serio trzeba tachać tego klamota? trzydziestki piątki ze światłem f/1.4 nie wystarczą? ;)

Tak jak Ty, kupiłem 35 1.8 ale jakoś mnie nie oczarował. Fakt, że lekkie i kompaktowe, ale obrazek bez rewelacji. z Serii 1.8 to 50ka wypada zdecydowanie lepiej.

To, że Nikkor 35/1.8 S Cię nie oczarował, ale że Nikkor 50/1.8 S wypadł od 35/1.8 zdecydowanie lepiej, to ciekawe stwierdzenie.
Rozwiniesz dlaczego? :)

- - - - kolejny post - - - - - -

A jak z odblaskami w Vitku? Podejrzewam, że po chińsku :)

Dobre pytanie.
Oni póki co nie mają zbyt dobrze opanowanej techniki powłok antyrefleksyjnych.
Co wypuszczą za szkło to wszystko spoko fajnie, ALE słaba praca pod światło..

paparapa
18-12-2025, 10:05
Też przez lata używałem Sigma ART 35/1.4 (tyle, że na bagnet EF) - i tak jak ponad dekadę temu wychwalałem ten obiektyw w niebiosa, to tak teraz jak patrzę na zdjęcia z tego szkła to albo zdziadziałem, albo dojrzałem - bo obrazek nie robi już na mnie takiego wrażenia.
Zbyt kliniczny, zbyt nowoczesny (chociaż nie aż tak nudny i identyczny jak ze wszystkich nowoczesnych 35'tek pod bezlustra)
Idę o zakład, że ten Viltrox 35/1.2 przymknięty do f/1.4 będzie dawał identyczny obrazek jak powiedzmy Sony 35/1.4 GM, Sigma ART 35/1.4 DG DN, Canon RF 35/1.4 VCM itp
On po prostu jest jaśniejszy o 1/3 EV od w/w, ale osiągnięto to ogromnym kosztem w postaci rozmiaru i wagi.
Chociaż uczciwie trzeba przyznać, że pierwsza wersja Sigmy 35/1.2 była jeszcze cięższa :D
Może za parę lat Viltrox jak się bardziej rozkręci to wypuści 35/1.2 LAB mkII w bardziej ludzkich rozmiarach i wadze.

Jakby mnie ktoś pytał, to ten obiektyw to przerost formy nad treścią, takie prężenie muskułów że "my też potrafimy"
Bo tak szczerze, czy do stworzenia dobrej, lub bardzo dobrej (albo i wybitnej) fotografii serio trzeba tachać tego klamota? trzydziestki piątki ze światłem f/1.4 nie wystarczą? ;)

To, że Nikkor 35/1.8 S Cię nie oczarował, ale że Nikkor 50/1.8 S wypadł od 35/1.8 zdecydowanie lepiej, to ciekawe stwierdzenie.
Rozwiniesz dlaczego? :)

- - - - kolejny post - - - - - -

Dobre pytanie.
Oni póki co nie mają zbyt dobrze opanowanej techniki powłok antyrefleksyjnych.
Co wypuszczą za szkło to wszystko spoko fajnie, ALE słaba praca pod światło..

Ani nie zdziadziałeś, ani nie dojrzałeś. :)
Znudziła Cie powtarzalność wyglądu zdjęć. Jednym to przeszkadza innym nie.
Kiedyś gdy robiło się analogiem dużo mniej fotek nie było to tak zauważalne.
Nie wszyscy też skupiają się na portrecie i nieostrościach. :)
Lepiej i taniej zmieniać obiektywy niż auta czy kobiety. :mrgreen:

BeatX
18-12-2025, 10:33
Lepiej i taniej zmieniać obiektywy niż auta czy kobiety. :mrgreen:

Hahah! :lol:
Święte słowa przyjacielu, święte słowa.. :D

BeatX
18-12-2025, 14:00
Tutaj gość co ogarnia portrety, zrobił istny showcase jak ten Viltrox 35/1.2 obrazuje:

https://www.youtube.com/watch?v=-Gq6x5q5Dxc

Ktoś, kto ma wątpliwości to w tym momencie nie powinien mieć żadnych.
Są techniczne testy jak u C. Frosta czy u D. Abbotta dla maniaków ostrości i analizowania technicznej jakość obrazu, a te portrety w wykonaniu Xing Liu dają fantastyczny wgląd na obrazowanie i ogólny "look" jaki to szkło zapewnia.

Dla mnie sytuacja w tym momencie byłaby jasna i klarowna czy brać, czy nie brać ;)

*EDIT*

No nie byłbym sobą, gdybym jednak nie pozostawił komentarza... :lol:
Ja, będąc w systemie Nikon Z nawet bym się dwa razy nie zastanawiał czy brać Viltrox 35/1.2 LAB czy Nikkor Z 35/1.4 - wybrałbym Nikkora i nawet nie spojrzał ponownie w stronę Viltrox'a
Jak miałbym mieć rozkminkę typu "co wybrać" to byłoby to na zasadzie czy wybrać Nikkor Z 35/1.4 czy tego malucha Nikkor Z 40/2, bo tylko te dwa obiektywy z tych nowoczesnych z AF zapewniają obrazowanie o zbliżonej klasie co Fujinon XF 35/1.4 R
Nowy Canon RF 45/1.2 STM w mojej ocenie nie ma tyle stylu w obrazowaniu, co właśnie oba wspomniane Nikkory nie mówiąc już o Fujinonie.

*EDIT 2*

Swoją drogą Viltrox i tak zrobił ogromny krok do przodu w kwestii obrazowania.
Jak sobie przypomnę te ich pierwsze projekty to mam na twarzy uśmiech politowania:

92459

Tę fotkę zrobiłem co prawda przy użyciu Tokina 23/1.4 - ale optycznie to jest identyczna konstrukcja co Viltrox (obie firmy brały układ optyczny od tego samego chińczyka)
No i jak patrzę na ten żyg w tle, to porównując to do tego co teraz rysuje Viltrox 35/1.2 (albo używany przeze mnie Viltrox 75/1.2 8) ) to jednak postęp jest.
Jeszcze to nie ta klasa co stare Fujinony, stare Nikkory, eLki, Voigtlander czy Carl Zeiss - ale w przyszłości, kto wie?..
No prognozy są dobre, przyznaję :)

cdc
18-12-2025, 16:59
Czy to ta sama kategoria?

92460

cz4rnuch
18-12-2025, 20:56
A jak z odblaskami w Vitku? Podejrzewam, że po chińsku :)Jest o tym w artykule Abbotta i w jego video podlinkowanych wyżej. Nie jest to zapewne najmocniejsza strona, sam Abbott porównując pracę do Nikkora mówi, że jest nieznacznie gorzej. On zazwyczaj unika mocnych twierdzeń, ale to chyba oznacza, że po prostu nie ma dramatu.

.przypuszczalnie sprzedaż N35/F1.2 to i tak jest jakiś promil procenta dla nich, więc nie sądzę aby jakoś ich to bardziej ruszyło.
Ja myślę, że Nikkor bardziej może się obawiać o sprzedaż 35/1.8 lub 35/1.4. Bo jeśli kogoś nie odstraszają gabaryty a ma np. parcie na wyśrubowane parametry to cena tego Witolda jakoś tak mocno nie odstaje od wspomnianych. A pewnie za jakiś czas będzie jeszcze taniej.

cdc
18-12-2025, 21:18
Większość nabywców tego Viltroksa [za 4300 zł]
nigdy by nie kupiła Nikkora [za 13 600 zł] -nawet na promocji i z dodatkowym kodem rabatowym :wink:

BeatX
18-12-2025, 22:00
13600 pln za Nikkor Z 35/1.2 S to i tak taniocha przy cenie jaką sobie życzy Leica za ich 35/2 APO Summicron [emoji38]
https://leicastore.pl/leica-35mm-f-2-apo-summicron-m-asph-black/
Jeżeli o wywindowanie cen chodzi, to w Leica jest czysta jazda bez trzymanki :D

To już nawet Canon z ich przezabawnym naciąganiem cen nie jest takim killerem jak Leica.
I nie chodzi mi tu o obiektywy Canona.
https://www.ceneo.pl/152931615
Kawałek kabelka + kawałek plastiku + kawałek metalu droższy od drukarki tego samego producenta:
https://www.ceneo.pl/175052648

[emoji38] [emoji38] [emoji38]

ALE to i tak nic, przy tym co się odjaniepawla z cenami i audiofilskimi teoriami pseudo naukowymi w tzw high-end audio :D
Tam to po prostu matrix, sky is the limit
Słyszałem od złotouchych wiele fajnych teorii, ale i tak co rusz ktoś mnie czymś zaskoczy.
Ostatnio dowidziałem się na przykład, że najlepiej brzmią procesory Intela, ale te z piątej generacji i5.
Tak wyszło audiofilom w odsłuchach [emoji38]

Jacu
19-12-2025, 01:53
ALE to i tak nic, przy tym co się odjaniepawla z cenami i audiofilskimi teoriami pseudo naukowymi w tzw high-end audio :D
Tam to po prostu matrix, sky is the limit
Słyszałem od złotouchych wiele fajnych teorii, ale i tak co rusz ktoś mnie czymś zaskoczy.
Ostatnio dowidziałem się na przykład, że najlepiej brzmią procesory Intela, ale te z piątej generacji i5.
Tak wyszło audiofilom w odsłuchach [emoji38]

Audiofilskie teorie :grin: Temat rzeka. Gdzieś obiło mi się o uszy, że to jest często wykorzystywane zwyczajnie do prania pieniędzy. Sprzedajesz komuś za dziesiątki tys. $ np jakieś kamienie, minerały lub „obiekty energetyczne”, które kładzie się na wzmacniaczu i poprawiają odsłuch. Ktoś to rzekomo kupuje - i masz zalegalizowane $ :D
A swoją drogą ciekawe czy taki audiofil jest w stanie rozpoznać po odsłuchu która wersja procesora i5 była użyta :grin:
Co do obiektywu Summicrona - widziałem, gdzieś na YT czy IG filmiki, gdzie zadawano pytania różnym sławnym, wybitnym, światowej sławy fotografom. Jedno z pytań brzmiało jeżeli miałbyś wybrać tylko jeden obiektyw do końca życia, jaki by to był. I najczęściej padała odpowiedź 35mm Summicron. Aż specjalnie szukałem w sieci zdjęć zrobionych tym szkiełkiem, żeby sprawdzić co to za cudo i czemu tyle kosztuje.

g69
19-12-2025, 11:43
Może po prostu nie słyszysz róznicy.. ale zaraz wszystkich oskarżasz,że są głusi czy jak?? Rzesze ludzi wydaja kase na audio zabawki i coś z nimi wg ciebie nie tak,ale człowiek,który woli Summicrona za kupe siana,zamiast na przykład wypasionej Sigmy,która nie gorzej wypadnie w testach jest "wysmakowaniem oka"...? Może niech każdy widzi co widzi, i słyszy co słyszy... a ty go nie osadzaj,bo tobie tej kasy nie zabiera.

waldek
19-12-2025, 13:39
Może po prostu nie słyszysz róznicy...
Od lat od kiedy interesowałem się dobrym brzmieniem swojego zestawu czytałem powyższe jako koronny argument.
Taki sobie ale nie do obalenia. Demagogia.

BeatX
19-12-2025, 14:20
Od lat od kiedy interesowałem się dobrym brzmieniem swojego zestawu czytałem powyższe jako koronny argument.
Taki sobie ale nie do obalenia. Demagogia.

Na ale jak poprosisz takiego wszystkosłyszącego o udowodnienie swoich nadludzkich mocy w ślepym teście ABX to raptem wszyscy chowają się do norki :D
Nie muszą nic udowadniać, oni wierzą swoim uszom bla bla bla
A Ci nieliczni, którzy podjęli rękawice to za każdym razem wynik takiego doświadczenia jest ten sam: nikt nie ma zielonego pojęcia co gra, kiedy nie widzi co gra.
Tutaj sprawozdanie z takiego mojego małego doświadczenia, ale tego typu testów były dziesiątki jak nie setki. W internatach pełno tego.
https://www.audiostereo.pl/topic/126397-lu%C5%BAne-spotkanie-audiofilsko-towarzystkie-w-krzy%C5%BCu-wielkopolskim/page/3/#comment-3785921

Niech każdy sobie wierzy w co chce, co mi do tego - tylko błagam, bez biadolenia publicznie o jakiś paranormalnych mocach ludzkiego ułomnego aparatu/zmysłu słuchu, czy magicznych mocach pomierzonych elektrycznie wszerz i wzdłuż wszystkich urządzeń do rejestracji/reprodukcji dźwięku.

https://www.youtube.com/watch?v=kzo45hWXRWU

Jacu
19-12-2025, 14:55
Ja rozumiem, że wzmacniacz, kolumny głośnikowe i akustyka pomieszczenia mają ogromny wpływ na brzmienie. Można to bez problemu porównać do aparatu, obiektywu i oświetlenia w fotografii.
Tak jak różne obiektywy mają różny bokeh, inaczej rysują obraz, różnią się ostrością, barwą i kontrastem, tak samo kolumny głośnikowe mają swój charakter brzmienia - inne wysokie tony, bas, sposób prezentacji sceny.
I jak najbardziej zgadzam się z tym, że np. Summicron jest świetnym obiektywem, bo ma piękny bokeh, plastykę i charakter.
Natomiast nie zgadzam się z niektórymi audiofilskimi twierdzeniami, że np. audiofilski bezpiecznik sieciowy 230 V za 2 tys. zł ma realny wpływ na brzmienie zestawu albo że audiofilski kabel Ethernet za 15 tys. zł „poprawia jakość bitów” i dźwięku.

To byłoby trochę tak, jakby w fotografii powiedzieć, że:

podkładając szafirowe podkładki pod statyw zrobisz lepsze zdjęcie,
albo że masz specjalną ładowarkę do baterii za 20 tys. zł, bo na tak naładowanych bateriach zdjęcia mają „lepszy klimat”.

😄
Nie dajmy się zwariować

cz4rnuch
19-12-2025, 14:56
...Gdzieś obiło mi się o uszy, że to jest często wykorzystywane zwyczajnie do prania pieniędzy...Z tym mitem chyba rozprawiali się w "Tonie składowym" (fajny kanał swoją drogą) gdzie autor nawet lustrował i analizował udostępnione przez kilka takich firm sprawozdania finansowe. I wyszło, że to jednak nie jakaś Cosa Nostra a zwykłe, pospolite żerowanie na ludzkiej naiwności.

Na ale jak poprosisz takiego wszystkosłyszącego o udowodnienie swoich nadludzkich mocy w ślepym teście ABX to raptem wszyscy chowają się do norki :DAkurat klip, który wrzuciłeś paradoksalnie może stanowić argument w rękach tych "audiofilów" No, bo jeśli przyjąć, takie wnioski płyną chyba z tego filmiku, że słyszymy jednak nie tylko uszami, to wtedy faktycznie w "ślepym" teście niejako upośledzasz zmysł słuchu takich delikwentów :) PS Cytuję cię więcej niż bym chciał, ale to nie czepianie się. Po prostu poruszasz ciekawe tematy :)

BeatX
20-12-2025, 02:34
Ja rozumiem, że wzmacniacz, kolumny głośnikowe i akustyka pomieszczenia mają ogromny wpływ na brzmienie. Można to bez problemu porównać do aparatu, obiektywu i oświetlenia w fotografii.
Tak jak różne obiektywy mają różny bokeh, inaczej rysują obraz, różnią się ostrością, barwą i kontrastem, tak samo kolumny głośnikowe mają swój charakter brzmienia - inne wysokie tony, bas, sposób prezentacji sceny.
I jak najbardziej zgadzam się z tym, że np. Summicron jest świetnym obiektywem, bo ma piękny bokeh, plastykę i charakter.

Święte słowa przyjacielu - od lat to powtarzam i przytaczam identyczną analogię gdy rozmawiam z kimś kto chociaż odrobinę ogarnia foto i audio.
Zaryzykowałbym stwierdzenie graniczące z pewnością, że za finalną jakość dźwięku (czyli wrażenia akustycznego każdego z nas) w 51% odpowiada ludzki mózg i aparat słuchu/zmysłu, 25% to akustyka pomieszczenia odsłuchowego, 14% przetworniki mechaniczno-akustyczne (kolumny, słuchawki), 9% źródło sygnału (kaseta, vinyl, CD, plik), a 1% to wzmacniacz - i to tylko w przypadku, gdy nie jest w stanie odpowiednio "napędzić" kolumny elektrycznie (zbyt mała moc, zbyt duża impedancja wyjściowa)
Natomiast ostatnie 0,5% zostawiam na pozostałe urządzenia w torze audio, które są popsute i nie działają tak jak przewiduje norma hi-fi

PS Cytuję cię więcej niż bym chciał, ale to nie czepianie się. Po prostu poruszasz ciekawe tematy :)

Nie ma problemu!

92478

Ja zawsze chętny do dyskusji o audio lub foto (jak i wielu, wielu innych tematyk o których tu pewnie nikt nawet nie słyszał)

Jacu
23-12-2025, 13:27
Uznałem, że byłem w miarę grzeczny w tym roku, więc sprawiłem sobie tego Vitka :grin:. W święta będzie fajna okazja, żeby nieco potestować, a zaraz po nowym roku lecę do Azji na miesiąc więc zabiorę go tam, mimo, że jest raczej sporych rozmiarów :)
Widziałem też gdzieś info, że jest już nawet nowsza wersja firmware do niego.
92535

zbyk
23-12-2025, 14:29
FW to chyba tylko dla wersji Sony, żeby z A7V działał :) daj znać jak wrażenia

Jacu
23-12-2025, 15:01
Pierwsze wrażenia? Ciężki :grin: Ale tak na serio, na pierwszy rzut oka, wydaje się być solidny, a ważyć to sobie musi, wszak to F1.2. Jednie, co mnie troszkę irytuje, to po wyłączeniu zasilania wewnątrz jakiś moduł wewnątrz nie jest parkowany. Czuć, po wyłączeniu że w środku coś jest luźnego. Ale w testach i recenzjach pisali o tym, więc to nie jest wada tylko taka jego budowa. Zresztą dają 5 lat gwarancji. Firmware jest wgrane najnowsze 1.05. Pełne wrażenia będą dopiero jak porobię nim trochę więcej zdjęć. :smile:

BeatX
24-12-2025, 13:13
Jednie, co mnie troszkę irytuje, to po wyłączeniu zasilania wewnątrz jakiś moduł wewnątrz nie jest parkowany. Czuć, po wyłączeniu że w środku coś jest luźnego. Ale w testach i recenzjach pisali o tym, więc to nie jest wada tylko taka jego budowa.

To normalne jak obiektyw jest wyposażony w autofocus oparty o silniki liniowe.
Mój Fujinon XF 23/1.4 R WR LM też się tak zachowuje.
Podobnie jak mój poprzedni Fujinon XF 33/1.4 R WR LM
Trochę denerwująca cecha, ale co zrobisz jak nic nie zrobisz?

Pierwsze wrażenia? Ciężki :D <...> Pełne wrażenia będą dopiero jak porobię nim trochę więcej zdjęć. :smile:

Jestem ciekaw Twoich wrażeń z użytkowania nie tyle co do jakości obrazu, bo ta jest już wiadoma - ale co do komfortu noszenia obiektywu o takich rozmiarach i wadze ;)

PS. Gratuluję zakupu!

paparapa
24-12-2025, 13:28
Jestem ciekaw Twoich wrażeń z użytkowania nie tyle co do jakości obrazu, bo ta jest już wiadoma - ale co do komfortu noszenia obiektywu o takich rozmiarach i wadze ;)

PS. Gratuluję zakupu!

Napewno nie będzie gorzej niż z sigmą 135/ 1,8. :)

tyrpin
10-01-2026, 12:00
...Pełne wrażenia będą dopiero jak porobię nim trochę więcej zdjęć. :smile:
Potestowałeś już zapewne. Opowiadaj... Jak się sipsuje AF - to mnie najbardziej interesuję, bo zdjęć sporo w sieci widziałem. :)

cdc
16-02-2026, 18:13
Test optyczne https://www.optyczne.pl/638.1-Test_obiektywu-Viltrox_AF_35_mm_f_1.2_LAB.html

krzysztofz24
17-02-2026, 10:20
Poza wynikami rozdzielczości, to rewelacji nie ma...

cdc
17-02-2026, 11:38
Viltrox AF 35 mm f/1.2 LAB vs Sigma A 35 mm f/1.2 DG DN

Aberracje https://www.optyczne.pl/638.5-Test_obiektywu-Viltrox_AF_35_mm_f_1.2_LAB_Aberracja_chromatyczna_ i_sferyczna.html vs https://www.optyczne.pl/486.5-Test_obiektywu-Sigma_A_35_mm_f_1.2_DG_DN_Aberracja_chromatyczna_i _sferyczna.html

Koma https://www.optyczne.pl/638.7-Test_obiektywu-Viltrox_AF_35_mm_f_1.2_LAB_Koma__astygmatyzm_i_bok eh.html vs https://www.optyczne.pl/486.7-Test_obiektywu-Sigma_A_35_mm_f_1.2_DG_DN_Koma__astygmatyzm_i_boke h.html

Winietowanie: −2.92 EV vs −3.76 EV

Rozdzielczość [lpmm]
f/1.2
centrum: 64 vs 49
brzeg aps-c: 56 vs 43
brzeg ff: 48 vs 42

Viltrox AF 35 mm f/1.2 LAB vs Sigma A 35 mm f/1.2 DG DN vs Sony FE 35 mm f/1.4 GM
f/1.4
centrum: 72 vs 53 vs 67
brzeg aps-c: 55 vs 44 vs 49
brzeg ff: 49 vs 43 vs 44

Winietowanie: -2.46 EV vs −3.15 EV vs −3.08 EV

f/2.8
centrum: 89 vs 73 vs 79
brzeg aps-c: 69 vs 61 vs 68
brzeg ff: 61 vs 57 vs 58

Winietowanie: -1.28 EV vs −0.92 EV vs −1.63 EV

Dystorsja: -1.05% [przy 1:1 -2.15%] vs −2.53% vs +0.73%

zbyk
17-02-2026, 11:38
Poza wynikami rozdzielczości, to rewelacji nie ma...
Ale czemu? Odblaski zaskakująco dobre jak na chinola (a tu się spodziewałem dramatu), aberracje w porządku, koma o dziwo nawet nie taka straszna, jak się spodziewałem. Winiety IMO też można było się spodziewać większej (choć wiem, że to kobyła). Fakt, że dystorsja falista jest dość słaba. Ale szacuję, że kosztuje pewnie około 1/3 ceny Nikkora i połowę nowego Arta z ETZ. Jak się trafi jakaś używka to pewnie wymienię Arta 40/1.4 na niego, bo mnie irytuje, że do plecaka zapięty na body z FTZ wchodzi na styk :)

OjTam
17-02-2026, 12:29
To nie szacuj. 4k Vitek, 13k Nikkor. Cenę Sigmy sam sobie znajdziesz.

zbyk
17-02-2026, 12:38
Wiem, że znajdę, jeśli tylko będę potrzebować. Orientuję się zgrubnie ile te szkła kosztują, po prostu w tej chwili, nie ma dla mnie większego znaczenia, czy można tę Sigmę kupić za 150, czy 200% ceny Viltroxa. Szkoda mi tracić czasu na buszowanie po stronach, a wolę od razu napisać, że szacuję, żeby uniknąć ewentualnych oskarżeń o manipulacje, kiedy ze zwyklego lenistwa nie chce mi się sprawdzić tej ceny :)

OjTam
17-02-2026, 12:41
A, w tę mańkę. Rozumiem. :mrgreen:

Inna sprawa. Sprawy właściwie.
1. Od początku było wiadomo, jak tylko się pojawiła zapowiedź na N/Z, że będzie ~1/3 ceny Nikkora kosztował.
2. W sumie figa z ceny, jeśli w marcu N Vitki zablokuje. ¯\_(ツ)_/¯

zbyk
17-02-2026, 13:09
Wydaje mi się, że jeśli by ban zadziałał wstecz (w sensie wyrżnięcie już istniejących Vitków), to byłby to przepaskudny strzał w kolano. Sam bym się wściekł i zamiast przymiarek do Z5II, poszedłbym kupić Sony i miał w nosie nieogar Nikona. Ba, nawet jeśli by się miało okazać, że tylko nadchodzące Viltroxy nie będą wpuszczane na Z, to pewnie zmienię system. Wierzę, że po prostu muszą się dogadać i ustailć nową granicę podziału przychodów i swobody projektowania optyki :)

cdc
17-02-2026, 13:26
Wątpię żeby dało się skutecznie i ostatecznie odciąć Vitki.

-Na każdy odcinający FW Nikona Viltrox może wprowadzać przywracające.

OjTam
17-02-2026, 13:53
Canon dał radę.

cdc
17-02-2026, 13:57
Odnoszę się do lęków przed unieruchomieniem już sprzedanych,

a nie możliwości zablokowania sprzedaży kolejnych w krajach cywilizowanych.

fluger
23-02-2026, 20:44
A co lepiej kupić w podobnych pieniądzach i jakości?
Nikkor Z 35mm f/1.8 S za ok. 3000zł czy tego Viltroxa 35/1.2 LAB nikon Z ???
Mam na myśli jakość szkieł, zdjęć i szybkość AF np. w kościele bo wiadomo wszyscy się jednak poruszają w nienajleprzym świetle dla tego AF musi być szybki i sprawny.

paparapa
23-02-2026, 21:12
Canon dał radę.

Niby tak. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pewnie C będzie pierwszym do przejęcia. :)

MstrG
04-03-2026, 09:26
Recenzja na phgotography blog:
https://www.photographyblog.com/reviews/viltrox_af_35mm_f1_2_lab_review

BeatX
04-03-2026, 10:53
Ale będą jaja jeżeli Nikon zbanuje Viltrox'a :D
To będzie taki wizerunkowy strzał w kolano jak nie wiem.
Weźcie sobie wyobraźcie, że np. za 10 lat ktoś wpada na reckę Viltrox 35/1.2 i się podjarał i zdecyduje że kupi sobie takie szkiełko do swojego Nikona Z6 IV
Wchodzi do sklepu Viltroxa, chce wybrać model z mocowaniem Z i dupa :D
Grzebie dalej i okazuje się, że Nikon zbanował Viltrox'a - ale hej, nie ma sprawy drogi kliencie - My, jako Nikon oferujemy Ci wspaniałego Nikkor Z 35/1.2 S 3x drożej (tylko nieco gorszy optycznie od Viltrox'a, no ale cóż.. nikt nie jest doskonały) :lol:

zbyk
04-03-2026, 12:36
myślę, że to właśnei jest jeden z powodów, dla których ten ban się nie wydarzy. Chciałbym to napisać z pełną pewnością, ale jakoś jednak wolę się wstrzymać z wykładaniem kasy do czasu aż będzie wiadomo o co właściwie poszło i jakie są konsekwencje

Wind Mill
04-03-2026, 12:49
Viltrox'ów z bagnetem Z mam niemal dwa razy więcej niż takowych Nikkor'ów, ale nigdy do głowy by mi nie przyszło płakać, że N zablokował V - z tej prostej przyczyny, iż Nikon mi nigdy tego (działania) nie obiecywał. ¯\_(ツ)_/¯
O niektórych V pisane było, iż są we współpracy i na licencji, ale tylko o niektórych (i to DX raczej).

grissley
04-03-2026, 13:12
Nikon zrobi to, co mu księgowi z PiaRowcami wyliczą, że się bardziej opłaca...

cdc
04-03-2026, 13:35
aż będzie wiadomo o co właściwie poszło

21 stycznia 2026 roku poinformowano, że inne krajowe marki optyczne, oprócz Just Zhuo, również otrzymały listy ostrzegawcze od prawników firmy Nikon. W tym czasie marki te prowadziły z firmą Nikon negocjacje w sprawie wysokości odszkodowania i nie były jeszcze na etapie formalnego postępowania sądowego. Informacje te są w dużej mierze zgodne z treścią powiązanych źródeł i stosunkowo wiarygodne.

Pozew firmy Nikon nie dotyczy telekonwerterów ani adapterów, lecz koncentruje się na roszczeniach odszkodowawczych i nakazach sprzedaży w segmencie obiektywów AF.

Istnieje jednak możliwość zawarcia ugody między obiema stronami, a Nikon może zwrócić się do odpowiednich producentów z prośbą o powstrzymanie się od wprowadzania na rynek produktów, które stanowią poważne zagrożenie dla rynku oryginalnych obiektywów.

Jeśli Nikon odniesie wstępne zwycięstwo w tej sprawie, prawdopodobnie inni japońscy producenci zewnętrzni podejmą kroki w celu ochrony swoich praw. Więcej marek prawdopodobnie otrzyma listy ostrzegawcze od prawników.

Jeśli obie strony osiągną wstępne porozumienie w sądzie, Nikon może ustalić jasne zasady licencjonowania patentów i standardy opłat. Produkty Sirui są przygotowywane do przyszłych negocjacji licencyjnych, a zawieszenie sprzedaży jest krokiem w kierunku uniknięcia dalszych odszkodowań za naruszenia. Inni krajowi producenci również wstrzymali sprzedaż powiązanych produktów i rozpoczynają negocjacje licencyjne z Nikonem. Cały krajowy rynek obiektywów innych producentów z mocowaniem Z prawdopodobnie wejdzie w okres przejściowego zastoju do czasu sfinalizowania zasad licencjonowania.

https://asobinet-com.translate.goog/has-sirui-discontinued-sales-of-af-lenses-for-nikon-z-mount/?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=pl&_x_tr_pto=wapp

BeatX
04-03-2026, 13:52
Czyli jak zwykle, jak nie wiadomo o co chodzi - to wiadomo o co chodzi :mrgreen:

Badol
04-03-2026, 18:46
Czyli jak zwykle, jak nie wiadomo o co chodzi - to wiadomo o co chodzi :mrgreen:

Pytanie jest co im się bardziej opłaci na dłuższą metę? Zablokować całkowicie i liczyć na to, że użytkownik N kupi to co Nikon oferuje z X razy więcej $ ale mając świadomość, że może to w wielu przypadkach skończyć się zmianą systemu np. na Sony, które daje znacznie szerszy wybór szklarni czy jednak dogadać się z takim Viltroxem, brać odpowiedni podatek i jednocześnie wzmocnić markę/system jako bardziej otwarty/atrakcyjniejszy? Nikon ściga Sony i Canona i nie wiem czy pójście drogą Canona wyjdzie im na dobre. Mam przyjaciela, który w Canonie siedzi od czasów 350ki, i ostatnio bardzo narzeka na brak innych szkieł niż canonowskie. Każde sensowne szkło to gruuube pieniądze i brak alternatywy. I jak z nim ostatnio rozmawiałem to bardzo poważnie rozważa przejście do Sony. Dla Canona skończy się to tym (w tym przypadku) że nie tylko nie sprzeda żadnego szkła, ale też w przyszłości żadnej nowej puszki. Myślę że taki ruch Nikona u wielu użytkowników może przynieść podobny efekt. Sam się chwilowo wstrzymuję z kupnem nowej puszki....

BambusZMikronezji
04-03-2026, 20:01
Taka teoria spiskowa mi się w głowie urodziła. Chińczycy od pewnego czasu próbują rozkminić technologie litograficzne ASML do produkcji zaawansowanych procesorów. To jest chyba jedna z ostatnich kluczowych ( na dzień dzisiejszy) technologi których Chiny nie mają (w stopniu tak zaawansowanym jak tzw wolny świat). Media branżowe piszą, że rząd chiński wspiera mocno rodzinny przemysł w rozwoju litografii. Jednym z elementów niezbędnych do produkcji maszyn litograficznych jest optyka.
Zeiss dla przykładu jest dostawcą optyki właśnie dla ASML.

Właścicielem Viltoxa jest Shenzhen Jueying Technology Co., Ltd i nic oficjalnie nie wskazuje (w internecie) na to by ona, ta firma, produkowała optykę do litografii. Kto tam jednak wie co Chińczycy żeźbią na zapleczu.

Jeśli Chińczycy chcą mieć zaawansowane maszyny litograficzne to muszą inwestować w optykę… a chińska optyka do fotografi jest z roku na rok lepsza….przypadek?… może i przypadek

PS. Nikon i Canon też produkują maszyny do litografii… choć daleko im do ASMLa

cdc
10-03-2026, 22:45
Sample https://www.dpreview.com/sample-galleries/6688472206/viltrox-35mm-f1p2-lab-sample-gallery/0158787820

:?

cdc
01-05-2026, 17:54
https://www.youtube.com/watch?v=EvJqvYpC4Jo

MstrG
27-05-2026, 08:05
Recenzja OpticalLimits:
https://opticallimits.com/sony/sony-fe-full-format/viltrox-af-35mm-f-1-2-lab-n-fe-review/